Skocz do zawartości
seba1983

Geforce 7900

Rekomendowane odpowiedzi

witam,

planuje zakupić GF 7900GT. Jednak nie do końca wiem na którego producenta mam się zdecydować... Znalazłem bardzo tanio Galaxy i też stosunkowo tanio MSI. Jednakże że tamte modele mają standartowe taktowania i pokusiłem się aby poszukac na allegro.... Moją uwagę przykuła karta marki XFX o taktowaniach 550/1630 MHz No i właśnie myslę czy warto troszkę więcej wydać za większe fabryczne taktowania....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam,

planuje zakupić GF 7900GT. Jednak nie do końca wiem na którego producenta mam się zdecydować... Znalazłem bardzo tanio Galaxy i też stosunkowo tanio MSI. Jednakże że tamte modele mają standartowe taktowania i pokusiłem się aby poszukac na allegro.... Moją uwagę przykuła karta marki XFX o taktowaniach 550/1630 MHz No i właśnie myslę czy warto troszkę więcej wydać za większe fabryczne taktowania....

HMMMM moim zadniem lepiej kupic zwykla np. galaxy nie widzialem jeszce sztuki ktora by nie krecila sie minimum 550/1600 jak by nie patrzec zostaje ponad 100zł na jakies dobre chlodzonko :)

pozdr :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a te Galaxy to troszkę nie najlepiej mi się kojarzy szczerze mówiąc... Ale cena jest bardzo niska. Ma ktoś może 7900GT Galaxy i może mi powiedzieć ile udało się z niej wycisnąć?

ja mam galaxy a co udalo sie z niej wycisnac masz w sigu :) jak nie odpowiada ci galaxy to mozesz brac gigabyta lub msi nie wiem jak jest z tym xfx jezeli firma wypuscila jeden model z innymi taktami to karty napewno sa przebierane :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co widac po fotkach to Galaxy i MSI są referencyjnymi kartami na tym samym PCB i z tym samym chłodzeniem wiec w czym problem? Nadal nie rozumiem ludzi ktorzy myślą ze Galaxy to firma typu stary Palit.

tak ogolnie to wszystkie 7900 sa referencyjne :P roznia sie tylko naklejkami na wentylach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tu nie ma co ryzykowac tylko kupowac ,krecic, modowac, cieszyc sie wydajnoscia :) hyhhyhyhyhy

Pewnie masz racje, tylko po prostu cena Galaxy troszkę odstaje od cen innych producentów i stąd ta myśl że coś za tanio

A powiedz mi jeszcze, ten Twój wyniczek w kreceniu to już za zmianie napiecia, czy wszsytko na domyślnych ustawieniach?

Edytowane przez /matthew/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie masz racje, tylko po prostu cena Galaxy troszkę odstaje od cen innych producentów i stąd ta myśl że coś za tanio

Moze i odstaje (ale to chyba dobrze :> ) ale jakosc jest na najwyzszym poziomie, nie ma zadnych problemow z tymi kartami, sam mam już drugą karte tej firmy ;] tymbardziej jak to jest 100% referencyjna karta wiec czego sie bać ;]

Edytowane przez grzesiu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A powiedz mi jeszcze, ten Twój wyniczek w kreceniu to już za zmianie napiecia, czy wszsytko na domyślnych ustawieniach?

pewnie ze po zmianie napiecia na standardzie bez zmiany chlodzenia karta szla 550/1700Mhz a sa tez galaxy ktore robia 600 na rdzeniu na standardowym v :) zalezy jak sie trafi nizej niz 550 napewno nie bedziesz mial :P do tego dokupisz sobie jakiegos zalmana czy pentagrama na grafe i bedzie git no chyba ze masz wc to juz calkiem lux :) pozatym jezeli chodzi o cene to dlatego jest tak tania bo nie ma zadnych dodatkowych gier czy softu ktorego i tak nikt nigdy nie instaluje :P

Edytowane przez storm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze i odstaje (ale to chyba dobrze :> ) ale jakosc jest na najwyzszym poziomie, nie ma zadnych problemow z tymi kartami, sam mam już drugą karte tej firmy ;] tymbardziej jak to jest 100% referencyjna karta wiec czego sie bać ;]

więc bardzo dobrze, że jest tanio i dobrze. szczerze mówiąc to miałem kupić tego XFX o podwyższonym taktowaniu, ale skoro mówicie że nie warto przepłacać to zostane przy Galaxy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ile bys chciał za niego?

te chlodzenie ktore ci zaofereowano jest do tej kart jak znalazl;) sam mam podobny model (lekko nizszy) i gdy niepodkrecam wentylator chlodzi w granicach 40st. i jest nieslyszalny ( sluchac jedynie proc i dyski:D a po moim bylym 6800gt to wielka ulga:)), ale konkrety, tez mam galaxy 7900gt chlodzenie Pentagram XC-80 (AlCu) a bez Vmoda wycisnalem z niej 580/1666 i tem nieprzekracza 53st. (oczywiscie na maxymalnych obrotach) na 3Dmarku 2k6 (wycisnalem max 4360pktow). :)

Takze karta jak i chlodzenie sa wysmienite:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Ja jeszcze raz w sprawie vmoda dla pamięci. Czy mogę go zrobić tym samym lakierem, którym robiłem VModa dla Core? Jakoś obawiam się techniki ołówkowej, na jedej z kart przez przypadek może mi się wytrzeć i będę miał problemy.

Czy za każdym razem trzeba sprawdzać napięcie po modzie, czy w ciemno po połączeniu będę miał skok na 2,23V?

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

panowie pomozcie!! zdaje sie ze mam problem z kompem. dzis wlaczylem oblivona. Ustawilem wszystko na max w rozdz 1024x768 wlacznie z HDR (ofcourse bez AA) mysle ze gra bedzie wymiatac a tu co sie okazalo ze nawet po podkreceniu karty na 570/1670 sa spadki fpsu nawet do 5fps:/ gdy jest spokoj i nic sie niedzieje na zewnatrz mam ok 50fps / w pomieszczeniach ok 60fps ale gdy juz zaczynam sie ruszac a niedajborze jest wielkie pomieszczenie i duzo ludzi to zchodzi do nawet 5fps:/

Myslalem z poczatku ze owe spadki wydajnosci to sprawa dysku na ktorym siedzi win (oblivion jest na innym tzn na tym 250gb) ale raport SMARTa mowi ze dyski sa w porzadku....

Ponizej zamieszczam raport sprzetu wykonany w EVERES-cie (trzeba troche poczekac aby sciagnac raport) :) : RAPORT

aha tym spadkom towarzyszy chalas dochodzacy z kompa przypominajacy losowanie 6 w totku:) ale dysk wg. SMART jest dobry...

Edytowane przez tilas21

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość razorex

panowie pomozcie!! zdaje sie ze mam problem z kompem. dzis wlaczylem oblivona. Ustawilem wszystko na max w rozdz 1024x768 wlacznie z HDR (ofcourse bez AA) mysle ze gra bedzie wymiatac a tu co sie okazalo ze nawet po podkreceniu karty na 570/1670 sa spadki fpsu nawet do 5fps:/ gdy jest spokoj i nic sie niedzieje na zewnatrz mam ok 50fps / w pomieszczeniach ok 60fps ale gdy juz zaczynam sie ruszac a niedajborze jest wielkie pomieszczenie i duzo ludzi to zchodzi do nawet 5fps:/

Myslalem z poczatku ze owe spadki wydajnosci to sprawa dysku na ktorym siedzi win (oblivion jest na innym tzn na tym 250gb) ale raport SMARTa mowi ze dyski sa w porzadku....

Ponizej zamieszczam raport sprzetu wykonany w EVERES-cie (trzeba troche poczekac aby sciagnac raport) :) : RAPORT

aha tym spadkom towarzyszy chalas dochodzacy z kompa przypominajacy losowanie 6 w totku:) ale dysk wg. SMART jest dobry...

To że są spadki w tej grze to normalka :) Jak ci tak dyskiem mieli to moze przez RAM:D ile masz pamięci ?? Spróbuj odkręcić karte i na defaultowych zobacz tego obliviona:) Może przekręciłeś karte. Do każdej gry trzeba potestować maxymalne taktowania.

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość tilas21

To że są spadki w tej grze to normalka :) Jak ci tak dyskiem mieli to moze przez RAM:D ile masz pamięci ?? Spróbuj odkręcić karte i na defaultowych zobacz tego obliviona:) Może przekręciłeś karte. Do każdej gry trzeba potestować maxymalne taktowania.

pozdro

mowisz ze RAMy na plycie moga byc felerne?? tez mi sie tak wydaje ze sa jakies takie....dziwne:) ale nic dziwnego wkoncu byly kupione na allegro kiedys (jak wiekszosc mojego sprzetu) - juz tam nic niekupie...chyba :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość razorex

mowisz ze RAMy na plycie moga byc felerne?? tez mi sie tak wydaje ze sa jakies takie....dziwne:) ale nic dziwnego wkoncu byly kupione na allegro kiedys (jak wiekszosc mojego sprzetu) - juz tam nic niekupie...chyba :P

Niebardzo wiem o jakie RAMY :lol: tobie chodzi . Pisałem o pamięci DDR ( 512MB , 1GB :) Ile masz pamięci w komputerze bo te spadki i mielenie dyskiem to prawie na pewno przez pamięć::D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość tilas21

Niebardzo wiem o jakie RAMY :lol: tobie chodzi . Pisałem o pamięci DDR ( 512MB , 1GB :) Ile masz pamięci w komputerze bo te spadki i mielenie dyskiem to prawie na pewno przez pamięć::D

Mam TwinMosy 2x512 DDR PC3200 CL 2,5 :?

sorki ze wczesniej nienapisalem :unsure:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a te Galaxy to troszkę nie najlepiej mi się kojarzy szczerze mówiąc... Ale cena jest bardzo niska. Ma ktoś może 7900GT Galaxy i może mi powiedzieć ile udało się z niej wycisnąć?

Moje Galaxy bez moda smigalo 555/1820 chociaz AtiTool dojezdzal z pamiecia do 2040MHz bez bledow to jednak byly wielkie jak stodola.

Po modzie mam 660/1800 testowane w grach bo w AtiToola juz nie wierze - za kazdym razem testujac w MaxMem dobija do 2000MHz

i wyzej mimo ze juz od 1840MHz widac zolte kropki w "3D view" a od 1900 zaczynaja pojawiac sie "krzaczki"

GPU w Atitoolu wyciaga 678MHz ale jeszcze w grach nie mialem okazji pograc wyzej niz 660MHz - mysle ze lepiej zostawic maly

margines bezpieczenstwa.

Karta jest oczywiscie na referencyjnym PCB i na identycznych pamiecich jak pozostale 7900GT innych firm wiec nie ma sie nad czym

zastanawiac, a cena zalezy wylacznie od polityki firmy. Galaxy zawsze byly konkurencyjne - albo mialy nizsza cene albo przy takiej samej cenie mialy znacznie wydajniejsze chlodzenie (Zalman, Arctic itp) Dodatkowo na cene wplywa fakt ze w zestawie nie ma

zadnych extrasow takich jak gry itp. Wczesniej mialem 6800GT tez Galaxy i bylem zadowolony zwlaszcza ze miala wyzsze taktowanie

GPU niz karty innych producentow.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moje Galaxy bez moda smigalo 555/1820 chociaz AtiTool dojezdzal z pamiecia do 2040MHz bez bledow to jednak byly wielkie jak stodola.

Po modzie mam 660/1800 testowane w grach bo w AtiToola juz nie wierze - za kazdym razem testujac w MaxMem dobija do 2000MHz

i wyzej mimo ze juz od 1840MHz widac zolte kropki w "3D view" a od 1900 zaczynaja pojawiac sie "krzaczki"

GPU w Atitoolu wyciaga 678MHz ale jeszcze w grach nie mialem okazji pograc wyzej niz 660MHz - mysle ze lepiej zostawic maly

margines bezpieczenstwa.

Karta jest oczywiscie na referencyjnym PCB i na identycznych pamiecich jak pozostale 7900GT innych firm wiec nie ma sie nad czym

zastanawiac, a cena zalezy wylacznie od polityki firmy. Galaxy zawsze byly konkurencyjne - albo mialy nizsza cene albo przy takiej samej cenie mialy znacznie wydajniejsze chlodzenie (Zalman, Arctic itp) Dodatkowo na cene wplywa fakt ze w zestawie nie ma

zadnych extrasow takich jak gry itp. Wczesniej mialem 6800GT tez Galaxy i bylem zadowolony zwlaszcza ze miala wyzsze taktowanie

GPU niz karty innych producentow.

Już mnie nie musicie przekonywać, decyzja zapadła na korzyść Galaxy :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oj Panowie, Panowie - nie rozpływajcie już tak nad tym Galaxy, fakt - dobra firma ale gdy czytam np. że w każdej poleci GPU na minimum 550MHz bez vmoda to.. wybaczcie ;) Sam mam takie Galaxy i bez artów rdzeń nie idzie wyżej niż 520MHz, zresztą już to w tym wątku pisałem... co nie zmienia faktu, że karta ogólnie jest fajna i nawet bez jakiegoś extremalnego kręcenia ma "kopa" :)

Edytowane przez Tommo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oj Panowie, Panowie - nie rozpływajcie już tak nad tym Galaxy, fakt - dobra firma ale gdy czytam np. że w każdej polecu GPU na minimum 550MHz bez vmoda to.. wybaczcie ;) Sam mam takie Galaxy i bez artów rdzeń nie idzie wyżej niż 520MHz, zresztą już to w tym wątku pisałem... co nie zmienia faktu, że karta ogólnie jest fajna i nawet bez jakiegoś extremalnego kręcenia ma "kopa" :)

Ja na starcie u kolesia przynajmniej ustawilem 550/1600 i smigala jak burza.Wiecej nie probowalem,ale potestuje najprawdopodobniej jutro juz na swoim kompie i wtedy powiem jak jest naprawde :D Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi