sideband Opublikowano 7 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2006 I mam jeszcze jedno pytanie dotyczace tych kart. Która wolniej bedzie tracić na wartości ? Jest to dla mnie ważne bo wraz z lepszym procem przesiadam sie pewnie na coś z dx10 :P wiec karte z dx9 bedzie trza opylić. Która z tych kart (7900gto czy 7900gs 512Ram od Galaxy z Zalmanem) mniej straci na wartości ? Wydaje mi się , że mnie więcej tak samo będą traciły na wartości . Ważnym czynnikiem jest długość gwarancji , karta z dłuższą gwarą będzie można pchnąć drożej. To chyba podziękuję, bo nie dość, że nie ma w Polsce, to jeszcze jest głośne, a i pewnie kosztuje niemało ;). Niemało kosztuje i dodaktowo pobiera 20wat. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
epoxer Opublikowano 7 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2006 (edytowane) I mam jeszcze jedno pytanie dotyczace tych kart. Która wolniej bedzie tracić na wartości ? Jest to dla mnie ważne bo wraz z lepszym procem przesiadam sie pewnie na coś z dx10 :P wiec karte z dx9 bedzie trza opylić. Która z tych kart (7900gto czy 7900gs 512Ram od Galaxy z Zalmanem) mniej straci na wartości ? Skoro chcesz się przesiadać na DX10 w ciągu pół roku to nie widzę sensu inwestowania nawet w 7900GS w wersji 512MB, chyba że będziesz grał w 1600x1200 z AA, inaczej wersja 256MB według mnie wystarczy i kolejne 150pln w kieszeni :-P PS Na końcu testu masz wyniki podkręconego Galaxy 7900GS 256MB i m.in podkręconego 7950GT 512MB wyniki mówią same za siebie :wink: Edytowane 7 Grudnia 2006 przez epoxer Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Niko123 Opublikowano 7 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2006 Witam dzisiaj odebrałem ze sklepu galaxy 7900gs 1.2ns, i okazało sie że mam problem, ale od poczatku. Mam amd 64 1.8@ 2,6 na magistrali 295, epox enpa+ ultra, miałem ati x800xl, i zasila tagan 430w, sprzecik chodził ok a jak zamieniłem grafe to niby ok ale pod win. nie mogłem zainstalowac zdnych sterów bo miałem komunikat że nie wykryto skrzętu zgodnego....... poprzednie stery ati dokładnie odinstalowałem i sciągłem pare wersji sterów pod 7900 i to samo nawet oryginalne z karty nie idą, poza tym karta strasznie sie grzeje wentylator po 5 min opażył mnie strasznie z 100 stopni napewno nawet raz sie komp wyłączył sam ( pewnie przegrzanie) Dwa razy zmieniałem dodatkowe zasilanie i nic to nie daje, dodam że wentylator z grafiki kreci sie b powoli max z 1000obr. Na samym końcu włączyłem grafe na test czy pujdzie bez podatkowego zasilania i poszła, potym jak pokazal mi sie bios wyłączyłem grafike. :( Mieżłem miernikiem zasilacz i daje bardzo dobre napięcia, czyli uszkodzona grafa? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość teat Opublikowano 7 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2006 A moze chłodzenie niestyka dobrze z grafa? <_< Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiu Opublikowano 7 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2006 A moze chłodzenie niestyka dobrze z grafa? <_< Gdyby niestykało, to radiator byłby zimny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Niko123 Opublikowano 7 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2006 jutro sprawdze karte u kolegi jak bedzie to samo to reklamuje grafike. Nie wiem jak sie pamięci grzeja bez podkręcania u galaxy ale też były bardzo gorące może nie tak jak rdzeń ale były. Bez podkręcania galaxy ma koło 45 stopni a umnie conajmniej 100. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yuucOm Opublikowano 7 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2006 (edytowane) Skoro chcesz się przesiadać na DX10 w ciągu pół roku to nie widzę sensu inwestowania nawet w 7900GS w wersji 512MB, chyba że będziesz grał w 1600x1200 z AA, inaczej wersja 256MB według mnie wystarczy i kolejne 150pln w kieszeni :-P PS Na końcu testu masz wyniki podkręconego Galaxy 7900GS 256MB i m.in podkręconego 7950GT 512MB wyniki mówią same za siebie :wink: Chodzi Ci o ten test: http://pclab.pl/art22175.html czy jakiś inny ? Jak inny dawaj linka ;). Szczerze mówiac czekałem na taką wypowiedz :P Edytowane 7 Grudnia 2006 przez yuucOm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
epoxer Opublikowano 7 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2006 Chodzi Ci o ten test: http://pclab.pl/art22175.html czy jakiś inny ? Jak inny dawaj linka ;). Szczerze mówiac czekałem na taką wypowiedz :P Nie, nie o ten test chodzi :wink: ... tak się zapędziłem, że linka nie podałem, sorki :-P LINK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yuucOm Opublikowano 7 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2006 Nie sorkuj mi tu teraz :P. Dzieki wielkie za linka i ogolnie za odp. Jest jeszcze szansa na "tanie" Gx2 ale już mnie głowa boli o wyboru tych kart (jeszcze jak do tego dojdą radosławy to zgon normalnie z "prze-myślenia" gotowy ;]). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qx's Opublikowano 7 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2006 Słuchajcie mam lamerskie pytanie mam GF7900GS i zasilacz mój zasilacz to Chieftec 350W (350-101) 12cm Fan [GPS-350EB-101A] i nie jakoś nie bardzo czaje jak podłączyć dodatkowe zasilanie do karty bo nie ma tam zadnej koncowki pasującej tam czy poprostu musze z molexa jakąś przejściówke załatwić ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FatAlbert Opublikowano 7 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2006 w pudełku z kartą powinna być przejściówka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qx's Opublikowano 7 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2006 a możliwe żeby Palit nie dał do zestawu tej przejściówki ?? Więc trzeba samemu się zopatrzyć w to bo teraz wyskakuja mi okna żeby podłączyć to jednak no ok to jutro wybiore się do sklepu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamlop Opublikowano 8 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2006 (edytowane) a możliwe żeby Palit nie dał do zestawu tej przejściówki ?? Więc trzeba samemu się zopatrzyć w to bo teraz wyskakuja mi okna żeby podłączyć to jednak no ok to jutro wybiore się do sklepu. Raczej na 100% powinna byc w zestawie. Jak nie dali to idz do sklepu w ktorym kupiles i zmieszaj goscia z blotem, no chyba ze chcesz placic za to co juz raz zaplaciles :D. Powinna byc ulotka/instrukcja w ktorej zawsze jest wypisane co bylo w kartonie. Edytowane 8 Grudnia 2006 przez adamlop Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KZI Opublikowano 8 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2006 Chłopaki, a orientujecie się może, ile taka przejściówka kosztuje? Sprzedałem swoją sąsiadowi za 10zł, ale nie mamy oboje pojęcia, ile takie cudo kosztuje ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamlop Opublikowano 8 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2006 Chłopaki, a orientujecie się może, ile taka przejściówka kosztuje? Sprzedałem swoją sąsiadowi za 10zł, ale nie mamy oboje pojęcia, ile takie cudo kosztuje ;) http://allegro.pl/item146786508_adapter_mo...silacza_fv.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KZI Opublikowano 8 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2006 Czyli poszło ok, dzięki ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Niko123 Opublikowano 8 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2006 (edytowane) Witam dzisiaj odebrałem ze sklepu galaxy 7900gs 1.2ns, i okazało sie że mam problem, ale od poczatku. Mam amd 64 1.8@ 2,6 na magistrali 295, epox enpa+ ultra, miałem ati x800xl, i zasila tagan 430w, sprzecik chodził ok a jak zamieniłem grafe to niby ok ale pod win. nie mogłem zainstalowac zdnych sterów bo miałem komunikat że nie wykryto skrzętu zgodnego....... poprzednie stery ati dokładnie odinstalowałem i sciągłem pare wersji sterów pod 7900 i to samo nawet oryginalne z karty nie idą, poza tym karta strasznie sie grzeje wentylator po 5 min opażył mnie strasznie z 100 stopni napewno nawet raz sie komp wyłączył sam ( pewnie przegrzanie) Dwa razy zmieniałem dodatkowe zasilanie i nic to nie daje, dodam że wentylator z grafiki kreci sie b powoli max z 1000obr. Na samym końcu włączyłem grafe na test czy pujdzie bez podatkowego zasilania i poszła, potym jak pokazal mi sie bios wyłączyłem grafike. :( Mieżłem miernikiem zasilacz i daje bardzo dobre napięcia, czyli uszkodzona grafa? nic już nie rozumiem, rano jeszcze raz sprawdzałem karte nie wchodząc do win tylko wszedłem do biosu płyty i za 10 min karta była PARZĄCA !!!!, oddałem ja do sklepu na miejścu przetestowali i mówią że jest ok , dla mnie to byl szok. Poszedłem do nich na zaplecze a tu 3dmark i 63 stopnie dotykam radiatorka i tylko ciepły, czy to normalne że te galaxy dop biosem są tak gorące z 80 do 100 napewno miała. Dzisiaj robie formata ale to i tak nie ma nic wspulnego z tym że pod biosem sie trasznie grzeje. dodam że karte zainstalowali od ręki Edytowane 8 Grudnia 2006 przez Niko123 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Niko123 Opublikowano 9 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2006 format i karta zainstalowana ale w spoczynku 85 stopni stres 110, za dużo pasty zdjąc radiator? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamlop Opublikowano 9 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2006 format i karta zainstalowana ale w spoczynku 85 stopni stres 110, za dużo pasty zdjąc radiator? Jezeli u w serwisie jest 60stopni a u ciebie 100 no to chyba nie wina karty tylko twojego sprzetu. Pewno kociol masz w budzie. (zero wentylacji i jeszcze cos podgrzewa atmosfere) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Niko123 Opublikowano 9 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2006 (edytowane) zdjołem radiator, dałem Ceramique i temp spadła 2 stopnie, może mam walnięty czujnik temp na karcie? obserwowałem obr. wentylatorka i jak włączam grafike to on sie kręci z minimalna prętkością, pod win nie zwiękrza obrotów dopóki nie dojdzie to 90stopni i włącza sie pierwszy etap obrorów poczym temp sapda do 80 i tak koło sie zamyka. W 3dmaku bez artefaktów, słyszałem jak po 1 min włączył sie pierwszy stopień obrotów a po 4 minutach drugi stopień, ale nie wiem jaka była temp. Przy 90 stopniach radiator jest ciepły ale nie gorący. W galaxy jakie są progi obr. do temp??? dodam że w riva tuner jest opcja regulacji ale karta nie reaguje na zmiany ustawień. Obudowa otwarta Edytowane 9 Grudnia 2006 przez Niko123 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Soker Opublikowano 9 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2006 Ciekawostka co można z 7900 zrobić ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
epoxer Opublikowano 9 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2006 zdjołem radiator, dałem Ceramique i temp spadła 2 stopnie, może mam walnięty czujnik temp na karcie? obserwowałem obr. wentylatorka i jak włączam grafike to on sie kręci z minimalna prętkością, pod win nie zwiękrza obrotów dopóki nie dojdzie to 90stopni i włącza sie pierwszy etap obrorów poczym temp sapda do 80 i tak koło sie zamyka. W 3dmaku bez artefaktów, słyszałem jak po 1 min włączył sie pierwszy stopień obrotów a po 4 minutach drugi stopień, ale nie wiem jaka była temp. Przy 90 stopniach radiator jest ciepły ale nie gorący. W galaxy jakie są progi obr. do temp??? dodam że w riva tuner jest opcja regulacji ale karta nie reaguje na zmiany ustawień. Obudowa otwarta Regulacja obrotów wentylka w GS nie działa - jest automatyczna. W Galaxy w 2D jest 20% a w 3D 30%. Można jednak podpiąć Zalmana pod +12 i wtedy osiąga pewnie 100% :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciek06 Opublikowano 9 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2006 ja wąłsnie tak zrobiłem poddpiąłem go pod 12v i jest git wczesniej w stresie miała ponad 90 stopni teraz 60 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
epoxer Opublikowano 9 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2006 ja wąłsnie tak zrobiłem poddpiąłem go pod 12v i jest git wczesniej w stresie miała ponad 90 stopni teraz 60 Kwestia wentylacji obudowy :wink: U mnie przy 620/1800 na 30% dochodziło do 80C, po zamknięciu budy i dorzuceniu wtłaczającego powietrze wentylka 120x120 +5V na ściankę boczną mam max 72C w full load (FEAR) nadal przy 30% ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukmek Opublikowano 9 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2006 W najbliższych dniach będę nabywał nową kartę graficzną, którą ma być GeForce 7900GS. Mój wybór padł na Palita głównie ze względu na cenę jak i podobno duże możliwości oc. I tu moje pytanie do Was: czy ma ktoś tę kartę i wie jak się kręci. Z tego co zauważyłem, to ma chyba identyczne PCB jak Gainward 7900GS, więc chyba jest dobre. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamlop Opublikowano 9 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2006 W najbliższych dniach będę nabywał nową kartę graficzną, którą ma być GeForce 7900GS. Mój wybór padł na Palita głównie ze względu na cenę jak i podobno duże możliwości oc. I tu moje pytanie do Was: czy ma ktoś tę kartę i wie jak się kręci. Z tego co zauważyłem, to ma chyba identyczne PCB jak Gainward 7900GS, więc chyba jest dobre. Gainward i Palit to jest to samo, ten pierwszy ma tylko dodatkowy koszyk, a z kreceniem to loteria tak jak przy procach. Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiu Opublikowano 9 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2006 Gainward i Palit to jest to samo, ten pierwszy ma tylko dodatkowy koszyk, a z kreceniem to loteria tak jak przy procach. Pozdro Gainward ma pamieci 1.2ns a Palit 1.4ns ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukmek Opublikowano 9 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2006 Gainward ma pamieci 1.2ns a Palit 1.4ns ;) To chyba jedyna różnica. Grzesiu: jak kręci się twój Gainward ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiu Opublikowano 9 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2006 To chyba jedyna różnica. Grzesiu: jak kręci się twój Gainward ? Rdzeń ~650MHz, pamiec 860MHz z tego co pamietam :) Mam zdjecie rezystora ktory nalezy malowac aby zwiekszyc napiecie na GPU, ale nie mam cos ostatnio ochoty na grzebanie przy kompie :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukmek Opublikowano 9 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2006 (edytowane) Rdzeń ~650MHz, pamiec 860MHz z tego co pamietam :) Mam zdjecie rezystora ktory nalezy malowac aby zwiekszyc napiecie na GPU, ale nie mam cos ostatnio ochoty na grzebanie przy kompie :P Bardzo ładne oc ;) Czy to te pencilmody ? http://img171.imageshack.us/img171/9464/gpuuy9.jpg http://img133.imageshack.us/img133/9928/memxz6.jpg Edytowane 9 Grudnia 2006 przez lukmek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...