Skocz do zawartości
tomasir

Płyta ATX + obudowa AT

Rekomendowane odpowiedzi

CZy jest jakaś możliwośc by te dwie rzeczy jakoś ze sobą współpracowały.Wiem że to głupi pomysł ale chcękumplowi sprzedać płytke ATX a on ma obudowę AT.Więc da się czy nie? OCzywiście wystarczy by płyta działała jako AT.Nigdy nie miałem takiej więc was pytam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jezeli plyta posiada zlacze ATX/AT to ja spokojnie podlaczysz. Z obudowami sa dostarczane dwie blaszki, zmienia sie je z tylu obudowy w zaleznosci jaka podlanczasz plyte ATX czy AT. Jezeli nie ma odpowiedniej blaszki, albo obudowa nieoferuje takiej mozliwosci to lipa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jezeli plyta posiada zlacze ATX/AT to ja spokojnie podlaczysz. Z obudowami sa dostarczane dwie blaszki, zmienia sie je z tylu obudowy w zaleznosci jaka podlanczasz plyte ATX czy AT. Jezeli nie ma odpowiedniej blaszki, albo obudowa nieoferuje takiej mozliwosci to lipa.

T może mi jeszcze wyjaśnisz jak poznać czy to cholerne złącze jest,czy nie?Bo w tych sprawach jestem totalnie lamerowaty.I jeszcze sprostuj mnie czy dobrze zrozumiałem:płyta musi to złącze i jednocześnie obudowa musi mieć te blaszki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli nie wiesz czy mozesz podlaczyc zasilacz atx i at to pojdz z plyta do kumpla. W zasilaczu AT zasilanie sklada sie z dwuch kostek umieszczonych obok siebie. Pamietaj jakbys podlanczal to dwie kostki zasilania musza sie stykac czarnymi kablami (czarny do czarnego) czerwone na zewnatrz. Jezeli sie okaze ze plyta posiada tylko zasilanie ATX to poprostu nieuda ci sie jej podlaczyc. Nic na sile :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przyjżyj się tyłowi obudowy i zobacz czy da się ją przerobić.

Chodzi o to, że ATX ma gniazda na płycie, a AT miały na śliedziach. Jeśli obudowa się nadaje do przeróbki, to kupujesz na giełdzie lub w sklepie blaszkę z dziurkami na gniazda do blachy (czytaj: obudowy). Taką blaszkę mają wszystkie szanujące się blachy ATX i jest ona wymienna.

Później musisz przymierzyć płytę główną i wyznaczyć miejsce gdzie ta blaszka ma być. Potem piła, wiertaka, te sprawy... Przykręcasz blaszkę, wymieniasz zasilacz na ATX i masz blachę ATX. Tak przerobiłem swoją Big Tower firmy GATEWAY 2000 rocznik '95, dawniej AT. Jestem z niej zaj*** dumny, bo wygląd ma wypas, a oprócz tego mieści 4 urządzenia 5,25" (typu kompakt) i 8*HDD oraz w szczycie formy 9 wentyli. Tylko ma jedną wadę: górne dyski nie podepniesz szmatą ATA100, bo za krótkie produkują.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aha, jeszcze zapomniałem dodać że jest ona przykładem tego że kiedyś się produkowało porządne rzeczy. Dzisiejsze obudowy mają blachę tak cienką, że zaciąć się można. A ja na swojej mogę usiąść bez obawy o to, że się zapadnie. Poza tym jej pokrywa to świetny stolik do opijania oblanych egzaminów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja powiem krootko-moim zdaniem sie nie da.

at i atx, to 2 zoopelnie rozne standardy, ktos wspominal o blaszkach, moim skromnym zdaniem jest to niemozliwe, gdyz w at jest zoopelnie inna konstrookcja plyty

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Drogi kolego Bruce. Skoro się nie da to jakim cudem wpakowałem do AT-ka płytę ATX? Blacha jest blacha, wszystko się da, tylko trzeba trochę popiłować i obowiązkowo zasilacz zmienić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy wsadzisz plyte atx do obudowy at zalezy takze od wielkosci samej obudowy i sposobu osadzenia zasilacza .Jezeli jest to obudowa mini at i zasilacz polozony jest

poziomo to szanse na prawidlowe osadzenie mobo sa bardzo nikle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Sam przerobiłem obudowe big tower AT na ATX w bardzo prosty sposób, mianowicie nalezy wyciąc ztyłu w odpowiednich miejscach dziury i po krzyku. Oczywiscie trzeba tez zmienic zasilacz na ATX który bedzie swobodnie pasowął do obudów typu AT. Tylko uwarzajcie na blache, jest bardzo gruba i zarazme trudno sie ją tnie :D

[/u][/b]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...