Skocz do zawartości
seba1983

Geforce 7900

Rekomendowane odpowiedzi

V-Mod jest tu opisany. A jak to Ci nie wystarcza to przewertuj temat, myślę ,że od czerwca zacznij b.r. bo wtedy właśnie był wysyp 79Gs od Galaxy na forum

EDIT: Literówka :damage_wall:

Edytowane przez barder90

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

postanowiłem zrobić tego pencil moda:

http://img216.imageshack.us/my.php?image=vmody6oi.jpg

A-zamalowałem i połączyłem ze sobą , tak jak pokazuje to zółta klamra

miałem obraz w windowsie , zwiększyłem gpu o 10mhz , puściłem 3dmark i... czarny obraz.Zgodnie ze wskazówką zamalowałem i zmniejszyłem opór do 50ohm ale wtedy karta nie wyswietlała nic na ekranie.Może robie coś nie tak,pomóżcie!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanko: czy ktos moze ma taką kartę?

2716620[/snapback]

http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic...724&st=4230 post #4235 - coś tu jest wzmiankowane...

Nom, niestety owa wzmianka dotyczy tylko koloru pcb (:lol:), ale dzięki za fatygę :)

Edytowane przez darkx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

darkx napisał(a):

Pytanko: czy ktos moze ma taką kartę?

http://www.allegro.pl/item224761742_xfx_79...cena_szok_.html

Wydaje mi się, że za taką kasę uzyskujemy całkiem sensowne parametry (chociaz w to gwarantowane o/c za bardzo nie wierzę), ale.. no wlasnie, ktoś jest w stanie powiedzieć, jak sie sprawuje chłodzenie na tych kartach?

Hmm pewnie tak jak w standardowych konstukcjach :) czyli niezbyt ciche, widac po tym malym wicherku...

A te takty po oc to chyba na napieciu 1,5v :)

Edytowane przez Sector19

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sector19 napisał(a):

Hmm pewnie tak jak w standardowych konstukcjach :) czyli niezbyt ciche, widac po tym malym wicherku...

A te takty po oc to chyba na napieciu 1,5v :)

Czy to chłodzenie wyrabia przy takich taktach? Przewiew w budzie jako taki mam (92 mm tył, 92 mm przód, 120 mm od chiefteca - wieje mocno ;p). Sorry ze tak katuje debilnymi pytaniami ale mocno zastanawiam się nad przeznaczeniem części kolejnej wypłaty na tę właśnie kartę ;) Dostanę tylko odpowiedz na to pytanko i znikam (i niebawem pojawię się ponownie, aby pochwalic się wynikami).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok,już sobie poradziłem :)

Stabilnie chodzi na 700 dla rdzenia i 1690 dla pamięci wcześniej było max.660/1750 musiałem obniżyć taktowanie pamięci bo komputer się zawieszał.kiedy podkrece jeszcze o 10 mhz podczas testu w 3dmark karta wydaje dziwny pisk.Ma to pewnie związek z zbyt wysoką temperaturą ale nie jestem pewien.Są jeszcze jakieś mody na pamieci na tej karcie?Może jeszcze spróbuje sił po zmianie chłodzenia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Techno_Boy napisał(a):

Witam, czy w pudle od Galaxy 7900GS dostaliście kartę gwarancyjną?? Ja szukam i chyba nie mam, albo może o czymś nie wiem....

Ja nie miałem dopiero na fakturze mam ,że jest objęta gwarancją 2 letnią.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie , czy ten 7900Gt to wersja z poprawionym czy tym wadliwym PCB ?? Zakupiłem ja po okazyjnej cenie ale boję się że może szybko złapać zgon ... Poprzedni właściciel twierdzi że używał ja dosyć długo i nie było problemów :unsure: Karta jest bez gwarancji więc chyba rozumiecie moją troskę :P

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Edytowane przez Dickson

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wormux29 napisał(a):

DejaVuu jak sam się domyśliłeś na forum nie ma wróżek. Ściągnij sobie ati tool i daj fin max mem potem find max core wartości jakie otrzymasz powinny być maxymalne - bezpieczne (choć ati tool szybko sypie artami ). Posprawdzaj potem kartę jakimiś 3d markami, oraz w jakiś wymagających grach i jak wszystko będzie ok tzn żadnych zwiech czy artefaktów to znaczy że wszystko jest w jak najlepszym porządku. Możesz potem próbować dalej podnościć wartości o kolejne MHz i sprawdzać czy wszystko jest ok. Co do temp to raczej nie musisz się martwić bo karta ma zabezpieczenie przed przegrzaniem się. Czytałem że ludzie na swoich 79Gs CM mieli po prawie 90* w upalne dni. Ja na swojej z taktowaniem 620/1800 Zalman edition 1,2 miałem w upalne dni ok. 78 -79 w stresie a w Windowsie mam 45 - 47 . Oczywiście moja karta bez vmodów

No to ja znów poproszę o pomoc

Zainstalowana grafa:

Galaxy GF 7900 GS 1.2 ns 600/1600 chłodzenie Zalman + radiatorki na mem

Sterownik:

ForceWare Release 162

Version: 162.18 WHQL

Release Date: July 26, 2007

Operating System: Windows XP, Windows XP Media Center Edition

Language: U.S. English

File Size: 46.7 MB

http://www.nvidia.com/object/winxp_2k_162.18.html

ATITooL 0.27:

Uruchomiłem wersję 0.27

I puściłem FIND MAX MEM (gdzieś czytałem, ze najpierw powinno sie podnieść mem a potem dopiero core)

efekt:

Pomijając fakt, że włączenie okna 3D VIEW powoduje natychmistowy wzrost temp. gpu, to w ciągu ponad 53 minut działania "wyszukiwania"

ŻADEN ZE WSKAŹNIKÓW, SUWAKÓW CZY LICZB na ponioższym erkanie NIE ZMIENIŁ SIĘ! Jedyna wartość zmienna to pola z temperaturą GPU w oknie atitoola i everesta.

CZY TO JEST NORMALNE???

CO ROBIĘ ŹLE??

CO MOŻE BYĆ NIE TEGES?

czy ktoś mógłby dać mi linka lub napisać łopatologicznie jak to się robi, jeśli robię coś nie tak...

proszę o pomoc.

dziękuje!

Poniżej screen po 53 minutach mielenia...

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/...962c2ae693.html

PS - potem sprawdziłem jeszcze czy mogę zmienić takty w

RIVATUNER 2.02

nTUNE i atitool 0.26 i tez [gluteus maximus] zbita

WTF!?

ps2 - ogólnie rozumiem o co chodzi w tym podkrecaniu atitool, bo karte ati podkrecało mi na innym kompie (tzn te wartosci w np mem systematycznie rosną w miare jak trwa test), a na tym za choinkę nic - suwaki i wartosci ani drgną:(

Edytowane przez dia8el

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zobacz czy nie masz ustawionych max bezpiecznych zegarów na takim poziomie, który Cię ogranicza - wtedy program wyższych nie ustawi. U mnie działało wszystko OK. Co do wzrostu temperatury - ten "włochaty" sześcian to obciążenie dla karty graficznej, stąd biorą się wyższe temperatury.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

BArt_X napisał(a):

Zobacz czy nie masz ustawionych max bezpiecznych zegarów na takim poziomie, który Cię ogranicza

-gdzie to znaleźć? bo rozumiem że poza ati-tool skoro ogranicza atitool,ntune i rive...

???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest w ATi Tool. Sorki za wprowadzenie w błąd. Nie wiem co jest nie tak. Nie instaluj za dużo programów do OC, bo wtedy już w ogóle nic nie podkręcisz - mogą się pogryźć i będzie kłopot. Spróbuj jeszcze PowerStripem, ale przedtem tamte odinstaluj.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam małe pytanko jakie macie temperatury na swoich Galaxy 7900GS Cooler Master Pciex? Największa i najmniejsza mnie interesuje, oraz podczas pracy w systemie (np. net, muzyka) i podczas gry. Najlepiej aby temperatury był z ATITOOL . Z góry dzieki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie właśnie zainstalowałem stery 163.44 i jestem z deka niezadowolony. Chodzi mi o nowy panel. Co to jest do %@@ ? Jechałem wcześniej na 93.71. Da sie ustawić jakoś stary panel ?

OMG karta nie trzyma OC tylko jedzie na def nawet jak wymusze w Riva tuner :|. Trzeba nTune instalować (nawet jak sie nie ma nForce) czy coolbits wystarczą ?

Edytowane przez yuucOm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

Mam małe pytanko jakie macie temperatury na swoich Galaxy 7900GS Cooler Master Pciex? Największa i najmniejsza mnie interesuje, oraz podczas pracy w systemie (np. net, muzyka) i podczas gry. Najlepiej aby temperatury był z ATITOOL . Z góry dzieki.

Pisząc tego posta, słuchając muzy mam 60*C, ala czasami nawet jest 56, podczas grania np. TDU jest średnio 93, raz dobiłem do 100*C wte upały co były. Tempy z AtiToola na standardowych taktach(600/1600). To chłodzenie nie nadaje się do o/c, podczas pracy bez o/c też nie daje rady.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To chłodzenie Cooler Mastera to straszna padaka w takim razie. A przecież 7900GS to wcale nie takie gorące karty :mur: Ja mam EVGA 7900GS, tam jest jakby referencyjny cooler, ale chłodzi też kości pamięci i jest cały z miedzi. Do tego dość szybko kręcący się wiatraczek. Max temp. co miałem to 73C, jak stresowałem kartę Ati Toolem. Normalnie gdzieś 50-55C. Mówię o wartościach przy OC.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie jest 48-49C pisząc to. Podczas gry 68-70C. Wszystko na default (540/700). Jak jest już ponad 70C to się arty pojawiają. Najlepsze jest to ,że przez ten krzaczasty sześcian (ATITOOL) tylko się tak wygrzewa. Cały czas temperatura się podnosi. Jak się coś przyoszczędzi to się lepsze chłodzenie da bo tak nie może być....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

yuucOm napisał(a):

Panowie właśnie zainstalowałem stery 163.44 i jestem z deka niezadowolony. Chodzi mi o nowy panel. Co to jest do %@@ ? Jechałem wcześniej na 93.71. Da sie ustawić jakoś stary panel ?

Nie panikuj :wink:

http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=242502

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zakupiłem dziś kartę Ge-Force 7900GS Super. Zamontowałem ją zgodnie z intrukcją. Zasilanie dodatkowe podłączone i mam problem bo jak uruchamiam komputer to monitor nic mi nie wyswietla. Tylko mryga że ma zasilanie. Niewiem czym to jest spowodowane. AA dodaje ze zwykle wejscie od montora nie pasuje i trzeba miec tą przejsciowke na DVI oczywiscie ją mam i nadal nie mam obrazu. Karta chodzi no wentylator sie kreci. Niewiem moze karta jest walnieta. Niewiem PLX HELP Prosze. Zasilacz mam ModrCom 400W FPC Sata. Specyfikacja Techniczna:Dołączona grafika

temat nie ważny ja debil nie wlozylem dobrze karty ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh :) A co do zasilacza - raczej rozglądnij się za czymś innym i tak. Feele nie cieszą się dobrą opinią - są lepsze od Codegenów/Megabajtów/Tracerów, ale dobry zasilacz to nie jest. Może być choćby Delta 400W z allegro, jakiś Amacrox, czy Modecom MC400, taki jak mój. Może działać rok, a może działać kilka dni... Tym bardziej jeśli chcesz podkręcać, a pewnie chcesz :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mam taki problem , zakupiłem na mojego 7900GS pentagrama xc70cu i na 12v jak chodzi to cała karta mi wibruje :D, czy to jest niebezpieczne dla karty?, teraz puściłem go na 5v i już karta nie wibruje ale temp trochę większe, na 12v w idle miałem 38-40 a teraz mam 42-45. A chce go puścić na 12v bo wtedy lepiej owiewa pamięci.

Edytowane przez maruh

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi