Cartman23 Opublikowano 22 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2006 Witam. otóż dziś rano włączam kompa i wyświetla się kopmunikat : boot disk failure error system .wchodze do biosu a ten w ogóle nie widzi dysku podstawowego (master) na którym jest zainstalowana winda i pokazuje tylko drugi dysk(który był normlanie jako primary salve) .po kilku próbach wchodze do biosu ,widzi co prawda juz dwa dyski ale ,dysk ,na którym nie ma ządnego systemu operacyjnego i który był zawsze ustawiony jako primary slave ,teraz jest jako pri master ,a dysk który byl jako pri master jest jako primary slave ,w zwiazku z czym musialem zmenic w biosie ,kolejnosc bootowania .wczesniej tak nie bylo -jak one sie mogly pozamieniac ,skoro taśmy są dobrze podłączone tj. oba dyski do pirmary channel IDE a nagrywarka DVD do Secondary channel IDE . Zwork itez byly nie ruszane ,i bylo ok .Dodam ze dzien wczesniej dodawalem nową kość 512mb Ramu i bylo ok .a dzis uruchamiam i lipa .!Moze ktoswie ,jak zmienic z powrotem kolejnosc -master/slave bo juz nie wiem ,bios tego nie umozliwia a dyski sa dobrze podlaczone ,moze podłączyć drugi dysk do drugiego kanału IDE ? mam xp sp2 a dyski sa ATA WD (normalnie zawsze jako master) i Seagate barracuda IV ATA (normalnie jako slave primary) .plis help bo nigdzie nie moge znalezec jak to rozwilklac :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pluszek Opublikowano 22 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2006 A jak wstawisz stare Ramy to wszystko ok??.. Bios restartowales... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cartman23 Opublikowano 23 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2006 A jak wstawisz stare Ramy to wszystko ok??.. Bios restartowales... tak ramy wyjmowalem i jest tak samo...a codo biosu to sugerujesz ,ze mam wyjac baterie cmos a lbo przestawic zworke clrcmos ?bo jak inaczej go zrestartowac ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...