Skocz do zawartości
seba1983

Geforce 7900

Rekomendowane odpowiedzi

A to na jakich ustawieniach grasz w tego obliviona ??? ustawienia gry i karty grafiki ?? pozdrawiam

1024x768xHQxAnizo16xFTR1 + Maks w grze + Mody tekstur /zajmują jakieś 400MB w pamięci kary i ram/ + Mod wody + ini zmodyfikowany w celu polepszenia grafiki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, szybkie pytanie bo mam okazję sprzedać mojego 6800GT za dość dobrą kasę i kupiłbym wtedy 7900GT... Pytanie tylko której firmy? tzn. wchodzą w grę dwie: Galaxy i Asus z tym, że tą pierwszą mogę mieć praktycznie od ręki a na Asusa musiałbym kilka dni poczekać (cenowo wychdzą praktycznie tak samo). Wiem, że to karty referencyjne i nie różnią się budową ale jednak może jakieś drobne różnice są np. w kościach pamięci o róznym czasie dostępu... Mówiąc krótko: kartę której z tych dwóch firm polecacie? Oczywiście mam zamiar bawić się w jej o/c ;) ale bez vmodów przynajmniej przez jakiś czas...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Greg_1 - thx :)

Czyli wszystkie są na kościach pamięci o czasie dostępu 1,4ns i nie zdarzają się "rodzynki" produkowane przez daną firmę na lepszych pamiątkach?

A co do loterii jesli chodzi o potencjał o/c to zgadza się :) tylko trochę się boję znając moje "zezowate szczęście" ;) - wystarczy zobaczyć jaki Venice mi się trafił, pomimo tego, że to jeszcze stepping E3 to robi mi te niecałe 2500MHz na napięciu 1,65V... :?

Cóż, zobaczymy - jeśli klient na mojego 6800GT sie nie rozmysli to na 90% jutro powinienem mieć tego 7900GT Galaxy i zdam relację jak to cudo się sprawuje (czytać: kręci ;) ).

Edytowane przez Tommo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(...)wchodzą w grę dwie: Galaxy i Asus(...)

Na temat Asusa to sie raczej nie wypowiem bo nie miałem z nim styczności.

Jeśli chodzi o Galaxy to takową posiadam i nie nażekam.

Pamięci "trzymają norme" (1.4).

Chłodzenie bardzo głośne (od razu wymieniłem na XC-80Cu i jest cisza).

Jeśli chodzi o overclocking to z rozmów z użytkownikami owych kart i moich własnych doświadczeń:

Na standartowym chłodzeniu: GPU 450 -> 570 / Mem 1320 -> 1536

Na XC-80 Cu: : GPU 450 ->595 / Mem 1320 ->1578

Jescze nie bawiłem sie w żadne V-mody(za krótko ją mam :wink: ) ale myśle że niedługo przekrocze te 600 na GPU, a z pamięciami to nie wiem jak będzie...

Edytowane przez Kobrowisko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chłodzenie bardzo głośne (od razu wymieniłem na XC-80Cu i jest cisza).

Tzn. jak bardzo? - wiem, głupie pytanie bo to odczucie subiektywne i z tego co czytałem w reckach tych kart to będzie głośniejsze od tego na moim 6800GT ale chyba nie jest aż tak głośne jak niesławny FlowFX w FX'ach? :blink: Nie jestem zwolennikem jakiegoś wyciszania kompa za wszelka cenę ale np. przy oglądaniu filmów wolałbym, żebym mogł usłyszeć muzykę i dialogi w filmie... ;)

Jeśli chodzi o overclocking to z rozmów z użytkownikami owych kart i moich własnych doświadczeń:

Na standartowym chłodzeniu: GPU 450 -> 570 / Mem 1320 -> 1536

Na XC-80 Cu: : GPU 450 ->595 / Mem 1320 ->1578

Not bad... :) Generalnie gdybym osiągnął ok. 550/1500 bez vmodów i na stockowym chłodzeniu to byłbym bardzo zadowolony...a później ew. się zobaczy ;)

Edytowane przez Tommo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tzn. jak bardzo? - wiem, głupie pytanie bo to odczucie subiektywne i z tego co czytałem w reckach tych kart to będzie głośniejsze od tego na moim 6800GT ale chyba nie jest aż tak głośne jak niesławny FlowFX w FX'ach? :blink: Nie jestem zwolennikem jakiegoś wyciszania kompa za wszelka cenę ale np. przy oglądaniu filmów wolałbym, żebym mogł usłyszeć muzykę i dialogi w filmie... ;)

Chłodzenie , przynajmniej według mnie to jest tragedia , jeszcze jak chodzi na maxa ..... to istny odkurzacz ;)

Not bad... :) Generalnie gdybym osignął ok. 550/1500 bez vmodów i na stockowym chłodzeniu to byłbym bardzo zadowolony...a później ew. się zobaczy ;)

Raczej powinnieneś osiągnąć takie zegary , u mnie odydwie bez problemu chodza na takich ustawieniach :)

Tylko czekam na drugiego zalmana co by chodziły tak na stałe :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chłodzenie , przynajmniej według mnie to jest tragedia , jeszcze jak chodzi na maxa ..... to istny odkurzacz ;)

Wiesz, ja miałem kiedyś okazję usłyszeć na żywo u kumpla "suszarkę" na jego FX 5800 Ultra... Jeśli to na 7900GT wyje podobnie to... :? trzeba będzie zmienić to chłodzenie na coś cichszego bo to już nie chodzi o większe mozliwości o/c ale takiego hałasu to ja raczej nie chcę słuchać po całych dniach...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To są screeny chyba wstępnej ver RT 16, bo program rozpoznał karte jako G71. Emulowany RT 15.8 wykrywa G71 jako NV49 i nie działa w nim Graphics subsystem diagnostic report, a na screenach z tej stronki działa, więc może to już ostatnia prosta w tworzeniu nowego RT :D

Edytowane przez Greg_1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tzn. jak bardzo? - wiem, głupie pytanie bo to odczucie subiektywne i z tego co czytałem w reckach tych kart to będzie głośniejsze od tego na moim 6800GT .

No nie jest tak tragicznie, przez jakiś czas używałem tego chłodzenia z fanmatem z pentagrama i dało sie wytrzymać...

Może by już przykleić ten temat ??

Edytowane przez Kobrowisko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam dziwny problem.

Mam 7900 GT @1.4V i na seryjnym chlodzeniu przy 650/780 mialem jakies 10500 w 3dsmark 2k5. No ale zalozylem sobie Zalmana VF900 i teraz max co wyciagam to 9300! Karta przy taktowaniu wyzszym niz 600/700 zachowuje sie niestabilnie a wyniki sa dalej takie same. Dla pewnosci zrobiulem moda jeszcze raz ale dalej to samo. WTF? Czyby przekrecilem karte?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Super... myślałem, że już dziś będę testował (katował) tego Galaxy a tymczasem karta dotrze do mnie po weekendzie :angry: bo w hurtowniach na Śląsku z którymi handluje mój kumpel w którego sklepie kupuję kartę go nie ma tzn. były dziś rano 3 bodajże w AB ale już są zamówione... Dobrze, że chociaż klient, któremu sprzedaję 6800GT się nie rozmyślił... :)

Więc testy dopiero po weekendzie...

BTW: słyszałem gdzieś opinie, że Galaxy lubią padać po jakims czasie - prawda to czy po prostu plotki albo ktoś miał pecha? - bo wydaje mi się to dziwne tymbardziej, że karty 7900GT to referentki a poza tym są na rynku nieco ponad miesiąc...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok panowie wracam n plac boju po kilkutugodniowej nieobecnosci mojej swietej pamieci gigabayta :D naszczescie teraz zagosci u mnie Galaxy 7900gt :) BIG THX Karas :)

No wiec jako ze niec sie w temacie nie dzieje i nikt sie nie chwali wynikami itp trza cos napisac ::) tak wiec zacznijmy karta zmodowana vgpu & vmem pencilmod chlodzoko naturalnie WC - Prison Pro V2 radiatory na memki i nawiew na elektronike 2xArctic :)

Zegary:

Default - 440/1320Mhz

1,2v def. - 550/1700Mhz

1,3vmod - 600/1700Mhz

1,4vmod - 650/1700Mhz

1,5 + vmem - 700/1900Mhz

Kazde podbicie napiecia na gpu o 0,1V daje 50Mhz :D na pamiatkach 200Mhz po pencilmodzie calkiem niezle :)

Benchmarki:

3DMark2k3 - 23945pkt

3DMark2k5 - 11483pkt

3DMark2k6 - 5408pkt

po weekendzie testy w grach tzn przyrost default vs. O/C

pozdrawiam storm :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi