Skocz do zawartości
seba1983

Geforce 7900

Rekomendowane odpowiedzi

Gość tilas21

pare postow temu przedstawilem problem z Oblivionem (problem dot. nie tylko gier) czy pomoglibyscie mi sie uporac z tym problemem?? zapraszam z ewentualnymi pomyslami na PW

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mam inne pytania.Znacie jakies nieoficjalne tech demka pod serie GF7? Na stronie NV sa tylko te pod 7800gtx (na googlach nic ciekawego nie znalazlem)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mam inne pytania.Znacie jakies nieoficjalne tech demka pod serie GF7? Na stronie NV sa tylko te pod 7800gtx (na googlach nic ciekawego nie znalazlem)

Dołaczam sie do pytania, bo te na stronce NV z tym grubym kolesiem juz widziałem ;P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzis postanowilem zrobic sobie lepsze chlodzenie bo mnie dobijala suszara.

Nie ma nic lepszego jak homemade :) Miedziany radiator na kawalku druta...

wieje na 80x80 i oto wyniki:

temp przed 45/60 - stres czyli po 30 minutach loopa w Nature 3Dmark2001SE

temp po 35/40(12V)

36/47(7V)

Po wymianie chlodzenia moge podkrecic grafike na gpu do, uwaga: 590 MHz bez modow !! Stad tak wysokie temp stresu "po" ;)

Przymierzam sie do moda 1.4 :) ciekawe co dalej bedzie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzis postanowilem zrobic sobie lepsze chlodzenie bo mnie dobijala suszara.

Nie ma nic lepszego jak homemade :) Miedziany radiator na kawalku druta...

wieje na 80x80 i oto wyniki:

temp przed 45/60 - stres czyli po 30 minutach loopa w Nature 3Dmark2001SE

temp po 35/40(12V)

36/47(7V)

Po wymianie chlodzenia moge podkrecic grafike na gpu do, uwaga: 590 MHz bez modow !! Stad tak wysokie temp stresu "po" ;)

Przymierzam sie do moda 1.4 :) ciekawe co dalej bedzie :)

Fotki bys mógł zapodać, spoko temperatury, nie ma jak zrobić własne chłodzenie.

Pozdo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rrany jak ja bym juz chcial podlaczyc w koncu swoja grafe do mojego kompa a okazalo sie,ze na tej rivie musze pomeczyc sie do czwartq i karta sie tylko kurzy :( Ciezko jest z epoxami, dlaczego sklepy nie zamawiaja tych plyt? Przeciez to najlepsze plyty jakie kiedy kolwiek wyszly pod komputery osobiste.Co prawda na DFI mozna niby bardziej podkrecac, ale tam nie ma na starcie wskaznika temperatur i megahercow a niektore opcje sa zbyt skomplikowane i wlasnie dla osob, nie znajacych sie na hardcorowym oc tylko na podstawowym (napiecie,fsb,dzielnik,mnoznik) epox nie ma sobie rownych,no i ta cena - jak na mozliwosci plytki bardzo niska.Sorka za OT, ale sami wiecie posiadacze tytulowej 7900,jaki to jest power

Edytowane przez hydro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

stary radiator , 2 opaski i do dzieła :wink:

570/1700

Idle: 30ºC

Full: 35ºC

http://img465.imageshack.us/my.php?image=dsc099039lc.jpg

http://img300.imageshack.us/my.php?image=dsc099049ae.jpg

http://img487.imageshack.us/my.php?image=dsc099086jp.jpg

Edytowane przez bartezjusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moj stary radiator jest w zasadzie nowy, ale nie taki wypasiony jak twoj...

Moj to pascie za 30 zl z wentylem :) Wydawalo sie ze to calosc miedz, a okazuje sie ze listki sa przylutowane, stad nie mam takiego wypasnego tempu jak ty.

Co ciekawe, 595 przestalo arcic, ale temp wzroslo do 42. Jestem i tak bardzo zadowolony i przystepuje do moda :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ktos spotkal sie juz moze z 7900 GT 512mb w przyzwoitej cenie w polsce? Po Ghost Recon 3 na kartcie z 256mb nie mozna sie wiele spodziewac( stan na dzien dzisiejszy:(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma takiej karty,a po 2 po co Ci na niej 512 jak ona ma taka wydajnosc,ze ghost Recon 3 to dla niej zabaweczka dla dzieci

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ghost recon 3 w 16x12 zjada ponad sporo ponad 256 pamieci z karty graficznej. Jak to wplywa na wydajnosc kart z 256mb tlumaczyc nie trzeba. Wystarczy poczytac:

http://www.elitebastards.com/cms/index.php...=1&limitstart=0

Na grafach z 256 nie bez powodu jest tylko medium. Dlatego czekam na jakies okazje z 512:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ghost recon 3 w 16x12 zjada ponad sporo ponad 256 pamieci z karty graficznej. Jak to wplywa na wydajnosc kart z 256mb tlumaczyc nie trzeba. Wystarczy poczytac:

http://www.elitebastards.com/cms/index.php...=1&limitstart=0

Na grafach z 256 nie bez powodu jest tylko medium. Dlatego czekam na jakies okazje z 512:)

wydaje mi się że 7900gt z 256 czy nawet 512 za słaba jest do gry w 1600x1200

ja mam LCD co wyciaga 1280x1024 i jak dla mnie to 7900gt z 256 jest narazie jak znalazł

chociaż czuję że żywot 7900gt i w ogóle G71 będzie krótki i jeszcze w tym roku pojawią się dużo mocniejsze karty

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie. Szybkie nfo przed modem. GDZIE SIE MIERZY VCORE ???!!!!

Mam juz wsio skladniki do Vcore mod 1.4/1.5 :) tylko lutownice potrzebuje jesio

EDIT:

Proponuje dodac fotosy do faq.

Screeny i fotosy chlodzenia i moda porobie jak skoncze, czyli moze jutro...Do pracy o 17 wylaze....

EDIT2:

Wlasnie opracowalem sobie na papierze moda stock/1.3/1.4/1.5 :) Niestety 3 przelaczniki i kapke kabelkow wymagane...

Pisze stock, bo nie wiem dokladnie ile ma vcore moja grafa.

Edytowane przez Zulusman

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam Serdecznie

Czy ktoś z Was robił może moda zwiększającego częstotliwość przełączania w zasilaniu karty?

Opiszcie proszę czy warto jest się w to bawić, czy nie zwiększa to przypadkiem temperatury przetwornicy albo MOS'ów mocy?

> Storm

Te radiatory na scalaczkach zasilających kleiłeś pewnie klejem termoprzewodzącym? Zastanawiam się czy byłaby możliwość montażu tam radiatora wspartego mechanicznie. Wydaje mi się jednak, że owe dwa najbardziej grzejące się układy mają minimalnie różną wysokość i jeden radiator nie przykryje ich dobrze. Mam rację? Nikt nie musi mnie przekonywać co może zdziałać krzywo położony tam kawał miedzi :-|

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie. Szybkie nfo przed modem. GDZIE SIE MIERZY VCORE ???!!!!

Mam juz wsio skladniki do Vcore mod 1.4/1.5 :) tylko lutownice potrzebuje jesio

...

Gdzie mierzyc jest w FAQ, nie bezposrednio, ale jest link do artukulu :?

Prosze bardzo 2117648[/snapback]

Witam Serdecznie

Czy ktoś z Was robił może moda zwiększającego częstotliwość przełączania w zasilaniu karty?

Opiszcie proszę czy warto jest się w to bawić, czy nie zwiększa to przypadkiem temperatury przetwornicy albo MOS'ów mocy?

...

Z tego co pamietam Boxster ma zrobiony przelacznik i calkiem zgrabnie mu to wyszlo :wink: Ale pisal juz o tym jakis czas temu, wiec szukaj :) pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, dziś zamierzam zrobić VModa dla pamięci, kupiłem w tym celu taki miernik: http://allegro.pl/item101773194_miernik_un..._gwarancja.html , lecz ma problem, bo nie wiem, co jak ustawić na mierniku, gdzie co podłączyć, aby mi wskazywał ten opór 608 ohms.

Może mi ktoś w tym pomóc, mile widziany kontakt telefoniczny, proszę kierować wskazówki na gg, PW.

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam Serdecznie

> Storm

Te radiatory na scalaczkach zasilających kleiłeś pewnie klejem termoprzewodzącym? Zastanawiam się czy byłaby możliwość montażu tam radiatora wspartego mechanicznie. Wydaje mi się jednak, że owe dwa najbardziej grzejące się układy mają minimalnie różną wysokość i jeden radiator nie przykryje ich dobrze. Mam rację? Nikt nie musi mnie przekonywać co może zdziałać krzywo położony tam kawał miedzi :-|

radiatorki to pozostalosc po epoxie 9nda3+ dawali komplet taki do plyty klejone na tasme termoprzewodzaca to fakt scalaczki nie sa rowne wiec trzeba kleic na kazdym z osobna jak chces mozesz sobie tam jakis nawiew zamontowac :P pozatym uklady grzeja sie dopiero po modzie :)

pozdr:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wstepne prace.

Po godzinie pracy zwalona lutownica nie zdzalalem nic !!

Dopiero po zmianie sprzetu na szybko zmodzilem 1.4, ale mam wszsytko przygotowane pod mojego moda gdzie wszsytko jest mozliwe do 1.55 ale docelowo chyba wybiore 1.2/1.55.

Narazie bawie sie grafa na 672 :) Tempy przy 7V to 50*C.

Zapodalem a szybko 3Dmarka2001 - ale jakos mnie chyba nie lubi i wyplul 31800 - skandal. Zapodam 2006 zaraz to sie zobaczy.

pozdro - dzieki za fotosy

EDIT:

2k6 - 6331 :)ncie...

EDIT2:

Podoba mi sie modzik. Zrobilem go z przyciskiem - koncze grac, wylanczam taktowania na 2D, robie klik i mam 270/270@1.2 :) miodzio :)

Edytowane przez Zulusman

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziś zasiądę do Vmoda dla pamięci, lecz wcześniej chciałem sprawdzić ile robią bez niego maxymalnie. Tak sobie siedzę i testuje, z ustawień efektywnych 1600MHz doszedłem już do 1720MHz i za żadne skarby nie mogę wyłapać arta, 3DM-03-05-06 chodzą na okrągło, dodatkowo Ati Tools - Scan for Artifacts 30 minut i nic. Wydaje mi się, że już dawno powinny się skończyć możliwości podkręcania na default Vmem sterowniki nVidia max 1600 wykrywały, boje się, że wcale nie wychwycę żadnych błędów, tylko pamięci padną po prostu.

Ciężki żywot O/C.

Pozdro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziś zasiądę do Vmoda dla pamięci, lecz wcześniej chciałem sprawdzić ile robią bez niego maxymalnie. Tak sobie siedzę i testuje, z ustawień efektywnych 1600MHz doszedłem już do 1720MHz i za żadne skarby nie mogę wyłapać arta, 3DM-03-05-06 chodzą na okrągło, dodatkowo Ati Tools - Scan for Artifacts 30 minut i nic. Wydaje mi się, że już dawno powinny się skończyć możliwości podkręcania na default Vmem sterowniki nVidia max 1600 wykrywały, boje się, że wcale nie wychwycę żadnych błędów, tylko pamięci padną po prostu.

Ciężki żywot O/C.

Pozdro.

Sterowniki NV kłamią :P W mojej karcie wykrywały max 800MHz, a pamięć leci bez zadnych problemow na 880MHz i pewnie moze więcej, takze się nie przejmuj :>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sugerujesz bym sie nie przejmował, tylko, że ja już po woli tracę cierpliwość.

Tym samym chcesz mi powiedzieć, że jak sie pamięci zaczną kończyć to na pewno wyłapie artefakty?

Zmierzyłem temperaturę radiatorów na pamięciach i w stresie dochodzi do 57 stopni, ciekawe ile maxymalnie wytrzymają, hehe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sugerujesz bym sie nie przejmował, tylko, że ja już po woli tracę cierpliwość.

Tym samym chcesz mi powiedzieć, że jak sie pamięci zaczną kończyć to na pewno wyłapie artefakty?

Zmierzyłem temperaturę radiatorów na pamięciach i w stresie dochodzi do 57 stopni, ciekawe ile maxymalnie wytrzymają, hehe.

Jak pamięć bedzie osiągać max na tym napięciu na ktorym lecisz teraz, bedą arty, więć kręć do bólu ;> Zresztą przeciez na codzien nie musisz jechać (wiem wiem, nie na tym forum to mówie :P ) na max taktowaniach, przeciez na 2x7900 to wszystko chodzi :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W końcu udało mi się ustalić max OC pamięci na defaultowym napięciu.

Wyniki default - 685MHz(1370) , OC - 890MHz(1780).

Arty się pokazały, przy 910MHz(1820), w dość drastyczny sposób , mianowicie 3K5 test 2 natury przy ładowaniu już pokazał błedy w obrazie, praktycznie prawidłowego wygłądu obrazu możnabyło sie domyślać. Ratunkiem okazał się restart kompa, obniżanie zegarów nic nie dawało.

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi