Skocz do zawartości
ARBAL

Problem z HDD, płytą czy juz nie wiem z czym POMOCY!

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Moja konfiguracja:

AthlonXP 1600+, 256 DDR RAM, Soltek DRV5, Modem, Live5.1 Player, Tuner TV AVER MEDIA CAPTURE 98, Geforce 2 PRO, LG 52x, CDRW LG 16x, HDD IBM 46GB, 2 dodatkowe wentylatory w obudowie, WIn 98SE, Zasilacz CODEGEN 250W, Soltek BIOS 1.2

Od pewnego czasu dzialo sie tak ze dysk nagle w czasie pracy sie wylaczal i nie mogl sie na nowo załączyc, komp chodzil ok TV MP3 nadal sie odtwarzaly ale nie mozna juz bylo nic z dyskiem zrobic tylko twardy reset. Potem komp sie odpala ladujeWindowsa i znowu dysk wylacza sie i nie che zalaczyc. mialem jeszcze 2 tygodnie gewarancji wiec oddalem HDD. Kupilem nowy dysk MAXTOR 60GB, Połączyłem i wszystko było OK. Ale po 3 tygodniach znowu to samo! Nie mam juz zadnych pomysłow co to moze byc? PLYTA? PRZEWODY? ZASŁABY ZASILACZ? pomozcie! Odłączyłęm juz CD i CDRW oraz wentylatory ale nadal jest tak samo...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napięcia sprawdziłem są OK. Może to rzeczywiście coś z taśmą to też jedno z moich podejzen. Tzn jesli dysk jest na koncu tasmy to wszystk owyglaa ze jest OK a jak jest podpiety do wtyczki na sroddku tasmy to czasem wlasnie wymieka, ale to tylko narazie moje domniemania...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wymieniłem wczoraj tasme i obserwuje ... nie chce zapeszac ale na razie jest OK. czy jest mozliwe ze to sie przegrzewa twardziel? czy zasilacz? mam 250W i zamiar rozbudowac jeszcze sprzet jaki zasilacz radzicie dokupic?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobre marki - zasilatory:

.fortron/source

.enlight

.enermax

Moze i nie sa to tanie zasilatory ale bardzo dobre. Ja szczerze te polecam.

Z tanszych mozesz tez wybrac np. .top power

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobre marki - zasilatory:

.fortron/source 

.enlight 

.enermax 

Moze i nie sa to tanie zasilatory ale bardzo dobre. Ja szczerze te polecam.

Z tanszych mozesz tez wybrac np. .top power

Wiesz uśmiałem się!

Po pierwsze od kiedy Topower (tak się to pisze) są tanie???

To jedne z lepszych zasilaczy i tak np. 420W z 2 wentylami najtaniej znalazłem za 270 pln (rzeczywiście tanio...) .

I ponadto z testów wynika (bo niestety nie spotkałem osoby mającej taki zasilacz) niezłe są zasiłki TT, cena ta sama co Topower.

Ponadto temat o kupnie zasiłki jest w faqu.

coto jest szmata?

to oczywiście taśma...

Ewentualnei kawałek materiału do czyszczenia/wycierania podłogi no i parę jeszcze innych znaczeń ma.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz, przy qpnie zasilki sie nie powinno oszczedzac (tak tez pisze w faq) wiec 270 zl. za dopry zasilator to nie jest duzo...(jak dla mnie :P )

A co do tamtych poprzednich zasilatorow to moje zdanie jest takie ze sa dobre i jest z nich jakis pozytywny poztytek. Jezeli sie z tym niezgadzasz..phi trudno :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

HEY!

jak pisalem wymienilem taśme do twardego i narazie jest OK

wczoraj ialem podlaczone wszystkie urzadzenia do ZASILACZA plus 2 dysk 40GB Seagate 5400rpm i sprzet sie nei wieszla

zauwazylem tylko ze moj MAXTOR 60GBb 7200rpm 133ATA wyadje czasem dziwny dziwek taki jak przedtem gdy zatrzymywal sie i nie mogl na nowo odpalic ale teraz sie nei zatrzymuje...

ogólnie ten dysk jest BARDZO cichy wiec ten dziwek mnei troskze martwi (jest dosc glosny "PRYK"...

Czy ktos z was zaobserwowal na takim MAXTOR'rze takie dziwne dzwieki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

HEY!

problem sie zakonczyl kupilem nowy zailacz 300W FEEL z regulacja obrotow wiatraka ijest OK!

przewody byly wporzadku teraz chodza 2 dyski MAXTOR i IBM po 60GB dodatkowy kontroler ATA i wszytsk ojest miodzio mocy wystarcza...

dzieki za pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...