Skocz do zawartości
seba1983

Geforce 7900

Rekomendowane odpowiedzi

Obraz podczas testów cpu jest generowany software'owo, tak kiedyś wyglądały gry, w erze przed s3 virge'm czy innym matroxem millenium ;) i TAK, ma to wyglądać kiepsko i działać wolno, wszystko jest u Ciebie ok.

co to napisałeś jest nieprawdą , w teście cpu jest zmniejszona ilość detali i rozdziałka 640*480 , nie wszystko oblicza cpu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co to napisałeś jest nieprawdą , w teście cpu jest zmniejszona ilość detali i rozdziałka 640*480 , nie wszystko oblicza cpu

CPU przeprowadza część obliczeń przeznaczonych zwykle dla GPU i nie tylko zmniejszyli detale i rozdz. Właściwie to obaj macie po połowie racji ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak przysłuciach!e się dyskusji na temat felernych XFX i niestety musze przyznać racje tym którzy mówią że coś z nim jest nie tak. Sam w tej chwili czekam na wymianę swojego XFX 7900 GT (520/1500) kupionego niewiele ponad tydzień temu. Chyba psują się karty kupione niedawno. Na te starsze jakoś nikt nie narzeka. XFX to przecież spora firma, która ma wyrobioną markę w USA.

Trochę poczekam, serwis odmówił sprawdzenia karty, gdyż nie było kabla zasilającego. :mur: Kabel znalazłem dziś i zaniosłem do sklepu gdzie kupiłem. Hurtownia w której reklamowali to Action warszawki. Czy oni sobie jaja tam robią ? A jeśli bym ten kabel zgubił / uszkodził, to co gwarancji by nie było ? Nie korzystałem z tego kabla gdyż mam w zasilaczu złącze PCI-E i zapomniałem go do pudełka włożyć przed reklamacją

PS. Możliwe że będę miał możliwość wyboru innej karty, innego producenta. Co byście polecili ?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak przysłuciach!e się dyskusji na temat felernych XFX i niestety musze przyznać racje tym którzy mówią że coś z nim jest nie tak. Sam w tej chwili czekam na wymianę swojego XFX 7900 GT (520/1500) kupionego niewiele ponad tydzień temu. Chyba psują się karty kupione niedawno. Na te starsze jakoś nikt nie narzeka. XFX to przecież spora firma, która ma wyrobioną markę w USA.

Trochę poczekam, serwis odmówił sprawdzenia karty, gdyż nie było kabla zasilającego. :mur: Kabel znalazłem dziś i zaniosłem do sklepu gdzie kupiłem. Hurtownia w której reklamowali to Action warszawki. Czy oni sobie jaja tam robią ? A jeśli bym ten kabel zgubił / uszkodził, to co gwarancji by nie było ? Nie korzystałem z tego kabla gdyż mam w zasilaczu złącze PCI-E i zapomniałem go do pudełka włożyć przed reklamacją

PS. Możliwe że będę miał możliwość wyboru innej karty, innego producenta. Co byście polecili ?

Pozdrawiam

Proponuje Asusa:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po pierwsze, to pisz po polsku, nie polskiemu, jeśli potrafisz.

Po drugie, to w testach cpu futuremark/ madonion stosuje w pełni software'owy rendering, naturalnie obraz wyświetla dalej vga (ktoś sugerował, że może być inaczej? Nie przypominam sobie), ale ty widocznie nie rozumiesz najwyraźniej czym jest software'owy, nieakcelerowany rendering. O tym pisałem wcześniej, w niczym to nie zaprzecza, że obniżono rodz. do 640x480 (swoją drogą odkrywcza i przydatna informacja z twojej strony...). Doczytaj najpierw, by nie wprowadzać w błąd. To nie forum na t., tutaj się najpierw myśli zanim coś się napisze- rozumiesz?

Nie rób bagna z tego tematu i nie ośmieszaj się jeszcze bardziej. W czym się pomyliłem? Wyjaśnij mi to, przedstaw odpowiednie linki na podpórkę etc. To co napisałeś "jakbyś miał troche pojęcia to byś takich głupot nie pisał , tyle z mojej strony" wskazuje na to, że jesteś płaczliwym dzieckiem, które bez argumentów postanowiło zabrać swoje zabawki i uciec w kąt. eot

Edytowane przez draak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jakbyś miał troche pojęcia to byś takich głupot nie pisał , tyle z mojej strony

masz "CPU Test - test procesora. Mierzy jego wydajność poprzez rendering dwóch scen w niskiej rozdzielczości, dzięki czemu przepustowość pamięci karty graficznej nie ma niemal żadnego wpływu na wynik testu. Wszystkie transformacje geometryczne przeprowadzane są przez procesor komputera, a nie jednostki cieniowania wierzchołków układu graficznego. Test ocenia zatem wydajność procesora podczas operacji renderowania grafiki trójwymiarowej, a więc głównie wydajność obliczeń macierzowych.

W pierwszym teście, opartym na scenie Canyon Flight, transformacje wierzchołków to nie jedyna operacja, jaka została zrzucona na barki procesora. Musi on dodatkowo liczyć przemieszczanie się statku wewnątrz kanionu, tak by ten omijał wszelkie przeszkody, jak skały czy wodnego potwora. Algorytm wyszukiwania ściezki ruchu to dynamiczny A* Lite (D* Lite), o którym przeczytać można tutaj. Został on jednak zoptymalizowany przez programistów Futuremark tak, by droga, po której przemieszcza się statek, była za każdym razem taka sama.

Co bardzo ciekawe, rendering grafiki przeprowadzany jest w jednym wątku, a obliczanie ścieżki poprzez algorytm D* Lite w drugim, równoległym wątku. To bardzo nowoczesne podejście do programowania gier, bowiem umożliwia uzyskanie przyspieszenia na platformach dwuprocesorowych, procesorach dwurdzeniowych lub procesorach udostępniających technologię HyperThreading. Wpływ technologii HyperThreading na wyniki testu procesora sprawdzimy w dalszej części artykułu.

Drugi test oparto na scenie Return to Proxycon, która, podobnie jak poprzednia, jest renderowana w trybie 640x480 przy programowych jednostkach cieniowania wierzchoków (a więc transformacje geometryczne przeprowadza procesor). W teście wyłączono także algorytmy sztucznej inteligencji."

może chcesz w innym jazyku :) , nie przejmuje się tym że nazywasz mnie dzieciakiem to tylko świadczy o tobie koniec OT

Edytowane przez sideband

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ patryk1234

Karta działała dobrze przez kilka dni, potem coś się zwaliło, cholera wie co. Kręciła się normalnie jak to na zwykłym chłodzeniu (560/1600) nie chciałem przesadzać, dopuki chłodzenia nie zmienie. Jak właczyłem 3Dmarka 2003 prawie od razu błedy (takie szare paski, kratki i inne slaczki) następnie karta się wieszała lub obraz zaczynał mrugać, tak że trza było kompa resetować. Nie pomagła zmiana na ustawienia 450/1320. W windowsie wszystko było w jak najlepszym porządku. Tak jak pisałem wcześniej najprawdopodobniej coś sie stało z układami zasilania karty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wybaczcie koledzy tego offtopa ale nie pozwolę, by jakiś noob sobie tutaj pyskówki urządzał.

Sideband :lol: Takiego pacjenta jeszcze tu nie spotkałem. To co zacytowałeś (bez źródła, powodzenia życzę podczas pisania ewentualnej pracy mgr), tylko potwierdza moje wcześniejsze posty,

Tutaj masz odpowiedź futermark (wiesz co to za firma przynajmniej?)

Q: Why are my CPU tests running so slow?

A: They run at 1-3 fps on most systems. The CPU tests run the game tests at low resolution using software vertex shaders. No currently available CPU can handle over 1 million software vertex shaded vertices per frame faster than that. The measurements are still reliable and comparable.

Link to this FAQ entry:

http://service.futuremark.com/support/sear...cid=12&fid=1275

Widać, że masz problemy z czytaniem po polsku, może po angielsku będzie lepiej?

EOT

Edytowane przez draak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a tyle nadal się pogrążasz , nie kapujesz co napisałem albo nie rozumiesz języka angielskiego , bo to co zacytowałeś potwierdza to co wcześniej pisałem

błagam cię czytaj dokładnie , jedynie operacje geometryczne(vertex shader) są robione programowo przez procesor , operacje na texturach(pixel shader) są robione sprzętowo

nie wiem - chyba uważasz mnie za idiote albo nie potrafisz przyznać się do błędu

Edytowane przez sideband

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No widze że tu sie totalna burza zaczęla.

Po co skakać sobie do oczu? Nie lepiej spróbować komuś pomóc?

Jeśli chodzi o te "nieszczęsne" XFX'y to czy ktos z was moż próbował rozkręcić oryginalne chłodzenie i zbadać jak toto zostało zamontowane?

Może wina leży po stronie czyjegoś niechlujnego montażu?

Piszecie że na początku jest wszystko git a później nagle zaczynają sie "schody".Może pod wpływem temperatury coś odpowiedzialne za przesył temperatury - pasta,taśma termoprzewodząca,klej po prostu nie zdają egzaminu...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ patryk1234

Karta działała dobrze przez kilka dni, potem coś się zwaliło, cholera wie co. Kręciła się normalnie jak to na zwykłym chłodzeniu (560/1600) nie chciałem przesadzać, dopuki chłodzenia nie zmienie. Jak właczyłem 3Dmarka 2003 prawie od razu błedy (takie szare paski, kratki i inne slaczki) następnie karta się wieszała lub obraz zaczynał mrugać, tak że trza było kompa resetować. Nie pomagła zmiana na ustawienia 450/1320. W windowsie wszystko było w jak najlepszym porządku. Tak jak pisałem wcześniej najprawdopodobniej coś sie stało z układami zasilania karty.

No coz - znowu te same objawy.

Szare paski, mruganie...

Moja karta tez z ACTION i dzis oddana.

Cos mi sie widzi jakas lipna seria.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Serwis w Action poza tym że stwierdził brak kabla zasilającego nie zrobił nic. Pewnie juz sporo dostali tych kart do wymiany i nie wiedzą czego sie czepić. Ale nr do Rzecznika Ochrony Praw Konsumenta to ja znam, i do inspekcji handlowej dojście mam, niech tylko się spróbują wykręcać.

Pozdrawiam

Edytowane przez hardy99

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak czytam, co tu się wyrabia z XFX, to aż ciarki mnie przechodzą.

Z początku pamiętam, że miałem chyba podobne problemy, po przekręceniu pamięci. Odpuściłem podkręcanie sobie na dłuższy czas. Schłodziłem wszystko co się dało, zapodałem Vmody, i od ponad miesiąca grafa śmiga tak jak w podpisie. Żadnych problemów, może trzeba wszystko rozgrzać na tej grafice zanim zacznie się ja podkręcać.

W każdym razie współczuje wszystkim posiadaczom XFX, a sam mam mokre gacie gdyż u mnie siedzi układ SLI, chyba bym się załamał jakby mi to piarnęło.

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich. Obserwuje wątek od dłuższego czasu gdyż sam przymierzam się do zakupu 7900GT, początkowo myślałem o zakupie w USA tam jest taniej, ale widząc coraz większą ilość problemów zrezygnowałem(gwarancja). Chciałem się Was zapytać czy problem XFX dotyczy wersji podkręconych przez producenta, czy też obejmuje również karty ze standardowymi referncyjnymi zegarami 450/1320??

Edytowane przez ViperGTS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich. Obserwuje wątek od dłuższego czasu gdyż sam przymierzam się do zakupu 7900GT, początkowo myślałem o zakupie w USA tam jest taniej, ale widząc coraz większą ilość problemów zrezygnowałem(gwarancja). Chciałem się Was zapytać czy problem XFX dotyczy wersji podkręconych przez producenta, czy też obejmuje również karty ze standardowymi referncyjnymi zegarami 450/1320??

Moja niepodkręcona (470/1320) pracuje już od ponad miesiąca cały czas na 550/1630 i ma się wysmienicie , chłodzenie VF700Cu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich, mam problem ze swoim XFX 7900gt, karta działą bez problemów niezle sie też kręci lub raczej kręciła...

Wszystko było OK dopóki nie utworzyłem RAID0. Zestawiłem dwa samsungi 160jj w stripping i zainstalowałem system i okazuje sie że za cholere karta nie chce sie kręcić od tego momentu. Zmiana wartosci rdzenia lub mem o nawet 1mhz powoduje pojawienie sie zielonych kropeczek, migotanie obrazu i zmulenie kompa, pomaga tylko reset. Poinstalowałem kilka wesji sterowników ale to nic nie pomogło.

Dla sprawdzeniz czy to nie karta sie czasem po drodze jakoś zawaliła zainstalowałm system na pojedynczym dysku i wszystko ok kreci sie bez problemu.

Czy ktoś z was spotkał sie z tego typu problemem ??? może wiecie jak go rozwiazać ?

mój aktualny konf:

ABIT AW8 MAX 3rd EYE

2x1GB geil 667@800

P4 840@3.83Ghz

2xsamsung 160jj RAID0+1xsamsung 160jj+samsung 0812N(kieszeń)

dvdrw lg 4167

audigy4

XFX 7900GT standardowy

tagan 530-u15

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi