Skocz do zawartości
seba1983

Geforce 7900

Rekomendowane odpowiedzi

przyszla mi wlasnie 7900GTO , hmm z tylu na laminacie jest sticker z wersja biosu , panowie jaka macie wersje biosu? u mnie jest 5.71.22.39.09 , i czy jest jakis nowszy tylko do GTO? i jeszcze jedna kwestia czy 7900GTO ma HDCP?

thx

Edytowane przez emigrant

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem o co chodzi z tymi cieniami w tym 05, chyba od zawsze miałem ten efekt; np. Geforce3, 6600gt, 7600gs, 7900gs... W tych pamiętam że tak było/jest.

Niezależnie od sterów czy reszty sprzętu...

Edytowane przez Aran

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem o co chodzi z tymi cieniami w tym 05, chyba od zawsze miałem ten efekt; np. Geforce3, 6600gt, 7600gs, 7900gs... W tych pamiętam że tak było/jest.

Niezależnie od sterów czy reszty sprzętu...

Zgadzam się, ja też to miałem na 6800GS, więc nie stresuj się adamlop to normalne :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przyszla mi wlasnie 7900GTO , hmm z tylu na laminacie jest sticker z wersja biosu , panowie jaka macie wersje biosu? u mnie jest 5.71.22.39.09 , i czy jest jakis nowszy tylko do GTO? i jeszcze jedna kwestia czy 7900GTO ma HDCP?

thx

Raczej nie - najpewniej jest sprawdzic rewizje chipu. Jesli po piwerwszym " - " wystepuje H to masz suport HDCP jesli nie to musisz miec zewnetrzny chip a to powinno juz byc widac ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raczej nie - najpewniej jest sprawdzic rewizje chipu. Jesli po piwerwszym " - " wystepuje H to masz suport HDCP jesli nie to musisz miec zewnetrzny chip a to powinno juz byc widac ;)

hmm chodzi ci o to " -T2D512E " ? zamiast T powinno byc H ? wtedy ma suport hdcp?

troche pogooglalem i moze to okazac sie idiotyczne ale co pewnie niektorzy zauwazyli ze GTO jest pakowane do 2 roznych pudelek rozniacych sie grafika rysunkow na pudelku:

http://www.8080.net/pics/200611/1121653250.jpg jedna wersja

http://pclab.pl/zdjecia/artykuly/stolarczy...900_gto/box.jpg druga wersja

i do czego zmierzam.... googlalem odnosnie tego HDCP i tylko przy tej wersji pudelkowej " http://www.8080.net/pics/200611/1121653250.jpg " bylo wszedzie napisane ze hdcp support a przy tej drugiej wersji gdzie po lewej jest same biale pole nigdzie nie bylo info ze ma hdcp support

te informacje o hdcp byly pisane przez sklepy internetowe wiec ktos mogl po prostu pisac bzdury.

np. tutaj http://www.c-enter.hu/center/0171702.html i wiele innych sklepow/serwisow netowych

moze ktos wie o co biega z tymi dwoma rodzajami pudelek? w kazdym razie ja mam ta " http://www.8080.net/pics/200611/1121653250.jpg "

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ emigrant

Przy 7900GS ladnie widac roznice pomiedzy HDCP i non-HDCP.

Karty bez HDCP maja oznaczenie kodowe G71-N-A2 a karty z HDCP maja juz G-71-H-N-A2

http://www.hkepc.com/bbs/hwdb.php?tid=6692...&rid=669247

http://www.pcpop.com/doc/0/155/155544_2.shtml

Natomiast jak to jest w przypadku 7900GTO to trudno jednoznacznie stwierdzic. oficjalna strona MSI nie ma w zestawieniu 7900 GTO ;)

Natomiast wedlug roznych stron roznie to bywa:

Obsluguje

http://www.behardware.com/news/8346/msi-to...e-7900-gto.html

Nie obsluguje

http://www.tt-hardware.com/modules.php?nam...nt&sid=9795

http://tweakers.net/productsurvey/144710

EVGA ma jednak tylko jeden model 7900GTO i sadze ze 7900GTO jednak nie obsluguje HDCP...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Być może. Ale raczej chodzi o to, że niektóre memki na GTXach nie wytrzymywały overclockerskich zapędów :D I obniżono im napięcie, bo jak wiadomo niższe napięcie-mniejsze OC-mniejsze ryzyko zgonu.

Jakieś dowody czy sam to wyssałeś z palca ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm czyli co zeby sie przekonac trzeba zdjac radiator ? nie da sie tego sprawdzic od strony systemu czy jest hdcp czy nie ? popierniczone to jest bo gdzie nie zagladniesz na rozne stronki to albo jest albo nie ma , albo to tylko jakis belkot marketingowy ze ma hdcp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakieś dowody czy sam to wyssałeś z palca ??

To, że padały memki w pewnych partiach GTXów to rzecz powszechnie znana. Były to Samsungi - takie jak w GTO, Infineonów ta przypadłość się jakoś nie imała. Co do drugiej części posta to rzecz chyba oczywista, że wyższe napięcia dają wyższe ryzyko uszkodzenia sprzętu. Jak z tym masz zamiar polemizować to ja wysiadam. Edytowane przez SzperSon

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To, że padały memki w pewnych partiach GTXów to rzecz powszechnie znana. Były to Samsungi - takie jak w GTO, Infineonów ta przypadłość się jakoś nie imała. Co do drugiej części posta to rzecz chyba oczywista, że wyższe napięcia dają wyższe ryzyko uszkodzenia sprzętu. Jak z tym masz zamiar polemizować to ja wysiadam.

Nie mam zamiaru z Tobą polemizować.

Po prostu rozwalają mnie Twoje tekściki

Zatem pytam - gdzie jakiś producent napisał że obniża napięcia żeby pogorszyć OC pamięci - żeby nie padały ... masz jakieś dowody na poparcie swoich słów ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"gdzie jakiś producent napisał że obniża napięcia żeby pogorszyć OC pamięci"

od kiedy producenci piszą o takich rzeczach, może jeszcze pokazują jak robić vmody? :lol: zawsze myślałem, że to użytkownicy dokonują takich odkryć. Jak znajdę czas to poszukam forum na którym to znalazłem.

Tymczasem yoto, nie chce mi się z tobą gadać.

Edytowane przez SzperSon

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"gdzie jakiś producent napisał że obniża napięcia żeby pogorszyć OC pamięci"

od kiedy producenci piszą o takich rzeczach, może jeszcze pokazują jak robić vmody? :lol:

Hmmm, czyli jednak "teoria" nie poparta niczym Zero dowodów, czyste ssanie z palca. Ja równie mądrych teorii zaraz wymyślę z 1000, tylko po co?

Mnie też wali co tam wyklepiesz. Czepiać się potrafisz .. i chyba tylko to.

Edytowane przez yotomeczek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm, czyli jednak "teoria" nie poparta niczym Zero dowodów, czyste ssanie z palca. Ja równie mądrych teorii zaraz wymyślę z 1000, tylko po co?

Mnie też wali co tam wyklepiesz. Czepiać się potrafisz .. i chyba tylko to.

Chlopaki to nie przedszkole...od kilku postow klocicie sie o swoje teorie. To nie kampania wyborcza! Zacznijcie rozmawiac normalnie bo takie ciagle ataki do niczego nie prowadza!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chlopaki to nie przedszkole...od kilku postow klocicie sie o swoje teorie. To nie kampania wyborcza! Zacznijcie rozmawiac normalnie bo takie ciagle ataki do niczego nie prowadza!

Może Tobie jest wszystko jedno jak ktoś na Ciebie jedzie i żeni Twoją osobę z "pomysłami rodem z kloaki" - mnie nie jest wszystko jedno. Dla mnie jest to obraźliwe - ale skoro nikt tego nie zauważa - trudno. Jak nie ma tu miejsca na własne obserwacje - to nic nie będę mówił.

To na tyle - już mnie nie ma :mrgreen:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może Tobie jest wszystko jedno jak ktoś na Ciebie jedzie i żeni Twoją osobę z "pomysłami rodem z kloaki" - mnie nie jest wszystko jedno. Dla mnie jest to obraźliwe - ale skoro nikt tego nie zauważa - trudno. Jak nie ma tu miejsca na własne obserwacje - to nic nie będę mówił.

To na tyle - już mnie nie ma :mrgreen:

Od tego jest PW ...

Moglby jakis uzytkownik Galaxy 7900gs Zalman 256 (1,2ns) pochwalić się jak się karta sprawuje ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od tego jest PW ...

oskarzenie zostalo rzucone publicznie i publiczne bylo ustosunkowanie sie do niego....

Moglby jakis uzytkownik Galaxy 7900gs Zalman 256 (1,2ns) pochwalić się jak się karta sprawuje ?

sadze, ze od jakis 10 stron w stecz ludzie pisza o roznych 7900gs a najwiecej o galaxym, poza tym jest tez temat o gainward vs galaxy i tam tez sa opinie, wystarczy wykazac sie odrobina samodzielnosci i poszukac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miał już ktoś ta karte GeForce 7900GS Palit 256MB, DDR3, HDTV, 2xDVI, PCI-E (450/1320) bo cena to 669 zł w gralu wiec nie jest zle interesują mnie jej możliwości OC –albo wie gdzie sa jakies testy tego ?

ja testuje właśnie

na razie na boxowym coolerku robi 700/1600 choć nie wiem z czego to wynika bo niekiedy na 700 mam zwis a czasami nie - możliwe że nb na asrocku nie wyrabia bo na razie p5B leży w pudełku i nie mam czasu na przekładke/testy oc proca i instalke systemu

karte wrzuciłem do kompa i przy ustawieniach 680/1600 (proc @ 2.4G i single channel) wypluła w 05 10024 i 5540 w 06

Edytowane przez Raptor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

włąsnie ostatnio zauważyłem że jak mij galaxy smiga na 644/1972 to temp. rdzenia dobija do nawet 85-86 stopni też tak macie na zalmanie ?? i do tego jeszce nawiez zboku. I czasem mam zwiechy i zastanawiem sie czy jak zmienie chłodzenie to dalej bedą zwiech bo temperatura troche wysoka teraz. mam gdzies coller od amd 64 3000 to pewna modyfikacja i bedzie założony :] co o tym sadziecie ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak wygląda sprawa z układem zasilającym w galaxy 7900gs. Wiem, że jest on inny niż referencyjny, ale u mnie on i tak nagrzewa się dość mocno (te 3 układy dochodzą do 60 stopni na małym oc w krótkim stresie). Znalazł już ktoś jakieś przypadki padnięcia tej karty przez mocne oc, gdzie winą mogły być te układy? Bo mam teraz małe obawy przed dalszym oc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

male pytanko.. czy fortron uciagnie 7900gs ???? i drugie, chce zmienic proca i kupic antka 3000+ na am2, czy na tym procku grafa rozwinie skrzydla. oczywiscie w gre wchodzi jakies oc. pozdrawiam!!

Edytowane przez pajaczek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

male pytanko.. czy fortron uciagnie 7900gs ???? i drugie, chce zmienic proca i kupic antka 3000+ na am2, czy na tym procku grafa rozwinie skrzydla. oczywiscie w gre wchodzi jakies oc. pozdrawiam!!

Jaki fortron i co masz za platforme, bo jesli 939 zmienaisz na am2, to zadnego wzrostu nie bedzie jesli procki takie same.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaki fortron i co masz za platforme, bo jesli 939 zmienaisz na am2, to zadnego wzrostu nie bedzie jesli procki takie same.

obecnie posiadam sempka 3000+ na 754 lekko kreconego.. a ciagnie go fortron 350W i mysle nad zmiana na athlona 3000+ na am2 :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kumpla mojego gigabyte DS4 + Palit 7900GS

jak to krzycza na necie, malo szczesliwe (oby tylko narazie) polaczenie...

objawy: artefakty na ekranie, szczegolnie gdy karta sie pogrzeje, w 3d, tak to wyglada jak zbyt mocno przekrecone memki

niektore z 7900gs podobno chodza [bFG] niektore w ogole nie pozwalaja na odpalenie kompa... czy moze ktos juz cos na to poradzil? bo na ta chwile szukanie i buszowanie po necie nie daje rezultatow

kombinowanie na wszelkie mozliwe sposoby tez nie dalo nam doslownie niczego

w razie jakich newsow prosze o info i pozdrawiam wszystkich z podobnym zestawieniem majacych problemy ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Mam 7900gs Galaxy 1.2 i problem to temp. Wiem że niektórzy też mieli/mają ten sam problem.

Przy o/c na 620/1760

Temperatury na podstawie loga z NvTempLogger

U mnie w idlu: 51-52st

Americas Army: 56st

Oblivion: przeważnie temp w przedziale 72-77 raz temp dobiła do 80st.

Martwi mnie temp już przy idlu (na 6800gs miałem 41st, a w Oblivionie 69max). Wymagające gry strasznie rozgrzewają tę grafe. Pytanie dlaczego jedni mają niższą ( i to znacznie) temp.

Zastanawiam się czy przesmarowanie rdzenia coś da.?.?.

ps otwarta obudowa 2st mniej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi