Skocz do zawartości
SZUK

Szuq's Waterblocks... Moje Bloki Wodne... Homemade Itd.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Po uporczywym dłubaniu w garażu, trochę w ferie trochę w wolnym czasie, po paru (nastu) godzinach wyłoniło się coś co wpasuje się na CPU.... ( pozostawiam wam do komentowania :D )

Zaznaczam że nie było łatwo i już pare razy w ciągu mojej twórczej pracy :) o mało bym nie wypier*** tego do kosza i zrezygnował...

Blok wykonany z 2 kawałków miedzi o wymiarach 60x50x5mm oraz 1,2 centymetrowej plexi. Konstrukcja dopracowywana w trakcie pracy, bloczek lutowany, gwint metryczny m6, gwint calowy 1/4", króćce nk12 ... bla bla bla...

Nie będę się rozpisywał i daję to co powienienem czyli fotki z krótkim opisem (dla mniej wtajemniczonych :) ):

Na początku napiłowanie kawałka miedzi na głębokość ok >2,5 mm...

Dołączona grafika

zpiłowanie bocznych "pinów" z podstawy i wiercona, wypiłowana "przelotka"...

Dołączona grafika

pobielanie bloczku przed zlutowaniem (zapewniona 100% szczelność podstawy)...

Dołączona grafika

podstawa po zlutowaniu, zpiłowaniu i usunięciu cyny...

Dołączona grafika

podstawa z uszczelką (już po wytrawieniu)

Dołączona grafika

Fotki, juz skręconego, bloku ( fotek plexi niema bo cóź w tym ciekawego :wink: )

Dołączona grafika

Dołączona grafika

W temacie jest "bloki wodne" ponieważ zamierzam wykonać jescze jeden blok na cpu i jeden na grafę także... stay with me please because i'll be back soon.... :lol:

Pozdrawiam

Edytowane przez SZUK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za duzy gwint pod sruby

Za mały odstep pomiedzy otworem na srube a pinami chyba ze uszczelka jest na około a woda przepływa przez sruby to w niedalekiej przyszłosci srubki zardzewieja.

Ogolnie blok mi sie wcale nie podoba ale jak na pierwszy jest ok;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za duzy gwint pod sruby

Za mały odstep pomiedzy otworem na srube a pinami chyba ze uszczelka jest na około a woda przepływa przez sruby to w niedalekiej przyszłosci srubki zardzewieja.

Ogolnie blok mi sie wcale nie podoba ale jak na pierwszy jest ok;]

E tam misiu nie przesadzaj , zobacz sobie pierwsza strone twojego tematu i spojz jakiego potworka wykonales :lol: :lol:

Jak na moje oko jest OK , oczywiscie jak na pierwszy blok...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

E tam misiu nie przesadzaj , zobacz sobie pierwsza strone twojego tematu i spojz jakiego potworka wykonales :lol: :lol:

Jak na moje oko jest OK , oczywiscie jak na pierwszy blok...

A tam przesadzasz :lol: Nie widziałem roznicy pomiedzy nim a Urielem :lol: :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za duzy gwint pod sruby

uszczelka nie jest na oko.. idealnie układa się na tym małym odstępie, a woda nie ma żasnego styku ze śrubami

gwint zrobiłem większy po tym jak połamałem wszystkie gwintowniki które miałem pod m3 :lol2:

szczelne to?

jak testowałem na atmanie 305 to nawet kropelka wody się nie wydostała :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi