Skocz do zawartości
Deks

Procesor Czy Grafika?

Rekomendowane odpowiedzi

Chce sobie kupić komputer (3tyś bez monitora) i nie wiem czy warto kupić droższą karte graficzną kosztem tańszego procesora czy może odwrotnie. Wiadomo że największym wyzwaniem będą dla kompa gierki :)

Myślałem o AMD 3200+ i ati X800 ddrIII 256bit.

Dzięki za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli masz zamiar przede wszystkim grać na tym kompie to raczej kup grafikę z wyższej pólki a procesor ze średniej klasy cenowej i wydajnościowej.Tak będzie lepiej.

Co do zestawów to weź np zaproponowany przez Ur6aNa lub matirra

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadzam sie z przedmowcami.

Lepiej dorzucic do grafy kosztem procka. A radze cos z rodziny NVidi. Sam zawiodlem sie troche na ATI. Niby wydajna i smiga calkiem calkiem ale irytuje np. sypanie sie grafiki przy AA i light blur w NFSU2, klopotliwe instalowanie sterow.., i tez taki tricko mam ze nie moge odpalic 3DMarka 05.. Pisze ze moja grafa nie obsluguje PixelShadera 2.0 a chyba 9800 pro powinien smigac na marku 05. Tak ze nastepnym razem bedzie GeForce.. no chyba ze bedzie wiele pochlebnych zdan na temat ATI.

Co do prockow to ja jestem zwolennikiem intela. Na pewno nie ustepuje wydajnosciowo AMDkom (nie mowa oczywiscie o celkah ;) ) a intel oferuje tez swietne zabezpieczenia przed przegrzaniem procka czym AMD niestety nie moze sie pochwalic.

Edytowane przez insektcc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Grzechu_1990

Ja bym brał Athlona 3000+ (jest wydajny prawie jak venice 3200 bo oba maja 2000mhz)

Nie prawda, 3000+ ma 1800 a 3200+ ma 2000.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

każdy test ci pokaże że amd jest lepszy w grach :)

jedynie seria extreme intela jeszcze sie nadaje ale kosztuje uuuuhuhhhu :)

No moze w grach jakas roznica jest ale nieznaczna. Wiem ze przy kodowaniu folmow P4 spisuje sie rewelacyjnie! I jak juz mowilem dobrze chroni przed przegrzaniem wiec mozna sie bawic w OC bez duszy na ramieniu :wink: . AMDki sa strasznie delikatne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=145&action=all

http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=124&action=all

w Half Life 2:

cytat:

"Intel vs. AMD

Posiadacze procesorów Intela z pewnością czują się zawiedzieni. Bardzo szybki procesor Pentium 4 taktowane zegarem 3840 MHz nie był w stanie podołać budżetowemu układowi AMD – Sempron s754. Porównanie do Athlona 64 2700 MHz tak naprawdę nie ma sensu – jest on klasą sam dla siebie. Jego wydajność pozwala na płynne granie w niemal całej grze."

w Far Cry też jest ciekawie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Grzechu_1990

Prawda prawda. Athlon 3200 Venice ma 2000 MHz a Athlon 3000 Newcastle tez 2000 MHz.

A czemu porównujesz dwa "różne" procki, jeden jest nowszy drugi starszy, 3000+ venice ma 1800, a Ty wyskakujesz z newcastle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czemu porównujesz dwa "różne" procki, jeden jest nowszy drugi starszy, 3000+ venice ma 1800, a Ty wyskakujesz z newcastle.

Koles chce kupic nowy zestaw, wiec mobo kupi pod procka ktorego wybierze. Nie ma narzuconego z gory zadnego socketu, wiec chyba logiczne, ze porownuje 2 rozne procki :D. Przeciez nie bede porownywał 2 identycznych :blink:

Athlon 3000+ (2000MHz) s754 BOX - 429

Athlon 3200+ (2000MHz) s939 BOX - 645

Bralbym tanszy. Ale jak ktos chce sie pakowac w 939 koniecznie to niech przeplaci 216 zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Grzechu_1990

To nie ja porownoje tylko Gwynbleidd icon_biggrin3.gif

Oboje sie pomyliliśmy, sorry.

Athlon 3000+ (2000MHz) s754 BOX - 429

Athlon 3200+ (2000MHz) s939 BOX - 645

Bralbym tanszy. Ale jak ktos chce sie pakowac w 939 koniecznie to niech przeplaci 216 zł.

Chyba słyszałeś o sempronach, i są na 754 oraz 939 więc nie widze potrzeby pakowania sie w athlona.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hehe ... i znowu powrót do semprona ... co do 3000 zł to spokojnie powinieneś szarpnąć 7800gt + 3000 vience +

Może zaproponuje coś takiego.

Atchlon Vience 3000+ Oem - 570 zł

Arctic Colling Frezer - 70 zł

Epox EP-9NPA7I - 290 zł

1024 DDR PDP patriot - 370 zł

7800GT - 1150 zł

Nagrywarka DVD - 160 zł

Samsung Dual sata 2 80 gb - 210 zł

Obudowa 100 zł

Zasilacz Fortron 400 wat - 90 zł

Razem 3010 zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hehe ... i znowu powrót do semprona ... co do 3000 zł to spokojnie powinieneś szarpnąć 7800gt + 3000 vience +

Może zaproponuje coś takiego.

Atchlon Vience 3000+ Oem - 570 zł

Arctic Colling Frezer - 70 zł

Epox EP-9NPA7I - 290 zł

1024 DDR PDP patriot - 370 zł

7800GT - 1150 zł

Nagrywarka DVD - 160 zł

Samsung Dual sata 2 80 gb - 210 zł

Obudowa 100 zł

Zasilacz Fortron 400 wat - 90 zł

Razem 3010 zł.

Ja bym sie bal to troche na tym Fortronie podpierać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi