Skocz do zawartości
seba1983

Geforce 7900

Rekomendowane odpowiedzi

:wink:

Z tego co pamietam Boxster ma zrobiony przelacznik i calkiem zgrabnie mu to wyszlo :wink: Ale pisal juz o tym jakis czas temu, wiec szukaj :) pozdro

Przeglądnąłem wątek ale nic na ten temat nie znalazłem.

Może zatem kilka słów. Mod polega na zmianie częstotliwości przełączania mos'ów tzw. switching frequency. Podobno znacznie poprawia stabilność zwiększając po prostu wydajność układu zasilania. Aby to zrobić należy zmienić jeden z rezystorów (K - na obrazku poniżej) przy regulatorze (U502), dokładniej obniżyć jego wartość. Standardowo jest tam około 80kOhm. Zmniejszenie do 45kOhm czy to metodą ołówkową czy przez dolutowanie równolegle rezystancji 100kOhm podwaja częstotliwość przełączania.

Zgodnie z moją wiedzą w temacie zwiększy to mniej więcej proporcjonalnie ciepło rozpraszane na MOS'ach. Ale czy rzeczywiście pomaga to osiągnąć lepsze rezultaty podkręcania tego nie wiem. Jeżeli ktoś tego próbował to niech podzieli się spostrzeżeniami.

Jeżeli to już było to wybaczcie powtórzenie.

post-135050-1146861985_thumb.jpg

The source of this picture: http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?t=94177

Edytowane przez Piotrek_PP

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Piotrek_PP

Przełącznik 1.2V <---> 1.4V - http://forum.purepc.pl/index.php?s=&showto...dpost&p=2082172

Obawiam się, że chemiczny nie złapał o jakie "słiczowanie" mi chodzi... he he:)

W każdym razie uznanie za "czujność proletariacką"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obawiam się, że chemiczny nie złapał o jakie "słiczowanie" mi chodzi... he he:)

W każdym razie uznanie za "czujność proletariacką"

:oops: my bad :mrgreen:

Chyba nikt u nas tego nie robił, bo chyba by się tym podzielił... :? Musisz pytać na forum xtreme zgonie z linkiem coś może być. :wink: pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

radiatorki to pozostalosc po epoxie 9nda3+ dawali komplet taki do plyty klejone na tasme termoprzewodzaca to fakt scalaczki nie sa rowne wiec trzeba kleic na kazdym z osobna jak chces mozesz sobie tam jakis nawiew zamontowac :P pozatym uklady grzeja sie dopiero po modzie :)

pozdr:)

A mógłbyś mi powiedzieć po którym modzie się one tak grzeją, vgpu czy vmem? Bo już lekko głupieję od sprzecznych doniesień. Logika nakazywałaby, że po vmem ale różne rzeczy ludzie piszą.

Przyznam, że szczególnie obawiam się modowania pamięci ale właśnie nie ze względu na temperatury samych kości lecz wytrzymałość układów zasilania. Tak sobie myślę, by ustawić około 575Ohm czyli 2.1V ale zniechęca mnie trudna dostępność punktu modowania po zamontowaniu karty. A potem to wszystko wyciągać, opróżniać instalacje z 4 blokami wodnymi...katorga :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak wiec wyniki sa takie jak w sygnaturce bez zadnych artow wszystko stabilnie,nie wiem czy sa dobre czy zle,sami musicie mi tell :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hydro, dla rdzenia ładne, dla pamięci raczej przeciętne, choć nie masz czym się smucić ponieważ zdażają sie dużo gorsze sztuki.

Mod na pamięci zrobiony. Strasznie czasochłonne jest to zajęcie, prawdopodobnie kiepskie ołówki mi się trafiły hehe, na jednej grafie z 70 kresek zrobiłem zanim uzyskałem właściwy opór. Troszkę jestem zmartwiony, podejrzewam że trwałość grafitu nie jest za dobra, ale mogę się mylić, szkoda że nie ma nic innego co by lepiej zastąpiło ołówek.

Co jaki czas będzie bezpiecznie sprawdzić opór, żeby karty nie przekręcić?

Wyniki podkręcania nie są już za specjalne i co najmniej dziwne.

Przed modem pamięci szły na 890MHz (1780), po modzie do wartości 960MHz (1920), podjechałem bez żadnych problemów, jednak powyżej niej odnotowałem spadek punktów w 3DMarkach, zatrzymałem się na wartości 1000MHz (2GHz), żadnych błędów nie zauważyłem, jednak spadek wyniósł już ponad w 1000pts. w 3K05.

Nie wiem co dalej z tym robić, chyba karta się kończy właśnie w ten sposób, te 1920MHz będzie trzeba przyjąć za max OC.

Jeszcze raz powtórze testy na zegarze 2GHz po restarcie koma, ciekawe czy to coś da.

Pozdro.

Update:

Po restracie kompa i ustawieniu zegara na 2GHz wszystko wróciło do normy, kręce dalej.

Prawdopodobnie AtiTools spowodował te błedy w czasie autowykrywania max dla pamięci, w dodatku źle to zrobił.

Edytowane przez Worms14

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

>Worms14

A powiedz nam jak wygląda u Ciebie temperatura dwóch scalaczków odpowiedzialnych za zasilanie pamięci: Q502 oraz U501?

Szczególnie ten pierwszy to podobno małe słoneczko. Znany jest przypadek, że nagrzał się do tego stopnia, że odlutował się od pcb i łupnął na płytę główną siejąc dalszą destrukcję :).

Ponadto uważajcie na Q514, podobno upalają się również, karta wówczas nadal działa ale znacznie spada jej potencjał.

Newralgiczne punkty to także MOS'y Q506, 507, 508 i 510. Ale tutaj to trzeba być artystą w rękodziele ołówkowym. Takie "Podróże z węglem i gaśnicą"

Ogólna konkluzja z tego jest taka, że najsłabszym ogniwem jest w tym modelu zasilanie. Przydałby się 7900GT na pcb od GTX :)

Jeżeli grafit będzie stopniowo wywiewany to karta będzie Ci się odkręcać a nie przekręcać, że się tak wyrażę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

>Worms14

A powiedz nam jak wygląda u Ciebie temperatura dwóch scalaczków odpowiedzialnych za zasilanie pamięci: Q502 oraz U501?

Szczególnie ten pierwszy to podobno małe słoneczko. Znany jest przypadek, że nagrzał się do tego stopnia, że odlutował się od pcb i łupnął na płytę główną siejąc dalszą destrukcję :).

Ponadto uważajcie na Q514, podobno upalają się również, karta wówczas nadal działa ale znacznie spada jej potencjał.

Newralgiczne punkty to także MOS'y Q506, 507, 508 i 510. Ale tutaj to trzeba być artystą w rękodziele ołówkowym. Takie "Podróże z węglem i gaśnicą"

Ogólna konkluzja z tego jest taka, że najsłabszym ogniwem jest w tym modelu zasilanie. Przydałby się 7900GT na pcb od GTX :)

Jeżeli grafit będzie stopniowo wywiewany to karta będzie Ci się odkręcać a nie przekręcać, że się tak wyrażę.

Chodzi Ci o te elementy: http://www.xtremesystems.org/forums/showpo...5&postcount=376 , mam na nich radiatory od mofsetów, dziś założone wiec pewnie jeszcze za dobrze nie przylgneły, tenperatura radiatorów 47 stopni, na zalmanach niebieskich chba sięgała 54 stopni, ale już nie pamiętam dokładnie.

Przy okazji zrobiłem pomiar w czasie stresu temperatury na radiatorach od pamięci 67 stopni najbardziej grzejacy się radiator.

Najcieplejszym miejscem na płycie są te srebnie beczółki przy podłanczaniu zasilania, ale tylko na górnej grafice, zwłaszcza jeden z nich, dotknąć go prawie nie można, jest przy nim napisane C130.

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Worms 2 sprawy :D -

1 - tam u ciebie nie powinno byc w 2003 - 23K?? :D

2 - Ja nie robilem vmodow zadnych, to jest przecietnie? Nie wiem,nie znam sie, ale powiem,ze jeszcze zadnej karty tak dobrze nie podkrecilem bez vmodow na standaardowym chlodzeniu :D

Pozdrawiam

Edytowane przez hydro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Worms 2 sprawy :D -

1 - tam u ciebie nie powinno byc w 2003 - 23K?? :D

2 - Ja nie robilem vmodow zadnych, to jest przecietnie? Nie wiem,nie znam sie, ale powiem,ze jeszcze zadnej karty tak dobrze nie podkrecilem bez vmodow na standaardowym chlodzeniu :D

Pozdrawiam

Ja ma SLI i właśnie takie wyniki w 3DM03, które zaaktualizuje po podkręceniu grafy, proca i memek.

Moge Ci powiedzieć że moja bez Vmodów chodziła na 570 / 890, po VModach 670 / 1010(lecz jeszcze nie zdążyłem przetostować do końca i niedługo powinna się skończyć).

Oczywiście zdażają sie gorsze i lepsze grafiki, dobrze trafiłeś.

Ja mam jeszcze pytanko do ludzi ktorzy porobili vmody, czy lataja na maxymalnych taktowaniach nonstop, czy tylko do w czasie grania?

Pozdro.

Edytowane przez Worms14

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja ma SLI i właśnie takie wyniki w 3DM03, które zaaktualizuje po podkręceniu grafy, proca i memek.

Moge Ci powiedzieć że moja bez Vmodów chodziła na 570 / 890, po VModach 670 / 1010(lecz jeszcze nie zdążyłem przetostować do końca i niedługo powinna się skończyć).

Oczywiście zdażają sie gorsze i lepsze grafiki, dobrze trafiłeś.

Ja mam jeszcze pytanko do ludzi ktorzy porobili vmody, czy lataja na maxymalnych taktowaniach nonstop, czy tylko do w czasie grania?

Pozdro.

JA SOBIE NON STOP LATAM 700/1800Mhz i wsio ok tylko ze mam nawiew na karte 2x arctic i scalaczki chlodzone radiatorkami + nawiew 1x arctic tak wiec o przegrzewaniu sie czegokolwek nie ma mowy do tego jeszce wc i radiatory na pamieciach :) eh moze juz niedlogo opteron 165 dualcore zagosci namojej plytce tak wiec wyniki wzrosna :)

pozdr :)

Edytowane przez storm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodzi Ci o te elementy: http://www.xtremesystems.org/forums/showpo...5&postcount=376 , mam na nich radiatory od mofsetów, dziś założone wiec pewnie jeszcze za dobrze nie przylgneły, tenperatura radiatorów 47 stopni, na zalmanach niebieskich chba sięgała 54 stopni, ale już nie pamiętam dokładnie.

Przy okazji zrobiłem pomiar w czasie stresu temperatury na radiatorach od pamięci 67 stopni najbardziej grzejacy się radiator.

Najcieplejszym miejscem na płycie są te srebnie beczółki przy podłanczaniu zasilania, ale tylko na górnej grafice, zwłaszcza jeden z nich, dotknąć go prawie nie można, jest przy nim napisane C130.

Pozdro

Tak, chodzi mi o te właśnie elementy. Co do C130, to sam zamierzam podobnie jak storm dmuchać na kartę z co najmniej jednego wiatraka. Ten C130 to kondensator, zapewne elektrolityczny, do filtracji i stabilizacji napięcia zasilania. Wysoka temperatura znacznie skraca żywotność elektrolitów, wysychają po prostu. Domyślam się jednak, że w SLI skierowanie tam strumienia powietrza jest b.trudne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W SLI jest bardzo trudno cokolwiek schłodzić, bardziej prawdopodobnie by sie sprawdziło WC, ale to nie dla mnie.

Aktualnie mam tam skierowane 3 wentyle jeden od dołu obudowy i dwa w drzwiach obudowy, z czego jeden wyciąga powietrze, a drugi wtłacza, bez tych wentyli nie wyobrażam sobie SLI.

Pozdro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmmmmm pcb takie samo tylko kolor inny wiec nie widze problemu :P

zastanawiam się nad kupnem tego gainworda i chyba tak za parę dni zrobię, tylko nie wiem której firmy karty się najlepiej kręcą ?

Edytowane przez patryk1234

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam 7900GT + Zalman VF700CU. Jak macie ustawione obroty przy modzie 1.4. Na full (12 Volt ) czy min ( 5 Volt ).?

mam Vmoda na 1.4 taki sam zalman jak Ty, tylko 2 radiatory wzialem z pamieci i przykleilem z tylu na grzejace sie elementy wszystko smiga cacy, temp rdzenia max w grach 60 C w benchmarkach 66 C

aha zapomnialbym zalman na 5V obudowa wybitnie nie wentylowana

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zastanawiam się nad kupnem tego gainworda i chyba tak za parę dni zrobię, tylko nie wiem której firmy karty się najlepiej kręcą ?

Tak jak Greg pisze :P a tak btw. to Karas ma Asusy za 1119zł jak sie nie myle nikt chyba jeszce nie ma karty tej firmy warto sprawdzic :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przechodzic z 7800GT? Odczuwalne to bedzie 4u ? :) Ja tam przeszedlem z X800XT to inna sprawa ale z 7800GT?? Panowie,duza jest roznica w wydajnosci??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przechodzic z 7800GT? Odczuwalne to bedzie 4u ? :) Ja tam przeszedlem z X800XT to inna sprawa ale z 7800GT?? Panowie,duza jest roznica w wydajnosci??

Imo zmiana dyskusyjna :? Oczywiście po o/c GT do 650/800 już lepiej, chociaż dalej mnie nie przekonuje "tylko" 256MB v-ram :?

BTW. Imo to g71 to definitywne "pójście w zegar" i moim zdaniem takie fabryczne o/c nie jest warte uwagi/wymiany :wink: Oczywiście rozumiem nV dlaczego tak jest :) pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(ciach) chociaż dalej mnie nie przekonuje "tylko" 256MB v-ram :?

Odpowiedzią na ten słuszny moim zdaniem argument są modele 512MB jakie powoli zaczynają się pojawiać. Czy dają się one tak łatwo modować i czy są równie podatne na overclocking to osobne zagadnienie.

Co do zastosowania WC do chłodzenia w SLI to jest tu pewien paradoks, zresztą nie tylko w SLI. Otóż właśnie przy chłodzeniu wodnym należy szczególnie zwrócić uwagę na wentylację karty. Chyba że jakiś magik założy osobne bloki wodne na ów kondensatorek, pamięci czy dwa scalaczki po drugiej stronie. Po prostu przy WC nie ma naturalnej konwekcji wymuszanej przez wentylatorek na G71. Powietrze nie owiewa kości pamięci i układu zasilania. Moje 3grosze w temacie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Imo zmiana dyskusyjna :? Oczywiście po o/c GT do 650/800 już lepiej, chociaż dalej mnie nie przekonuje "tylko" 256MB v-ram :?

BTW. Imo to g71 to definitywne "pójście w zegar" i moim zdaniem takie fabryczne o/c nie jest warte uwagi/wymiany :wink: Oczywiście rozumiem nV dlaczego tak jest :) pozdro

z tego co wiadomo po zmodowaniu 7900 GT staje się 2 razy wydajniejszy od 7800 GT więc jest si,e na czym zastaniowić :P:P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z tego co wiadomo po zmodowaniu 7900 GT staje się 2 razy wydajniejszy od 7800 GT więc jest si,e na czym zastaniowić :P:P

2x wydajniejszy to on nie jest od 7800gt dopiero g80 moze byc alejako uzytkownik "byly" 7800gt musze powiedziec ze roznica jest nzaczna szczegolnie jesli chodzi o takie gry jak np. f.e.a.r

chemiczny mozesz zaposcic bencha na swojej grafie w f.e.a.r wszystko max 1024x960 4xAA 16xAnizo ????????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...

chemiczny mozesz zaposcic bencha na swojej grafie w f.e.a.r wszystko max 1024x960 4xAA 16xAnizo ????????

Chodzi oczywiście o rozdziałke 1280x960 :? Zainstaluje i zapodam wynik :wink: pozdro

EDIT

Zrobiłem teścik jak prosiłeś, w rozdziałce 1280x960 i 4xAA + 16AF

Taktowanie grafy 470/615 i procek 2,5GHz oto co mi pokazało:

min/avg/maks 24/44/105

Dodatkowo wynik bez AA, ale z SS

19/35/72

Od siebie dodam, że ten bench nie bardzo ma odniesienie do tego co czeka nas w grze :? Uzyskując przeciętnie ok. 50fps w teście gra nie jest komfortowa :-| Imo w teście trzeba uzyskać coś koło 70-80 i więcej fps, aby gra była w miare komfortowa :wink: pozdro

Edytowane przez chemiczny_ali

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie jest dwa razy szybszy róznica 10 do 20%

po wynikach Wormsa 14 widać a moim a Blue miał jeszcze leprze wyniki

wydaje mi się jakbym miał sprzedać moje karty kto je kupi ??? i dołożyć ok 500zł na nowe nie warto

a jeśli chodzi co do gier to myślę że widows jest do dup może Vista będzie ok i gry nie dopracowane jak to może być np Tomraider na ful i się zacina u mnie spada nawet do 18fps ściągnąc trzeba jakieś dodatki szmelc i wsumie nic nie pomogło

Edytowane przez robak57

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli miałbyś średnio dołożyć do każdego 7800GT po 250zł to faktycznie na granicy opłacalności, ale odliczenia to super sprawa :D dzięki temu mnie to tylko kosztowało ~80zł, a różnica była wyraźnie odczuwalna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chciałbym sprecyzować moją wypowiedż dotyczącą wymiany 7800GT na 7900GT. Nie napisałem o bardzo ważnej rzeczy, a mianowicie o względach ekonomicznych :) Imo jeśli wymiana ma kosztować więcej niż 300zł, w moim przypadku byłoby to coś koło 400zł to zamiana wątpliwa :? Jeśli wymiana do 200zł to można to przemyśleć, chociaż jak juz wspomniałem boli i to bardzo "tylko" 256MB v-ram :wink: pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi