Skocz do zawartości
e!Gr00bY

ASUS TUSL-C vs. Celek 500

Rekomendowane odpowiedzi

Co myślicie o takiej mobo dla tego procka? W tej chwili cały komp jest w pełni zintegrowany i trzeba zrobić mały remont 8) Nie można zmienić grafiki bo nie ma gdzie jej włożyc więc trzeba zmienic mobo. Przejscie znowu na coś bardziej przyszłościowego (typu Socket 462) znowu nie wchodzi w grę z powodu kosztów. RAMu jest 64MB, ale to i tak na szrot i dzie :D W grę wchodzi to lub coś na starym dobrym BX'ie. Zdaje sobie sprawe, że wiele w góre z tym Celkiem 500 w góre nie pójde bo to koniec serii, ale zawsze coś :wink: Więc co myslicie o tym duecie? Ew. ktoś może ma coś do sprzedania z tego tematu?? Bo szukałem dziś na allegro i jakoś te mobo poginęły. Z miesiąc temu było ich kilka, a teraz nic 8O :?

Update:

Czym sie rożni TUSL2 od CUSL2 ?? Pytam się bo jezeli dobrze wywnioskowałem to obsługa tulipanów, a nie chciałbym tej drogi poźniejszej modyfikacji zamykać. Szukając dogłebniej na allegro znalazłem pare ASUSów na i815, ale większość to właśnie CUSL2, a nie wymażony TUSL2.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

B-stepping nie obsluguje CEL I, obsluguje CEL II i Tulipanki

A-stepping obsluguje CEL I i II ale nie obsluguje TulipanowB-stepping nie obsluguje CEL I, a obsluguje CEL II i Tulipanki

A-stepping obsluguje CEL I i II, ale nie obsluguje Tulipanow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na giełdzie w Poznaniu kupiłem 2 tyg temu do kompa brachola właśnie do Celka 500, za 120 zl nówkę w folii i pudełku LuckyStar na ViaApollo133A z jakiś starych zapasów magazynowych, jak za te pieniądze to spoko ma AGPx4, ATA100, chodzi z GF2MX200, w grach się nie wiesza, tylko z modemem musiałem szukać PCI w którym nie będzie wchodzil w konflikty IRQ bo nie chciał się łączyć, ram chodzi każdy (co na BX czasem się sypie), ogólnie spoko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na giełdzie w Poznaniu kupiłem 2 tyg temu do kompa brachola właśnie do Celka 500, za 120 zl nówkę w folii i pudełku LuckyStar na ViaApollo133A z jakiś starych zapasów magazynowych, jak za te pieniądze to spoko ma AGPx4, ATA100, chodzi z GF2MX200, w grach się nie wiesza, tylko z modemem musiałem szukać PCI w którym nie będzie wchodzil w konflikty IRQ bo nie chciał się łączyć, ram chodzi każdy (co na BX czasem się sypie), ogólnie spoko.

Tak to jest alternatywa tylko mialem plyte model strasza pod p2 i do p3 Agp x2 i ATA 66 i jak szybko ja kupilem to oddalem. Wsadzilem w nia celka 466 (bo myslealem ze lepsza od BX) i divx sie ciely i ogolnie wolno to chodzilo.

Podobno byl problem w chipe bo Via zrobila jakies mostki pseudosynchroniczne i na szynie 66 bylo duze opoznienie. (cos takiego)

Ale nie zrazony tym wszadzilem w nia celka 900. wlaczyc sie wlaczyl do windowsa wszedl i gdzie bym nie klinknol w windzie to blad. Nawet systemu nie moglem przeinstalowac (zadnego). Kolega nie zrazony tym faktem kupil to sama plyte :) hehe i juz oddal

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak to jest alternatywa tylko mialem plyte model strasza pod p2 i do p3 Agp x2 i ATA 66 i jak szybko ja kupilem to oddalem. Wsadzilem w nia celka 466 (bo myslealem ze lepsza od BX) i divx sie ciely i ogolnie wolno to chodzilo.

Podobno byl problem w chipe bo Via zrobila jakies mostki pseudosynchroniczne i na szynie 66 bylo duze opoznienie. (cos takiego)

Ale nie zrazony tym wszadzilem w nia celka 900. wlaczyc sie wlaczyl do windowsa wszedl i gdzie bym nie klinknol w windzie to blad. Nawet systemu nie moglem przeinstalowac (zadnego). Kolega nie zrazony tym faktem kupil to sama plyte :)  hehe i juz oddal

nie mówie że to jakiś 7 cud świata, ale u mnie śmigało spoko od złożenia ani jednego blue screna co jak na 120 zł za nówkę to sukces, wiadomo że taki LuckyStar ma większą ilośc zwalonych egzemplarzy niż renomowane marki ale egz. brachola jest spoko do jego zastosowań uważam że jest lepsza niż BX bo ma ATA100 i AGPx4, a wydajnośc pamieci w Sandrze tez nie tragicznie bo tylko 10% gorzej od BX, chipset to ulepszona wersja A. A zresztą Ty piszesz o innej płycie ta co ja kupiłem to jest LuckyStar 6VA694 ver. 2.0+.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale nie zrazony tym wszadzilem w nia celka 900. wlaczyc sie wlaczyl do windowsa wszedl i gdzie bym nie klinknol w windzie to blad. Nawet systemu nie moglem przeinstalowac (zadnego). Kolega nie zrazony tym faktem kupil to sama plyte :)  hehe i juz oddal

nie mówie że to jakiś 7 cud świata, ale u mnie śmigało spoko od złożenia ani jednego blue screna co jak na 120 zł za nówkę to sukces, wiadomo że taki LuckyStar ma większą ilośc zwalonych egzemplarzy niż renomowane marki ale egz. brachola jest spoko do jego zastosowań uważam że jest lepsza niż BX bo ma ATA100 i AGPx4, a wydajnośc pamieci w Sandrze tez nie tragicznie bo tylko 10% gorzej od BX, chipset to ulepszona wersja A.

skoro chodzi dobrze to ok nic nie mowie. Ja wtedy stracilem zaufanie do Via ktore robi cos pod pII i pIII. Dobrze ze dzis jest znacznie lepiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Via i Intel dla mnie odpada. Miałem doczynienia przez długi czas z takim zestawem i jest to porażka roku. Non stop wysypy systemu itp. Co dziwne w zestawie gdzie siedzi mobo na i815 zamiast Via wszystko chodzi ok. Co jak co, ale IMO Via to tylko AMD.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Via i Intel dla mnie odpada. Miałem doczynienia przez długi czas z takim zestawem i jest to porażka roku. Non stop wysypy systemu itp. Co dziwne w zestawie gdzie siedzi mobo na i815 zamiast Via wszystko chodzi ok. Co jak co, ale IMO Via to tylko AMD.

OK Twoje zdanie, Twoja decyzja ale często mnie dziwi na różnych forach ludzie przejechali 1 raz na jakiejś konfiguracji i to że wiele innych podobnych kompów chodzi OK to nic. U mnie w robocie na kilkudziesięciu kompach między awaryjnością Intel+Intel a Intel+Via nie widzę żadnej różnicy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od każdej reguły są wyjątki :wink: Ja co jakiś czas jestem zmuszony do reinstalacji sys'u (teraz robie to juz Ghostem z rozpędu), aby sys nie zawieszał sie co chwilke... A na i815 wszystko stoi stabilnie :| Szkoda bo teoretycznie mozliwosci maja lepsze chipsety od VIA.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...