Skocz do zawartości
seba1983

Geforce 7900

Rekomendowane odpowiedzi

Własnie nabyłem MSI 7900GT EZ(heat pipe).

Na stronie MSI pojawiły się wlasnie 2 karty GF 7900GT(jedna EZ z heat pipe , a druga normalna) które sa napłytkach PCB by MSI.

Kolor laminatu czaerwony.

Wcześniej miałem BFG 7900Gt OC ktora jest wystawiona na allegro,bardzo fajna karta ale chce maksymalnie wyciszyć kompa i dlatego jak tylko pojawiły sie GF 7900GT z pasywnym chłodzeniem by MSI to ją kupiłem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czesc

po czym poznac z jakiej rew. jest grafika nr na opakowaniu mam takie nx7900GT- VT2d256E??

jaki masz kolor laminatu??

Jesli zielony to prawdopodobnie PCB by Nvidia jesli czerwone to PCB by MSI.

Tak przynajmniej mi sie wydaje.

Zobacz na strone producenta, tam masz jako nowosci 2 xGF 7900GT z czerwonym PCB oznaczone jako new :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

laminat mam czerwony, czyli jak bedzie rew. 2 to nowa seria ?? u mnie na def chodzi (450-1320). Sterowniki ustawily mi grafike na 580-1560 a ja ustawilem na 550-1500 i pochodzila 2 dni poczym po jakims czasie jak wlaczylem wow-a to byl pomaranczpowy ekran i tylko dzwiek bylo slychac tak samo dzialo sie w doom 3 po czym dalem def taktowanie i chodzi juz prawie 2 tygodnie czyzby nie chciala sie krecic ??? prosze o pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam A64 3000 podkrecony na 2,4 i Gf 6800 tez krecona, zasilka to chieftec 420, w tej chwili jest ok ale mysle o wymianie grafiki moze na gf 7900gt a za jakis czas to i pewnie procek X2 3800 wiec moje pytanie czy wystarczy mi ta zasilka czy mam rozgladac sie za nowa? (mysle o taganie 580)

Edytowane przez mmmaaarr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam A64 3000 podkrecony na 2,4 i Gf 6800 tez krecona, zasilka to chieftec 420, w tej chwili jest ok ale mysle o wymianie grafiki moze na gf 7900gt a za jakis czas to i pewnie procek X2 3800 wiec moje pytanie czy wystarczy mi ta zasilka czy mam rozgladac sie za nowa? (mysle o taganie 580)

Jesli masz tego szefa z starej serii to raczej nie musisz. Ja mam HPC 420-302DF i ciagnie C2D@3.7GHz + 7900GTX@ lekko.

Powiedz dokladnie jaki masz model tego Chiefteca.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam tangana 480W u 22 i jest git ale przy max podkręceniu siada uważa jak masz kase tokupuj leprzy ciszej w kompie i lepiej się podkręca

ja jak mam dwie karty to nie mogę podkręcić procka z biosu tylko z widowsa a jak wysiągnę to jest git czyli zasilacz zasłaby

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chcialem zwrocic uwage na pewien fakt ktory mi sie bardzo nie podoba...

Mianowicie chodzi o karty BFG ktorej jestem szczesliwym posiadaczem... i teraz uwaga.. kazda karta BFG posiada WIECZYSTA gwarancje producenta - niestety panowie dystrybutorzy uprawiaja samowolke - 7900GT 256 jest na gwarancji 5 lat a wersja 512 juz niby na wieczystej... i teraz najsmieszniejsze na stronie BFG jest slogan ktory mowi ze BFG nie segmentuje serwisu gwarancyjnego wzgledem ceny kart....

Po raz kolejny dowiadujemy sie ze w polsce mozna wszystko... a dystrybutorowi zalezy na dobrym wizerunku BFG w polsce :/

i zeby nie byc goloslownym:

We have not been told by management that the warranty is any different for

other countries. If you need to have the card serviced, we will be more then

happy to set up the RMA through e-mail for you.

Thank you,

Tim S

BFG Support

Edytowane przez Yacho

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam nadzieję, że wiesz co oznacza "life time warranty"? Dla mnie "wieczyste" gwarancje to zwykły marketingowy slogan.

Cytat ze strony BFG :

BFG Technologies is proud to warrant the original purchaser of the graphics card included in this package ("Product") that the Product will be free from defects in material or workmanship for as long as the original purchaser owns the product, when given normal wear and proper usage. Purchaser must retain the original sales receipt as proof of purchase for any and all warranty claims! This warranty is valid if the product:

>> Was not damaged while being installed.

>> Was not damaged by software or hardware from a company or individual other than BFG Technologies or by motherboard incompatibility.

>> Was operated in accordance with BFG Technologies specifications, instructions and any technical support directions.

>> Was not modified or damaged by overclocking, tampering, user error, accident, disaster, abuse, misuse, power supply, power application, alteration, repair, modification, a fix or replacement by someone other than BFG Technologies.

>> Third party products, such as motherboards and other system components using this Product are not be covered by this warranty.

BFG Technologies' liability under this warranty, or in connection with any other claim relating to the Product, is limited to the repair or at BFG Technologies option, the replacement of the portion of the Product which was defective in material or workmanship. This warranty does not apply to any software component.

You assume the risk of loss in transit and the returned Products shall be the sole property of BFG Technologies. BFG Technologies warrants the repaired or replaced Products will be free from defects in material or workmanship.

Wiec dla mnie to ze dystrybutor (ktory de facto jest dystrybutorem 2 waznych marek pamieci w polsce - z wieczysta gwarancja a jakze !) ucina sobie samowolnie gwarancje do 5 lat - na miejscu BFG szczerze mowiac kopnalbym takiego dystrybutora w dupsko....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Jakie chlodzenie polecacie do karty MSI NX7900GT-VT2D256E-HD (czyli 7900GT VIVO HDCP Ready) ? Na poprzedniej karcie 6600GT mialem Zalmana VF700-AlCu i sprawowal sie dobrze ale na ta karte jakos srednio pasuje, zacisk mocujacy go na chipsecie jest za luzny i za slabo dociska. Myslalem o Zalmanie VF900–Cu albo jakims Arctic Silencer tylko czy, ktorys bedzie pasowal idealnie bez zadnych przerobek ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat ze strony BFG :

Wiec dla mnie to ze dystrybutor (ktory de facto jest dystrybutorem 2 waznych marek pamieci w polsce - z wieczysta gwarancja a jakze !) ucina sobie samowolnie gwarancje do 5 lat - na miejscu BFG szczerze mowiac kopnalbym takiego dystrybutora w dupsko....

Nie wiadomo czy ucina... może wręcz przedłuża. Wszystko zalezy od tego, co tak naprawde oznacza ta "wieczysta" gwarancja. Definicja może sie różnić w zależności od producenta. Może np oznaczać rok lub 2 lata od zaprzestania produkcji sprzętu danego typu. I tak jest najczęściej. Poza tym pomyśl rozsądnie - ile będzie warta pamięć, karta graficzna lub inny kawałek krzemu za 5 lat. Prawdopodobnie zapomnisz, że taki sprzet kiedyś miałeś. Ja osobiście wolę dostać 5 lat pisemnej gwarancji na sprzęt niż enigmatyczną gwarancje wieczystą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A nie lepiej kupić Radeona X1900XT 256MB,który dostępny będzie od 14 sierpnia i będzie kosztować 279$?

http://www.firingsquad.com/hardware/ati_ra...mb_performance/

w testach wydajnościowych jest lepszy od 7900GT.

tylko nie piszcie że jestem fanem ATI,bo jeszcze w życiu nie miałem żadnej karty Radeona

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A nie lepiej kupić Radeona X1900XT 256MB,który dostępny będzie od 14 sierpnia i będzie kosztować 279$?

http://www.firingsquad.com/hardware/ati_ra...mb_performance/

w testach wydajnościowych jest lepszy od 7900GT.

tylko nie piszcie że jestem fanem ATI,bo jeszcze w życiu nie miałem żadnej karty Radeona

Oczywiście że lepiej wtedy wziąć radka ale pamiętaj też, że 14 września w podobnej cenie będzie dostepny GF7950GT z 512MB RAMU i podniesionymi taktami na 550/1400 więc zwykłe GF7900GT z pewnością potanieją-myślę że do około 850-900 PLN napewno....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiadomo czy ucina... może wręcz przedłuża. Wszystko zalezy od tego, co tak naprawde oznacza ta "wieczysta" gwarancja.

u gory masz napisane i nawet wytluszczone - tak dlugo jak osoba posiadajaca karte posiada ja (kupiec z 1 linii) karta jest objeta gwarancja - pytalem sie o to producenta i wg niego taka gwarancja w polsce obowiazuje... panowie dystrybutorzy poprosytu nie chca jej wypelniac - co innego o 300 zl drozszy model 512 mb ... tu juz problemu nie ma :/ ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Jakie chlodzenie polecacie do karty MSI NX7900GT-VT2D256E-HD (czyli 7900GT VIVO HDCP Ready) ? Na poprzedniej karcie 6600GT mialem Zalmana VF700-AlCu i sprawowal sie dobrze ale na ta karte jakos srednio pasuje, zacisk mocujacy go na chipsecie jest za luzny i za slabo dociska. Myslalem o Zalmanie VF900–Cu albo jakims Arctic Silencer tylko czy, ktorys bedzie pasowal idealnie bez zadnych przerobek ?

Witam!!!

Bez dwóch zdań Zalmana VF900-Cu właśnie go dzisiaj założyłem i testuje od rana. Pasuje idealnie. Orginalne chłodzenie jest trudniej założyć niż tego Zalmana. Nie widziałem żeby coś tak idealnie pasowało.

Średnio temp w spoczynku spadła o 5c a w stresie 11-13c. A i OC wzrosło.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli chodzi o awaryjność 7900gt, to ten link może wiele wyjaśnić:

http://www.hardwarezone.com/articles/view....d=1993&pg=7

Na wykresach widać gigantyczną różnicę temperatury w sekcji zasilania karty, dochodząca do :mur: 36 stopni C,

pomiędzy kartami opartymi o PCB nvidii a autorskimi PCB Gigabyta i MSI.

Myślę, że chyba już wiem dlaczego się tak sypią karrty na PCB nvidii. B-) i uważam, że bez obaw o awaryjność można inwestować w Gigabyta (GV-NX79T256DP-RH).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SLI, działa jak najbardziej, ale 16/4, na modowanych sterownikach 85.96.

Grafy mam zmodowane i podkręcić już ich nie mogę na tych sterach, podejrzewam, że odpowiedzialny jest za to chipset 965. Mam też dziwne wrażenie, że jest czkawka, podczas testów 3dm..gry.

Pojedynczo wszystko śmiga ładnie.

Na DFI, która może obsłuży SLI nie chce mi się czekać, lepiej przesiąść się na ATI.

Edytowane przez Worms14

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi