Skocz do zawartości
seba1983

Geforce 7900

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!!!

Panowie jutro wpada do mnie kumpel mam mu przetestować dwie karty 7900GT w SLI, mianowicie ASUSA 7900GT TOP i jakiegoś gigabyte, Płyta ASUSA Premium SLI no i Chief 400. Jakieś porady (jakie stery co włączyc co wyłączyć na co uważać itp.) a jak już był taki temat to wybaczcie za pytanie i podajcie nr strony bo do jutra to ja całego tematu nie przeczytam. THX za odp. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba pierwszy teścik....

http://translate.google.com/translate?u=ht...Flanguage_tools

Co do ceny to ma być w granicach 700-750 PLN....

Ale czad.Czy ja dobrze widziałem na kostkach 1.0 ns. :razz: Poprawcie mnie jak coś.A co do ceny to się przekonamy czy "nasi" czegoś nie dołożą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wiem czemu ale ja i tak wole swoja kartę :D :D :D :D

a tak serio to róznica GT do GS bardzo mała więc jak cena w polsce będzie przystępna to wypas karta, ciekawe czy awaryjnością bedą się rożnić :P

Edytowane przez yuri

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

BFG na polskim rynku juz zapowiedzialo karte 7900GS, mozna skladac zamówienia, cena od ok. 860 w góre w zaleznosci od sklepu (marzy)

Ehh.... czyli znów trzeba będzie trochę poczekac zanim spadnie do rozsadnych rozmiarów (czyli około 750 PLN).... Identycznie było w przypadku GF6800GS....

PS. Kiedy mniej-więcej karty te mają się pojawić??

PS. 2 Geforce 7900GS od Leadteka :)

http://forums.hardwarezone.com/showthread.php?t=1389426

EDIT: PCPROJEKT i KOMPUTRONIK mają już w swojej ofercie GF7900GS od BFG.... Niestety-cena nie jest zbyt atrakcyjna-960 PLN.... Patrząc jednak na ceny innych kart tego producenta na tle innych firm to można domniemywac ze GF7900GS od np. Gigabyte czy Leadteka będą oscyloway na poziomie 800-850 PLN (mam nadzieję)....

Edytowane przez Domell

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od kilku dni jestem posiadaczem karty eVGA 7900GT. Karta ma standardowo zegary ustawione na 580/1580.

A że rdzeń jest zasilany 1,4V zamiast 1,2V jak to jest u reszty można beż łaski ustawić częstotliwość ukladu na 650Mhz.

Niestety jak u innych userów też dzieją mi się dziwne rzeczy.

Po kilku dniach jeszcze wtedy karta nie była podkręcona przestał dzialać 3DMARK 2003. Pojawiały się straszne arty, zaiweszanie kompa i miganie monitora. Co dziwne, że 3DMARK 2005 działał ok i w grze Dawn of War - Winter Assault też było ok aż do czasu jak nie zainstalowałem patcha 1,5. Wtedy to się zaczeły robić cuda. Zawieszanie kompa, arty, to samo co w 3DMARKU 2003.

Temperatura jeżeli wierzyć odczytom nie przekracza 50C.

Albo te karty mają jakąś ukrytą wadę tak jak kiedyś pentiumy albo sterowniki są nadal nie dopracowane.

Po podkręceniu rdzenia na 650Mhz 3DMARK 2003 odpala się bez artefaktów ale zamiast wyniku powyżej 20,000 mam tylko 16000 czasami 15000.

Gdybym wcześniej przeczytał ten wątek nigdy w życiu nie kupiłbym tego badziewia.

W 3DMARKA 2003 nie gram :-) ale nie lubie jak mi coś nie działa.

Tylko czekać aż mi tak karta padnie, niestety przerobiłem chłodzenie wieć na pewno nie uznają mi gwarancji.

Najgorsze jest to że w takim przedziale cenowym nie ma za bardzo co kupić.

Jest ktoś na forum co ma taką kartę i podobny problem, a może udało mu się z tym uporać nie napisze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W odpowiedzi na obniżkę cen przez Ati, nV wydaję coś ciekawego, a mianowicie 7900GTO :)

Po krótce jest to GTX z pamięciami taktowanymi 660MHz, czyli jak w modelu GT :D

http://www.overclockers.co.uk/acatalog/790...#agx_2d041_2dok za tydzień mają mieć na stanie, więc w PL też niedługo. Cena ciekawa jak za model z 512MB vram :wink: pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie niestety tez dopadla wada 7900GT :( Moj tygodniowy MSI zaczal zachowywac sie tak jak w opisach wielu innych osob (artefakty w Deep Freeze, zwiechy w grach itp). Karta chodzila dobrze przez kilka dni wiec zalozylem Zalmana VF900-Cu i wczoraj pobawilem sie w szukanie max taktowan. Znalazlem stabilne 580 core i 1650 mem ale pozniej ja odkrecilem do fabrycznych 500/1530. Dzisiaj odpalilem MSFS2004 i po 10 minutach kaszana na ekranie i pomogl jedynie twardy reset. Po odpaleniu 3dmarka 2006 oczywiscie bledy w deep freeze i znowu reset. Mam mozliwosc albo wymienic karte na inny egzemplarz albo oddac i wziac co innego tylko wlasnie nie wiem co. Max co chce wydac to $300 ale innej 7900GT raczej brac sie nie oplaca chociaz wyczytalem gdzies, ze eVGA wypuscila nowa serie, ktora jest juz wolna od tych wad ale za to slabo sie kreci. Powiedzmy, ze moge poczekac do 2 tygodni tylko czy jest na co czekac ?

Edytowane przez SotY

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...

Powiedzmy, ze moge poczekac do 2 tygodni tylko czy jest na co czekac ?

Ależ oczywiście,że jest na co :D Za tydzień będzie już można dostać karty Ati w podobnej cenie, także weźmiesz x1900xt z 512MB lub nawet z 256MB i będziesz happy :wink: pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie niestety tez dopadla wada 7900GT :( Moj tygodniowy MSI zaczal zachowywac sie tak jak w opisach wielu innych osob (artefakty w Deep Freeze, zwiechy w grach itp). Karta chodzila dobrze przez kilka dni wiec zalozylem Zalmana VF900-Cu i wczoraj pobawilem sie w szukanie max taktowan. Znalazlem stabilne 580 core i 1650 mem ale pozniej ja odkrecilem do fabrycznych 500/1530. Dzisiaj odpalilem MSFS2004 i po 10 minutach kaszana na ekranie i pomogl jedynie twardy reset. Po odpaleniu 3dmarka 2006 oczywiscie bledy w deep freeze i znowu reset. Mam mozliwosc albo wymienic karte na inny egzemplarz albo oddac i wziac co innego tylko wlasnie nie wiem co. Max co chce wydac to $300 ale innej 7900GT raczej brac sie nie oplaca chociaz wyczytalem gdzies, ze eVGA wypuscila nowa serie, ktora jest juz wolna od tych wad ale za to slabo sie kreci. Powiedzmy, ze moge poczekac do 2 tygodni tylko czy jest na co czekac ?

Nowe rewizje eVGA maja już na rdzeniu 600Mhz to juz masz wykręconą karte.

Zobacz na podpisy innych czasami maja "tylko" 530Mhz.

Mi na razie nie działa 3D Mark 2003 olać to.

Reszta dziala ok.

Słyszałem ze są też problemy jak sie zainstaluje powerstripa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.geizhals.at/deutschland/a215662.html

Tutaj jest GF7950GT od ASUSA za 241 Euro.... jak dla mnie cena atrakcyjna i to bardzo.... No i te 512MB RAMU :wink: Aha-premiera GF7950GT ma być 14 września i w dniu premiery mają być dostepne karty czyli tak jak było w przypadku GF7800GTX/GT i serii 7900....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po tym co tu sobie poczytalem to w zyciu bym nie kupil 7900GT -tak awaryjnej karty to jeszcze chyba nie bylo.no moze jak by caly czas na stocku chodzila ...ale wtedy to duzo lepiej kupic sobie tanszego 7800GT :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Reasumując, którego 7900GT opłaca sie kupic najbardziej? [Nie lubie ATI :)] i czy warto czekac na 7950GT? Dokładniej chodzi mi o jego cene, czy nie bedzie wygórowana w ... polsce ...

Ja tu zaglądałem około kwietnia - maja i widzę że sytuacja się nie zmieniła, nadal pada :lol2: Co do lubienia ATI czy Nvidii to jest to trochę "głupie"... ja kupuję na przemian. W maju przeczytałem cały topic i kupiłem ATI ponieważ nie chciałem mieć problemów z kartą... i patrząc teraz na sytuację też tobie radzę to zrobić :) Może następna generacja NV będzie lepsza. Edytowane przez m40

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może troche nie na temat ale...

X1950XTX miał kosztować na "wejściu" 1650zł

http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=31771

no kosztuje 1600 z hakiem ale netto :lol:

tylko ze to jest Komputronik kóry zawsze winduje cene :mur: w innych sklepach typu Apollo czy ESC to napewno bedzie duzo taniej :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do padajacych 7900gt . gigabajt z zalmanem na dziendobry 3dmark03 zawieszanie sie kompa artefakty 3dm06 oslawiony deep freez w grach to samo nawet po obnizeniu zegarow z fabrycznie podkreconych na drugi dzien zwrot karty i gotowki dokladam kase i kupuje x1950xtx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tylko ze to jest Komputronik kóry zawsze winduje cene :mur: w innych sklepach typu Apollo czy ESC to napewno bedzie duzo taniej :wink:

Dobra kompu nie jest tani ale ceny ma wyższe w skrajnych przypadkach do 100zł a nie 400zł :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi