Skocz do zawartości
spavatch

ZROB TO SAM: Konwerter na radiator dla wiatraka 80x80 :D

Rekomendowane odpowiedzi

Dzisiaj gosciu z kanalu #tweak (ksywy nie pomne - jego szczescie ;)) zagral mi na ambicjach, powiedzial ze Spawacz to tylko kupuje, nic samemu nie "zespawa" :oops:.

Moja Delta 6000 RPM przyprawiala mnie juz o bole glowy, wiec postanowilem cos na to zaradzic. Zrobilem z tektury konwerter aby zamiast malego a huczacego wiatraczka zamontowac duze smiglo 80x80 - wydajniejsze a cichsze :).

Wnet chwycilem za papier o gramaturze 200 g/m2 (jednak polecam cos twardszego) i za ostre nozyczki. Nie ubawilem sie tak od czasow podstawowki i lekcji ZPT :lol:

Po pol godziny powstal prototyp Mk1 Alfa jednak juz na pierwszy rzut oka zauwazylem wady, dorobilem maly tekturowy pierscien uszczelniajacy "lejek" od spodu. Tak zrobiony prototyp Mk2 Beta zamontowalem na stanowisku do prob statycznych ;) - CoolerMasterze DP5-6I31A. Jako ze wszystko elegancko pasowalo zainstalowalem go na stanowisku do prob dynamicznych - CoolerMasterze DP5-6I31C a jako naped zastosowalem zwykly wiatrak 80x80 o predkosci 2800 RPM tego samego producenta.

Proba generalna wykazala jeszcze jedna wade konstrukcyjna - miedzy gorna krawedzia "lejka" a przytwierdzonym smiglem pozostala pusta przestrzen i czesc powietrza ucieka bokiem. Mimo to uwazam ze prototyp zdal egzamin gdyz utrzymujac temperature na porownywalnym poziomie umozliwil znaczace obnizenie poziomu halasu :D.

Jedyne zmiany ktore planuje w prowadzic w finalnej wersji Mk3 to gorny pierscien uszczelniajacy i prawdopodobnie pletwy stabilizujace przeplyw powietrza w konwerterze.

Kurde, ale dmuchana mowa, wyszlo jak jakis referat huehehe :lol:.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dziala dziala, jak narazie temperaturka stabilna. Juz kombinuje kolejne mody :), moze by tak nakierowac powietrze tak aby na zeberka padalo pod katem? To powinno zwiekszyc wydajnosc minimalnie...

Tak czy inaczej - jak dokoncze finalna wersje to zrobie szkice, wklepie w kompa rysunki techniczne i walne w neta, bedzie mozna wydrukowac, wyciac i zmontowac - moze komus sie przyda...?

Pozdr...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no no no - zazyles mnie stary :P

to ja sie mecze i od prawie 1/2 roku wrzucam te linki na forum a tu taki kwiatek :P

http://www.filestorm.de/workshop/fanad.html

http://www.overclockers.com/tips238/

:lol:

grunt ze spelnia swoje zadanie :)

PS sam mam od lata cos w stylu tego 2 - na miedzianym radiatorku 50x50 wentylatorek 60x60 8) (zeby byc dokladnym to wczesniej mialem lejek wyciety z plastikowej butelki a ze nie byl idealny to... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ld - ten koles to NUKE - to on mi dal policzek mowiac ze tylko kupuje a nic samemu nie wystrugam :?. A Tobie w istocie naleza sie podziekowania za inspiracje i wsparcie duchowe ;).

Pozdr...

Hyhy spoko... a jak tam przejsciowka?? juz gotowa wersja final??...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja zrobiłem coś takiego:

Poszedłem do OBI, aby znaleźć lejek 12cm=>8cm, gdyż mam Tt Volcano 11 oraz wiatrak 12cm od Zalmana Jak ktoś to ma, to wie, że oryginalny wiatrak jest okropny i terkocze, jakby miał zepsute łożycska (oliwienie nic nie daje, po prostu te kulki są takie hałaśliwe).

Niestety nie znalazłem na dziale wentylacyjnym nic odpowiedniego :( Są tylko przelotki 12,5=>10cm.

Jednak obok był dział hydrauliczny i... ZNALAZŁEM... przelotkę uszczelniającą do kibla :) Też miała 12,5=>10cm, ale... BYŁA Z GUMY!!! :) :) :)

I, co zrobiłem? Wsadziłem duży wentyl (12cm od Zalmana) do tej górnej części "lejka". Super glue i USZCZELNIONE :)

dół opiąłem na radiatorze Tt Volcano 11. Były malutkie szparki, ale od czego jest super glue! Idealnie przyległo :)

Tak więc, niech żyje dział hydrauliczny w OBI! ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

robiłem ta przelotkę z linku od Benka,, problem jest taki że przy wiatraku @ 2700rpm powietrze dziwnie uciekao bokami z samego wiatraka - adaptorek byl szczelny,,, - uciakało pomiędzy śmigłem wiatrakaka a jego obudową!

efekt - na pewno lepiej od oryginalnego 60x60x 10 mm ale nie lepiej od 80tki po prostu przykręconej do raiatora - tutaj- 560KB sorry ;-) i tutaj ~42KB ;-) są foti jak to wyglądało :-]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi