Skocz do zawartości
seba1983

Geforce 7900

Rekomendowane odpowiedzi

hehe taki zielony nie jestem, ale np jak umnie mój 7900gs kręci się na 630/1800 (tak ustawiłem i przeszedł wszystkie 3dmarki, więcej nie sprawdzałem) to pytanie na ile by poszła więce (około), zakładając że te taktowania to max.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Komp jak w sigu.

Karta z 540/1500 podkręciłem stopniowo do 619/1732 wynik to 9606 (3DMark05), reszta sprzętu bez OC. Każde kolejne poniesienie tych wartości kończy się wynikiem +/- 8000 pkt w 3DMark05. Czy to już ostateczne możliwości karty?

Proszę o rady i sugestie.

Pzdr :)

Edytowane przez NFS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdz w sterownikach czy Ci czasem nie przechodzi w tryp: Sillentrunning. Jak to sprawdzić ? O tak :P:

Prawy przycisk myszki na pulpicie->Ustawienia->Zaawansowane->Geforce 7900GS->Ustawienia debugowania. Podczas kolejnych testów karta sama wraca do default'owych taktów :?. Wnerwiające to jest... Mozna to jeszcze sprawdzić RivaTunenrem (Hardware Monitor).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe taki zielony nie jestem, ale np jak umnie mój 7900gs kręci się na 630/1800 (tak ustawiłem i przeszedł wszystkie 3dmarki, więcej nie sprawdzałem) to pytanie na ile by poszła więce (około), zakładając że te taktowania to max.

Nie wydaje mi sie zeby mozna to było jakoś określić dokładnie. Pewnie to jest loteria tak jak z innymi podzespołami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Od kilku dni mam 7900 GS Galaxy Zalman 256 MB i od kilku dni przeglądam temat.

Jestem ogolnie zadowolony z wydajnosci ale temp w stresie siega 83 st i to mnie niepokoi. Wczesniej miałem 7600 GS zalman i było ok (55st) dlatego pytam co jest nie tak ? :mur: Czyzby chłodzenie fabrycznie zle było załozone ? mozliwe to jest ? - bo nie chciał bym na darmo rozbierac. Myslałem ze jak kupie z zalmanem to juz nie bedzie problemu chłodzenia a tu taki klops. Wentyl chodzi b powoli i wogole nie przyspiesza. Regulacja z rivatuner nie działa. Nie ma zadnej mozliwosci regulacji tego wiatraka jak tylko podpiecie do płyty np ? Co tu zrobic ? doradzcie cos ...

Jak tak bedzie to temp w lecie siegnie 100 st. Na razie kreciłem lekko 600/1600 (prawie 20 tys w 3D03) - buda otwarta cały czas.

No bo nie wiem, kupowac cos innego ? i zamieniac zalmana na zalmana - paranoja

Czy te typy tak mają bo nie widziałem zeby tu ktos miał tak wysoką temp. Co dziwne temp w everescie jest o 5 st nizsza od rivatunera. Zasilacz na razie sie wyrabia :) chociaz widze ze stary chief 360 to juz za mało.

I nie krzyczcie bo czytam juz i googlam od piatku ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Od kilku dni mam 7900 GS Galaxy Zalman 256 MB i od kilku dni przeglądam temat.

Jestem ogolnie zadowolony z wydajnosci ale temp w stresie siega 83 st i to mnie niepokoi. Wczesniej miałem 7600 GS zalman i było ok (55st) dlatego pytam co jest nie tak ? :mur: Czyzby chłodzenie fabrycznie zle było załozone ? mozliwe to jest ? - bo nie chciał bym na darmo rozbierac. Myslałem ze jak kupie z zalmanem to juz nie bedzie problemu chłodzenia a tu taki klops. Wentyl chodzi b powoli i wogole nie przyspiesza. Regulacja z rivatuner nie działa. Nie ma zadnej mozliwosci regulacji tego wiatraka jak tylko podpiecie do płyty np ? Co tu zrobic ? doradzcie cos ...

Jak tak bedzie to temp w lecie siegnie 100 st. Na razie kreciłem lekko 600/1600 (prawie 20 tys w 3D03) - buda otwarta cały czas.

No bo nie wiem, kupowac cos innego ? i zamieniac zalmana na zalmana - paranoja

Czy te typy tak mają bo nie widziałem zeby tu ktos miał tak wysoką temp. Co dziwne temp w everescie jest o 5 st nizsza od rivatunera. Zasilacz na razie sie wyrabia :) chociaz widze ze stary chief 360 to juz za mało.

I nie krzyczcie bo czytam juz i googlam od piatku ...

U mnie w stresie temp ma ok 60 stopni

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie zalezy od obrotów Zalmana albo przewiewu w obudowie...ale raczej to pierwsze.

No tak ale ten wentylator wogole nie przyspiesza !?

83 st i chodzi tak jak chodził ...

Na początek chyba zmienie pastę pod radiatorem a jak to nie pomoze to trzeba bedzie go podłaczyc pod 12V z regulatorem no bo nie widze innej mozliwosci zeby go podkrecic.

Czy przez edycje biosu działa regulacja obrotów ? bo nie wyczytałem tutaj ...

Jezeli ktos to robił to jakie ustawienia są najlepsze ? (cicho i wydajnie %)

No bo na co zmienie tego zalmana ? na zalmana ? :)

PS. CZYM ROBICIE POMIARY ?

Edytowane przez A.I.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak czy inaczej masz coś nie tak.

1-Temp zdecydowanie za wysoka

2-U mnie (jak i chyba u reszty)obroty regulowane se zależnie od temp.U mnie w 2D went kreci się b.powoli tak, ze karta jest niesłyszalna , natomiast w czasie gry went wyraźnie przyspiesza.

Ja temp sprawdzam w sterach.

Edytowane przez NFS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Komp jak w sigu.

Karta z 540/1500 podkręciłem stopniowo do 619/1732 wynik to 9606 (3DMark05), reszta sprzętu bez OC. Każde kolejne poniesienie tych wartości kończy się wynikiem +/- 8000 pkt w 3DMark05. Czy to już ostateczne możliwości karty?

Proszę o rady i sugestie.

Pzdr :)

MM. Moj asus bez krecenia ma 7700 okolo :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie jak sprzęt na stock mam 8736 :-P :-P, przy lekkim OC kart tj619/1732 osiąga ja już pisałem 9606, jak podkręcę core2duo i pomęczę grafe to lajtowo peknie 10-11 k B-)

Edytowane przez NFS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam - wczoraj wieczorkiem pobrałem z netu najnowszy nTune5.05.22.00 LINK i ku mojemu zdziwieniu znalazłem AKTYWNĄ opcję bezpośredniej regulacji wentylka na Galaxy 7900GS :-P

Tak to wygląda w akcji:

Dołączona grafika

125% w nTune odpowiada 100% według Riva Tuner, zaś 100% - 80% w RT.

Regulacja działa od ręki - zatwierdzamy i mamy żądane obroty. Niestety brak opcji by zapisać to jako profil. Po restarcie opcja mi się zeruje tzn. zaznaczona jest "automatyczna regulacja wentylatora".

Na screenie z RT widać przejście z 20% (default dla idle) przez 80% i 100%. Spadek temp z 52C na 43C więc jak widać działa jak powinno.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam - wczoraj wieczorkiem pobrałem z netu najnowszy nTune5.05.22.00 LINK i ku mojemu zdziwieniu znalazłem AKTYWNĄ opcję bezpośredniej regulacji wentylka na Galaxy 7900GS

Rzeczywiscie działa :D nareszcie coś działa i wcale nie robi sie głosno

Tak tylko jak zapisac ustawienia ?

Edytowane przez A.I.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

80*C w stresie co to jest :D

dzisiaj miałem przyjemnośc wypróbować moją 7900GS

szybkie oc w 3d marku dałem rdzeń na 600 ok przeszło za drugim razem dałem 616 niestety już po 2 testach załapałem 2 frezy

rozwiązanie było tylko jedno :twisted2: Vmod :) - standardowe 1.31v zamienilismy na 1.51v czyli lajtowo (mamy jeszcze 0.15v w zapasie :twisted2: :blurp: )

karta dostała drugą pare skrzydełek 690 na rdzeniu przechodzi 3d smarka - tymaczasem wracam testować dalej :)

aha na stock zalmanie mam tylko 80*C w ilde :) :blurp: po zmianie na VF900cu + CLP odrazu lepiej 45-50

PS. modzik ołówkowy

PS2. dam wam później schematy bo jest naprawde łatwy :)

Edytowane przez KAMILcom

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

80*C w stresie co to jest :D

dzisiaj miałem przyjemnośc wypróbować moją 7900GS

szybkie oc w 3d marku dałem rdzeń na 600 ok przeszło za drugim razem dałem 616 niestety już po 2 testach załapałem 2 frezy

rozwiązanie było tylko jedno :twisted2: Vmod :) - standardowe 1.31v zamienilismy na 1.51v czyli lajtowo (mamy jeszcze 0.15v w zapasie :twisted2: :blurp: )

karta dostała drugą pare skrzydełek 690 na rdzeniu przechodzi 3d smarka - tymaczasem wracam testować dalej :)

aha na stock zalmanie mam tylko 80*C w ilde :) :blurp: po zmianie na VF900cu + CLP odrazu lepiej 45-50

PS. modzik ołówkowy

PS2. dam wam później schematy bo jest naprawde łatwy :)

Ty przypadkiem nie masz tego 7900 od galaxy ?? :P jak tak to raz dwa trzy dawaj co i jak zrobić :) hehe

to bym sie jeszcze dzis pobawil.

Edytowane przez Maciek06

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dołączona grafika

oczywiście niezbędny jest wmiare dobry miernik i bardzo może przydać sie też lupa bo ten chip jest naprawde bardzo mały

nie polecam modować osobą z standardowym zalmanem

niezbędny też bedzie nawiew na pcb bo lubi sie grzać

Dodajcie do faq

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dołączona grafika

oczywiście niezbędny jest wmiare dobry miernik i bardzo może przydać sie też lupa bo ten chip jest naprawde bardzo mały

nie polecam modować osobą z standardowym zalmanem

niezbędny też bedzie nawiew na pcb bo lubi sie grzać

Dodajcie do faq

Ktoś to testował ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja sie zabieram zaarz hehe za moda, bo sie napaliłem wczoraj :P

"KAMILcom"

Mozesz zrobic fotke chciałem zobaczyc jak to u ciebie wyglada.

po co jak tego nawet nie będzie widać

po 1. Jest za małe

po 2. Nie zobaczysz ołówka bo pcb jest za ciemne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie cos dziwnie sie karta zachowuje (7900GS Galaxy). Max co mi sie udalo 'w miare' stabilnie to 580/870. Po vmodzie A+Gnd oraz R3 zamalowane do ~50kOhm, karta dostala 1.5V, i ewidentnie zaczela sie bardziej grzac. Natomiast taktowania hm... po ustawieniu 600 w AtiTool i skanowaniu po paru chwilach arty, tak samo jak przed vmodem. Pomyslalem ze moze R3 zbedne, dzisiaj usunalem, i dalej to samo. Natknelo mnie zeby dac wyszkiwanie max'a dla rdzenia, dolazlo do 650 i sypnelo sie, potem dlugoo.. bezblednie testowalo na ~645. Ustawilem recznie taka wartosc i spokojnie juz leci 15minute bez bledow :mur:

ATITool winny czy karta ma humory?

Tutaj fotka jakby kogos interesowalo w ogole :

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi