KxL Opublikowano 21 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2006 Witam, Mam kompa z leciwym Celeronkiem na rdzeniu Coppermine 800MHz (100MHzx8 / 1,75V) Do tego płyta AOpen MX3S, 256 MB SDRAM PC133, grafika GF FX5200 128MB MSI, specyfikacja płyty: LINK manual płyty w pdfie: LINK Sprzet powyzej fsb 120MHz jest niestabilny albo w ogole nie podnosi sie. W BIOSie nie ma niestety opcji zmiany napiecia rdzenia. Manual mowi ze plyta posiada automatyczna detekcje napiecia VID dla PIII i CelII. Jak osiagnac fsb przynajmniej 133? Czy moge zastosowac sie do tego opisu drut moda dla cel600: http://www.4max.com.pl/dokument.asp?id=29 ?? Do ilu mhz poleci w/g was ten procek? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr@GuN Opublikowano 21 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2006 przy fsb 120 masz około 39mhz pci :murr: nie dziw sie , może przy 124 jest już dzielnik dobry sam sprawdz...co do moda , on chodzi na wszystkich coperkach Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KxL Opublikowano 22 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2006 rzeczywiscie problem tkwil w czestotliwosci pci/pamieci zmienilem zworki na plycie - teraz szyna ma min. 133 mhz i pojawily sie nowe fsb i dzielniki w BIOSie Teraz udalo mi sie puscic tego celeronka na 150x8.0=>1200MHz pamiec: 113MHz/ pci: 37 MHz B) System pracuje stabilnie. Temp. niekiedy lekko wzrosnie ponad 30 st.C Jednak przy dluzszym obciazeniu procka na 100% skoczylo nawet do 70st. i utrzymywalo sie... Czy lepsza pasta termoprzewodzaca rozwiaze taki problem ?? Chlodzenie mam mysle wystarczajace - cooler alu z went. 8x8 na 3000RPM(uzywany w atholonach 2000+ z tego co pamietam ;]) dodam ze oryginalnie mialem cooler 4,5x4,5... zastanawiam sie czy pojdzie na takich configach...: 160x8.0=>1280 120/40 pamiec/pci 166x8.0=>1328 125/41 pamiec/pci napiecie zostawilem 1,75V. Co o tym sadzicie? Gdzie leżą granice możliwosci tego procka? Na razie wyglada zachecajaco ;] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr@GuN Opublikowano 23 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2006 jakaś dobra sztuka , one szły na 1000mhz max , i jeszcze ta temperatura.....ps jakąś masz super płytę chyba.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KxL Opublikowano 24 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2006 No i prosze. sprzet poszedl nawet na 166x8.0=>1328 125/41 pamiec/pci. Czyli wlasciwie na maxymalnym configu na jaki ta plyta pozwala. System wstal bez problemow. temperaturka tez ok :] na potwierdzenie dorzucam screena z wcpuID B) pozdrowz 4 all Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Balu Opublikowano 25 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2006 A jak u niego ze stabilnością, bo jakoś mi się wierzyć nie chce :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KxL Opublikowano 30 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2006 A jak u niego ze stabilnością, bo jakoś mi się wierzyć nie chce icon_razz.gif witam ponownie, nawet przy 1.33GHz byl calkiem stabilny, nie wieszal sie, w benchmarkach nie bylo artefaktow, ogolnie ok tylko temperatura skakala i to dosyc niebezpiecznie do ponad 70st.C, wiec zostawilem go na 1GHz i chodzi idealnie od czasu mojego ostatniego posta tutaj czyli juz ponad miesiac B) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosolini Opublikowano 30 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2006 heh... mi wczoraj tez taki "dzik" sie trafil :) poszedl na fsb155 (plyta MSI 6337pro, i815) bez zmiany napiecia - full stabilnie i pewnie poszedlby wyzej ale ram juz nie wyrobil az zal oddawac, bo kupilem go dla kienta - do modernizowanego kompa Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...