Jump to content
seba1983

Geforce 7900

Recommended Posts

Testuje kartę ATiToolem, sieje pikselami a ten mówi, że no errors...

Trochę mnie to martwi bowiem chce ją jutro oddać na gwarancji - a co jak panowie serwisanci nie stwierdzą, że to jest coś niedobrego i ją odeślą?

 

Dołączona grafika

 

Jeszcze takie coś się wizualizuje ;)

No to ewidentnie powinno być jako wada uznane, nie?

 

Dołączona grafika

 

Jak myślicie - napisać pismo z wyżej zamieszczonymi obrazkami z naciskiem na chęć wymiany karty czy postarać się hmm... coś czego nie mogę tutaj jawnie napisać? :>

Czy po prostu oddać bo to ewidentnie potraktują jako felerny egzemplarz i dostanę nowy?

 

[edit2]: zrobiłem testy jeszcze raz, tym razem ATi ukazuje, że są to błędy Delta, nie wiem dlaczego wtedy tego nie pokazało.. Wezmę screenshoty wydrukuję i dla pewności dodam do pudełka.

 

To chyba powinien być definitywny dowód, że karta pada:

Dołączona grafika

Edited by John M. Kane

Share this post


Link to post
Share on other sites

Testuje kartę ATiToolem, sieje pikselami a ten mówi, że no errors...

Trochę mnie to martwi bowiem chce ją jutro oddać na gwarancji - a co jak panowie serwisanci nie stwierdzą, że to jest coś niedobrego i ją odeślą?

 

Dołączona grafika

 

Jeszcze takie coś się wizualizuje ;)

No to ewidentnie powinno być jako wada uznane, nie?

 

Dołączona grafika

 

Jak myślicie - napisać pismo z wyżej zamieszczonymi obrazkami z naciskiem na chęć wymiany karty czy postarać się hmm... coś czego nie mogę tutaj jawnie napisać? :>

Czy po prostu oddać bo to ewidentnie potraktują jako felerny egzemplarz i dostanę nowy?

 

[edit2]: zrobiłem testy jeszcze raz, tym razem ATi ukazuje, że są to błędy Delta, nie wiem dlaczego wtedy tego nie pokazało.. Wezmę screenshoty wydrukuję i dla pewności dodam do pudełka.

 

To chyba powinien być definitywny dowód, że karta pada:

Dołączona grafika

Mam to samo co Ty. Jutro oddaję do sklepu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Poszukuję biosu do Bliss Gainward 7900GS 256/256 Golden Sample. Karta sypała artami, potem w ogole przestała wstawac. Znalazłem na techpowerup biosy, ale tylko do wersji 512MB, po jednym z nich karta wstaje ale wyswietla krzaki;/

 

Mile widziane info na temat innych biosow dzialacych z ta karta.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam.

Otóż posiadam takowego 7900Gs,który za cholere nie chce wstać na nowszych sterach w w7 64,sypie jednym wielkim krzakiem.Z początku myślałem,że grafa padła i już miała iść na śmietnik,ale coś mnie tknęło i zacząłem drążyć temat.Gdzieś w sieci wyczytałem o problemach na Viscie i że jedyne słuszne sterowniki to 158... z 07r,więc zainstalowałem i ku mojemu zdziwieniu karta śmiga jak złoto.Nadmienie jeszcze,że fabryczne takty to 600/1600 i takie były,a w tej chwili rozpoznawane są 540/1500 :angry: .

 

Edit:Dla potomnych z tym samym problemem:

1.Wystarczy edytować bios,podnieść,ewentualnie obniżyć takty.

2.Odpalić jakikolwiek program do oc i zmienić takty karty.

Odłączyć monitor od grafy i po chwili znowu podłączyć,po czym wykonać czynność jak w punkcie 2,aby za każdym razem nie wchodzić pod biurko w celu odłączania dvi,d-sub.

 

Nie wiedzieć czemu ani xp sp3,vista,w7,nie rozpoznają prawidłowo taktów.

Edited by Gr3gory

Share this post


Link to post
Share on other sites

dziś zaisntalowałem win7 64 Pro i mam ten sam problem, tak jakby sterowniki źle kontrolowały obroty wentylatora i karta sie przegrzewała

nie wiem jak sobie z tym poradzić, na xp na tej samej wersji sterów było ok, choć na najnowszych sterach nvidii też miałem takie problemy

 

jak rozwiązać to na win7 64? jakie stery instalować?

instalowałem też jakieś omegi i na nich też niebieskie pasy w grach.

 

 

"Gdzieś w sieci wyczytałem o problemach na Viscie i że jedyne słuszne sterowniki to 158... z 07r,więc zainstalowałem i ku mojemu zdziwieniu karta śmiga jak złoto"

 

gdzie ich szukać, jakie to dokładnie ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

witam. przy mojej 79gs sterownik wyświetla informacje że kabel dodatkowego zasilania jest odłączony mimo iz jest podpiety po wtyczke a na lutach od 6pinowego gniazdka na pcb jest 12v. Czy cos może być uszkodzone? Czy mozna jakoś sprawdzić czy napiecie z kabla dochodzi tam gdzie trzeba?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jaka jest najlepsza wersja BIOSu do tej karty. Mam wersje Zalmana 1,2 ns z siga i najnowsza wersja na TechpowerUp ustawia takty na 600/800, a próby OC na ten poziom nie poszły najlepiej.

 

Ponawiam pytanie jakie stery tych 158 nie mogę znaleźć, w archiwum nVidii są 163.75? Obecnie mam 197.13, w poprzednich artefakty występowały częściej, jednak teraz w niektórych grach pojawiają się też BSODy i dlatego chce najpierw załatwić sprawę z BIOSem. Bo nie wiem czy karta się nie przegrzewa, gdyż mimo ręcznego ustawiania obrotów wentylatora w sterowniku nie słychać różnicy w pracy wentylatora między trybem 2D a 3D.

 

@tomekk600

Zasilacz markowy? Sprawdź miernikiem napięcia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...





×
×
  • Create New...