Skocz do zawartości
mart1al

Fps400-60pfn Czy Może...? Pomocy!

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam pytanie do osoby "oblatanej" w temacie. Szukałem wszędzie i nie mogłem znaleźć odpowiedzi na mój problem, a mianowicie: Kupiłem ostatnio FORTRONA FSP400-60PFN i nie wiem czy dobrze postąpiłem, gdyż chciałbym w przyszłości kupić sobie gf6800GT i boję się, że ta zasiłka mi nie pociągnie tej grafy (przy tej konfiguracji poniżej) , a chciałbym ją kręcić. Wiem że ten model FORTRONA ma tylko 15A na linii +12V więc dosyć słabo i obawiam się właśnie że nie podoła mojemu CPU po OC i temu 6800GT także po OC. Karta grafiki korzysta z linii +12V?? Bo na płycie mam wejście do podłączenia kabelka P4 i z tego co czytałem okazuje się że procesor mam zasilany właśnie z +12V więc boję sie ze te 15A nie wystarczy na zasilenie tego proca i tej grafy (oczywiście jesli grafa korzysta z linii +12V bo nie wiem?) Bo 3.3V i 5V ma mocne, ale gdzieś czytałem ze przyszłość należy do +12V czy to prawda, do czego tak naprawdę jest wykorzystywana ta linia? Bardzo proszę o szczegółową odpowiedź i zasugerowanie czy mam wymienić zasiłke na inną i jak tak to na jaką (niestety mam tylko 100zł:/) Może FORTRON jakiś 350W dałby radę bo ma mocniejsza linie +12V, a może kupić zasiłke z dwoma liniami +12V, ale czy to wtedy da się podłączyć do mojej płyty głównej?

Aha jak robiłem test w IDLE to speed fan pokazywał - POWER NEEDED po podkręceniu procka do 3gh (sugerować się tym czy to tylko błąd programu)?.

Jeśli chodzi o napięcia w stresie to:

+3.3V - 3.41v

+5V - 5.17v

+12V - 11.74V (chyba licho nie?)

napięcia mierzyłem miernikiem

Serdecznie pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi