Skocz do zawartości
Pageup

Rządowa Premia Dla Piratów Komputerowych

Rekomendowane odpowiedzi

"Gazeta Prawna" pisze o zamiarze rządu zmniejszenia odpowiedzialności tych, którzy korzystają z nielegalnego oprogramowania komputerowego.

Jeśli zostaną złapani na tym procederze, to zamiast dostać wysoką karę pieniężną, będą musieli tylko kupić program, którego nielegalnie używają.

Obecnie - jak przypomina dziennik - osoba uprawniona, której prawa zostają naruszone, może wystąpić z roszczeniem o zapłatę podwójnej, a w przypadku gdy naruszenie to jest zawinione, potrójnej należnej jej wysokości wynagrodzenia. Jak czytamy w "Gazecie Prawnej", rząd tłumaczy konieczność zmian tym, że nasze prawo jest niespójne z prawem wspólnotowym. Twierdzi, że dyrektywa Unii nałożyła na Polskę obowiązek wprowadzenia tego zapisu. Z takim stanowiskiem ministerstwa nie zgadzaja się twórcy oprogramowania komputerowego. Uważają oni, że dyrektywa wyznacza wyłącznie minimalne standardy ochrony.

"Gazeta Prawna " zamieszcza na ten temat opinię profesor Ewy Nowińskiej z Instytutu Wynalazczości i Ochrony Własności Intelektualnej UJ. Zwraca ona uwagę, że jeśli chodzi o kwestie odszkodowawcze w prawie autorskim, to Unia Europejska w żaden sposób nie wpływa na państwa członkowskie, aby dokonywały zmiany w tym zakresie. Dlatego - jej zdaniem - propozycje rządowe są niezrozumiałe.

Więcej w dzisiejszej "Gazecie Prawnej".

News z onet.pl

Komentarz ode mnie:)

czyli teraz już nie muszę kupować oryginała bo najwyżej jak mnie złapią to i tak go kupie czyli tylko mogę zyskać...to napewno zmiejszy skale piractwa w PL :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi to tam w sumie taki przepis by nie przeszkadzał, co nie znaczy że by mi pomógł ;) Jako że sprawa nie dotyczy mnie, bo otn ie jest moj problem, wiec ja sie nie przejmuje, i po sracie w gacie, jak ktos ma piraty i tak dalej je bedzie kupowal, jak oryginaly tez raczej on tego nie zmieni. Na zmniejszenie piractwa pomogloby tylko i wylacznie obnizenie cen prze dysrybutorow (wydawcow, producentow) gier

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No może ;) trzeba tam wysłać kontrolę z NIK-u.

Ale kiedyś była jakas sprawa bodajże z senatorem walczącym o korzystanie z legalnego oprogramowania, potępiającym piratów itp. którego strona www była robiona pirackim programem.

I wyszło szydło z worka ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi