SU8Z3R0 Opublikowano 22 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2006 (edytowane) Wiec sprawa wyglada nastepujaco. Za okolo tydzien przymierzam sie do zamawiania czesci do nowego kompa. Moznaby powiedziec ze wiekszosc juz wiem, ale nadal mam pare pytan. Na poczatek konfiguracja: Na grubo podzespoly ktorych nie jestem pewien, albo potrzebuje opinii o nich. Proc: Athlon64 3200+ s.939 OEM - 599zl (proline.pl) Plyta: DFI LanParty UT NF4 Ultra-D s.939 - 489zl (proline.pl) Karta graf: Winfast 7800GT - 1175zl (proline.pl) Pamiec: Dokladam kolejne dwie kosci po 512DDR400 Kingstone - razem 4x512 - ok 320zl (proline.pl) Dysk: Seagate ST3250624AS 250GB sATA II 16MB - 385zl (proline.pl) Naped: NEC ND-4551A LabelFlash DVD-RAM Black - 185zl (proline.pl) FDD: Nec 3.5 1.44MB Black - 39zl (proline.pl) Obudowa: THERMALTAKE Swing Black VB6000BWS - 289zl (4speed.pl) (na obrazku widze diody, nie wie ktos czy takowe sa w tej obudowie?) Zasilacz: ENERMAX EG 651P-VE - 239zl (4speed.pl) (przy niektorych zasilaczach pisze ze maja jakis kablel PCI-E, ten nie ma, do czego ten kabel, bo aktualna karte laczylem molexem 4pin, nowe karty PCIe laczy sie inaczej?) THERMALTAKE Big Typhoon - 149zl Razem: 3869zl Bijcie, wyzywajcie, proponujcie i radzcie, bo sprzet ma byc jak szwajcarski zegarek :lol2: Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi Edytowane 22 Lutego 2006 przez SU8Z3R0 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Grzechu_1990 Opublikowano 22 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2006 (edytowane) Ramy-2x 1gb patrioty llk, dyski samsunga w radia dać jeszcze, z dala od leadteka jeśli chodzi o 7800gt, bierz msi. Zasilacz może tagana 480W. Nagrywarka benq 1640/50 albo lg jakieś. Co do proca, może opterona 144 na 939. Edytowane 22 Lutego 2006 przez Grzechu_1990 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SU8Z3R0 Opublikowano 22 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2006 Ramy juz mam 2x512, dlatego dokladam. Karte mam Leadteka i nie narzekam, wszystkie kreca sie tak samo, nie bede placil za marke;] (chyba ze o czyms nie wiem) Nagrywarka koniecznie z labelflash. Co do procka to kosztuje chyba 800zl, a wydajnosc pewnie nie rozni sie o pare procent. Nie warte 200zl. Wczytam sie jeszcze o zasilaczach bo to mnie najbardziej interesuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ecuadoo Opublikowano 22 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2006 koniecznie wez dysk samsunga, nie ma sobie rownych na chwile obecna ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
verul Opublikowano 22 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2006 koniecznie wez dysk samsunga, nie ma sobie rownych na chwile obecna ;]Ciekawe pod jakim wzgledem, bo napewno nie jesli chodzi o czas dostepu. Poza tym jak mowimy o dyskach to wypadaloby mowic o ich pojemnosci, bo ciezko porownywac wydajnosc dysku 160GB z 250GB czy chocby 500GB. To sa inne polki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SU8Z3R0 Opublikowano 22 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2006 Moj ma miec CONAJMNIEJ 250GB, gdybym chcial potwora to wzialbym raptora. Ze wzgledu na moje aktualne doswiadczenia, najlepszy bedzie dysk CICHY;] No i pozostaje jeszcze sprawa obudowy i chlodzenia na procesor. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
serwal4 Opublikowano 22 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2006 Jak cichy dysk to Samsung, słyszałem Seagate'a na własne uszy i nie umywa się do Samsunga (ja otwarta buda Samsung, kolega zamknięta Seagate). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SU8Z3R0 Opublikowano 22 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2006 Jako ze chce sie ograniczyc do 2 sklepow Samsung 200GB 8MB SP2004C sATA-2 czy Seagate ST3250624AS 250GB sATA II 16MB Ten jest wiekszy i ma 16MB... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
verul Opublikowano 22 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2006 Nie ma wielkiek roznicy miedzy 16MB a 8MB Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SU8Z3R0 Opublikowano 22 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2006 (edytowane) Wiec wezme Samsunga, za rok dokupie taki drugi i na raid;] Zasilacz może tagana 480W.Tagan TG480-U01 Black 480W kosztuje w promocji 349 zł a ENERMAX 239.. tyle ze enermax 550W. Ponoc to dobra marka, zreszta odkurzacza do tego nie bede podlaczal hehe Czekam na dalsze opinie B) Edytowane 22 Lutego 2006 przez SU8Z3R0 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
verul Opublikowano 22 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2006 Poczytaj http://www.benchmark.pl/r.php?file=http://.../strona-21.html Fajny przeglad dyskow twardych. Nie ma moze wszystkich modeli, ale zawsze czegos sie mozna dowiedziec. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SU8Z3R0 Opublikowano 22 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2006 Poczytaj http://www.benchmark.pl/r.php?file=http://.../strona-21.html Fajny przeglad dyskow twardych. Nie ma moze wszystkich modeli, ale zawsze czegos sie mozna dowiedziec. Seagate'y na czele:] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
serwal4 Opublikowano 22 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2006 http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=20 "Który jest najcichszy? W naszym subiektywnym odczuciu palmę pierwszeństwa przyznajemy dyskom Samsunga. Podczas pracy po prostu ich nie było słychać. Trzeba było przyłożyć bardzo blisko ucho by usłyszeć bardzo cichutkie „chrobotanie”.(...) Wielkim rozczarowaniem okazały się dyski Seagate Barracuda. Niestety o ile nie słychać świstu talerzy, o tyle podczas kopiowania danych, szczególnie między partycjami „chrupanie” jest nie do zniesienia." I tak można w kółko, ja nie będe się wykłócał (mam hdd samsunga więc toby dziwnie wyglądała gdybym w kołko pisał bierz Samsunga, bierz Samsunga itd.) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Amarith Opublikowano 22 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2006 No ale ten test z jakiego okresu...On ma dwa lata. Sam się wachałem między Seagate 9 a Samsungiem. Uznałem, ze Seagate będzie minimalnie szybszy a ciche niby obydwa. W praktyce przy odczytywaniu i zapisywaniu strasznie rzęzi i chrobocze, a ja wcale nie mam jakiegoś super cichego kompa. Kręcace się talerze nie wydaja zbytniego hałasu, ale jak zacznie głowica skakać... Płytę bierzesz DFI, więc do kręcenia sprzęt. W takim razie Opteron da z siebie o wiele więcej i nie będzie to jakies pare procent. Ludzie osiągają nawet 3 ghz i nie na jakiś selektach. W zasilaczach nie kieruj się tym ile niby ma wat , bo w większości ma ich mniej. Watpie, zeby ten Enermax miał 550W. Ja bym brał markowego Tagana. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SU8Z3R0 Opublikowano 22 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2006 (edytowane) Musze to przemyslec, ide spac, dzieki za rady:) Ale przeciez opteron to s 940.. A ja juz do plyty bylem pewny.. Poza tym Opt144 to 850zl, duuuzo. Nie chce sie przyblizac do granicy 4000tys Edytowane 22 Lutego 2006 przez SU8Z3R0 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość majkel84 Opublikowano 22 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2006 (edytowane) Seagate'y na czele:] nie bez powodu również polecam Seagate'y mam te i Samsungi i nie widze dużych róznic ale seria 7200.9 podobno sie poprawiła pod względem głośności i wydajności. Poza tym 16MB, krótszy czas dostępu, 5 lat gwary (samsung tylko 3) głośność zależy od obudowy a nie od dysku :-P zdecydowanie: proc A64 3000+ a nie 3200 lub dołóż do opterona 144 czy nawet 165 lub weź 3800+ X2 płyte DFI Infinity, chyba że liczy się wygląd to pozostań przy LP chłodzenie Scythe ninja (BT sie chowa) + kilka Fanderów 120 mm na niego i do budy zasilacz ja bym brał używany Fortron/Modecom FSP550-60PLN a jak chcesz nówke to Huntkey HK400AP Enermax też może być, ale żadnych Taganów! Choć moze być jakiś Topower/BQ P6 i nie bierz wogóle FDD, bo po co ci ? Edytowane 22 Lutego 2006 przez majkel84 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Grzechu_1990 Opublikowano 22 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2006 ale żadnych Taganów!Dlaczego, imo to bardzo dobre, ciche zasilacze (u01), co do zestawu, bierz opterona 144 na 939: http://www.pc-shop.pl/index.php?cPath=30_3...378b09830375dfa Płyte DFI LP Ultra-D albo Epoxa 9npa ultra, skoro masz już jedne ramy to weź teraz 2x 1gb patrioty, co do 7800gt od leatkeda to kicha, tragedia i szajs, grafy są tragiczne i nie chodzi o kręcenie tylko, a o prace na standardowych taktach-arty sie zdażają, więcej w temacie o karcie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 22 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2006 Samsung SP2504C to obecnie najlepszy dysk 250GB ( cichy , szybki 62,6 MB/s HDTach średni odczyt, zimny ). Model SP2004C jest znacznie gorszy ( podobnie jak Seagate 200-250GB bo 160 to co innego ). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
verul Opublikowano 23 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2006 Z tego co zdazylem zauwazyc, to przy dyskach najwazniejsza wartoscia jest sredni czas dostepu. A nie czas zapisu/odczytu liniowego. Bo zapis liniowy mozna niezle poprawic dzieki RAID 0 (po czesci kosztem czasu dostepu, dlatego musi on byc bardzo dobry). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 23 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2006 olej tego enermaxa, bo jest przystosowany do starszych kompow, do takiej maszyny potrzeba czegos z mocna linia 12v. ramy 2*1gb, bo przy 4*512 bedziesz musial dac T2 a to spowoduje spadek wydajnosci. dysk samsunga - cicho i wydajnie, choc nowy seagate 160gb tez jest cichutki. IMO nie warto dla zwykleko "ludzia" placic >200pln za opka. naped neca moze byc, niezle parametry i chyba najmniej awaryjny z tego co mi na sklepie schodzi. grafa - czego bys nie wzial to bedzie referencyjna karta, moze sie roznic tylko chlodzeniem i dodatkami, chlodzenie poza tym i tak nadaje sie do wymiany na np. zalmana vf700, bo jest cholernie glosne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frozen` Opublikowano 23 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2006 Z tego co zdazylem zauwazyc, to przy dyskach najwazniejsza wartoscia jest sredni czas dostepu. A nie czas zapisu/odczytu liniowego. Bo zapis liniowy mozna niezle poprawic dzieki RAID 0 (po czesci kosztem czasu dostepu, dlatego musi on byc bardzo dobry). Dyski zamilcz! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukmek Opublikowano 23 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2006 Grafy nie bierz 7800GT, ponieważ właśnie przestają ją produkować. Poczekaj trochę z zakupami i może kupisz 7900GT. Jeśli chodzi o RAM, to bierz zestaw 2x1GB. Kontroler w procku nie razi sobie z 4x512MB przy 1T. Dysk weś Samsunga. Miałem to nowe Seagate i pod względem ciszy i ciepła nie dorasta do pięt Samsungowi. Zasilacz weś Topowera SPW 480W EZA Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
verul Opublikowano 23 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2006 Dyski zamilcz! Litosci, oni tam porownywali dyski co prawda o identycznej pojemnosci, ale w roznych standardach. Jak mozna porownywac dysk na ATA 100 z dyskiem SATAII z NCQ ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robsonl Opublikowano 23 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2006 witam czy ocena dysku jest jego glosnosc ...jakies zarty to tak jak ktos kupuje xt 1800 lub 7800 i plyte asrocka czy ecs-a do tego najlepsze dyski oprocz raptorow to hitachi (dawny IBM) a potem seagate samsung jest cichy i nic poza tym czas dostepu ,wyszukiania ponizej poziomu krytyki kup dwa dyski utworz stripping (Raid 0) itd Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukmek Opublikowano 23 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2006 witam czy ocena dysku jest jego glosnosc ...jakies zarty to tak jak ktos kupuje xt 1800 lub 7800 i plyte asrocka czy ecs-a do tego najlepsze dyski oprocz raptorow to hitachi (dawny IBM) a potem seagate samsung jest cichy i nic poza tym czas dostepu ,wyszukiania ponizej poziomu krytyki kup dwa dyski utworz stripping (Raid 0) itd Nie skomentuję tego, bo znowu dostanę %. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
verul Opublikowano 23 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2006 A ja sie z nim zgadzam :) Samsung kojarzy mi sie z czyms co robi zestawy grajace a nei dyski twarde. Tak samo jak NEC co robi monitory i napedy albo LG co jedzie od telewizorow, przez napedy az do monitorow itd. Tak samo SONY. Jak sprzet grajacy to Technics (Panasonic), jak monitor to iiyama, jak naped to LiteOn, a dysk Hitachi, moze Segate. Nie toleruje produktow firm ktore robia wszystko od suszarek po samochody... To nei moze byc dobre, bo brak takeij firmie specjalizacji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 23 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2006 naped tylko nie litka, cholernie awaryjne, kupa klopotow z czytaniem plyt itp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukmek Opublikowano 23 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2006 robsonl i inni: miałeś okazję porównać oba dyski ??? Ja co czytałem test, to wszędzie gdzie indziej to wygladało. Twierdzę, że Samsung jest lepszy od Seagate, ponieważ sam porównywałem oba dyski. Nie jestem fanem firmy Samsung, wrecz przeciwnie, zawsze miałem dyski Seagate. Ale jak porównałem temperaturę, głośność i wydajność to wybrałem Samsunga, ponieważ w pierwszych 2 kategoriach guruje nad Seagate, a w 3 kategorii dyski są na porównywalnym poziomie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
og0r Opublikowano 23 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2006 (edytowane) ja napiszę tylko o swoich dyskach seagate 200gb na ata/100 z przed kilku miesięcy jest niesłyszalny podczas paracy ale przy kopiowaniu danych..... masakra WD Caviar 120gb sprzed roku.... straszna tandeta. pracuje u mnie jako przenośny bo nie da się wytrzymać świstu talerzy. Wogóle beznadziejny ten dysk Seagate 40GB kupiony jakieś 4 lata temu... Super dysk. Chyba najlepszy jaki miałem. System na nim stoi odkąd go kupiłem. Zero problemów. Przez niego kupiłem ten 200gb. Ale na Seagate się zawiodłem. A co do Samsungów... nie wiem jak teraz ale mam do czynienia z kilkunastoma komputerami w pracy z tymi dyskami (80gb kupione jakieś 2 lata temu) i może ciche są ale wolne i awaryjne. Wszystko zależy od serii. Może obecne samsungi są dobre. Ja jak miałbym teraz dysk kupić to bym poprosił o prezentacje :D Edytowane 23 Lutego 2006 przez og0r Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SU8Z3R0 Opublikowano 23 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2006 Widze ze moj temat cieszy sie powodzeniem - i dobrze. Zaczne od tego ze procka kupie 3200+ a nie 3000+, te 50zl moge spokojnie wydac. Patrzac na to przyszlosciowo powiniem kupic cos na socket 940, ale kompa i tak bede modernizowal za 2 lata, wtedy kupie X2 na 939. Widze ze wiele osob radzi mi kupic dysk Samsunga. Jednak wydaje mi sie, i moze sie myle, ze warto bedzie jednak kupic Seagate'a 250GBsATAII (bo kosztuje 380zl), sadze ze 16MB i 60mc gwarancji warte jest poswiecenia tych paru decybeli wiecej. W koncu zawsze mozna kupic pozniej Samsunga. Co do karty graficznej, nie bede czekac na 7900, bo bedzie drozszy od GTX, a napewno nie wydam wiecej niz 1300zl na karte (bez przesady). Mysle ze te 1175 to i tak za duzo ale karta wystarczy spokojnie na 2 lata. Zasilacz. Szczerze mowiac nie znam sie. Jedni mowia ze ENERMAX wystarczy, inni ze Tagan.. Wiecie, mam oemowy od Tracera (sic) a chodzi jak zloto. Nie widze sensu w wydaniu >300zl na zasilacz. Bardzo optymalne wydaje mi sie kupienie za >200zl. Ale wciaz nie wiem do czego jest ten kabel PCI-E. Gdzie sie go podlacza? (wiem ze do karty, ale czy to dzisiaj podstawa w nowych zasilaczach, tzn aby miec karte pcie potrzebuje taki kabel?, aha i jeszcze czy podlacze dysk do kabla SATA jesli ten bedzie SATA2?) No i wentylator. Co do wypowiedzi jednego z was z dodatkowymi (nie na proca) nie bedzie problemu (patrz obudowa). Pytanie jaki, na to spokojnie moge wydac ze 150zl. Jesli macie czas i chec pomocy, prosze wybrac z tych dwoch list (2 sklepow z ktorych sie zaopatruje) proline 4speed No i czy ktos jest mi w stanie odpowiedziec czy w obudowie THERMALTAKE Swing Black VB6000BWS sa niebieskie diody? Na obrazkach w 4speed zobaczylem taka fotke, tyle ze nigdzie nie moglem sie doczytac ze takowe w tej obudowie wystepuja. To na tyle. Teraz ide odpoczac. W koncu dzis moje osiemnaste urodziny B) . Pozdrawiam i dzieki za pomoc. :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...