Skocz do zawartości
ciachowy

Laptop Kupiony W Stanach

Rekomendowane odpowiedzi

Kupilem laptopa w stanach HP DV5030, chce go teraz wziac do Polski ale jak wiadomo tutaj jest 110V. Co musze kupic, zeby dzialal mi w Polsce w kazdym gniazdku? Czy sa jakies male poreczne przelaczki czy musze kupic cos wiekszego albo nowy zasilacz? Kolega mial monitor zza granicy i mial tylko taka mala przelaczke gdzie wejscie z zalicza wkladal do tego a wychodzilo mu z tego polskie wejscie i po podlaczeniu wszystko gralo. Co mam zrobic? niechce eksperymentowac i spalic laptopa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gniazda w stanach różnią się od tych w Polsce... czyli trzeba zastosowac specjalną przejściówkę...

Przykładowo taką http://allegro.pl/item86168708_2_w_1_przej...ard_europe.html

Współczesne zasilacze mają zakres pracy od 100V do 240V i same przełączają się na odpowiednie napięcie... (sprawdź tabliczke znamionową na swoim zasilaczu).

Jeżeli wszystko jest w porządku - tzn. zasilacz pracuje prawidłowo - powinna się zapalić zielona dioda kontrolna...

Jak dioda się pali można podłączyć lapsa do zasilacza...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wystarczy ze kabel "zasilacz->gniazdko w scianie" zastapisz kupionym w PL (dostepny bez najmniejszego problemu) jesli chodzi o napiecia to zasilacz niweluja ta roznice i lapki sa przystosowane do pracy na calej kuli ziemskiej - generalnie lajcik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze raz napisze zeby sie upewnic. Jutro wracam do polski i kupie sobie ta mala przelaczke do ktorej link dal mi kolega 2 posty wyzej. Na moim zasilaczu pisze wyraznie 110V a skrot na koncu mojego modelu to HP Pavilion 5030US, tato mowi ze to znaczy ze robi tylko w ameryce. Niechce spalic lapka bo to jak wiadomo nie zabawka i nie kosztuje 50zl :) Dlatego jeszcze raz pytam zeby sie upewnic, ta przelaczka wystarczy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze raz napisze zeby sie upewnic. Jutro wracam do polski i kupie sobie ta mala przelaczke do ktorej link dal mi kolega 2 posty wyzej. Na moim zasilaczu pisze wyraznie 110V a skrot na koncu mojego modelu to HP Pavilion 5030US, tato mowi ze to znaczy ze robi tylko w ameryce. Niechce spalic lapka bo to jak wiadomo nie zabawka i nie kosztuje 50zl :) Dlatego jeszcze raz pytam zeby sie upewnic, ta przelaczka wystarczy?

Sam nie wiem, ja mam Compaq’a v2000 model 2312US. Laptop sprzedawany tylko w stanach ale na zasilaczu jest napisane INPUT: 100-240V-1.7A 60-60Hz. Jeśli u Ciebie jest tylko 100V to chyba bym nie ryzykował.

Edytowane przez hpx4000

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wlasnie patrze, dokladnie co do kreski pisze:

(cos po chinsku :P)INPUT: 100-240V ~1,7A (1,7A) 50-60Hz

(znow cos po chinsku :P)OUTPUT: 18,5V ======= 3,5A (3,5A) 65W

Wiec jak ? Sama ta mala wtyczka wystraczy na 100%? Wiecie chce sie upewnic:)

EDIT:

Na tej stronie z przejsciowkami pisze

"...Maksymalna moc obciązenia to aż 16A!!!!!..."

a mi tam pisze 1,7A wiec to pojdzie? e :P?

Edytowane przez ciachowy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wlasnie patrze, dokladnie co do kreski pisze:

(cos po chinsku :P)INPUT: 100-240V ~1,7A (1,7A) 50-60Hz

(znow cos po chinsku :P)OUTPUT: 18,5V ======= 3,5A (3,5A) 65W

Wiec jak ? Sama ta mala wtyczka wystraczy na 100%? Wiecie chce sie upewnic:)

EDIT:

Na tej stronie z przejsciowkami pisze

"...Maksymalna moc obciązenia to aż 16A!!!!!..."

a mi tam pisze 1,7A wiec to pojdzie? e :P?

jesli na zasilaczu jest wyraznie napisane 100-240V / 50/60 Hz to znaczy ze dziala na 110V 60Hz (czyli np. USA) oraz na 230 50 Hz (czyli np. Polska).

16A na tej wtyczce oznacza ze jej maxymalne obciazenie wynosi 16A (zgodnie z normą) >> tak jak zwyczajne gniazdo wtykowe :) (dlatego 16A)

Twoj komp pobiera 1,7A wiec zgodnie z prawem matematycznym 16>1,7 :F >> uklad jest sprawdzony i mozesz smialo wlaczyc :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...