Evil-bart Opublikowano 7 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2006 A ja odgrzeje posta sprzed tygodnia :D Witam. Nie chce nikogo straszyć co do kupna, ale niedawno składałem kumplowi kompa i właśnie poleciłem mu tego Gigabyta 7900GT z zalmanem na pokładzie. Myślę sobie - 525 na rdzeniu, 1440 na pamięciach, nie trzeba będzie podkręcać (świety spokój ze stabilnością). Niestety kumpel po 2 dniach od złożenia wszystkiego do kupy wysłał mi "wspaniałego" esemesa, że ma arty w COD2 jak gra po sieci. Jeszcze nie testowałem sam, ale z tego co mówił, to 3dmarki 2005/2006 bez problemu, pare innych tytułów bez problemu, a w COD2 arty. IMO kolega w ustawieniach gry dał przy "SLI support" enable co powodowało arty, oraz rozmywanie się ekranu :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Helm Opublikowano 7 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2006 (edytowane) Pasta - nie (chodziło mi o zalozenie chlodzenia i zdejmowanie), Rdzen - tak. Możliwe ze przy zakladaniu ukruszyles i nawet tego nie zauwazyłeś. Te artefakty miałeś przed smarowaniem (zdejmowaniem chlodzenia)? Edytowane 7 Sierpnia 2006 przez Helm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
the_quick Opublikowano 8 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2006 Witam! Moze juz sie ktos o to pytal ale przejscie przez 50 stron tego topiku to katorga, a wyszukiwarka daje tez rezultaty jesli ktos mam w sygnie. Mam nadzieje ze nikt sie nie zeslosci za ewentulny spam Wiec moje pytanie Kupilem wczoraj 512Mb Gainward 7900GT, PCI-E (x16), Mem 1400 MHz, GPU 550 MHz, 24 Pipes, Dual DVI-I/S-Video. Kiedy mówioni ze gainward ma bardzo stabilne karty i w dodatku super mozna je krecic. Ten model jest z serii golden sample (niby wybieraja specjalnie dla siebie pamiec i gpu) i to ma dawac pewność. Podobno karta nie jest fabrycznie krecona tylko juz ma takie taktowanie, nie wiem jak to mozliwe skoro proc domyslnie ma 450mhz. Jesli ktos moglby napisac jak to jest z tymi kartami gainwarda. Jeszcze jedno, skaldalem jednemu kolesiowi kompa, i on kupil 7900 xfx i tam wiatrak dosc glosno chodzil, czy ten na gainward tez tak ma??Czy raczej sie postarali i dobrali w miare cichy wiatrak. Nie sadze zebym krecil ta karte bo to co ma obecnie w sumie bardzo mi wystarczy. Z góry dzieki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OkruT Opublikowano 8 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2006 A ja odgrzeje posta sprzed tygodnia :D IMO kolega w ustawieniach gry dał przy "SLI support" enable co powodowało arty, oraz rozmywanie się ekranu :wink: Witam. Wg mnie to ta opcja (SLI włączone) poprawia wydajność w grze COD2... No ale nie będę dyskutować. Karta była walnięta, 3dmark2003 - 2 test = zwiecha. Wymienili odrazu bez gadania. Nowy model działa. Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yuri Opublikowano 8 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2006 Trochę poczytałem w topicu i mnie zmartwiliście z tymi kartami XFX, ktoś może wie coś o padach 7900GTX? z góry dziekuje za info :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Beri11 Opublikowano 8 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2006 (edytowane) Jesli chodzi o 7900GT wybrałem http://sklep.benchmark.pl/pelny_30478.html fabrycznie podkręcony, z zalmanem i do tego z potencjałem OC który dorownuje wydajnośćią prawie 7900GTX. Recenzja jest na www.benchmark.pl Polecam ! :) Co do chłodzen fabrycznie montowanych na 7900GT. Otóż wszystkie sągłośne, bez wyjątku, dopiero ten fabrycznie podkręćony ASUS http://sklep.benchmark.pl/pelny_26703.html ma cichsze i owy Gigabyte z Zalmanem :) Edytowane 8 Sierpnia 2006 przez Beri11 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patryk1234 Opublikowano 9 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2006 (edytowane) czesć Posiadam MSI 7900 GT obecnie w testach 550/750 ja mam taki problem, czy oglądam filmy na TV czy na monitorze to napisy jakby byly za obrazem czyli jak powieksze film prawie na caly ekrena TV badz monitora to pokazuje na[pisy tylko te które są poniżej obrazu widzialnego miał ktoś taki problem już ?? proszę pomoc a na mojej MSI 6600 nie ma tego zjawiska @kilka godzin temu okazało się że na 550/750 gry zaczeły świrować pasy na monitorze że tła gry nie było widać a przedtem na takim taktowaniu chodził dałem na def i naszczęscvie śmiga :(:( normalnie parnoja 4 grafika i już świruje Edytowane 9 Sierpnia 2006 przez patryk1234 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dami Opublikowano 10 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2006 Pasta - nie (chodziło mi o zalozenie chlodzenia i zdejmowanie), Rdzen - tak. Możliwe ze przy zakladaniu ukruszyles i nawet tego nie zauwazyłeś. Te artefakty miałeś przed smarowaniem (zdejmowaniem chlodzenia)? wszystkiego się dowiemy w przyszlym tygodniu!! czy coś zrobilem czy nie napisze co wyszlo z tej gwarancji!! czesć Posiadam MSI 7900 GT obecnie w testach 550/750 ja mam taki problem, czy oglądam filmy na TV czy na monitorze to napisy jakby byly za obrazem czyli jak powieksze film prawie na caly ekrena TV badz monitora to pokazuje na[pisy tylko te które są poniżej obrazu widzialnego miał ktoś taki problem już ?? proszę pomoc a na mojej MSI 6600 nie ma tego zjawiska ancji @kilka godzin temu okazało się że na 550/750 gry zaczeły świrować pasy na monitorze że tła gry nie było widać a przedtem na takim taktowaniu chodził dałem na def i naszczęscvie śmiga :(:( normalnie parnoja 4 grafika i już świruje moje Msi sie posypalo calkiem i nie tylko mnie!! nie martwie cie ale lepiej żeby calkiem się posypala bo przynajmniej gwarancjia jest!! pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
draak Opublikowano 11 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2006 Trochę poczytałem w topicu i mnie zmartwiliście z tymi kartami XFX, ktoś może wie coś o padach 7900GTX? z góry dziekuje za info :? "Pady" 7900GTX nie występują, także bierz śmiało. A kupno 7900GT to dla mnie jak chodzenie po polu minowym...aż nie do pomyślenia, że nV wypuściła takiego bubla (nie piszę o wydajności, ani o potencjale o/c) :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 11 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2006 ... A kupno 7900GT to dla mnie jak chodzenie po polu minowym...aż nie do pomyślenia, że nV wypuściła takiego bubla (nie piszę o wydajności, ani o potencjale o/c) :? Niestety trzeba przyznać rację :? Pół roku po premierze można śmiało powiedzieć, że PCB rodem z 6600 nie nadaje się kompletnie do 7900, a i obawy co do tego "hamulca" potwierdziły się w najczarniejszym scenariuszu :sad: pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xtreme Addict Opublikowano 11 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2006 Trzeba brać wersje 512 MB na PCB od "GTX" :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patryk1234 Opublikowano 14 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2006 jak naraize to msi mi na def chodzi bo jak ja podkericlem to zaczela swirowac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qki86 Opublikowano 15 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2006 U mnie na ustawieniu 545/800 w 3dmarku 2003 mam 18054pkt. Czy to dobrze?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hardy99 Opublikowano 15 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2006 @ patryk1234 Spróbuj najpierw podkręcić pamięć do np. 1600 MHz, rdzeń zostaw w spokoju. Zrób testy, Nastepnie podkręć rdzeń do 550 nie odkęcając pamięci i zobacz czy dziala. U mnie tak działało jak nie chciało sie kręcić normalnie na sterownikach 91.33, na 91.31 działa w porządku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość seraf Opublikowano 16 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2006 Trzeba brać wersje 512 MB na PCB od "GTX" :wink:Lepiej zlapac okazje i dostac 1800xt 512 ram. Parzadne PCB, praktycznie do kazdego mozna wgrac bios od pe 700/1600 a te zegarki pozwalaja mu na zawody z praktycznie kazda karta, avivo dziala w przeciwienstwie do pure rowniez w divx i jest za darmo. Ale na powaznie to mnie od kupna 7900 gt prucz 256 ram wzdrygalo wlasnie to pcb. Mimo wzglednie malego poboru pradu nie moglem sobie wyobrazic chodzenia tej karty z duzymi zegarami przez jakis dluzszy okres. Sekcja zasilajaca nie wyglada na taka ktora ma wytrzymac nie wiadomo jakie obciazenie, brak chlodzenia pamieci, stocowy cooler nadaje sie do 6600. W sumie dobra i w miare tania karta ale napewno nie do jakis wyczynow, wersja 512 ram kosztuje juz nie wspolmiernie duzo do mozliwosci i 1900xt. Pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pr1nce Opublikowano 17 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2006 http://www.msi.com.tw/program/products/vga...ail.php?UID=757 co sadzicie o tej karcie ? za 1150zl warto brac ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
war3 Opublikowano 17 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2006 http://www.msi.com.tw/program/products/vga...ail.php?UID=757 co sadzicie o tej karcie ? za 1150zl warto brac ? ja bym brał tą http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=30478 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xtreme Addict Opublikowano 17 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2006 Lepiej zlapac okazje i dostac 1800xt 512 ram. Parzadne PCB, praktycznie do kazdego mozna wgrac bios od pe 700/1600 a te zegarki pozwalaja mu na zawody z praktycznie kazda karta, avivo dziala w przeciwienstwie do pure rowniez w divx i jest za darmo. Ale na powaznie to mnie od kupna 7900 gt prucz 256 ram wzdrygalo wlasnie to pcb. Mimo wzglednie malego poboru pradu nie moglem sobie wyobrazic chodzenia tej karty z duzymi zegarami przez jakis dluzszy okres. Sekcja zasilajaca nie wyglada na taka ktora ma wytrzymac nie wiadomo jakie obciazenie, brak chlodzenia pamieci, stocowy cooler nadaje sie do 6600. W sumie dobra i w miare tania karta ale napewno nie do jakis wyczynow, wersja 512 ram kosztuje juz nie wspolmiernie duzo do mozliwosci i 1900xt. Pzdr Zgodzę się z tobą. X1800 XT 512 MB jest lepszym wyborem od 7800GTX 256MB, 7800GT, 7900GT 256 MB, natomiast wersje 7900GT 512 MB są praktycznie 7900GTX z obniżonymi zegarami :wink: PCB jest już w porządku :) 7900GT 256 MB według mnie jest niewypałem. Wydajność ogromna jak na cenę, którą trzeba nam zapłacić, aczkolwiek niedopracowane PCB i chłodzenie - dla mnie ta karta odpada z szeregów, zbyt awaryjna :) @pr1nce Drogo, nieopłaca się, aczkolwiek jedne MSI się kręcą potwornie, a inne dość kiepawo :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pr1nce Opublikowano 17 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2006 a to ze pamieci ma 512mb, czyli z tego co czytam wyzej, ma dobre PCB, oraz jest bezglosna bo ma passive chlodzenie z heatpipem,nie czynia z niej dobrego wyboru ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość seraf Opublikowano 17 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2006 (edytowane) Zgodzę się z tobą. X1800 XT 512 MB jest lepszym wyborem od 7800GTX 256MB, 7800GT, 7900GT 256 MB, natomiast wersje 7900GT 512 MB są praktycznie 7900GTX z obniżonymi zegarami :wink: PCB jest już w porządku :) 7900GT 256 MB według mnie jest niewypałem. Wydajność ogromna jak na cenę, którą trzeba nam zapłacić, aczkolwiek niedopracowane PCB i chłodzenie - dla mnie ta karta odpada z szeregów, zbyt awaryjna :) @pr1nce Drogo, nieopłaca się, aczkolwiek jedne MSI się kręcą potwornie, a inne dość kiepawo :wink: Od 7900gt lub 7900gtx 512 ram lepszym wyborem jest 1900xt za okolo 1400 zl 7900 gtx jest niestety zbyt droga. Czeste pady 7900 gt to niestety prawda. To nie pamieci ani samo gpu nie jest dostosowane do podkrecania ale pcb. To ono powoduje czeste szwankowanie tej karty u userow ktorzy podkrecili. Na poczataku jest oki ale co z tego ? Uklad zasialania pracujacy ze zbyt duzym obciazeniem moze pasc nawet po paru miesiacach uzytkowania karty. Efektem jego niepoprawnej pracy wcale nie musi byc totalna i nagla smierc ale uszkodzenie przez niego ramu lub gpu. Wielu zapomina to ze zapewnienie dobrego chlodzenia i brak artow to nie wszystko, padaja nie tylko "scalaki" ale i prosta elektronika a raczej elektryka karty. Pzdr Edytowane 17 Sierpnia 2006 przez seraf Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
/matthew/ Opublikowano 17 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2006 mam takie pytanie... jaka temperature powinien zniesc 7900GT zeby sie nie spalil? bo zrobilem wlasnie mod na 1.4V na rdzen i boje sie ze moj zalman VF700-Cu moze byc za malo wydajny... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Greg_1 Opublikowano 17 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2006 (edytowane) Spalić to raczej sie nie spali ;) ale myśle że rozsądnie byłoby nie przekraczać temp 75-80*C i daj jakieś radiatorki na układy zasilające bo mocno sie grzeją. Edytowane 17 Sierpnia 2006 przez Greg_1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xtreme Addict Opublikowano 17 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2006 i często padają :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SU8Z3R0 Opublikowano 18 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2006 U mnie MSI 7900GT rev2 256 poszlo 590/890 bez vmodow. 20600 w 3Dmark03. Dziwi mnie ze niektorzy maja mniejsze taktowania. Poczatkowo chcialem robic vmoda i meczyc karte na 700MHz na rdzeniu, ale uznalem ze nie warto, bo wydajnosc jest zadawalajaca. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xtreme Addict Opublikowano 18 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2006 rev. 2,0 ma zmienione PCB Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domell Opublikowano 18 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2006 rev. 2,0 ma zmienione PCB Witam :) A po czym poznać czy karta ma rev.2.0 i nowe PCB?? Bo chciałbym nabyć właśnie GF7900GT a czytałem o tym że karty na starych PCB dość często padają po podkreceniu.... PS. Czy nowa wersja GF7900GT od MSI, ta z podniesionymi taktami i nowym chłodzeniem oraz Gigabyte w wersji z Zalmanem mają już nowe PCB?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
/matthew/ Opublikowano 18 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2006 Spalić to raczej sie nie spali ;) ale myśle że rozsądnie byłoby nie przekraczać temp 75-80*C i daj jakieś radiatorki na układy zasilające bo mocno sie grzeją.ja na vmod 1.4 wyrobilem 630/860 i dochodze do temp. 63*C Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malleus Opublikowano 18 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2006 (edytowane) Chodzilo Ci o 2275514[/snapback] http://www.msi.com.tw/program/products/vga...ail.php?UID=757 co sadzicie o tej karcie ? za 1150zl warto brac ? Edytowane 18 Sierpnia 2006 przez malleus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xtreme Addict Opublikowano 18 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2006 Witam :) A po czym poznać czy karta ma rev.2.0 i nowe PCB?? Bo chciałbym nabyć właśnie GF7900GT a czytałem o tym że karty na starych PCB dość często padają po podkreceniu.... PS. Czy nowa wersja GF7900GT od MSI, ta z podniesionymi taktami i nowym chłodzeniem oraz Gigabyte w wersji z Zalmanem mają już nowe PCB?? Od MSI ma zmienione PCB, od Gigabyte to nie wiem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukmek Opublikowano 19 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2006 Od MSI ma zmienione PCB, od Gigabyte to nie wiem Ten Gigabyte z podniesionymi taktami i chłodzeniem Zalmana to autorskie PCB Gigabyta. Ciekawe jest to, że wtyczką dodatkowego zasilania jest Molex. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...