Pageup Opublikowano 24 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2006 "Gazeta Prawna" pisze o zamiarze rządu zmniejszenia odpowiedzialności tych, którzy korzystają z nielegalnego oprogramowania komputerowego. Jeśli zostaną złapani na tym procederze, to zamiast dostać wysoką karę pieniężną, będą musieli tylko kupić program, którego nielegalnie używają. Obecnie - jak przypomina dziennik - osoba uprawniona, której prawa zostają naruszone, może wystąpić z roszczeniem o zapłatę podwójnej, a w przypadku gdy naruszenie to jest zawinione, potrójnej należnej jej wysokości wynagrodzenia. Jak czytamy w "Gazecie Prawnej", rząd tłumaczy konieczność zmian tym, że nasze prawo jest niespójne z prawem wspólnotowym. Twierdzi, że dyrektywa Unii nałożyła na Polskę obowiązek wprowadzenia tego zapisu. Z takim stanowiskiem ministerstwa nie zgadzaja się twórcy oprogramowania komputerowego. Uważają oni, że dyrektywa wyznacza wyłącznie minimalne standardy ochrony. "Gazeta Prawna " zamieszcza na ten temat opinię profesor Ewy Nowińskiej z Instytutu Wynalazczości i Ochrony Własności Intelektualnej UJ. Zwraca ona uwagę, że jeśli chodzi o kwestie odszkodowawcze w prawie autorskim, to Unia Europejska w żaden sposób nie wpływa na państwa członkowskie, aby dokonywały zmiany w tym zakresie. Dlatego - jej zdaniem - propozycje rządowe są niezrozumiałe. Więcej w dzisiejszej "Gazecie Prawnej". News z onet.pl Komentarz ode mnie:) czyli teraz już nie muszę kupować oryginała bo najwyżej jak mnie złapią to i tak go kupie czyli tylko mogę zyskać...to napewno zmiejszy skale piractwa w PL :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrcz Opublikowano 24 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2006 Jak zwykle nasi rządzący pod pretekstem dostosowywania do standardów unijnych wprowadzają co chcą... Za jakiś czas znowu zapłacimy za zmiany bo obecna okaże się niezgodna z prawem europejskim. Jak mnie to wk[...] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
::snoopy:: Opublikowano 24 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2006 "Niezgodne z prawem UE" Zawsze tak mówią, a nie koniecznie jest to prawda. Czerpią tylko kożyści. :angry: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quartzXXI Opublikowano 24 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2006 Mi to tam w sumie taki przepis by nie przeszkadzał, co nie znaczy że by mi pomógł ;) Jako że sprawa nie dotyczy mnie, bo otn ie jest moj problem, wiec ja sie nie przejmuje, i po sracie w gacie, jak ktos ma piraty i tak dalej je bedzie kupowal, jak oryginaly tez raczej on tego nie zmieni. Na zmniejszenie piractwa pomogloby tylko i wylacznie obnizenie cen prze dysrybutorow (wydawcow, producentow) gier Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mystery Opublikowano 25 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2006 no ale dla większości to tak będzie dużo zapłacić np za takiego photoshopa... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mevius Opublikowano 25 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2006 ale po co większości taki photoshop? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polaczek Opublikowano 25 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2006 a może w ministerstwach maja pirackie Windowsy :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shakell Opublikowano 1 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2006 No może ;) trzeba tam wysłać kontrolę z NIK-u. Ale kiedyś była jakas sprawa bodajże z senatorem walczącym o korzystanie z legalnego oprogramowania, potępiającym piratów itp. którego strona www była robiona pirackim programem. I wyszło szydło z worka ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...