mosciu22 Opublikowano 9 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2006 jak mialem starego gf 6600 to tam tak bylo, jak mam asusa 6800xt to karta naszczescie sama dobiera obroty do temperatury i wiatrak chyba ani razu mi nie wskoczyl na max obroty :) jak nie chcesz zeby tak bylo wlacz riva tuner i wszedzie daj na 25% mocy wiatraka to ci sie nie bedzie Zmień w rivatunerze prędkośc wiatraka przy low power 3d i po sprawie :PProblem polega właśnie na tym, że chociaż w RivaTuner ustawiłem 25% dla 2D, 25% dla 3D low power i 50% dla 3D performance to przy uruchomieniu karta przyspiesza wiatrak jakby aktywował się tryb 3D performance - i co z tym zrobić :blink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMDX Opublikowano 9 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2006 a wiec... gdyby ta karta nie byla tylko przejsciowa i tylko na taka bylo mnie stac to uznalbym to jako obraze uzytkownika forum i sadze ze na szansujacym sie tweaku takie rzeczy nie powinny miec miejsca, ale narazie niech bedzie ze przymkne na to oko po drugie, samo posiadanie karty nie czyni nikogo kopalnia wiedzy na jej temat, a ja jak juz napisalem od miesiaca planuje juz kupic (juz mam zamowiona, wczoraj wyslana) i interesuje sie troche tym; co za tym idzie? czytalem o niej duzo, wszelkie recenzje, porownania, relacje uzytkownikow itp. wiec nie pisz mi tutaj ze to ze taka karta siedzi w twoim AGP a nie moim (co IMO na temat wiedzy nie ma za duzej roznicy) ze nie moge miec o niej pojecia... ehhh ahh .. jak dziecko tłumaczące się mamusi pozatym szansujacym sie tweaku - to mnie rozbiło przymkne duzo and more... nie jestem maniakiem gramatyki ale na te )#blendy przymkne oko*( chyba kupie sobie #matroxsa 4 em-be* ~~wtedy to bende kopalnia wiedzy ! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koparka Opublikowano 9 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2006 (edytowane) widze, ze sie uczepiles literowek i nie podajesz zadnego konkretnego argumentu... pfff, typowe zachowanie jak juz nie masz nic madrego do powiedzenia... "szansujacym sie tweaku - to mnie rozbiło" jesli przypadkowe nacisniecie "s" cie rozbija to gratuluje "twardzielu" a jakbys nie zauwazyl pisze bez polskich znakow, wiec "przymkne i duzo" nie jest zadnym bledem... uwaza sie za madrego a takich rzeczy sie nie domysla :/ i jescze warto zapamnietac chlopczyku, ze "poza_tym" sie pisze osobno (to moze rozbijac, poucza innych, a sam popelnia elementarne bledy) "chyba kupie sobie #matroxsa 4 em-be* ~~wtedy to bende kopalnia wiedzy !" czy ty naprawde nie rozumiesz co chcialem przekazac??? NAPRAWDE??? / przepraszam za offtop, ale musze jakos odpowiedziec na te infantylne teksty, ktore maja teraz jedynie na celu jakis atak na mnie a nie wyrazanie opinii na temat geforca PS. Jesli jescze chcialbys cos mi odpowiedziec to zapraszam na PRIV, tutaj wypowiadamy sie na temat modowalnych 6800xt Edytowane 9 Marca 2006 przez koparka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wysio Opublikowano 9 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2006 (edytowane) Jeżeli chodzi o allegro to kity takie że bańa bOli allegro=>"rdzeń - 300 MHZ + O/C - około 420 MHz !!! pamięć - 700 MHz + O/C około 990 MHz !!!" <= około chyba że w zaokrągleniu do 100 icon_biggrin3.gif to nie śmieszne tylko żałosne 990 MHz zwykłe DDR lol hyba że 100 V napięcia byś dał icon_smile3.gif z rdzeniem troche lepiej możliwe że dał 0,1-0,2 + Vcore pozatym jak ktoś przeczyta co tam pisze to wywnioskuje że jest modowalne na 16/6 moja też ale czy te potoki są sprawne ?? icon_smile3.gif Co ty chłopie opowiedasz.... Dość często ostatnio przeglądam oferty tych kart i nigdy nie widziałem, że by pisali o/c pamięci 990Mz. Zazwyczaj piszą 420/850 i to jest niemal zgodne z prawdą. Niemal, bo różnie to bywa z rdzeniem. Na aukcji, w której ja wziełem udział pisało, że o/c karty to ok. - 400/850 i tak jest faktycznie. Pamięci nawet sporo lepiej, bo nawet na 925Mhz ładnie pracują. A skoro piszą na aukcji, że to są mody, więc o co ci chodzi??? Ja kupiłem tam kartę, koledzy tam kupowali , użytkownicy forum kupowali i jakoś wszystkim faktycznie chodzą na 16p. powiem tyle jak chceż kupić karte z allegro za 649 zł to kup bo ja za tą kase już 6800GS w domu bym siedział .Ja swojego kupiłem za 110 zł mniej i za tą cene takie osiągi to jest wyczyn Daj mi link do sklepu. za 650 zł chętnie ją kupię!!! Kupiłeś stary kartę nieselekcjowaną, tańszą i maiałeś szczęście, że dało się odblokować chociaż 4 potoki. Jak by się nie dało odblokować, to by była kaszanka, bo wtedy 6600GT jest bardziej wydajny. Ja wolałem dołożyć te 110zł i mieć pewność odblokowania 16 potoków. Za takie pieniądze to także jest wyczyn!!! Edytowane 9 Marca 2006 przez wysio Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reoddai Opublikowano 10 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2006 myslalem nad zmiana chlodzenia na accelero na moim 6800xt ale jak zobaczylem cene to troche mnie zniechecila :P jednak lepiej zostac przy silencerze na tej karcie i to chyba jest jedno z najlepszych wyjsc przy chlodzeniu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
davidian Opublikowano 10 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2006 Zamowilem tego modowalnego Gforce 6800 XT bedzie na drugi tydzien wtedy zdam relacje :razz: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reoddai Opublikowano 11 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2006 (edytowane) po dokupieniu ramy postanowilem odpalic test w quake 4 ustawienia podane nizej no i mnie zaskoczylo zleksza... Quake 4 Benchmark The benchmark started at 2006-03-11 03:50:22 -------------------------------------------------------------------------------- Resolution: 1024×768 Demo: guru5.demo Aspect Ratio: [16:9] Antialiasing: 8× Anisotrophic filtering: 16× Symmetric MultiProcessing (SMP) disabled Score = 36.9 FPS niestety po daniu detali na ultra wynik spada drastyczie :P Quake 4 Benchmark The benchmark started at 2006-03-11 03:55:37 -------------------------------------------------------------------------------- Resolution: 1024×768 Demo: guru5.demo Quality: Ultra Aspect Ratio: [16:9] Antialiasing: 8× Anisotrophic filtering: 16× Symmetric MultiProcessing (SMP) disabled Score = 5.3 FPS Edytowane 11 Marca 2006 przez Reoddai Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koparka Opublikowano 11 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2006 (edytowane) co polecacie do 6800XT mod: - omega dirvers - nvidia drivers + PowerStrip czy RivaTuner ? Edytowane 11 Marca 2006 przez koparka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
davidian Opublikowano 11 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2006 Wlasnie dobre pytanie ja bede testowal we wtorek niestety dopiero wtedy kurier sie pojawi :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wysio Opublikowano 11 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2006 Sterowniki polecam z tej strony. Najlepiej spisują się 81.98 v2 oraz te, co mam w podpisie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mosciu22 Opublikowano 11 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2006 Podwyższyłem napięcie dla GPU na 1.4V - co oczywiste rośnie temperatura i OC rdzenia (w każdej karcie w innym stopniu więc trzeba samemu spróbować i zdecydować czy w jego przypadku to się opłaca). Zmodyfikowany bios do Winfast A6800XT TDH (napięcie dla GPU na 1.4V) - Ściągnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koparka Opublikowano 12 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2006 (edytowane) czy wam tez ten wolno chodzi w 3dMarku2003 CPU Test 2 (ten drugi z tymi trolami w piwnicy)? kupilem ta karte: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=91300023 i jak narazie wydaje mi sie ze chodzi na 16p/6v, a wynik w 3dmarku03 bez OC to ponad 10k , nice :P Edytowane 12 Marca 2006 przez koparka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reoddai Opublikowano 12 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2006 Podwyższyłem napięcie dla GPU na 1.4V - co oczywiste rośnie temperatura i OC rdzenia (w każdej karcie w innym stopniu więc trzeba samemu spróbować i zdecydować czy w jego przypadku to się opłaca). Zmodyfikowany bios do Winfast A6800XT TDH (napięcie dla GPU na 1.4V) - Ściągnij Widze ze Ty krecisz rdzen po zmodowanym napieciu jak ja bez zmodowanego a i temperaturka wtedy max 54 stopnie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mosciu22 Opublikowano 12 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2006 Przecież Twoja karta ma zupełnie inne chłodzenie dlatego wyraźnie napisałem: (w każdej karcie w innym stopniu więc trzeba samemu spróbować i zdecydować czy w jego przypadku to się opłaca). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wysio Opublikowano 12 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2006 (edytowane) Tą modyfikację biosu robi się poprzez NVFlash i Nvidia BIOS Modifier ??? Ciekaw jestem, jakie idzie napięcie na rdzeń w 6800GT / Ultra / GS . Ultra ma standardowo rdzeń na 400Mhz , a GS bodajrze 420Mhz. Ps. Która wartość odpowiada za napięcie na rdzeń? Edytowane 12 Marca 2006 przez wysio Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reoddai Opublikowano 12 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2006 Przecież Twoja karta ma zupełnie inne chłodzenie dlatego wyraźnie napisałem: Przy standardowym chlodzeniu mialem niemal ze identyczne temperatury co teraz moze 3-4stopnie wiecej, nawet przy 400mhz na rdzeniu czyli max 58stopni Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wysio Opublikowano 12 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2006 (edytowane) To bardzo interesujące... U mnie na standardowym chłodzeniu mogłem zapomnieć o większym OC. Rdzeń już przy ponad 360Mhz tak się grzał, że komp robił zwisy. Z tą zmianą wartości w biosie już doszedłem. Mam tylko pytanie, jaką komendą się wgrywa zmodyfikowany bios karty??? Ok. już doszedłem. No teraz, to pięknie biega... Narazie rdzeń dałem na 410Mhz (wcześniej na 400 już wywalało marki) i pięknie chodzi. Nawet temp. dużo nie wzrosła - może z kilka stopni... Edytowane 12 Marca 2006 przez wysio Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koparka Opublikowano 12 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2006 cholera, jednak sie nie zmodowal do konca... w 3dmarku we wszystkich testach nie ma artow oprocz jednego... CPU Test 2; tam pojawiaja sie porozrzucane wszedzie migajace czarne kropki; GTA San Andreas chodzi bez niczego; Battlefield 2 tez sa te kropki... czego to moze byc wina (bardziej vertexow, potokow, chlodzenia) i czy myslicie ze wiekszosc nowych gier tak bedzie mialo? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wysio Opublikowano 12 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2006 Dziwne, bo CPU test2 nie powinno dawać artów. Przecież program bardziej testuje procka niż karte. U mnie jest ok. Wyniki sporo poszły do góry - już zmieniłem sygnaturkę :-P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koparka Opublikowano 12 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2006 moze sprobuje odkrecic wieczorem proca, ale BF 2 tez zle dziala :/ ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
degol Opublikowano 12 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2006 Ja jestem posiadaczem tegoż modelu 6800xt od 01.03,zakupiłem kartę w sklepie Arche za 499 i odblokowałem ją na 16/5.Generalnie nie mam żadnych problemów,z tym,że w 3dmark 03 w teście pixel shader słoniki są całe "pokrzaczkowane".Zauważyłem również,że podczas odpalania gierek wentylator muszę zapodać na max bo w innym przypadku mam krzaki.Raz zapomniałem zwiększyć prędkość wentylatora (chodził na 25 %,używam programu winfox) i od razu po włączeniu były artefakty.Trochę to dziwne bo od razu wyłączając grę sprawdzałem temperaturę (również w winfox) i nie była wyższa niż 63 stopnie.Oczywiście standardowe chłodzenie jest dość wydajne,ale to istna suszara,więc zastanawiam się co kupić i chyba postawię na nowe chłodzenie od Arctic Cooling Accelero. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wysio Opublikowano 12 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2006 Ja osobiście polecam kupić chłodzenie, które dodatkowo będzie chłodzić również pamięci karty, tak jak jest to w przypadku Pentagrama. Ten Arctic Cooling Accelero chyba ma schowany wiatrak i nie dmucha na pamięci?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mosciu22 Opublikowano 13 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2006 Chłodzeniem pamięci nie ma się co przejmować bo ich taktowanie ma marginalny wpływ na ogólną wydajność. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reoddai Opublikowano 13 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2006 Ja osobiście polecam kupić chłodzenie, które dodatkowo będzie chłodzić również pamięci karty, tak jak jest to w przypadku Pentagrama. Ten Arctic Cooling Accelero chyba ma schowany wiatrak i nie dmucha na pamięci?? nie dmucha tylko jhest jeden wielki radiator do kjtorego masz prezylegajacy rdzen oraz pamieci a wentylator dmucha na radiator w ktorym znajduje sie 6 hed pype (niewiem jak to sie pisze) no i calosc jest bardzo cichutkie :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kosiarz_1987 Opublikowano 13 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2006 Mam do was takie pytanko mnałe zakładajac ze kupie 6800XT i zakałdajac bardzo pesymistyczna opcje ze nic nie uda sie odblokowac to wtedy tak karta jest dalej warta swojej cany i z jakim radziem ja wtedy można porównac jakościowo :D :D sorki za takie lamerskie pytanie ale chce wymienić mojego 9550 na cos lepszego z kasa nie stoje najlepiej i szukam czegoś oszczednego a jednoczesnie wydajnego :D :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wysio Opublikowano 13 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2006 Jak nie dołożysz i nie kupisz z gwarancją modu, to możesz nie mieć tyle szczęścia, co niektórzy. Jeśli w najgorszym wypadku nic nie uda ci się odblikować, to wydajność tej karty będzie gorsza od tańszego 6600GT i może na poziome Radeona X700. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reoddai Opublikowano 14 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2006 Mam do was takie pytanko mnałe zakładajac ze kupie 6800XT i zakałdajac bardzo pesymistyczna opcje ze nic nie uda sie odblokowac to wtedy tak karta jest dalej warta swojej cany i z jakim radziem ja wtedy można porównac jakościowo :D :D sorki za takie lamerskie pytanie ale chce wymienić mojego 9550 na cos lepszego z kasa nie stoje najlepiej i szukam czegoś oszczednego a jednoczesnie wydajnego :D :D przejzyj dokladnie posty jest moj mini artykol i tam jest pokazane co daje samo oc a co daje odblokowanie potokow Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMDX Opublikowano 14 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2006 (edytowane) nom wkońcu back :) (wyjazd) sry opóźnienie w recenzji za chwile będzie :) a dziecko kupiło grafke cholera, jednak sie nie zmodowal do konca... w 3dmarku we wszystkich testach nie ma artow oprocz jednego... CPU Test 2; tam pojawiaja sie porozrzucane wszedzie migajace czarne kropki; GTA San Andreas chodzi bez niczego; Battlefield 2 tez sa te kropki... czego to moze byc wina (bardziej vertexow, potokow, chlodzenia) i czy myslicie ze wiekszosc nowych gier tak bedzie mialo? "i czy myslicie ze wiekszosc nowych gier tak bedzie mialo?" tak bo to karta z allegro ja na 16/6 też mam kropki (głównie właśnie w BF2) zmniejsz do 12 i odpal BF2 powinneś nie mnieć kropek koparka teraz zgłoś sie do sprzedawcy w celu wymiany (miłej zabawy) :rolleyes: Edytowane 14 Marca 2006 przez AMDX Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
davidian Opublikowano 14 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2006 Karte juz mam w domu:)Teraz mala podmiana i testowanie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMDX Opublikowano 14 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2006 (edytowane) aha koparka mam dla ciebie i innych dobrą publikację http://www.extreme-oc.pl/art.15.3.php jest tu szczegułowo opisane o/c układów NV40 (LE , XT) oraz co zrobić jak potoki/lub v nie działają lub są uszkodzone p.s właśnie zwiększyłem vcore z 1.4V do 1.45V (bios) niestety nic nie pomogło 16 potoków nadal są uszkodzone a oc nic to samo jedynie co to temp. wzrosła do 57 C (stres) na 1.4V 55 C max | trochę się cykam ale zaraz 1.5 V walne i jeszcze raz sprawdze te 16 potoków ( uparty :)) Edytowane 14 Marca 2006 przez AMDX Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...