Skocz do zawartości
Vonda

Aristo Smart 400s Czy Coś Innego ?

Rekomendowane odpowiedzi

Czytam i czytam już od paru godzin Wasze piękne forum ... i prawie nic nie znalazłem o notebookach f. Aristo ... wiem, że to firma krajowa, że pewnie 99,9% wykonywane w Chinach ... ale ceny chyba niezłe no i jakoś tak na ich stronę trafiłem ...

Zastanawiam się nad powyższym sprzętem (tu link: http://www.aristo.pl/towar.php?s-ktm=www_S...20Smart%20400S) w następującej konfiguracji :

Celeron M370

2x 256 Ram (DDRII) - chciałbym skorzystać z dobrodziejstw Dual Channel ;-)

60 GB HDD

napęd combo

jakieś no-name WiFi

i reszta jak w opisei ... (ekran WXGA itp )

Wiem, że to low-end ale w sumie chyba nic więcej mi nie potrzeba ...

Używać będę w znakomitej większości do CAD'a (konkretnie do IntelliCAD'a - to taki baaardzo tani odpowiedznik AutoCada) , trochę do TrueSpace'a 7 (tania konkurencja 3DStudio) i oczywiście trochę ofica (Open Offica - to taki darmowy odpowiednik .... ;-))) Grać razczej nie będę - choć głównie dlatego, że nie będzie się dało ;-))

Ogólnie ma to być drugi komp w domu ze względu na małą przestrzeń mieszkalną wybór padł na notebooka właśnie ... choć pewnie czasem jego mobilność też się przyda ...

I teraz do rzeczy : warto ? czy też dopłacić a/ za fimę (=jakość ??) b/ za osobną grafikę (w przypadku tej firmy w grę wchodzi tylko X600 a i tak dopłata około 800 ;-( )

Uprzejmie proszę o konstruktywne porady i opinie ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czytam i czytam już od paru godzin Wasze piękne forum ... i prawie nic nie znalazłem o notebookach f. Aristo ...

używałem Aristo przez ponad 1,5 roku, tańsze to to rzeczywiście jest, ale szczerze to nie polecam

działać działał, ale czułem podczas użytkowania, że coś jednak mi nie pasuje, jakiś taki brak komfortu psychicznego

nie wiem ile chcesz wydać, ale np. w przedziale do 3000 zł kupisz spokojnie lux maszynę - Asusa czy Hp

i wg mnie na tych dwóch markach bym się skupił

sam zastanawiam się nad Asusem lub (droższym) iBookiem Appla

jeśli chcesz aby polecić Ci coś konkretnego i w danym sklepie, to daj znać, postaram się wspomóc :)

pozdro

Edytowane przez elmo141

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

używałem Aristo przez ponad 1,5 roku, tańsze to to rzeczywiście jest, ale szczerze to nie polecam

działać działał, ale czułem podczas użytkowania, że coś jednak mi nie pasuje, jakiś taki brak komfortu psychicznego

nie jest to co prawda obiektywna opinia ... :razz: ale oczywiście wezmę ją pod uwagę ... zwłaszcza, że im bardziej się cenom przyglądam tym bardziej się okazuje , ze nie aż takie atrakcyjne ... - ot choćby większośc innych firm "dokłada" XP w cenie - a tu trzeba by dopłacić 400 za XP Home i to OEM !

Na pewno Acer wychodziłby taniej ...ale te "łamiące" się same z siebie obudowy ... :cry:

nie wiem ile chcesz wydać, ale np. w przedziale do 3000 zł kupisz spokojnie lux maszynę - Asusa czy Hp

i wg mnie na tych dwóch markach bym się skupił

Czytałem, że HP w tych cenach ma beznadziejną matrycę ... a skolei o Asusach krążą opinie, że dobre to oni robią ale tylko płyty główne do desktopów a i to nie wszystkie ... sam już nie wiem...

CO do mojego budżetu ... sam nie wiem albo tanio ~3000 do pracy i tylko do pracy bez 3D na parę lat a potem coś nowego (może ;-)) albo ciut lepiej - z osobną grafiką (np. X700) i wydać ~4500 i nie zmieniać dłuuugi czas ...

sam zastanawiam się nad Asusem lub (droższym) iBookiem Appla

Jabłuszka odpadają: 1. nie znam , 2. nie znam tanich programów z zakresu który opisywałem pod Maca ...

Nie wiem na ile się jasno wyraziłem ... podsumowując wrócę jeszcze na moment do Aristo - kusiła mnie tu możliwość prawie dowolnej konfiguracji; stosunkowo mocne akumulatory (ponad 2x pojemnijsze niż w Acerze) no i w sumie brak negatywnych opini ;-\) - ale to pewnie dlatego, że mało się ich sprzedaje ...

PS Wszelkie konkretne sugestie mile widziane;-)

Edytowane przez Vonda

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeśli szukasz dobrej konfiguracji to bierz Aristo

to taka Dacia albo Kia z lepszym wyposażeniem - nie za wiele się tego sprzedaje, ale działa poprawnie

to porównanie powinno dać Ci wyobrażenie co do tej marki

a co do odpowiedzi to trudno będzie wygenerować obiektywną odpowiedź - każdy ma swoje zdanie, czyli opinię własną, subiektywną

Edytowane przez elmo141

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi