Skocz do zawartości
seba1983

Geforce 7900

Rekomendowane odpowiedzi

po kolejnej probie OC karty na nowych sterach:

odinstalowalem

zainstalowalem nowe

wywalilem wszystko i zostal tylko powerstrip + panel nvidia

w zadnym z ww. nie moge ani o 5mhz zmienic zegarow na mem i core

WTF!??

:(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam małe pytanko jakie macie temperatury na swoich Galaxy 7900GS Cooler Master Pciex? Największa i najmniejsza mnie interesuje, oraz podczas pracy w systemie (np. net, muzyka) i podczas gry. Najlepiej aby temperatury był z ATITOOL . Z góry dzieki.

Ja mam wersje 600/800 z napięciem na rdzeniu 1.4V to temp w idle 53-59C, w load to do ~85C. Karta bez żadnego nawiewu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dostałem już mojego 7900Gt . Std chłodzenie jest mało wydajne igłośne więc będe zamawiał Accelero S1 + nawiew 120mm + 8 radiatorów zalman na układy zasilające . Mam nadzieje że takie zaopatrzenie pozwoli tej karcie żyć długo i szczęśliwie :-P

Nie mogłem oprzeć się żeby sprawdzi choć troszkę jej o/c , wiadomo std cooler sie nie nadaje ale karta ku mojemu zdziwieniu poszła bez problemu na 560/1600 :D Wynik w 3dmark 03 to 19,5k więc nie jest źle , będe miał nowe chłodzenie to na pewno 20k przebije :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam takie pytanie - jaka temperatura zaczyna ograniczać kartę w OC? Karta jak w sigu, temperatura przy stresowaniu ATi Toolem to 74C. Nie mam żadnych zwiechów, artefaktów itp., no ale rdzeń dalej jak 580MHz nie idzie :mur: Nieraz widziałem, że po zmianie chłodzenia karta miała wyższe wyniki w OC. Szczególnie na rdzeniu mi by zależało, bo on daje dość sporo, a pamięci mam dość wysoko taktowane. Może układy zasilające się przegrzewają? Mam tam jakiś nawiew na kartę, ale niezbyt mocny, w każdym razie niektóre z tych "kostek" na plecach parzą...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem ,że ten temat był już poruszany.... Jakie są najlepsze sterowniki dla Geforce 7900GS od Galaxy CM z XTreme-G? Obecnie używam 93.71 od Nvidii. Przetestować chce ponieważ po podkręceniu rdzenia z 540 na 570 nie ma żadnego wzrostu wydajności (smarki) nawet jest spadek :lol: Tylko grafę kręciłem(ATITOOL). Może wiecie czemu tak jest?

UPDATE: Ze sterami XTreme-G 94.24 XP 32bit nadal są takie spadki po podkręceniu. A Aquamarku3 z 83k na 71k... Ciekawe dlaczego....

Edytowane przez barder90

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam takie pytanie - jaka temperatura zaczyna ograniczać kartę w OC? Karta jak w sigu, temperatura przy stresowaniu ATi Toolem to 74C. Nie mam żadnych zwiechów, artefaktów itp., no ale rdzeń dalej jak 580MHz nie idzie mur.gif Nieraz widziałem, że po zmianie chłodzenia karta miała wyższe wyniki w OC. Szczególnie na rdzeniu mi by zależało, bo on daje dość sporo, a pamięci mam dość wysoko taktowane. Może układy zasilające się przegrzewają? Mam tam jakiś nawiew na kartę, ale niezbyt mocny, w każdym razie niektóre z tych "kostek" na plecach parzą...

Myśle że temperatura jako taka jak na 7900GS nie jest znowu wysoka, więc jakimś specjalnym hamulcem w OC ona nie jest, stawiałbym albo na przegrzewające sie mosfety, na które załóż radiatory bądź daj solidny nawiew, albo poprostu karta sie kończy już....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podkręć pamięci, bo przepustowość może być niewystarczająca. Najlepiej podkręcać i to i to naraz. U mnie np. pamięci w zasadzie od 880MHz dają tylko symboliczny przyrost wydajności - góra kilkadziesiąt punktów markach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam stabilne 620 na rdzeniu kiedy obniżę pamięci z 700 na 690. Ale nadal wzrostu wydajności takiego nie ma.... Ile muszą być podkręcone pamięci na grafie by 600 na rdzeniu dawało jakiś wzrost? Jak jeszcze procesor podkręciłem na 2.7GHz to wzrost w 01SE marku był z 23k na ~30k. Więc to by proc hamował grafikę?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakie sterowniki mają opcję blokowania odświeżania dla danej rozdzielczości nawet w grach ?

Dodam może, że mam Win Xp home sp2 i zamiar grania w STALKER.

Edytowane przez Andżej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakie sterowniki mają opcję blokowania odświeżania dla danej rozdzielczości nawet w grach ?

Dodam może, że mam Win Xp home sp2 i zamiar grania w STALKER.

Chyba wszystkie do 1xx.xx. Ja miałem blokowanie odświeżenia na 93.71 + coolbits (bez chyba nie mimo ze coolbits to tylko do oc sa ;d). Nowe stery ssą ale ja musze je mieć bo w Bioshocka będę grał. Jak ty nie masz zamiaru w to grać trzymaj sie 93.71 :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba wszystkie do 1xx.xx. Ja miałem blokowanie odświeżenia na 93.71 + coolbits (bez chyba nie mimo ze coolbits to tylko do oc sa ;d). Nowe stery ssą ale ja musze je mieć bo w Bioshocka będę grał. Jak ty nie masz zamiaru w to grać trzymaj sie 93.71 :).

U mnie demo Bioshocka na 93.71 smiga bez problemow :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myśle że temperatura jako taka jak na 7900GS nie jest znowu wysoka, więc jakimś specjalnym hamulcem w OC ona nie jest, stawiałbym albo na przegrzewające sie mosfety, na które załóż radiatory bądź daj solidny nawiew, albo poprostu karta sie kończy już....

Na frazpc.pl był test 7900GS no i było tam też OC. 7900GS referencyjna zrobiła 605MHz na rdzeniu a grzała się w stresie do 67C, po zmianie na Pentagrama XC-70 CU miała już tylko 46C pod obciążeniem (wentyl na maximum) i rdzeń poszedł na 630MHz. Jak dla mnie dość ładny przyrost. Będę musiał sobie sprawić jakieś chłodzenie, bo karta ma pamięci, które osiągają wysokie zegary, i każdy przyrost MHz na rdzeniu podnosi wyniki. Do tego cisza, której ten mały wiatraczek nie zapewnia. Edytowane przez BArt_X

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na frazpc.pl był test 7900GS no i było tam też OC. 7900GS referencyjna zrobiła 605MHz na rdzeniu a grzała się w stresie do 67C, po zmianie na Pentagrama XC-70 CU miała już tylko 46C pod obciążeniem (wentyl na maximum) i rdzeń poszedł na 630MHz. Jak dla mnie dość ładny przyrost. Będę musiał sobie sprawić jakieś chłodzenie, bo karta ma pamięci, które osiągają wysokie zegary, i każdy przyrost MHz na rdzeniu podnosi wyniki. Do tego cisza, której ten mały wiatraczek nie zapewnia.

Accelero S1 + ew wentyl 12cm :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aldam -> jak idzie twoja EVGA 7900GS?

Dickson -> czy ten Zalman podniósł coś OC rdzenia/pamięci? Jak jest ustawiony - 5/12V?

5V

co do o/c względem std chłodzenia to Ci nie powiem gdyż bałem sie kręcić na tym [ciach!]ianym chłodzeniu od galaxy , na pewno dał dużo w o/c bo pamiątki lecą nawet na 1900 :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy ten Zalman podniósł coś OC rdzenia/pamięci?

Mam takiego samego zalmana vf900 to dał do OC.

Na starym CoolMaster rdszeń max. 630MHz a na tym Zalmanie 660MHz stabilnie, po rozgrzaniu ATIToolem 670MHz bez artów.

Dodam że na Galaxy 7900GS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh - dzisiaj dałem dość ładny nawiew na moją kartę i zrobiłem wszystkie testy (marki) na taktowaniach 580/1926MHz. Były małe arty (pojedyncze czarne kropki), ale jak na standardowe chłodzenie bez v-modów to jestem zaskoczony :P Nie wiem co tam za kostki wsadzili, bo chyba na pewno nie 1.4 ns :D Co do chłodzenia - najprawdopodobniej będę rozglądał się za Zalmanem VF900 CU, bo te inne mnie jakoś nie przekonują. Warto zamiast standardowych radiatorków z tegoż Zalmana założyć miedziane Thermaltake?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh - dzisiaj dałem dość ładny nawiew na moją kartę i zrobiłem wszystkie testy (marki) na taktowaniach 580/1926MHz. Były małe arty (pojedyncze czarne kropki), ale jak na standardowe chłodzenie bez v-modów to jestem zaskoczony :P Nie wiem co tam za kostki wsadzili, bo chyba na pewno nie 1.4 ns :D Co do chłodzenia - najprawdopodobniej będę rozglądał się za Zalmanem VF900 CU, bo te inne mnie jakoś nie przekonują. Warto zamiast standardowych radiatorków z tegoż Zalmana założyć miedziane Thermaltake?

te radiatorki od zalmana są w zuepłności wystarczające , bałbym się zakładać miedź na memki imho...

Odpaliłem Bioshocka na 7900Gt i powiem wam ze ta karta pomimo swego stażu świetnie sobie radzi , wszystkie opcja na maxa w 1280x0124 daje rade (wyłączne tylko global cos tam ) :D

Edytowane przez Dickson

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi