stratuss Opublikowano 23 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2006 (edytowane) Odebralem dzis kompa. Skladalem w komputroniku wiec wszystko powinno byc ok. Ale martwi mnie to ze w speedfanie mam temp na procku 70C i widzi mi tylko jeden wentylator (czyli takjakby CPUFAN nie byl podlaczony a chyba powinien). Taka sama temp mam tez w Lavalys Everescie. Rozbierac kompa i sprawdzic czy jest podlaczony i co sie dzieje czy to kwestia czego innego ? Potrzebuje informacje o temp bo niedlugo bede go krecil a tak to [gluteus maximus] :/ http://img96.imageshack.us/my.php?image=temp7hv.jpg Edytowane 23 Lutego 2006 przez stratuss Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiu Opublikowano 23 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2006 Daj odczyt z BIOSu..... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stratuss Opublikowano 23 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2006 Daj odczyt z BIOSu..... Wlasnie mialem zedytowac. Z Biosu jest 25-26 czyli tyle co byc powinno. Co robic ? I skad te 70 ? w Everescie mam wyraznie Processor 70 a te 25 a 26 przy AUX. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_q_b_a_ Opublikowano 23 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2006 No sprawdź czy się wentylator kręci na wszelki wypadek. A z tego co wiem, to w Everescie czasami jest temperatura procka odwrotnie z temp. płyty. Ale w Speedfanie czegoś takiego chyba nie ma, więc nie wiem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość majkel84 Opublikowano 23 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2006 jaka płyta ? Temp 1 to temp CPU temp3 to chyba mosfety Everest pewnie źle odczytał mimo to 70* na cokolwiek to za duzo dawaj nawiew na poszczególne elementy i sprawdzaj kiedy spada Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdAm_00 Opublikowano 23 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2006 może poprostu masz czujnik zepsuty?? :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stratuss Opublikowano 23 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2006 jaka płyta ? Temp 1 to temp CPU temp3 to chyba mosfety Everest pewnie źle odczytał mimo to 70* na cokolwiek to za duzo dawaj nawiew na poszczególne elementy i sprawdzaj kiedy spada Gigabyte k8nf9 nforce 4. Moze te 70 to blad jakiegos czujnika ? Odebralem komp swiezo z komputronika gdize zawsze jest testowany wczesniej. Gdzie moge miec 70C ? Bez przesady :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wolan Opublikowano 23 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2006 (edytowane) Taki urok tej plyty ;) mialem tak na K8NE i na K8NF-9 tez tak mam ;) Wiec sie nie martw. Edytowane 23 Lutego 2006 przez Wolan Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stratuss Opublikowano 23 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2006 Taki urok tej plyty ;) mialem tak na K8NE i na K8NF-9 tez tak mam ;) Wiec sie nie martw. Aha ok dzieki ;) To powiedz mi jeszcze ktore jest ktore ;) Czyli te temp z 70C i z 1C moge wylaczyc z speedfana ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdAm_00 Opublikowano 23 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2006 nie znam sie na "gigabajtach" ale może nie masz najnowszego biosu i to powoduje przekłamania w odczycie temperatury...niech ktoś sie wypowie co ma GB ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arczowsky Opublikowano 23 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2006 sąsiąd ma K8NF-9 i ma to samo - 70 stopni, tak więc imo nie ma sie czym martwić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popek102 Opublikowano 23 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2006 Nowy Everest 2.20 poprawnie odczytuje temp. na Gigabyte k8nf9 nforce 4. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deadfrog Opublikowano 26 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2006 To ja sie moze podczepie pod temat :-P Mam athlona64 3200+ na winchesterze. Problem polega na tym ze w ogole mi nie podaje temperatury :/ W biosie zamiast temperatury jest taka kreska -, w everescie tez nic nie ma.... A mobo to gigabyte k8nxp-sli. Jak myslicie to wina procka? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdAm_00 Opublikowano 26 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2006 może na mobo czujnik sie zepsuł....albo bios jest zdupcony jakoś ;) offtop: może mi sie wydaje ale ktoś już ma taki avatar na tym forum :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deadfrog Opublikowano 26 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2006 Bios napewno nie bo miałem F6 pozniej F8 a teraz F10 i jest tak samo. A moze to byc wina procesora? P.S. (OT) jak narazie u nikogo nie widziałem. najwyzej zmienie :cry: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stratuss Opublikowano 26 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2006 No i mam jeszcze jedno pytanko. Otoz przy vcore 1.475-1.500 przy 16M SuperPi temperatura nie przekraca 37C. Czy to mozliwe zeby przy podniesieniu napiecia byla tak mala temperatura na procku ? Czy moze mam zdupcony czujnik ? Mam boxowe chlodzenie i jeszcze nic nowego nie wkladalem do tego kompa a wydawalo mi sie ze A64 Venice 3000+ chodza w spoczynku kolo 30 a w stresie kolo 40. A ja w spoczynku mam 25/26 co jest podejrzanie malutro ;o Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiu Opublikowano 26 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2006 Temperatura normalna, po prostu nowe procki AMD się nie grzeją ;] tak jak stare T-bredy czy co gorsza thunderbirdy...:blink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
martin_n Opublikowano 26 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2006 Również potwierdzam (a mam Semprona s939 i K8N-SLI) i co do tego speedfana Temp1 to procesor a temp3 to chipset (u mnie 69C :rolleyes: ehh.. ) Także wszystko wporządku ;) Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kas Opublikowano 26 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2006 @strauss Temperatura prawdopodobnie zanizona przez czujnik, nie mozliwe by na boxie bylo 25/26 C w idle a tym bardziej 37 C na 1.5V w stresie. @grzesiu Venice sie mniej grzeja niz starsze athlony ale bez przesady 25 C to prawie temperatura powietrza w jego mieszkaniu... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stratuss Opublikowano 26 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2006 @strauss Temperatura prawdopodobnie zanizona przez czujnik, nie mozliwe by na boxie bylo 25/26 C w idle a tym bardziej 37 C na 1.5V w stresie. Nawet jesli mam air duct tunelowy na BOXa ? Wiec co mam z tym zrobic ? Mam zamiar niedlugo jeszcze go krecic, bez prawidlowych temperatur moge spalic proca :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiu Opublikowano 26 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2006 @strauss Temperatura prawdopodobnie zanizona przez czujnik, nie mozliwe by na boxie bylo 25/26 C w idle a tym bardziej 37 C na 1.5V w stresie. @grzesiu Venice sie mniej grzeja niz starsze athlony ale bez przesady 25 C to prawie temperatura powietrza w jego mieszkaniu... Możliwe ze temperatura troche zanizona, ale jezeli by miał 20c w pokoju to mozliwe ze na defaultowym napieciu procek by miał te 26c w idle. Myślę ze czujnik nie zaniza sporo, max 3-5c... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kas Opublikowano 26 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2006 I o te 3-5 stopni ktore najprawdopodobniej mobo zanizania sie rozchodzi. IMO nie przekraczaj 1.5V przy podkrecaniu, a na temperatury za bardzo nie patrz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stratuss Opublikowano 26 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2006 Zauwazylem jeszcze ze w biosie po rozruchu w PC Health mam 30C a w windzie 26C. Wiec to raczej nie jest kwestia czujnika bo ta temp. z biosu by sie zgadzala a w windzie powinnna byc dodatkowo o jakies 2C wieksza czyli 32C by mialo sens przy vcore 1.475 Wiec moze to kwestia sterownikow od plyty skoro w biosie mam dobra a w windzie zla ? Opieram sie o Everest i SpeedFan. Jaki jeszcze programik moge sobie sciagnac ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stratuss Opublikowano 26 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2006 Eh, w kazdym programie to samo wiec chyba jestem zdany na ten zwalony czujnik :/ Nawet w dolaczonym programie easytune do mojej mobo w ktorym moge sobie podkrecac procka jest opcja pc health czyli taka jak w biosie i tam tez zczytuje temp na poziomie 26/27 :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stratuss Opublikowano 26 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2006 Chyba nic nie poradze wiec napisalem do producenta ;) Wiec jaka powinna byc temp. mojego procka przy 1.475V i boxowym radiatorze i coolerze ? Dodatkowo mam wentyl zaraz pod zasilaczem wyciagajacy powietrze z obudowy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...