ciachowy Opublikowano 23 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2006 Kupilem laptopa w stanach HP DV5030, chce go teraz wziac do Polski ale jak wiadomo tutaj jest 110V. Co musze kupic, zeby dzialal mi w Polsce w kazdym gniazdku? Czy sa jakies male poreczne przelaczki czy musze kupic cos wiekszego albo nowy zasilacz? Kolega mial monitor zza granicy i mial tylko taka mala przelaczke gdzie wejscie z zalicza wkladal do tego a wychodzilo mu z tego polskie wejscie i po podlaczeniu wszystko gralo. Co mam zrobic? niechce eksperymentowac i spalic laptopa Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
focus85 Opublikowano 23 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2006 Gniazda w stanach różnią się od tych w Polsce... czyli trzeba zastosowac specjalną przejściówkę... Przykładowo taką http://allegro.pl/item86168708_2_w_1_przej...ard_europe.html Współczesne zasilacze mają zakres pracy od 100V do 240V i same przełączają się na odpowiednie napięcie... (sprawdź tabliczke znamionową na swoim zasilaczu). Jeżeli wszystko jest w porządku - tzn. zasilacz pracuje prawidłowo - powinna się zapalić zielona dioda kontrolna... Jak dioda się pali można podłączyć lapsa do zasilacza... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kurek Opublikowano 23 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2006 wystarczy ze kabel "zasilacz->gniazdko w scianie" zastapisz kupionym w PL (dostepny bez najmniejszego problemu) jesli chodzi o napiecia to zasilacz niweluja ta roznice i lapki sa przystosowane do pracy na calej kuli ziemskiej - generalnie lajcik Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciachowy Opublikowano 3 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2006 Jeszcze raz napisze zeby sie upewnic. Jutro wracam do polski i kupie sobie ta mala przelaczke do ktorej link dal mi kolega 2 posty wyzej. Na moim zasilaczu pisze wyraznie 110V a skrot na koncu mojego modelu to HP Pavilion 5030US, tato mowi ze to znaczy ze robi tylko w ameryce. Niechce spalic lapka bo to jak wiadomo nie zabawka i nie kosztuje 50zl :) Dlatego jeszcze raz pytam zeby sie upewnic, ta przelaczka wystarczy? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hpx4000 Opublikowano 3 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2006 (edytowane) Jeszcze raz napisze zeby sie upewnic. Jutro wracam do polski i kupie sobie ta mala przelaczke do ktorej link dal mi kolega 2 posty wyzej. Na moim zasilaczu pisze wyraznie 110V a skrot na koncu mojego modelu to HP Pavilion 5030US, tato mowi ze to znaczy ze robi tylko w ameryce. Niechce spalic lapka bo to jak wiadomo nie zabawka i nie kosztuje 50zl :) Dlatego jeszcze raz pytam zeby sie upewnic, ta przelaczka wystarczy? Sam nie wiem, ja mam Compaq’a v2000 model 2312US. Laptop sprzedawany tylko w stanach ale na zasilaczu jest napisane INPUT: 100-240V-1.7A 60-60Hz. Jeśli u Ciebie jest tylko 100V to chyba bym nie ryzykował. Edytowane 3 Marca 2006 przez hpx4000 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciachowy Opublikowano 3 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2006 (edytowane) Wlasnie patrze, dokladnie co do kreski pisze: (cos po chinsku :P)INPUT: 100-240V ~1,7A (1,7A) 50-60Hz (znow cos po chinsku :P)OUTPUT: 18,5V ======= 3,5A (3,5A) 65W Wiec jak ? Sama ta mala wtyczka wystraczy na 100%? Wiecie chce sie upewnic:) EDIT: Na tej stronie z przejsciowkami pisze "...Maksymalna moc obciązenia to aż 16A!!!!!..." a mi tam pisze 1,7A wiec to pojdzie? e :P? Edytowane 3 Marca 2006 przez ciachowy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
raccmark Opublikowano 3 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2006 Wlasnie patrze, dokladnie co do kreski pisze: (cos po chinsku :P)INPUT: 100-240V ~1,7A (1,7A) 50-60Hz (znow cos po chinsku :P)OUTPUT: 18,5V ======= 3,5A (3,5A) 65W Wiec jak ? Sama ta mala wtyczka wystraczy na 100%? Wiecie chce sie upewnic:) EDIT: Na tej stronie z przejsciowkami pisze "...Maksymalna moc obciązenia to aż 16A!!!!!..." a mi tam pisze 1,7A wiec to pojdzie? e :P? jesli na zasilaczu jest wyraznie napisane 100-240V / 50/60 Hz to znaczy ze dziala na 110V 60Hz (czyli np. USA) oraz na 230 50 Hz (czyli np. Polska). 16A na tej wtyczce oznacza ze jej maxymalne obciazenie wynosi 16A (zgodnie z normą) >> tak jak zwyczajne gniazdo wtykowe :) (dlatego 16A) Twoj komp pobiera 1,7A wiec zgodnie z prawem matematycznym 16>1,7 :F >> uklad jest sprawdzony i mozesz smialo wlaczyc :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciachowy Opublikowano 3 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2006 Wielkie dzieki za pomoc:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...