Skocz do zawartości
seba1983

Geforce 7900

Rekomendowane odpowiedzi

Widze ze niektorzy bardzo sie uprzedzili do 7900GTO i nie bardzo rozumiem dlaczego. Gro podejrzen i skarg ze karty sa ze zwrotow reklamacyjnych bo cos nie tak bylo z pamieciami dotyczyla 7900GTO od eVGA (co z reszta zostalo sprostowane przez eVGA), tak samo elementy ktore strasznie sie grzeja dotycza kart tej firmy i grzeja sie dopiero po powaznym oc. Jak na razie znalazlem jedna MSI 7900GTO na XS ktora padla ale przeciez od tego jest gwarancja, poza tym nie mozna miec pretensji o to ze nie kazda karta kreci sie do wartosci GTX... IMO to najlepsza karta w cenie do ~1000PLN.

pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ogór, sorry my bad, z roboty pisze i jakos kurcze slepy sie zrobilem.

S939 bedzie wychodzil i bedzie zastepowany am2 a potem am3, pcix bedzie 2.0 za jakis rok itd itp. I tak w kolo macieju. A ta plyta co masz to podobno jedna z lepszych plyt pod s939. Moze juz teraz zmienic na am2 i kupic juz ddr2 albo zostac przy tym co masz i dokupic jakas grafe 7900 (ceny GTO sa rzeczywiscie zaskakujaca niskie, szkoda ze tak malo producentow).

350 moze byc ciut malo na wymiane calej platformy (zwlaszcza przy obecnych cenach ramu) ale przeciez stara Mobo mozna na ebay pchnac, (tam wszytsko schodzi) i czesc kasy odzyskac. Ja sprzedalem tak swoja asus na socket + proc za 50 f.

Czy plyta bedzie sie dusic? Watpie, kumpel ma taka sama plyte jak ty + 7900 GT (roblismy na defaultowym taktowaniu) i tez 1gb ramu i jak porównalismy wyniki w 3dmarkacha to roznice byly kilku procentowe.

Wiec moze teraz lepiej wydac jakies 150f+ a reszte odlozyc i moze wymienic wszytsko jak wejdzie N80

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Sprzedałem 7600GS ;)

Zostaje oczywiście nadal wierny nvidi :)

Tak więc myślałem nad 7900GTO od MSI, problem w tym że stronę temu troszeczkę na niego źle nadawaliście.

Wg. mnie jeśli karta padnie to mam gware i mogę im wysyłać do usranej śmierci więc to mnie nie rusza :)

Że memki po odpadkach GTX też :)

Ale prawdziwym problemem jest mój strach!

Strach dotyczy zasilacza, który jak na moje oko odkąd go kupiłem (2lata temu) jeszcze z niczym nie miał problemów. Ale teraz po dostawieniu do obecnego konfigu 7900GTO mogą być kredki.

Mylę się?

Wszak Chieftec-Sirtec to były i są bardzo dobre zasiłki.

PS. Gdzie widzieliście GTO najtaniej?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@cga

wszystkie maja 1,1ns

Nie wszystkie mają pamięci 1.1 tylko MSI a te teraz też juz bardzo ciężko dostać

MSI robi 7900GTO na pamięciach 1.1 i 1.4

EVGA robi 7900GTO na pamięciach 1.2 i 1.4

Co do padania GTO pierwsze słysze <_< Zdarza się że się psują ale nic ponad przecietną w porównaniu do innych kart.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Strach dotyczy zasilacza, który jak na moje oko odkąd go kupiłem (2lata temu) jeszcze z niczym nie miał problemów. Ale teraz po dostawieniu do obecnego konfigu 7900GTO mogą być kredki."

Moj chief 360W robiony przez sirteca wytrzymywał spokojnie to co mam w podpisie i nie kreconą 7900gs, wiec Twój powinien dać rade.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj mam nadzieje dotrze moj GTO od Niemca i chcialem was zapytac o stery ktore beda najlepsze, oraz przede wszystkim czym krecic.

Na ati Uzyywalem Xtreme-G Warcats (tweakrus) i Ati Tray tools.

Chcialbym cos zeby mozna bylo ustawic sobie profiele do AA i AF i przelaczac jednym klieknieciem.

Wiem ze jest riva tuner, ale na geforcach nie znam sie kompletnie.

Edytowane przez adamlop

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i stało sie...

Zaczeyły mi sie jakies dzwine cuda dziać, a mianowicie nie moge zrobić zadnego OC.

Jak kupiłem 7900GS miałem stery 91.47 i BIOS 614 na płycie, wtedy zrobiłem OC które mam w sigu, chodziło tak przez kilka dni a pozniej przestawiłem na def. To było ok. 10 wrzesnia. W miedzy czasie wrzuciłem BIOS 711 i do grafiki 92 coś tam(beta jakieś) Wczoraj chciałem podkrecic karte i sie nie da, zero, kompletna zwiecha. Wchodze NVidia CP we własciwosciach ekranu, zmiana czestotliwosci, przetaktowanie reczne, wykryj automatyczne i jeeeb. Miga,skacze,mruga, zero reakcji. Ja w szoku no wiec instaluje Riva Tuner, ustawiam recznie 540/750, daje testuj i znow miga, skacze, mruga. Normalnie cuda. Ja w strachu mysl: moze BIOS od płyty i kaprysi, a do tego beta sterowniki, wezme te co miałem i bylo dobrze. Wgrywam BIOS 614 , sterowniki 91.47 i znow zmieniam czestotliwosc i to samo. Nie moge nawet o 1Mhz ruszyć, nie moge testowac ustawien, nie moge nawet probowac wykryc automatycznych. Po tych skokach i innych duperelach, jak uda mi sie jakos anulować działanie to mi sie dziwne rzeczy dzieja, ikony zmieniaja kolory, klikam w Menu Start to sie nie rozwija tylko musze jezdzic mysza chociaz wskaznika nie widac i cos mi sie tam pokazuje, jedno nachodzi na drugie, jakies dupne kolory. No poprostu jaja jakies.

Odpalam 3dMark05, idzie bez problemu, temp GPU 52, CPU 52( co jest baaaaardzo dziwne bo dotad nie przeszedł powyzej 46 ) benchamrk przechodzi dobrze, artefaktów nie ma, wynik 8100 pkt. spadek o 200 pkt. :mur:

Kooooooooooorwa co jest grane :mur: miał ktoś taki problem? Wie ktoś jak to przetestować, sprawdzić cokolwiek z tym zrobić i jakos to rozpoznać?

Edytowane przez michal_fm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zrob formata dysku ipostaw wszystko od nowa :/ czasami tez tak mialem, nawet windows tak fikosowal ze niechcial kasowac plyt dvd-rw i cd-rw lol rozpoznawal je jako dvd-rom i pomogl tylko format :/

W sumie myslałem o tym bo ten system przeszedł 7600GS-7600GT-7900GT i GTO i 5 sztuk GS :lol2: i stery od 80 az do tych 92.

Narazie jestem w pracy, jak wroce to pomysle co z tym zrobic, poki co na def działa bez zarzutu a ja narazie OC nie robie ale de facto trzeba temu jakos zaradzić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

byzik twój post proponuje przenieść do hall of fame :-)

bez urazy do Ciebie, ale stworzyłeś coś strasznego :-)

koles zaszalal, dopiero za 3 razem zalapalem o co chodzi, choc dalej nei wiem [;

EDIT. tak dla potomnosci dodam QUOTE z tego posta :D

Mam asusa 7900GT TOP PCI-E

zainstalowałem SmartDoctor i mam formę bez temperatur itp/ same częstotliwości rdze i memo/

w info piszą ze taki wyglą jest pry kartach bez MONITORA IC

o co chodzi

monitor mam samsung 970p LCD

Edytowane przez Niemiec

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam asusa 7900GT TOP PCI-E

zainstalowałem SmartDoctor i mam formę bez temperatur itp/ same częstotliwości rdze i memo/

w info piszą ze taki wyglą jest pry kartach bez MONITORA IC

o co chodzi

monitor mam samsung 970p LCD

Musisz doinstalować "Enchanced driver" ze strony asusa to takie "uzupełnienie" sterowników karty żeby soft chodził <_<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i stało sie...

Zaczeyły mi sie jakies dzwine cuda dziać, a mianowicie nie moge zrobić zadnego OC.

Jak kupiłem 7900GS miałem stery 91.47 i BIOS 614 na płycie, wtedy zrobiłem OC które mam w sigu, chodziło tak przez kilka dni a pozniej przestawiłem na def. To było ok. 10 wrzesnia. W miedzy czasie wrzuciłem BIOS 711 i do grafiki 92 coś tam(beta jakieś) Wczoraj chciałem podkrecic karte i sie nie da, zero, kompletna zwiecha. Wchodze NVidia CP we własciwosciach ekranu, zmiana czestotliwosci, przetaktowanie reczne, wykryj automatyczne i jeeeb. Miga,skacze,mruga, zero reakcji. Ja w szoku no wiec instaluje Riva Tuner, ustawiam recznie 540/750, daje testuj i znow miga, skacze, mruga. Normalnie cuda. Ja w strachu mysl: moze BIOS od płyty i kaprysi, a do tego beta sterowniki, wezme te co miałem i bylo dobrze. Wgrywam BIOS 614 , sterowniki 91.47 i znow zmieniam czestotliwosc i to samo. Nie moge nawet o 1Mhz ruszyć, nie moge testowac ustawien, nie moge nawet probowac wykryc automatycznych. Po tych skokach i innych duperelach, jak uda mi sie jakos anulować działanie to mi sie dziwne rzeczy dzieja, ikony zmieniaja kolory, klikam w Menu Start to sie nie rozwija tylko musze jezdzic mysza chociaz wskaznika nie widac i cos mi sie tam pokazuje, jedno nachodzi na drugie, jakies dupne kolory. No poprostu jaja jakies.

Odpalam 3dMark05, idzie bez problemu, temp GPU 52, CPU 52( co jest baaaaardzo dziwne bo dotad nie przeszedł powyzej 46 ) benchamrk przechodzi dobrze, artefaktów nie ma, wynik 8100 pkt. spadek o 200 pkt. :mur:

Kooooooooooorwa co jest grane :mur: miał ktoś taki problem? Wie ktoś jak to przetestować, sprawdzić cokolwiek z tym zrobić i jakos to rozpoznać?

No to jestes w paczce kolesi z fajansiarską kartą!! Ja jestem w niej też!!

Mnie sie dzieje tak samo w 7900gt msi. Jak podkrecalem to takie same obiawy wydaje mi sie że chodzi o pamięć bo jak krecilem pamieć to tak sie dzialo)

U mnie dziwne jest że gry idą w miare dobrze ale na doomie 3 co jakis czas przelatuje mi takie zniekształcenie na ekranie doslownie sekundowe taki maly paseczek

ale 3d marki to czasem nie zrobie!! zacina mi się i widze że malo klatek leci!!

Jak co to daj znać jak coś się pojawi i wyjaśni!!

A mam jeszcze na tym forum pytanie !!

mam plyte msi k8n neo4-f

I ostatnio mi padl sprzęt !! jak wciskam power to slysze co 2 sekundy pisk glośnika sys. Co to może oznaczać??

Za pomoc bardzo dziekuje!!

Edytowane przez dami

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...

Zobacze co sie stanie jak postawie nowego XP. Bedzie to na dniach. Na poczatku kreciła sie bardzo dobrze, najlepszy wynik bez artefaktów to lekko ponad 11000. Jak sie okaze ze zjeee... to reklamacja, sprzedaz i ATI wkładam :blink: i leje na NV z góry.

Sprawdz w instrukcji do płyty co oznacza taki sygnał bo w kazdej płycie to alert do czego innego, u mnie na jakiejs płycie to był problem ze złaczem do grafiki czy jakos tak, w kazdym razie cos z obrazem ale tak jak mowie, poszukaj w instrukcji i bedziesz wiedział.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam

mam asusa 7900gs standardowo 450/1320 podkrecilem go do 557/1560 i wyzej sie nie da ani o jeden Mhz bo nie przechodzi 'testu nowych ustawien' w sterownikach.

Probowalem tez riva tunerem i tam prawie to samo (560/1560). Ale wyczytalem ze mozna w riva tuner pominac ten test ale niewiem czy ma to jakis sens (tzn czy ten test faktycznie pokazuje max jaki sie da wycisnac) i czy nie jest zbyt ryzykowne dla karty podkrecanie o kolejne 5-10-15 mhz i testowanie na jakis 3d markach skoro nie przechodzi tego testu?

Jak nie to to moze jakies inne pomysly zeby troche wiecej z niego wycisna? na tych maxymalnych ustawieniach zero jaki artefaktow temp max 53st w stresie na standardowym chlodzeniu wiec mysle ze jakis zapas powinien jeszcze miec?

Edytowane przez LouisCiffer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi