niko2003 Opublikowano 22 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2006 (edytowane) Nie wiem czy widzieliście to: bardzo ciekawa sprawa...... przyśpieszy praca hoho mms://wm.microsoft.com/ms/inetpub/chenley/vista%20voice%20recognition.wmv Edytowane 22 Lutego 2006 przez niko2003 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomekB Opublikowano 22 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2006 Fajna sprawa, ale rozpoznawania polskiej mowy doczekamy się za 100 lat. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niko2003 Opublikowano 23 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2006 Właśnie to będzie inna historia lub epoka. Hmm chyba trzeba przesiadać się po mału na angielską wersje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kobe2005 Opublikowano 24 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2006 bawilem soe roznymi wersjami takich cudow i moge powiedzieć: - nieźle to działa jeśli chodzi o głosowe komendy - ale watpie by mozna bylo dyktowac tekst, a on bedzie sie pisal np. w wordzie. Zbyt skompliowane np. istnieja slowa, ktore pisze sie inaczej a wymawia tak samo, mowiac zdaniami sprawa rozpoznawania komplikuje sie, bo mowimy szybko, zlewajac wyraz, lacza, ucinajac koncowki itd Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mac4 Opublikowano 24 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2006 Ale zajebista sprawa... aż mnie to zachęciło do Visty [; Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 25 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2006 ja akurat akie cos pisałem z kumplem na zaliczenie projektu :D.. i jedyne co mogę powiedzieć.. to że rozpoznawanie mowy ciągłej to jest strasznie skomplikowane zadanie... Dało by się to zrobić i uzyskac w miare rozsądne efekty tylko wtedy jeżeli nauczymy system rozpoznawania naszej mowy (1 użytkownika).. Są też i takie programy, które włąsnie trzaeba nauczać specjalnym testem przez kilka godzin. Potem radzą sobie z rozpoznawaniem mowy. Ale wystarcz że ochrypniesz już lipa... Poza tym działają one zazwyczaj w języku angielskim. Polskiej wersji nie ma nie z powodu zacofania naszego kraju, lecz z powodu tego że język polski jest jezykiem fleksyjnym.. czyli odmienia sie przez przypadki, liczby rodzaje, czasy, strony i jeszcze apre innych rzeczy.. a trzeba sobie uświadomić że komputer dokonuje analizy mowy nie tlyko na podstawie tego co słyszy... lecz także korzystając z gramatyki danego języka.. Po prostu łatwiej mu poprawnie rozpoznać zdanie jeśli jest ono zbudowane wg szablonu. W jezyku angielskim zdania są wg stałego w miare szablonu i się nie odmieniają końcówki wyrazów, natomiast w języku polskim szyk zdania może być dowolny i zdanie też bedzie miało sens, no i te wszystkie końcówki... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...