Skocz do zawartości
hpx4000

Do Posiadaczy Presario V2000 (amd)

Rekomendowane odpowiedzi

Mam nadzieje że ktoś na forum posiada Compaq’a z serii v2000.

Mam kilka pytań odnośnie tego komputer:

- jak wiadomo, nowe biosy dodał obsługę pamięci DDR 400, jednak domyślnie działają w 2T. Czy komuś udało się przy pomocy A64 Tweaker (lub jakiejś innej aplikacji) ustawić aby system startował z 1T? Ja w czasie pracy mogę przestawić i działa ok ale po restarcie system się wali na ekranie logowania.

- Czy komuś udało się podkręcić Turion’a który występuje w tym komputerze? Wiem że modele które mają chipset ATi RS480M ponoś działają z aplikacją ClockGen (na jakiś konkretny model PLL) ale ja mam RS482M i nijak nie idzie…

- Jak działa betreria? Mój model ma cztery miesiące (kupiłem dwa miesiące temu jak używany) i bateria trzyma krótko maksymalnie do 2h przy 800MHz i napięciu 0.875.Bateria powinna mieć 88800mWh (tyle pokazuje aplikacja, po sczytaniu informacji z elektroniki) ale dostępne jest 57779mWh czyli 35% mniej… Zastanawiam się czemu tak jest. Bateria szybko się ładuje (za szybko?) i żaden program nie potrafi określić czasu przez jaki komputer jeszcze może na niej pracować, tylko pokazują procentowe zużycie.

To na razie tyle, mam nadzieje że ktoś będzie mógł się wypowiedzieć na w/w tematy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam nadzieje że ktoś na forum posiada Compaq’a z serii v2000.

Mam kilka pytań odnośnie tego komputer:

- jak wiadomo, nowe biosy dodał obsługę pamięci DDR 400, jednak domyślnie działają w 2T. Czy komuś udało się przy pomocy A64 Tweaker (lub jakiejś innej aplikacji) ustawić aby system startował z 1T? Ja w czasie pracy mogę przestawić i działa ok ale po restarcie system się wali na ekranie logowania.

- Czy komuś udało się podkręcić Turion’a który występuje w tym komputerze? Wiem że modele które mają chipset ATi RS480M ponoś działają z aplikacją ClockGen (na jakiś konkretny model PLL) ale ja mam RS482M i nijak nie idzie…

- Jak działa betreria? Mój model ma cztery miesiące (kupiłem dwa miesiące temu jak używany) i bateria trzyma krótko maksymalnie do 2h przy 800MHz i napięciu 0.875.Bateria powinna mieć 88800mWh (tyle pokazuje aplikacja, po sczytaniu informacji z elektroniki) ale dostępne jest 57779mWh czyli 35% mniej… Zastanawiam się czemu tak jest. Bateria szybko się ładuje (za szybko?) i żaden program nie potrafi określić czasu przez jaki komputer jeszcze może na niej pracować, tylko pokazują procentowe zużycie.

To na razie tyle, mam nadzieje że ktoś będzie mógł się wypowiedzieć na w/w tematy.

No, nie jestem sam :) Ale model ten nie jest popularny : nie jest sprrzedawany w Polsce (niestety). Ale do rzeczy : mój konfig to Sempron 2800+, HDD 40GB 5400rpm 8MB , 768 MB RAM. pamieci mam 333 Mhz, Nie podkrecalem, ale z bateria moze przynajmniej odpowiem :) mi trzyma przy normalnym uzytkowaniu typu net etc 2h. Czasem dziala wtedy na 1600, ale zywotnosc baterii taka byla 'od zawsze' a kupilem w sierpniu zeszlego roku. Bateria faktycznie laduje sie błyskawicznie, to normalne. Kiedys jak gralem, to lap wytrzymal bez podlaczenia do prądu troszke ponad godzine, wiec sądze, że nie ma programów prorokujących, przy tak dużych wachaniach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moj lapek jest taki jak w sygnaturce

mam go od niecałego tygodnia ale co do baterii to designed ma tyle co mowils ale dostepne 62042 u mnie jest i nie sadze zeby nowa miala 88880 moja byla tylko raz ladowana jak sprawdzilem jej pojmenosc

Wiem tylko ze nie tylko proc z baterii ciagnie ustaw podswietlenie matrycy na minimum mi w takich warunkach trzyma ok 3h bez wlaczania wifi ,dvdrw, dzwięku

turiona jeszcze nie podkrecalem ale obnizalem troche napiecie 800@0,95 1600@1,3 narazie tyle wiecej nie probowalem

co do ramow to zamierzam kupić 1GB PC3200 czytalem ze w niektórych pamieciach można zmienic CL3 na CL2,5 dokladniej w pamieciach OCZ i chodza tabilnie

pozdrowka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi