Skocz do zawartości
ath

F.e.a.r. 2: Project Origin

Rekomendowane odpowiedzi

Tak czytam wasze posty i się dziwię. Wy się nazywacie graczami? Bliżej wam do krytyków filmowych od gier. Potraficie tylko narzekać. Co z tego, że gra jest liniowa? Chyba tylko 2 gry w życiu przeszedłem więcej niż 1 raz, a tak to wole w coś innego pograć. Na grafikę narzekacie :lol2: W końcu DX10 nie wykorzystuje to musi być brzydko :mur: Brzydko nie jest i to się liczy, a nawet jest bardzo ładnie, dużo ładniej niż w jedynce. Na AL narzekacie? No bez jaj, co wy chcecie od AL? Przecież przeciwnicy nie lecą na gracza na pałe, tylko chowają się za półkami, chowają się za przeszkody.

Przypomnijcie sobie czasy jak na Pegazusie graliście w Contre z kumplami, liczyła się tylko dobra zabawa. Teraz się liczy wszystko oprócz frajdy czerpanej z gry.

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak czytam wasze posty i się dziwię. Wy się nazywacie graczami?

Pozdro

Tak bo w przeciwienstwie do wielu z for ja za gry place wiec moge wymagac i narzekac vide Fallout 3 , ktory przy polskiej wersji non stop mi pierdzi o emulacji. W Wiedzmina gralem przez 50h i bawilem sie przednio, Mass Effecta zaliczylem w 36h i rowniez bawilem sie z wywalonym jezorem.

Czego Ty sie spodziewasz po FPP? Uwazasz , ze co chwile nowy FPP , ktory bedzie mial tylko ciut lepsza grafike bedzie od razu przelomem , w ktorego warto grac? Mam sie podniecac AI , ktore widzialem pare lat temu? To chyba oczywiste , ze rownac powinno sie w gore , a nie w dol.

Poprawili miedzy innymi to o czym pisalem czesto - pustka wnetrz. Na liniowosc nie narzekam bo to FPP , ale chce jednak aby calosc serio jako tako utrzymalo klimat tego dema. Aby nie okazalo sie , ze w demie zobaczylismy jednak lepsze fragmenty , a calosc bedzie jak stary FEAR.

W momencie , gdy wiekszosc z nas ma po 2x lat , gra pewnie od 1x lat tak jednak i nasze gusta zmieniaja sie , ale przede wszystim - zaczynamy byc wymagajacymi graczami , a nie tak zwanym "amerykanskim gamerem" , ktory lyknie kazdy szajs vide NFSy...

Chcialbym aby ta gra mnie jakos zaskoczyla , ba - chcialbym aby warto bylo ja przejsc choc dwa razy , ale bazujac na tym co widzialem w podstawce i 2 dodatkach do niej - szczerze w to watpie. Tutaj level z mechem byl niezly , reszta to lepsza grafa i inne bronie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak czytam wasze posty i się dziwię. Wy się nazywacie graczami? Bliżej wam do krytyków filmowych od gier. Potraficie tylko narzekać. Co z tego, że gra jest liniowa? Chyba tylko 2 gry w życiu przeszedłem więcej niż 1 raz, a tak to wole w coś innego pograć. Na grafikę narzekacie :lol2: W końcu DX10 nie wykorzystuje to musi być brzydko :mur: Brzydko nie jest i to się liczy, a nawet jest bardzo ładnie, dużo ładniej niż w jedynce. Na AL narzekacie? No bez jaj, co wy chcecie od AL? Przecież przeciwnicy nie lecą na gracza na pałe, tylko chowają się za półkami, chowają się za przeszkody.

Przypomnijcie sobie czasy jak na Pegazusie graliście w Contre z kumplami, liczyła się tylko dobra zabawa. Teraz się liczy wszystko oprócz frajdy czerpanej z gry.

Pozdro

Przecież po to m.in. istnieje to forum i ten dział - by z każdy gracz mógł wyrazić soją pozytywną lub negatwyną opinię na temat danej gry. Filmy, muzyka, gry itp., zawsze podlegają krytyce. Czy to zrobią fani (gracze czyli My), czy też krytycy branżowi. Z tymi drugimi bywa tak, że w 90% zawsze piszą to co im developerzy serwują. Prawda po prostu mija się z celem.

Poza tym to My gracze, jak wspomniał to Firekage, płacimy za gry/produkt, który powinien mieć przyzwoitą jakość.

Ja mogę jedynie podziękować programistom z Monolith, że wypuścili demo F.E.A.R. 2. Przynajmniej człowiek wie czego ma się spodziewać i nie wydaje pieniędzy w ciemno.

Znam czasy Pegasusa i to jak grałem m.in. Super Mario Bross, Tanks, BomberMan itd... To były wspaniałe gry, z niesamowitą grywalnością. Wiem jak wtedy było. Ale czasy się zmieniają. Grafika, fizyka, AI oraz sprzęt również. Nie porównuj więc przeszłości do przyszłości. To dwie różne rzeczywistości.

Ile gier do tej pory powstało na dx10? Można by je zliczyć na palcach, a przecież już przeszło 2 lata interfejs ten istnieje na rynku. Jaki z tego wniosek? Programistom albo nie chce się wysilać, albo mają zbyt duży nacisk ze strony dystrybutora, lub też jedno i drugie? Jakby nie było programistom po prostu się nie chce a F.E.A.R. 2 jest m.in. tego przykładem.

Jak się na to wszystko patrzę to dochodzę do wniosku, że cała ta technologia - wielordzeniowe CPU/GPu, miniaturyzacja itd. na nic się zdadzą przy takim nastawieniu twórców gier. Na szczęście nie tyczy się to wszystkich vide - ostatni Mirrors Edge, Tomb Raider, czy PoP...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mogę jedynie podziękować programistom z Monolith, że wypuścili demo F.E.A.R. 2. Przynajmniej człowiek wie czego ma się spodziewać i nie wydaje pieniędzy w ciemno.

Oby to demo nie bylo najlepszym levelem FEARA2...tego sie boje.

Znam czasy Pegasusa i to jak grałem m.in. Super Mario Bross, Tanks, BomberMan itd... To były wspaniałe gry, z niesamowitą grywalnością. Wiem jak wtedy było. Ale czasy się zmieniają. Grafika, fizyka, AI oraz sprzęt również. Nie porównuj więc przeszłości do przyszłości. To dwie różne rzeczywistości.

Nie , to nawet nie ten problem. Problemem jest juz samo 3D. Kiedys , gdy nie bylo grafiki , a kazdy z nas podniecal sie sprajtami , wystarczylo ze ktos napisal DOBRA FABULE i gralo sie dniami i nocami. Dzis przewaznie NOWE SUPER HITY wystarczaja na 4h , rzadko ktora osiaga 9-10h , a takich powyzej 10 to juz na palcach jednej reki. Dzis daje sie super grafe i zenujacy gameplay badz super grafe i brak fabuly , czyli spajajacego ogniwa. Sory , ale placisz np. 100 zl i bawisz sie w takiego Mirrorsa 4 , albo max 6h jesli nam nie idzie? Gdzie te czasy , ze gralo sie w dobra gre miesiacami.

Tak , wiem ze to jest FPP , ale w tym momencie nie chce aby okazalo sie , ze demo pokazalo wszystko co gra miala do zaoferowania ,a reszta bedzie nuda. Juz sam fakt braku wychylenia na boki jest niedwuznaczny :|

Crysis dla mnie byl na tyle ciekawy , ze moj total time w nim to kolo 90h :> Daje do myslenia , prawda :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oby to demo nie bylo najlepszym levelem FEARA2...tego sie boje.

Nie , to nawet nie ten problem. Problemem jest juz samo 3D. Kiedys , gdy nie bylo grafiki , a kazdy z nas podniecal sie sprajtami , wystarczylo ze ktos napisal DOBRA FABULE i gralo sie dniami i nocami. Dzis przewaznie NOWE SUPER HITY wystarczaja na 4h , rzadko ktora osiaga 9-10h , a takich powyzej 10 to juz na palcach jednej reki. Dzis daje sie super grafe i zenujacy gameplay badz super grafe i brak fabuly , czyli spajajacego ogniwa. Sory , ale placisz np. 100 zl i bawisz sie w takiego Mirrorsa 4 , albo max 6h jesli nam nie idzie? Gdzie te czasy , ze gralo sie w dobra gre miesiacami.

Tak , wiem ze to jest FPP , ale w tym momencie nie chce aby okazalo sie , ze demo pokazalo wszystko co gra miala do zaoferowania ,a reszta bedzie nuda. Juz sam fakt braku wychylenia na boki jest niedwuznaczny :|

Crysis dla mnie byl na tyle ciekawy , ze moj total time w nim to kolo 90h :> Daje do myslenia , prawda :D

W FEAR 1 level w demie był zlepkiem części z poszczególnych leveli pełnej gry.

Kiedyś nie było 3D grafika była uboga jak na dzisiejsze standardy, ale dzięki temu grupa 10 programistów w ciągu roku tworzyła grę w którą grało się tygodniami bo był czas na obmyślenie fabuły, itd. Dzisiaj z racji rozbudowanej grafiki 50 osobowa grupa tworzy grę w 2-3 lata, którą przechodzi się w 6 godzin bo większość czasu zajmuje projektowanie grafiki, leveli, itd.

Zobacz na takiego Wiedźmina czy GTA IV ile czasu zajęło im napisanie gier, które nie przechodzi się w 6 godzin.

Edytowane przez mastertab

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawostka i nic więcej ;). Okleić budę można czym się tam chce, a w środku to taki przeciętniak. Cena tak na biegu poskładałem podobną konfigurację( podobną bo nie wiemy jaki zasilacz,dvd i hdd) i wyszło 2100zł ( z pewnością lepsze flaki). Czyli za głupią markę reactror oraz oklejoną budę ponad 500zł więcej. Tragedia normalnie to już lepiej alienware kupić.

Edytowane przez Gregor1230

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nei no ta 'nowa' krew to chyba jakiś żart, prawda? :lol2:

Tak !! ta nowa krew w grze Fear 2 ! to k... żart ! nie wierze, że tak to zrypali :(( ;( jakbym strzelał do buraków. Pamiętacie krew w 1 części to było coś! a teraz !! :( jak gra dla dzieci :( byłem tak napalony, żeby kupić tą gre, a tu taka kaszana, wszystko inne bajer! ale nie krew :( wrzeszczeć się chce! może wyjdzie na to patch ;/ :damage_wall: nawalanka w 1 części była świetna, czuło się, że się tych zasmarkańców napier... a tu :(( a co wy o tym sądzicie. TWÓRCY ZRÓBCIE COŚ !!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak !! ta nowa krew w grze Fear 2 ! to k... żart ! nie wierze, że tak to zrypali :(( ;( jakbym strzelał do buraków. Pamiętacie krew w 1 części to było coś! a teraz !! :( jak gra dla dzieci :( byłem tak napalony, żeby kupić tą gre, a tu taka kaszana, wszystko inne bajer! ale nie krew :( wrzeszczeć się chce! może wyjdzie na to patch ;/ :damage_wall: nawalanka w 1 części była świetna, czuło się, że się tych zasmarkańców napier... a tu :(( a co wy o tym sądzicie. TWÓRCY ZRÓBCIE COŚ !!

Zgadzam się, krew niby mały szczegół ale w tym tytule rzuca się w oczy i to mocno, powinni coś z tym zrobić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak dla FEAR2 mnie zadna rewelacja , ot poprawiona graficzka

ale ogolnie widac strsszne brak i tego silnika .

Oni chyba przez ostatnie lata polowe czasu spedzili na urlopach

bo jakos nie widac konkretnego nakladu pracy w ich produkcie.

b.t.w

2-3 specjalistow spopkojnie zrobi duza mape

w ciagu 20-30 godzin uczciwej pracy.

wszystko zalezy od dopracowanego Edytora i umiejetnosci

np Ja kiedys stracilem kilka dni po 3-4godz na zrobienie malej mapki do Q3 ( cos ala Q3DM17 )

efekt byl mizerny ale i znajomosc edytora na poziomie rookie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

żadna rewelacja?

FEAR2 działa mi tak samo dobrze jak FEAR1, a na dodatek lepiej niż dodatki do FEAR'a 1, przy tej samej starej konfiguracji PC! (1336x768 wszystko max - przy względnej ciszy 40fps, przy siecce 20fps i jest nieźle :) )

A grafika... jeśli nie widzicie postępu między 1 a 2 to... trudno, ja widze ogromny postęp - grafika po prostu miecie :D

Krew, no cóż z pewnością jest bardziej efektowna niż w jedynce, radocha z zabijania OGROMNA (podobnie jak w poprzedniej czesci), slowmo podobniez idealne :)

mech bez slowmo - mam nadzieje że tego nie będzie w full'u ;)

P.S. Zdam to samo pytanie, tyle że w tym topicu: Jest duża różnica między PC a x360/PS3 w detalach?

Edytowane przez Popiół

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem, ja akurat żadnej frajdy w zabijaniu wrogów nie odczuwam. Świecą się beznadziejnie, mam wrażenie, jakby był automatyczny aimbot - prawie myszką nie ruszam, a celownik ciągle na wrogu, gdy biegnie. Nie mówiąc już o tym co przypomina mi fala za pociskiem w slow motion...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest w tym trochę racji.

Po drugim przejściu dema gra nie robi przesadnie dużego wrażenia. Jest za mocno podobna do pierwszej części. Grafika, fizyka, interakcja etc. - to zaledwie dolne rejony dzisiejszych standardów (choćby w takim CoD 4 jest wyraźnie lepiej). Kapitalne w pierwszej części AI jakby przyblakło (zachowania wrogów są niemożliwie zaskryptowane). Klimat nie jest już tak oryginalny (jest kilka dobrych momentów ale za wiele w tym dosłownościi epatowania gore'em; straszenia jest zbyt dużo, co staje się nudne). Co gorsza gra jest koszmarnie liniowa...do tego ten ultrasztampowy hoolywodzki lektor na otwarcie (który stopniowo będzie pewnie podawał wszystko na talerzu - banał jak ch#j)...gdzie jest tajemnica i niedomówienie, które budowały klimat pierwszej części? Poziom trudności też nie trzyma poziomu.

Póki co, wnosząc po demku, jest to tytuł najwyżej solidny i nic ponadto, a szkoda.

Pierwsza częśc bardzo mi się podobała. Bez wątpienia jeden z najlepszych fpsów w jakie dane mi było. Sentymenty to jednak trochę za mało. Zobaczymy...

Ja też zacznę od tego, że jedynka bardzo mi się podobała. Jak na tamte czasy było kapitalne AI i dobra, ciężka oprawa av, a ponadto ponadczasowy klimat :wink:

Po zapoznaniu się z demem. Nie bez wpływu pierwszych recenzji moja opinia o grze nie jest zbyt dobra.

Doskonałe niegdyś AI jest słabsze niż kiedyś (to skandal!). Poziom trudności jest żenująco niski (typowo amerykańska filozofia rozrywki - flowers 4 cretinos na całej linii), w efekcie zero wyzwania. Klimat nie ma głębi, nie ma niedomówienia i tajemnicy - jest płaskie amerykańskie kino akcji (kpina!), do tego ten pie@dolony lektor i strachy na lachy na każdym kroku. Z gry unikatowej powstał najzywklejszy szuter. Oprawa graficzna jest jak na dziś ledwie średnia.

Wysoki poziom trzyma tylko strona dźwiękowa.

To bardzo przykre, że gra tego kalibru co F.E.A.R. zamieniała się coś takiego (czyli w szeregowego fps, który niczym się nie wyróżnia). Z żalem, ale raczej tego nie kupię. Dla zasady.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też ostatecznie jestem raczej zawiedziony. To mogła być kapitalna gra, a wyszedł zwykły średniak, z kilkoma fajnymi drobiazgami. Duża szkoda. Z perpsektywy pierwszej części F.E.A.R. 2 MA ZERO JAJ. Podzelowanie całości hollywoodzką sztampą ciąży nad wszystkim.

Początkowo mi się podobało, ale po odświeżeniu jedynki, to nie to.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czemu demko nie wykrywa myszki Razer DeathAdder, nie można nic przypisać przyciskom myszki 4 i 5 myszki. Miał ktoś takie problemy z Razerem bądź inna myszką ?

Mam to samo z A4-tech X-710 .. :mad:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi