Skocz do zawartości
seba1983

Geforce 7900

Rekomendowane odpowiedzi

Moja 7900GS chyba nie widzi końca na pamięciach. Na razie mam 1700MHz i to jeszcze nie koniec. Na GPU mam 600 - 605MHz. Upały jak cholera, mam 31C w pokoju, a grafa nic :D Jak na EVGA to dużo moim zdaniem. Wątpię, żeby aż taki wpływ na OC pamięci miało chłodzenie, które jest podobne do referencyjnego, ale pamięci tez przykrywa. Muszę jeszcze jakiś nawiew skombinować na grafę od boku, bo mój Chieftec ma tam miejsce na 92x92mm. Wyniki: 2k3 - 21828, 2k5 - 9885, 2k6 - 5438. Sterowniki to 94.24. Nie wiem jak spisują w benchmarkach.

EDIT: Robiłem sobie porównania w testach, żeby zobaczyć ile daje np. podniesienie zegara pamięci itp. Jak podniosłem zegar pamięci z 1656MHz na 1700MHz to wynik skoczył o 17 punktów :P Mam wrażenie, ze karta domaga się więcej MHz na rdzeniu, albo szybszego procesora.

Edytowane przez BArt_X

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ha, akurat nie mieszkam teraz w Polsce wiec wysoka temp. otoczenia mu nie grozi.

Pozatym wszystkie wskazania temp. i napiec sa w normie wic to nie moze byc to.

Po reinstalce sterownikow nic sie nie zmienia, z tym ze teraz juz grajac w Hitmana nie wywaa tylko prostu zawiesza sie z artami ncalym monitorze i tyle.

NIestety karta wygglada na uszkodzona i najgorsze ze nie wiadomo od czego.... przez 2tyg dzialala bez najmniejszych problemow, dzialala na bezpiecznym OC (10-15mhz mniej od max stabilnego) i nagle BUM...

Ok rozumiem ze karta za taka kase nie musi miec potencjalu do OC, ale niech bedzie sprawna. Niestety seria Galaxy 7900GS 540/1400 wyglada na zwykly bubel. Seria wypuszczona na odrzutach albo wybrakowanych komponentach (moze jakas blad w fabryce i wadliwych ukladow bylo tak duzo ze postanowili jednak je sprzedac po nizszej cenie?)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ha, akurat nie mieszkam teraz w Polsce wiec wysoka temp. otoczenia mu nie grozi.

Po reinstalce sterownikow nic sie nie zmienia, z tym ze teraz juz grajac w Hitmana nie wywaa tylko prostu zawiesza sie z artami ncalym monitorze i tyle.

NIestety karta wygglada na uszkodzona i najgorsze ze nie wiadomo od czego.... przez 2tyg dzialala bez najmniejszych problemow, dzialala na bezpiecznym OC (10-15mhz mniej od max stabilnego) i nagle BUM...

Ok rozumiem ze karta za taka kase nie musi miec potencjalu do OC, ale niech bedzie sprawna. Niestety seria Galaxy 7900GS 540/1400 wyglada na zwykly bubel. Seria wypuszczona na odrzutach albo wybrakowanych komponentach (moze jakas blad w fabryce i wadliwych ukladow bylo tak duzo ze postanowili jednak je sprzedac po nizszej cenie?)

Moze zdejmij chlodzenie i przesmaruj jakas lepsza pasta? Ew. jakis nawiew na pamieci, bo na moje oko to masz objawy charakterystyczne dla przekreconej pamieci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wlasnie stalem sie posiadaczem karty z serii 79xx i... chcialbym sie zapytac jaki jest rekord na naszym forum na 7900GS i innych czyli GT GTO i GTX?? Bo przeszukiwalem cale forum i [gluteus maximus] jasia :)... nie wiem a mam zamiar cos powalczyc :P :wink: :wink: :wink:

Wyglada na to ze atomel ma najwiecej :) (patrze na single gpu)... no to nie pozostaje mi nic innego jak wlaczyc tryb hunter i gonic za Nim :P... chociaz czy ja TYLE MHZ na pamieciach uzyskam... hmmmm nie wiem ojj nie wiem...

Powodzenia!

06 Mark to 8 325 pkt. Reszta marków po lewej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powodzenia!

06 Mark to 8 325 pkt. Reszta marków po lewej.

2001,03,05 do dojscia... 06 wymaga 4 rdzeni... czyli... moze sie zalatwi :P ale ale... postaram sie jak moge :P

ps jakie napiecia miales na grafie i jak masz grafe???;]

Edytowane przez Sector19

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zobacz starsze stery - jakies 8x.xx mi pomogly :) od jakiegos czasu nie mam zwiech i artow, z sterami 9x.xx i wyzszymi bylo roznie (np. 2-3 dni all dobrze, a raz po 1h sie walilo)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:mur: :mur: :mur: :mur: Chyba cos nawalilem 666MHz na rdzeniu i 870MHz na pamieciach... = 22,6K mark 2003 (7900GS) WTF :P pewnie cos porypalem :P

A Tu ORB Mark 2005 - tez jakos dziwnie ;/

EDIT!

Juz mam 700(720)/870 Mark 2005 Passed 11K Owned ;) (mark 2005)

EDIT2!

Ile dawaliscie maxymalnie napiecia na rdzen/pamieci??

Edytowane przez Sector19

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakie masz stery - bo jak 94.24 to bardzo możliwe. Moje wyniki na tych sterach: 2k3 - 21828, 2k5 - 9885. Taktowania 600MHz/850MHz. Chyba nie są zbyt dobre do benchmarków, ale ja nie mam z nimi problemów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najlepsze stery z serii 9 to 93.71 i 94.20. Do benchmarków najlepsze 86.63.

Głupoty piszesz ;]

Do benchmarków najlepsze 93.81 Xtreme-G ;]

Sector zmień na 91.47 :wink: zrobiłem na nich bez problem ponad 25,5k :-P

Tja, tyle że ty miałeś E4300 3.2Ghz albo i więcej, a Sector ma Cwelerona 420 @ 3Ghz... Edytowane przez Lanc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Muszę coś pokombinować z chłodzeniem - pamięci chodzą na 1750MHz (nie wiem czy to max), a rdzeń na 600MHz. Jak dam 605MHz to na oko widać poprawę w markach. Wniosek - taka duża przepustowość pamięci jest praktycznie bezużyteczna przy nieadekwatnym taktowaniu rdzenia. Zamówiłem już Papsty na allegro od zenfista :D jak przyjdą zamontuję ję do budy, tak żeby był nawiew na proca i chipset, grafę i dysk. Bo w te upały ostre zabawy w OC mogą się skończyć źle dla naszego sprzętu :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to wrocilam z wojazy i poczytalam co pisaliscie o problemach z karta.

Niestety z moich i mojego meza doswiadczen musze sie dolaczyc do stwierdzenia, ze ta karta to jakis odrzut tasmowy :mur:

Otoz jest humorzasta i niestabilna i zachowuje sie bez wzgledu na OC czy jego brak jak jej sie uwidzi.

Wywala mnie z gier (gothic 3, medievaluate, soh4,3), wali artami (2 ostatnie gry), zawiesza sie....

Ostatnio meza wywalilo z windy :mad:

Generalnie powiem tak:

mam jeszcze palita 7600GT i mimo gorszych wynikow w 3dmarku i gorszej jakosci w grach ta karta przynajmniej byla stabilna i nie wywalala z gier itp.

Od 2 dni z nia walcze, zeby ewent. miec powod do reklamacji, czyli 3dmark 05 i 06 i raz przejdzie wszystko bez zajakniecia a raz sie zawiesi na tescie.

Juz mi sie w gry nie chce grac (wiadomo jakim ziolkiem jest g3 i do tego jeszcze wywalenie w najmniej odp. momencie grozi co najmniej zniecheceniem).

Mysle jeszcze o zmianie chlodzenia bo moze jak piszecie to jest jakis powod.

Niemniej Galaxy wypuscilo towar gorszy niz z drugiej reki bo jest po prostu awaryjny i kaprysny a to go dyskwalifikuje na starcie.

Za duzo juz mialam jaj z kompami, zeby teraz nie zauwazyc drastycznych roznic.

Coz zakoncze optymistycznie albo ona albo ja ;-)

Edytowane przez avoid

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sector19 to już chyba możesz zdradzić jakiego masz GS'a. Jakie robiłeś vmody?

INNO3D 7900GS ichill... piekna karta...

Cichutkie chlodzenie, chlodniutka karta (zalman z galaxy nie ma co sie pokazywac)...

700(720)@ 1,55v/ 870 no problemo :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

INNO3D 7900GS ichill... piekna karta...

Cichutkie chlodzenie, chlodniutka karta (zalman z galaxy nie ma co sie pokazywac)...

700(720)@ 1,55v/ 870 no problemo :)

No to jedziesz z kręceniem ;) Jeszcze dorwij jakiegoś C2D to kilka punktów dla purepc w 3dmarkach pewnie wpadnie ;)

Vmody robiłeś ołówkowe?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to jedziesz z kręceniem ;) Jeszcze dorwij jakiegoś C2D to kilka punktów dla purepc w 3dmarkach pewnie wpadnie ;)

Vmody robiłeś ołówkowe?

C2D dorwe nie bojcie zaby... to dopiero przymiarki...

Vmod... z GF7900GT zrobilem... - lakierem do laczenia sciezek... musze wywalic jeszcze pare niepotrzebnych elementow z psb zeby pozbyc sie ograniczenia napiecia :) do 1,55v i jedziemy 1,6v lub 1,7v :)

Ps. robil ktos z Was v moda na pamieci?? bo sie zastanawiam czy jest sens.... MOje ramki t=robia 870mhz bez zadnych artefaktow...a przy 900mhz juz sie wszystko wywiesza i chocki klocki... napiecie na ramach mam 2,00v:)... zastanawiam sie nad podkreceniem do 2,2v ... moze uzyska sie chociaz te 900mhz stabilnie... ale zauwazylem ze te pamiatki sie grzeja jak porabane :) (ogolnie cale psb sie neizle w tych 7900gs grzeje)...

Ps2. Lanc... - stary przezylem zalamanie... wyniki z "naszymi optymalkami" na tym celeronie nic a nic sie nie roznia niz bez optymalek... :) widac jak blokuje procus... :mur:

Ps3. Porobilem sobie testy... ile daje podnoszenie GPU i MEM na taktach...

GPU

550/750

600/750

650/750

700/750

MEM

550/750

550/800

550/850

550/900 - krach :P

Potem dodam testy z markow :) Chociaz wniosek byl prosty... taktowanie memek daje malutko... w porownaniu do GPU :)

Edytowane przez Sector19

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ogolnie cale psb sie neizle w tych 7900gs grzeje)...

Tiaa nie ma to jak 90*C w ati toolu na CM i 25% wiatraka w 3d, bo regulacja w rivie chyba nie działa :-| Znowu trzeba bedzie edytować w biosie :damage_wall: I jak tu v-mody robić z taką temperatura jak jej sie dotknąć nieda :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tiaa nie ma to jak 90*C w ati toolu na CM i 25% wiatraka w 3d, bo regulacja w rivie chyba nie działa :-| Znowu trzeba bedzie edytować w biosie :damage_wall: I jak tu v-mody robić z taką temperatura jak jej sie dotknąć nieda :lol:

cale szczescie ten ichill to genialne rozwiazanie... (chociaz ja mam na grafie wc), ale karta chilke smigala na stocku chlodzeniu... dobra to mam inne pytanie... ile wkoncu osiagaja tu ludzie na gf7900gs?? (taktowania rdzen/pamiec) bo nie wiem czy z moim wynikiem sie gdzies mieszcze w granicach przyzwoitosci..

Ps. LAnc w Aquamarku bez optymalek 109k a z optymalkami 110k :P hahhahaha musze wymienic ta celina :P

Ps2 jak sie patrze na wyniki mojego 7600GS i tego 7900GS to mi sie plakac chce narazie

Mark 2001 - 52k vs 35k

Mark 2003 - 22,3k vs 22,6k

Mark 2005 - 8,3k vs 11k

Mark 2006 - 5,2k vs 5,3k

Oczywiscie nie ma co zbytnio porownywac... bo tam mialem q6800@4000MHz... ale jak to wyglada :P

Edytowane przez Sector19

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cale szczescie ten ichill to genialne rozwiazanie... (chociaz ja mam na grafie wc), ale karta chilke smigala na stocku chlodzeniu... dobra to mam inne pytanie... ile wkoncu osiagaja tu ludzie na gf7900gs?? (taktowania rdzen/pamiec) bo nie wiem czy z moim wynikiem sie gdzies mieszcze w granicach przyzwoitosci..

Ps. LAnc w Aquamarku bez optymalek 109k a z optymalkami 110k :P hahhahaha musze wymienic ta celina :P

Ps2 jak sie patrze na wyniki mojego 7600GS i tego 7900GS to mi sie plakac chce narazie

Mark 2001 - 52k vs 35k

Mark 2003 - 22,3k vs 22,6k

Mark 2005 - 8,3k vs 11k

Mark 2006 - 5,2k vs 5,3k

Oczywiscie nie ma co zbytnio porownywac... bo tam mialem q6800@4000MHz... ale jak to wyglada :P

słaby mark 2k3 - u mnie pykneło bez zbytniego wysiłku 26k ;) http://service.futuremark.com/compare?2k3=5428061 - tyle ze to bylo na 2gb ramu teraz wyciskam 23K - na jednej kosci bez duala

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem, jak u Ciebie, ale u mnie wiatrak zmienia obroty po wejsciu w 3D (slysze <_< ) Czy tak, jak jest ustawione w Rivie, to nie wiem, ale jakos na pewno :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ile wkoncu osiagaja tu ludzie na gf7900gs?? (taktowania rdzen/pamiec) bo nie wiem czy z moim wynikiem sie gdzies mieszcze w granicach przyzwoitosci..

Generalnie jakiś specjalnych wyników nie robiłem, ponieważ na San Diego to nie specjalnie duże osiągnę, także jakieś wstępne testy robiłem z 2-3 miechy temu to tak średnio coś takiego było:

W 03:

22824 = 660/1920;3000/250;2.5-2-2-8;Z-Tweaked 158.19

22866 = 668/1872;3000/250;2.5-2-2-8;XTreme-G 94.20

22931 = 668/1908;3000/250;2.5-2-2-8;XTreme-G 94.20

22970 = 675/1908;3000/250;2.5-2-2-8;XTreme-G 94.20

W 05:

10798 = 660/1920;3000/250;2.5-2-2-8;Z-Tweaked 158.19

10845 = 668/1872;3000/250;2.5-2-2-8;XTreme-G 94.20

10882 = 668/1908;3000/250;2.5-2-2-8;XTreme-G 94.20

Nie jestem jednak do końca przekonany co do stabilności, generalnie 3dmarki przechodziły bez żadnych problemów, a jak z grami to nie wiem. Teraz niestety nie planuje tego sprawdzać, ponieważ wtedy na standardowym chłodzeniu w idle było z 47C, a teraz jest prawie 60C (i to na rdzeniu 200MHz w 2D). Pamięci bardzo gorące, nawet bez OC i to w idle. Dlatego nie planuje sprawdzać teraz jak ta karta się generalnie kręci. Dokładnie jest to Galaxy Super z chłodzeniem od CoolerMaster, pamięci 1.2ns, nie robiłem vmodów, standardowe napięcię na GPU wynosi 1.4V.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie doradzcie mi ...warto doplacac do 7900gt czy dac sobie siana i ssac gs'a ?

Zależy jakie to gt (podaj standardowe takty). Imo bierz dobrego GS (jakiś palit czy CM) no chyba ze Ci sie trafi 7900gt takie jak atomela ale na to bym nie liczył ;].

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam :)

Posiadam GALAXY GeForce 7900GS 256MB DDR3/256bit (Zalman) (1,2ns) (600/1600) :)

Teraz pytanie:

1)jakie moge ustawic optymalne taktowanie rdzenia oraz pamięci ? (bez vmodów)

2)jaka jest maxymalna bezpieczna temperatura rdzenia ? (do oc straczy chłodzenie standardowe Zalmana z radiatorami ?

Ps wiem że na forum wróżek niema i każda karta kreci sie inaczej chodzi mi wyłącznie o o wasze optymalne ustawienie bez ingerencj Vmod.

Z góry dzieki za odpowiedz...

Pozdrawiam :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

DejaVuu jak sam się domyśliłeś na forum nie ma wróżek. Ściągnij sobie ati tool i daj fin max mem potem find max core wartości jakie otrzymasz powinny być maxymalne - bezpieczne (choć ati tool szybko sypie artami ). Posprawdzaj potem kartę jakimiś 3d markami, oraz w jakiś wymagających grach i jak wszystko będzie ok tzn żadnych zwiech czy artefaktów to znaczy że wszystko jest w jak najlepszym porządku. Możesz potem próbować dalej podnościć wartości o kolejne MHz i sprawdzać czy wszystko jest ok. Co do temp to raczej nie musisz się martwić bo karta ma zabezpieczenie przed przegrzaniem się. Czytałem że ludzie na swoich 79Gs CM mieli po prawie 90* w upalne dni. Ja na swojej z taktowaniem 620/1800 Zalman edition 1,2 miałem w upalne dni ok. 78 -79 w stresie a w Windowsie mam 45 - 47 . Oczywiście moja karta bez vmodów Edytowane przez wormux29

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi