Skocz do zawartości
seba1983

Geforce 7900

Rekomendowane odpowiedzi

Dlaczego używacie starych wersji extreme'ów ??

Przecież od dłuższego czasu jest wersja 97.92, aktualnie korzystam właśnie z takich...

Bo te "stare" sa z 10marca, a te 97.92 jakos z lutego. To nie sa oficjalne stery, nvidia pracuje nad kilkoma na raz. Wszystkie jakie wyszly po 93.71 sa albo gorsze, albo bez rewelacji, dopiero te 94.20 maja byc przelomowe. Zreszta poczytajcie sobie sami na forum tweakrus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@adamlop

Faktycznie 97.20 są starsze.

Porównałem wyniki 3DMarka 03 i na sterach 97.20 mam wynik o 543pkt wyższy (19168pkt.)w porównaniu z 94.20 przy taktach 570/845MHz. ....::::tak, tak 570MHz to max. mojej grafy::::.....

Ale przełomowymi ich bym raczej nie nazywał-sterowniki jak sterowniki...

Jak dla kogoś te 500 pkt. robi różnicę to niech zasysa jedne i drugie i testuje, które dają lepsze rezultaty.

Edytowane przez Pussey

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Śledze ten temat już od jakiegos czasu, robie wszystko ze swoim galaxy 7900gs512ddr3 zalman aby nie zadawać tutaj głupich pytań, ale....

dziwne rzeczy mi sie dzieją tzn. włąsnie nie dzieją, otóż kartę wykręcam narazie bez błędów na 630/1700,ale w 3d'05 mam tylko niecałe 7tys. Kręcę power strip, próbowałem tez nvidią, no i kręci ale bez rezultatów wynik był raptem wyższy o 500-600 pkt.

nie wiem co włączyć w sterach aby było ok- ale wiadomo ,że nie chcę jechać na słabej jakości a wydajności.

Dziwne jest ,że w evereście Ekran/procesor graficzny nie widzi mi karty, a w Ekran/Karta video windows tak.

Co mam nie tak ?? stery 93,71

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na normalnych 93.71 mam 9200

Po zainstalowaniu Xtreme 94.20 najpierw miałem 7500 :blink: później 8500 :huh: a ostatecznie 9300 <_< jakieś dziwne te stery ale dziś je przetestuje na innych taktach bo wczoraj usnąłem w połowie testu 3DMarka05 :D

Edytowane przez sentex

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No cóż może powinienem pomazać inny rezystorek bo w moim przypadku ołówkowy Vmod nie działa :huh: ... na koniec stwierdziłem że najwyżej spale karte i oddam na gware więc pomazałem rezystor ile mogłem... nic... nie widze żadnej różnicy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ludzie mam nielada problem. kupiłem niedawno Gainwarda 7900GS 512 mb i zabrałem sie za jego kręcenie. Zauważyłem że rdzeń dochodzi spokojnie do 630 co jest pozytywem. Drażnią mnie pamiatki które mają stop na około 1520 MHz strasznie mnie to wkurza bo na swoim wcześniejszym 7600GS Galaxy pamiatki hulały na 1680 ;/

Czy jest jakis myk na dowoltowanie pamięci na tym modelu ? I czy jest to bardzo niebezpieczne ? Rdzeń ma 630 więc spoko ale jako maniak chętnie bym z niego wycisnął więcej ;-). Jest na to jakis sensowny sposób ? Zasiłke mam Enermaxa 660 W więc mocy nie braknie. Na obecnym kompie procek słaby bo tylko A64 AM2 3500+ na box chłodzeniu ;/

Pry okazji te procki wogóle sie kreca ? ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ludzie mam nielada problem. kupiłem niedawno Gainwarda 7900GS 512 mb i zabrałem sie za jego kręcenie. Zauważyłem że rdzeń dochodzi spokojnie do 630 co jest pozytywem. Drażnią mnie pamiatki które mają stop na około 1520 MHz strasznie mnie to wkurza bo na swoim wcześniejszym 7600GS Galaxy pamiatki hulały na 1680 ;/

Czy jest jakis myk na dowoltowanie pamięci na tym modelu ? I czy jest to bardzo niebezpieczne ? Rdzeń ma 630 więc spoko ale jako maniak chętnie bym z niego wycisnął więcej ;-). Jest na to jakis sensowny sposób ? Zasiłke mam Enermaxa 660 W więc mocy nie braknie. Na obecnym kompie procek słaby bo tylko A64 AM2 3500+ na box chłodzeniu ;/

Pry okazji te procki wogóle sie kreca ? ;-)

Na stronach wczesniejszych znajdziesz vmody do Gainwarda 7900GS. Jest vmod dla gpu i mem, polegający na zamazaniu ołówkiem rezystorów. Sprawdź, prawdopodobnie pasują te mody również do wersji 512mb.

Kręcą się, zalezy od sztuki, ale przewaznie te minimum 2600MHz zrobisz ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Czy za pomocą modyfikacji firmware'u można ustawić w Palicie 7900GS "na sztywno" obroty wentylatora w 2D np na 30% a w 3D na 100%? Próbował tak ktoś?

W kartach graficznych mamy BIOS (w sumie firmware to jest to samo, no ale ;) ). Mozna ustawić. Musisz zgrać bios oryginalny z karty na dysk, wyedytować go programem do edycji biosów i wgrać zmodyfikowany bios z nowymi wartościami. Jezeli jednak nie chcesz się bawic w flashowanie karty, polecam ściągnąć najnowsze nTune. Mozna regulowac obroty z poziomu windowsa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Słuchajcie szukałem tematu na temat taktowania Galaxy 7900GS (540/1500), w Riva Tuner 2 na domyślnych ustawieniach pokazuje mi 540/1400, nie chce zbytnio odklejać radiatora na pamięci, czy jest jakaś inna możliwość sprawdzenia tego?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Słuchajcie szukałem tematu na temat taktowania Galaxy 7900GS (540/1500), w Riva Tuner 2 na domyślnych ustawieniach pokazuje mi 540/1400, nie chce zbytnio odklejać radiatora na pamięci, czy jest jakaś inna możliwość sprawdzenia tego?

Na kościach pamięci nie ma napisanego taktowania, więc nie musisz już ściągac radiatora ;) Karta powinna mieć 540/1500, ale Galaxy często wypuszczało różne "podwersje" (np tak było z dosyc popularnymi 6600GE które sam posiadałem) które rózniły się taktowaniem, ale to było to samo. Podnieś ręcznie taktowanie i wszystko bedzie w porządku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na kościach pamięci nie ma napisanego taktowania, więc nie musisz już ściągac radiatora ;) Karta powinna mieć 540/1500, ale Galaxy często wypuszczało różne "podwersje" (np tak było z dosyc popularnymi 6600GE które sam posiadałem) które rózniły się taktowaniem, ale to było to samo. Podnieś ręcznie taktowanie i wszystko bedzie w porządku.

W specyfikacji i na gwarancji jest że Galaxy 7900GS Zalman 1.2, tylko się troche zdziwiłem po wejściu do Riva Tuner 2, zawsze przecież moge oddać je zeli towar jest niezgodny ze specyfikacją.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Ludwiczek

Cholera z moim palitem jest coś nie tak. Wczoraj grałem w TDU i po ponad godzinie grania artefakty stwierdziłem, że błąd gry ale podczas grania w GT Legends to samo artefakt i zwis też po około godzinie grania. Wcześniej miałem XtremeG 97.20 i tam w TDU arty były dość częste ale wywaliłem je driver cleanerem i wgrałem zwykłe 93.71. Karta oczywiście nie podkręcona jak podkręcę to o art jeszcze łatwiej. Co to może być temperatura raczej w normie w idle 44*C w stresie nie przekracza 60 chociaż podczas zwiechy to nie wiem ile jest.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cholera z moim palitem jest coś nie tak. Wczoraj grałem w TDU i po ponad godzinie grania artefakty stwierdziłem, że błąd gry ale podczas grania w GT Legends to samo artefakt i zwis też po około godzinie grania. Wcześniej miałem XtremeG 97.20 i tam w TDU arty były dość częste ale wywaliłem je driver cleanerem i wgrałem zwykłe 93.71. Karta oczywiście nie podkręcona jak podkręcę to o art jeszcze łatwiej. Co to może być temperatura raczej w normie w idle 44*C w stresie nie przekracza 60 chociaż podczas zwiechy to nie wiem ile jest.

1. Słaby (czytaj noname) Zasilacz

2. Padaja pamieci na karcie, sprawdz atitoolem na wykrywanie artow czy ci przypadkiem na defaulcie nie wyskakuja

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Ludwiczek

1. Słaby (czytaj noname) Zasilacz

2. Padaja pamieci na karcie, sprawdz atitoolem na wykrywanie artow czy ci przypadkiem na defaulcie nie wyskakuja

No właśnie zasilacz Chieftec 450W w budzie dodatkowo 3x12CM wiatraki więc grzać to ona się raczej nie grzeje i chyba stawiam an te pamięci.Dziwi mnie to bo kiedyś można było grać po kilka godzin bez przerwy i wszystko grało.

Edit skan robiony 90 minut nic nie wykrył max temp 58 średnio 57*C. I co dalej ;]?

Edytowane przez Ludwiczek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Ludwiczek

Spróbuj wgrać jeszcze troche starsze stery - 91.47. Ja mam takie, grałem w TDU, GT Legends po kilka godzin i wszystko działało idealnie. Jak wyglądają te błedy w grafice podczas zawieszania?

Praktycznie tak samo jak przekręcę grafe czyli od góry do dołu wybrakowane paski co 5 CM.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ludzie proszę was o zapodanie jakiegoś zdjęcia jakie piny mam zamalować na karcie żeby podnieść napięcie na memkach i rdzeniu. Mam Gainwarda 7900GS 512mb 1.4 ns. Czy będę w stanie wycisnąć z niego 700 na 1700 ? Obecnie dochodzę do 630/1540. Czy Gainwardy mają jakoś zaniżone napięcie na memkach że tak słabo wypadają w stosunku do Galaxy też 1.4 ns ? I troszke off - na co teraz sie będzie w najbliższym czasie najbardziej opłacało wymienić moją kartę ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ludzie proszę was o zapodanie jakiegoś zdjęcia jakie piny mam zamalować na karcie żeby podnieść napięcie na memkach i rdzeniu. Mam Gainwarda 7900GS 512mb 1.4 ns. Czy będę w stanie wycisnąć z niego 700 na 1700 ? Obecnie dochodzę do 630/1540. Czy Gainwardy mają jakoś zaniżone napięcie na memkach że tak słabo wypadają w stosunku do Galaxy też 1.4 ns ? I troszke off - na co teraz sie będzie w najbliższym czasie najbardziej opłacało wymienić moją kartę ?

Na jakiegoś 86xx/88xx :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po ostatnich newsach to wcale nie jest takie pewne :>

W pełni się zgadzam. Co to za zysk zamienić 7900GS na 8600GT jeśli wydajnościowo są takie same a różni je tylko nazwa i obsługa DX10 który tak faktycznie jest jak narazie nic nie znaczącym sloganem na który łąpie się mnóstwo naiwniaków ? Jak dla mnie to zwykły marketingowy chwyt. Najgorsze jest że miało być tak pięknie. 320 bit i takie tam. Przyznam się że sam się napaliłem. Ale to będzie nauczka na przyszłość. Głupim jest liczyć że dadzą coś za darmo. Tam nie ma działalności dobroczynnej :mur:

Czy ktoś mi w końcu pomoże i zapoda info i zdjęcia jak zmodować mojego Gainwarda 7900GS 512mb ? Szukałęm na tym forum w tym strasznie długim temacie iżadnego konkretnego nie znalazłem :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I troszke off - na co teraz sie będzie w najbliższym czasie najbardziej opłacało wymienić moją kartę ?

Czekać i nie dać się skusić wszelkiego typu kartom jak 86xx/88xx. Przedmówca wyżej -Caleb- napisał IMHO mądre słowa. Nic dodać, nic ująć. Poprostu CZEKAĆ CIERPLIWIE. Wydajności niby zyskasz, ale to nie jest to. AMD/ATI wkrótce wyda swoje karty, ceny spadną. Może okazać się różnie. Ja czekam, na pełnego Dx10 w "pełnym" tego słowa znaczeniu. Niedawno kupiłem 7900gs i nie mam zamiaru go zmieniać, może w przyszłości jak będzie kasa i PEŁNY DX10. Bo DX10 tak na dobrą sprawę nie widzieliśmy. Dopiero zobaczymy. Więc po co się śpieszyć a potem żałować?

Edytowane przez Spylon

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ruonim

Jak wyglada sprawa chlodzenia na tej karcie? Interesuja mnie temperatury w stresie przy spokojnych obrotach wiatraka. Przeraza mnie mysl ze wszystko zepne i bedzie mi chodzic niczym suszarka z fx 5900 ;]]

BTW.

Zamknij w sigu bo jest przeciag [;

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ruonim

Jak wyglada sprawa chlodzenia na tej karcie? Interesuja mnie temperatury w stresie przy spokojnych obrotach wiatraka. Przeraza mnie mysl ze wszystko zepne i bedzie mi chodzic niczym suszarka z fx 5900 ;]]

BTW.

temperatury sa niezle idle 46 stress 56. w stresie suszarka chodzi na 60% (troche glsoniej od zasilki). Z tym ze zrobilem sobei nadmuch z akasy co pojdzie do wc :). I blok wodny idzie na tego asusa najprawodpodbniej i volt mod po tym . ale ma troche inne pcb i nie iwem gdzie zmeizyc napiecie ;/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ruonim

BTW.

Jeżeli Asus nadal stosuje referencyjne chłodzenie to albo kup karte innego producenta, albo kup dodatkowo nowe chłodzenie. Seryjny cooler na 7900GS asusa jest taki sam jak na referencyjnych 7600GT - SUSZARKA, szczególnie w 3D.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi