B3T0N Opublikowano 6 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2003 prosze o fachowe wytlumaczenie , dlaczego tak sie dzieje , najlepiej po "chemicznemu" , zeby mojemu starszemu odwidzialo sie kupowanie sobie aluminiowej nagrzewnicy , mowi ze nie powinno nic powaznego sie stac z blokiem , ale ja uwazam ze bedzie korodowac (wiem to tylko z Waszych opinii , lecz nie znalazlem "fachowego" wytlumaczenia) wiec prosze Was o pomoc..... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
McBenner Opublikowano 6 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2003 Ja zapytalem mojego goscia od chemii, ktory jest profesorem na UW, i typo mi powiedzial z jesli wlozylibysmy do wody destylowanej kawal miedzi i kawal aluminium to nie beda za soba reagowac. W innym roztworze owszem (ale tez baaardzo powoli), ale w wodzie destylowanej nie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DetoX Opublikowano 6 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2003 Twoj profesorek ma racje - pod warunkiem , ze podejmiemy uklad wzorcowo. :P Doskonala woda zdemineralizowana , destylowana , zdejonizowana - zeczywiscie nie przewodzi pradu .Jest tylko maly problem - takiej wody nie ma.Zreszta nawet najleprza woda destylowana zapelni sie jonami miedzi - a jak wiadomo 'zanieczyszczona' woda przewodzi prad.Mamy efekt ogniwa hmm.Wiadomo , co dalej. ---- Jesli juz nie masz sily :( szukac miedzianych nagrzewnic , uzyj aluminiowej - 1.wymieniaj czesto wode... albo 2.wlej troche (10-20% glikolu) powinno to znacznie spowolnic korozje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojto19a Opublikowano 6 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2003 Twoj profesorek ma racje - pod warunkiem , ze podejmiemy uklad wzorcowo. :P Doskonala woda zdemineralizowana , destylowana , zdejonizowana - zeczywiscie nie przewodzi pradu .Jest tylko maly problem - takiej wody nie ma.Zreszta nawet najleprza woda destylowana zapelni sie jonami miedzi - a jak wiadomo 'zanieczyszczona' woda przewodzi prad.Mamy efekt ogniwa hmm.Wiadomo , co dalej. ---- Jesli juz nie masz sily :( szukac miedzianych nagrzewnic , uzyj aluminiowej - 1.wymieniaj czesto wode... albo 2.wlej troche (10-20% glikolu) powinno to znacznie spowolnic korozje. Popieram w zupełności! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qra Opublikowano 7 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2003 Jak twój starszy koniecznie chce mieć ładną aluminiową nagrzewnice to ostatnio widziałem taką od Reanult'a chyba, Piękne błyszczące aluminium ale rurki miedziane, a krućce z czarnego tworzywa Niestety nie wiem ile kosztowała, była wyjęta z napraw pogwarancyjnych ale nie było widać z zewnątrz uszkodzeń. Firma gdzie ona była dopiero będzie otwarta w przyszłym tygodniu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bikert Opublikowano 9 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2003 Od poldka jest miedziana Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi322 Opublikowano 9 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2003 Od poldka jest miedziananie miedziana tylko moziezna, a miedziane sa tylko platki (listki) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dlugi_a Opublikowano 9 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2003 co w wyniku korozji bardziej dostaje w dupe aluminium czy miedz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dlugi_a Opublikowano 9 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2003 powtarzam pytanie mam blok z alu i chce dolozyc miedziana nagrzewnice ktora z tych czesci bardziej ucierpi na korozji i czy odczuje jakis efekt uboczny (przeciekanie nagrzewnicy) po roku takiego uzytkowania Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KaT Opublikowano 9 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2003 Kup aluminiowa nagrzewnice w takim razie, wiekszosc nagrzewnic jest aluminiowa. Miedziane bloki kupisz wszedzie, a znalezc cala miedziana nagrzewnice jest o wiele trudniej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hawk Opublikowano 14 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2003 Wszyscy mówią że wchodzi korozja itp. itd. A JAK TEMU ZARADZIĆ OPRÓCZ WYMIANY CAŁEGO SYSTEMU WC NA MIEDZIANY (ALUMINIOWY) Ja sam mam miedziany blok i aluminiową chłodnice i narazie jest wszystko spox (używam wody destylowanej i glikolu) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KaT Opublikowano 14 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2003 Jedny co mozesz zrobic to czesto zmieniac wode. Woda destylowana teoretycznie zawiera tylko znikome ilosci jonow, ale z czasem zbieraja sie takowe z bloku i ngarzewnicy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 14 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2003 Od poldka jest miedziananie miedziana tylko moziezna, a miedziane sa tylko platki (listki)A wlezie w dwie wneki 5,75"? BO szukam malej nagrzewnicy i slyszalem, ze polonezowska wchodzi tam idealnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KaT Opublikowano 14 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2003 Wejdzie, z tym ze musialbys obciac jeden z wlotow, ktory wystaje na 6-7 cm z boku(w sumie ma jakies 9 cm wiec bedzie malo miejsca na waz). No chyba ze bedziesz mial otwarta bude i wylot bedzie wystawal z boku na 2-3 cm. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DetoX Opublikowano 14 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2003 nagrzewnice od kadeta sa dosc male 19x18x5 i sa z z miedzi i mosiadzu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 14 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2003 Wejdzie, z tym ze musialbys obciac jeden z wlotow, ktory wystaje na 6-7 cm z boku(w sumie ma jakies 9 cm wiec bedzie malo miejsca na waz). No chyba ze bedziesz mial otwarta bude i wylot bedzie wystawal z boku na 2-3 cm.A wie ktos moze cos o innej tego gabarytu chlodniczce , albo mniejszej? Chce kupic nowke, zadnego pascia ze shrotu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KaT Opublikowano 14 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2003 w motozbycie zaspiewali mi 300 pln za nowa nagrzewnice od poloneza :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ituriel Opublikowano 14 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2003 Szukaj az znajdziesz - ja radzilbym odwiedzic szrot ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 14 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2003 Szukaj az znajdziesz - ja radzilbym odwiedzic szrot ;]Chyba tak trzeba bedzie zrobic. Pojezdzic na wiosne na rowerku po podkrakowskich schrotach i poszukac malej nagrzewnicy, a jak nie znajde to kupuje na 44$ Black ICE Mini Pro tansze i lepsze od nowej polonezowskiej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Witchhunter Opublikowano 14 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2003 Szukaj az znajdziesz - ja radzilbym odwiedzic szrot ;]Chyba tak trzeba bedzie zrobic. Pojezdzic na wiosne na rowerku po podkrakowskich schrotach i poszukac malej nagrzewnicy, a jak nie znajde to kupuje na 44$ Black ICE Mini Pro tansze i lepsze od nowej polonezowskiej $44 za wszystko czy $44 + przesylka itd? Ja bym raczej odradzam do rozwiazanie, za mniejsza kase dostaniesz cos podobnego (np. nagrzewnice od Chevette, Camaro, Opla Kadeta...) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hawk Opublikowano 14 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2003 Jedny co mozesz zrobic to czesto zmieniac wode. Woda destylowana teoretycznie zawiera tylko znikome ilosci jonow, ale z czasem zbieraja sie takowe z bloku i ngarzewnicy. A jakby użyć samego płynu na bazie glikolu 8) :?::?: DetoX pisał coś o nagrzwenicy o kadeta że jest z miedzi i mosiądzu ja mam taką nagrzewnice (kupiłem za 30PLN :P po regeneracji) oprócz aluminiowej ale niedawno zrobiłem sobie bloczek i niestety z braku miedzi użyłem aluminium :cry:, mam nadzieje że potop mi nie grozi i może do tego czasu dorwe gdzieś kawał miedzi :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...