PhoeeeniX Opublikowano 23 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2006 Witam. Myśle że temat zainteresuje także innych ale nie wiem czy dużo użytkowników będzie znało odpiwedź. Mianowicie kupiłem dziś dysk i nagrywarke w wersjach OEM. Myśle że są nowe bo nawet łądnie pachną ale jak np. poznać czy sprzęt był już używany czy nie ?? Może jakiś program o dacie produkcji :) ?? Jeśli chodzi o pamięć ram to wiem że w CPU-Z pokazje date produkcji. Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 23 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2006 (edytowane) Witam. Myśle że temat zainteresuje także innych ale nie wiem czy dużo użytkowników będzie znało odpiwedź. Mianowicie kupiłem dziś dysk i nagrywarke w wersjach OEM. Myśle że są nowe bo nawet łądnie pachną ale jak np. poznać czy sprzęt był już używany czy nie ?? Może jakiś program o dacie produkcji :) ?? Jeśli chodzi o pamięć ram to wiem że w CPU-Z pokazje date produkcji. Pozdro dysk: "Power-On Time Count" powie ci ile godzin dysk przepracował "Start/Stop Count" powie ile razy był włączany nagrywarka: hmmm, trudno wyczuć podaj firme i model Edytowane 23 Lutego 2006 przez Zawadaki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PhoeeeniX Opublikowano 23 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2006 (edytowane) Benq DW1655 a co to am do rzeczy :) ? EDIT: Masz jakieś linki żeby ściągnąć te porgramy bo ja znaleść nie moge ?? Edytowane 23 Lutego 2006 przez PhoeeeniX Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 23 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2006 dysk: "Power-On Time Count" powie ci ile godzin dysk przepracował "Start/Stop Count" powie ile razy był włączany nagrywarka: hmmm, trudno wyczuć podaj firme i model Czasem są to minuty. Dane najlepiej odczytywać programem EVEREST. Zawadaki ma na myśli odczyt SMART. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Didymos234 Opublikowano 23 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2006 Benq DW1655 a co to am do rzeczy :) ? EDIT: Masz jakieś linki żeby ściągnąć te porgramy bo ja znaleść nie moge ?? Jest nowa, bo miała premierę może 2-3 miechy temu :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeatheN Opublikowano 23 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2006 Jest nowa, bo miała premierę może 2-3 miechy temu :)może i nowa ale czy nie używana:? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PhoeeeniX Opublikowano 24 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2006 (edytowane) No właśnie nowa se moze być zawsze :)) Ja chce być jej pierwszym użytkownikiem :)) Edytowane 24 Lutego 2006 przez PhoeeeniX Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PhoeeeniX Opublikowano 24 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2006 A inne dane w smarcie w everest o czym informuja ?? np. 1. Raw Read ERROR Rate 2.Spin up Time i całą reszta. Może ktoś link z forum ma :))?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
funfel Opublikowano 24 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2006 http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=166218 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrk_BaltazaR Opublikowano 26 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2006 A czy można odczytać przebieg temperatur w jakich dysk pracował? Chciałbym wiedzieć czy właściciel nie podsmażył takiego dysku. Noszę się z zamiarem kupienia 2,5" dysku do obudowy USB. Ale używanego, nowy za drogi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 26 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2006 A czy można odczytać przebieg temperatur w jakich dysk pracował?NIE Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
locker Opublikowano 26 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2006 może i nowa ale czy nie używana:?Zależy też gdzie kupione. Jeśli w dużym sklepie to może i nie używane ale małe sklepiki przynajmniej ja się z tym spotkałem pozwalają sobie przepalić kilka płytek na napędzie by go sprawdzić i takie tam :). A duże sklepy podejżewam że lecą taśmowo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 26 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2006 NIE Można odczytać najwyżej max temperaturę jaką dysk osiągnął. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PhoeeeniX Opublikowano 26 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2006 Gdzie odczytać max. temp. dysku ??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 26 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2006 Można odczytać najwyżej max temperaturę jaką dysk osiągnął.NIE Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
locker Opublikowano 28 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2006 Gdzie odczytać max. temp. dysku ???Program HD Tune Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 28 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2006 (edytowane) Program HD Tune Można nawet w EVEREST o czym Zawadaki nie ma nawet zielonego pojęcia. Edytowane 28 Lutego 2006 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bellum Opublikowano 28 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2006 (edytowane) Można nawet w EVEREST o czym Zawadaki nie ma nawet zielonego pojęcia. sprawa z "max. temp. dysku" wymaga pewnego sprostowania i wygląda tak: po pierwsze taką temperaturę można odczytać z pozycji oznaczonej jako "<specyficzne dla dostawcy>" ("BE" w przypadku dysków Samsung i nowych serii WD w przypadku dysków Maxtor przypuszaczalnie parametr "CB" u pozostałych producentów może to być któraś z pozycji opisanych jako "<specyficzne dla dostawcy>"), problem polega na tym ze nie wszystkie dyski mają tą pozycję w SMART, lub nie da się określić z całą pewnością który pozycja opisana jako "<specyficzne dla dostawcy>" jest tą właściwą, jak nie ma to znaczy ze dysk takiego monitowania temperatury nie prowadzi i NIE da się określić maksymalnej temperatury po drugie parametr zmienia się *trwale jedynie po przekroczeniu pewnej wartości progowej (wskazanej w kolumnie Próg) ustalonej konkretnie dla modelu dysku *trwale - wartość może wzrosnąć ale nie może zmaleć Edytowane 1 Marca 2006 przez Zawadaki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...