Pulsar Opublikowano 23 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2006 (edytowane) Napisałem program na zaliczenie z C++. Niestety niewiem co jest w nim nietak, że nie chce się skompilować. Może ktoś rzucić okiem ? http://mars.edu.wsnhid.pl/~s7874/progobiekt/ Edytowane 23 Lutego 2006 przez Pulsar Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ghostek Opublikowano 23 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2006 Zobaczylem ten twoj kod i musze powiedziec jedno: masakra. Styl kodowania masz fatalny. Nierowne wcieca lub ich brak. Raz stosujesz 8 spacji raz 4 innym razem 2 lub wogole taby :mur: Dzieki temu nie masz pozamykanych klamerek przy ifach i definicjach funkcji. To tak na pierwszy rzut oka. Na mojej uczelni za taki kod mimo ze program by dzialal niestety oblalbys. Jak poprawie ten kod to moze znajde cos wiecej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pulsar Opublikowano 23 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2006 Bedę wdzięczny :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pulsar Opublikowano 23 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2006 Kumpel mi nieco to teraz poprawił, ale dodał jeszcze coś takiego: Przemysl jeszcze raz funkcje "main", bo w niej masz najwiecej balaganu. Kilkanascie if-ow, brak prawidlowej tabulacji, do tego niezmatchowane nawiasy. Teraz mam coś takiego: --------------------Configuration: zaliczenie - Win32 Debug-------------------- Compiling... zaliczenie.cpp e:\c++\zaliczenie.cpp(47) : error C2958: the left parenthesis '(' found at 'e:\c++\zaliczenie.cpp(43)' was not matched correctly e:\c++\zaliczenie.cpp(120) : fatal error C1075: end of file found before the left brace '{' at 'e:\c++\zaliczenie.cpp(116)' was matched Error executing cl.exe. zaliczenie.exe - 2 error(s), 0 warning(s) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ghostek Opublikowano 23 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2006 (edytowane) Poprawilem to. Teraz program dziala i sie kompiluje. Daj maila to ci przesle poprawione pliki. Jeszcze jedno ja uzywam visual studio 2005 jak uzywasz czegos innego lub starszego to najprawdopodobniej bedziesz musial zmienic w pliku automat.h #include <cstdio>#include <iostream>using namespace std;na#include <stdio.h>#include <iostream.h> Na przyszlosc: zwracaj uwage na wciecia (najlepiej taby o szerokosci 4), przy definicjach funkcji po zakmnieciu klamerka } nie musisz stawiac ; przy cin i cout nie stawia sie znaku ascii Ť tylko dwa ostre nawiasy << lub >>. Jak otwierasz klmerke { to od razu stawiaj zamykajaca } i wroc linijke wyzej, wyeliminujesz w ten sposob bledy z niezamknietymi klamrami. Zdecyduj sie na jeden sposob otwierania klamerek. Bo raz stosujesz w tej samej linijce co nazwa funkcji, petla a raz zaczynasz od nowej lini. Edytowane 23 Lutego 2006 przez ghostek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pulsar Opublikowano 23 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2006 Mój mail: marek.zakrzewski(at)orange.pl Ja też używam 2005, ale w szkole mają 6.0 :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pulsar Opublikowano 23 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2006 Daj maila to ci przesle poprawione pliki. Wysłałeś ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ghostek Opublikowano 23 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2006 Poszlo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pulsar Opublikowano 23 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2006 Dzięki. Sprawdzę go w Visualu 6.0. Program działa w Visualu 6.0. Dzięki wielkie :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nargil Opublikowano 23 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2006 (edytowane) ghostek: z takimi radami to sie schowaj... Nie uzywa sie iostream.h ! Ja bym od razu oblal za takie cos, bo to jest przestarzale. #include <iostream> using namespace std; tak jest poprawnie. Poza tym autor napisal ze w c++, wiec stdio.h raczej tez odpada bo to pochodzi z czystego c. Edytowane 23 Lutego 2006 przez Nargil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ghostek Opublikowano 24 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2006 (edytowane) Nikomu nie radzilem uzywania iostream.h zamiast iostream i using. Przerobilem mu program tak ze uzywa iostream i using namespace std. Dodalem tylko ze jak bedzie kompilowac na czyms starszym to musi to zmienic na iostream.h. Na niektorych uczelniach uzywaja jeszcze Visuala 6.0 albo Borlanda 3.15 i tam iostream nie skompiluje sie poniewaz nie ma takiego pliku naglowkowego. Nastepnym razem jak na kogos naskoczysz proponuje przeczytac calego posta i go zrozumiec. Edytowane 24 Lutego 2006 przez ghostek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nargil Opublikowano 24 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2006 visual 6.0 kompiluje iostream i using... a borland... to nie kompilator ;D Sorki ze naskoczylem, nie zrozumialem przeslania :) moja wina Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...