Gwynbleidd Opublikowano 22 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2006 (edytowane) Co bardziej wplywa na wydajnosc kart graficznych w grach: - podkrecenie GPU o X % - podkręcenie pamięci o Y %, gdzie X=Y To pewnie zalezy od gry, ale chodzi mi o ogolne spostrzezenia. Edytowane 25 Lutego 2006 przez Gwynbleidd Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janio Opublikowano 22 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2006 jeśłi chodzi o wydajność karty graficznej jako samej w sobie to naturalnie pomaga podkręcanie gpu/pamięci. ale procesor może być niekiedy dla grafiki wąskim gardłem, więc dla poprawienia wydajnośći całego systemu pomaga podkręcenie procka no i grafy też nie zaszkodzi. imo najlepiej wpływa podkręcenie jednego i drugiego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość matt1401 Opublikowano 22 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2006 jeśłi chodzi o wydajność karty graficznej jako samej w sobie to naturalnie pomaga podkręcanie gpu/pamięci. ale procesor może być niekiedy dla grafiki wąskim gardłem, więc dla poprawienia wydajnośći całego systemu pomaga podkręcenie procka no i grafy też nie zaszkodzi. imo najlepiej wpływa podkręcenie jednego i drugiego. no prawda ja mam A64 3000@2600 New Catl:) Radeon 9600 490@230 i mam 1700 pkt w 3D Mark 2005:) no i ram predkosc 420Mhz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HucK Opublikowano 22 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2006 To już zależy od karty, bo jak jest tak jak u mnie (mam 8 potoków i pamięć tylko 128 bit) to lepiej jest pamięć, ale np w 9500 (4 potoki) 256 bit to rdzeń hamuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwynbleidd Opublikowano 22 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2006 A co moze byc waskim gardlem mojej Rivy TNT2 M64 (zreszta cala Riva to jedno wielkie waskie gardlo :lol: ). GPU ma 125MHz, czy pamięci 32MB 125Mhz (czas dostepu niezany) 64bit. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
draak Opublikowano 22 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2006 To nie ty jakiś czas temu pisałeś posty w tak autoratywnym tonie jak ten " (...) Po drugie - to ze mnie nazwales kretynem jakos mnie nie przekonalo do tego ze Radeon jest lepszy Nawet jesli 256MB cos daje w Fearze to co z tego. Karty graficznej sie nie kupuje o to zeby grac w FEAR'a. Ogolnie rzecz biorac w istniejacych obecnie grach na sprzecie tej klasy co GF6600GT czy Radeon X800GT nie ma duzej roznicy miedzy 128MB a 256MB. (...) " ...obrażając innych użytkowników tego forum i uchodząc za eksperta w tematach stosunkowo nowych vga? A okazuje się, że chcesz (po co, to twoja słodka tajemnica, może pasjans będzie szybciej działał- prawda taka, że m64 w dniu swojej premiery była rozwiązaniem budżetowym, czystym low-endem do biura) podkręcać m64 i nawet nie wiesz jak się do tego zabrać i jaki wpływ ma podciąganie w góre gpu, a jaki mem? Coś ci się pozajączkowało, "kolego". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janio Opublikowano 22 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Lutego 2006 (edytowane) panowie dajcie sobie na wstrzymanie i PEACE :) @Gwynbleidd - kręcenie tej rivy mija się z celem, szczytem dla niej jest duron 800 mhz, więcej nie wykorzysta. naturlanie podkręanie da jakiś nieiwelki przyrost, ale raczej zauważalny w testach, bo gołym okiem to różnicy raczej nie zobaczysz. a poza tym riva nie posiada T&L więc to CPU musi odwalać tą robotę, a do tego szyna 64 bit. niewidzę sensu żeby kręcić, chyba ze dla własnej satysfakcji :) Edytowane 22 Lutego 2006 przez janio Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danrok Opublikowano 23 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2006 Sam miałem taką RIVE i powiem Wam, że jak podkręciłem o jakieś 30-50 to zaczęły wyskakiwać arty, także nie baw się raczej w takie rzeczy na takiej karcie, IMO bez sensu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwynbleidd Opublikowano 23 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2006 Wbrew temu co piszecie, Riva podkrecona GPU125@150, pamięci 125@175!!! chodzi stabilnie (bez coolera, tylko radiator), a wydajnosc wzrosla znacznie (na tej karcie + Duron700@875 i 256MB SDRAM gram w FIFE 2005 1024x768x16, poziom detali: średni i jest znosnie. Natomiast przed o/c Rivy też chodzilo znosnie, tyle ze w 800x600 poziom detali: niski :lol: ). Ale mimo wszystko chyba kupie jakiegos GF2Ti za pare dych. @draak To ze mam takiego kompa jakiego mam, nie znaczy, ze nie mialem do czynienia z innymi :D Nie usiluje uchodzic za eksperta, tylko wyrazam swoje zdanie - kazdy ma do tego prawo. A jesli mozesz to zacytuj gdzie obrazam innych... Moja Riva jest podkrecona od 2 tygodni, wiec jednak wiedzialem jak sie o tego zabrac (zadna filozofia sciagnac RivaTuner). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...