bodhi1985 Opublikowano 24 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2006 Witam! Mam taki klopot. Kilka dni temu kupilem karte sapphire ati radeon 9600 pro. Zainstalowalem sterowniki omegi (takie mi polecono w sklepie). Na poczatku wszystko chodzilo ok, do wczoraj. Wczoraj gdy uruchomilem demko Call of Duty 2 i chcialem w ustawieniach grafiki rozjasnic obraz, komputer sie zawiesil. Zrobilem restart,przekonany ze to jakis blad systemu i odpalilem ponowni gre. Znowu to samo. Jednak gdy chce uruchomic gre bez wczesniejszej zmiany ustawien ,wszystko idzie elegancko. Wczoraj gralem w Splinter Cella i komputer sie co chwile zawieszal. Zrobilem format dysku ,zainstalowalem sterowniki Catalysty i znowu to samo. Co moze byc tego przyczyna? Sterowniki czy sprzet? Dodam tylko,ze gdy robilem test w 3dmark03, to odbyl sie on bez zadnych klopotow. Jest pewna rzecz, byc moze ona ma cos wspolnego z moim klopotem. Otoz wczesniej mialem karte GeForce FX 5500 i mialem taki klopot, ze jak w biosie mialem ustawione agp na 8x i ramy na karcie 128, to w grach migala mi grafika. Gdy zmienilem ustawienia na agp 4x i 64mb wszystko bylo ok. Jednak gdy teraz ustawie agp na 4 i 64mb to i tak gierki sie zawieszaja. PROSZE O POMOC! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psz3mo Opublikowano 24 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2006 jaki masz zasilacz?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bodhi1985 Opublikowano 24 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2006 (edytowane) 350W. Tutaj link - http://www.allegro.pl/item88607488_zasilac...ura_extra_.html Edytowane 24 Lutego 2006 przez bodhi1985 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greg505 Opublikowano 24 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2006 zasilacz "Take Me" :lol: :lol: za ta cene to bys wziol sporo lepszego Fortona zmien omegi na jakas inna wersje, i wylacz w biosie i podczas instalacji Fast Write's sprawdz jeszcze temperatury moze prockowi za goraco Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
3rr0r Opublikowano 24 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2006 (edytowane) Ten zasilacz to doskonale kazdemu znany MEGABAJT. Zmieniaj jak najszybciej jak nie chcesz sie pozegnac z nowa karta(badz polowa komputera)-jezeli chodzi o BIOS-podobno radki nie lubia FastWrite, wiec dla pewnosci sprawdz czy masz WYLACZONE. edit:nie zauwazylem ze greg505 juz napisal o fastwrite :) Edytowane 24 Lutego 2006 przez 3rRoR Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bodhi1985 Opublikowano 24 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2006 (edytowane) Wiec fastwrite jest wylaczone a klopot nie zniknal. Zmienilem stery na catalyst'y i tez nic. i jest jeszcze taka rzecz,chociaz nie wiem czy ma to znaczenie. gdy uruchamiam komputer (czy tez go resetuje) mam taka sytuacja : pojawia sie okno WinXP i ten pasek ladowania i potem obraz robi sie na chwile czarny (ale to oczywiscie normalne) jednak u mnie w tym momencie moniotor zachowuje sie tak,jakby przeszedl w stan czuwania (tak jak dzieje sie po wylaczeniu komputera), a po chwili sie znowu odpala i pojawia sie ekran logowania z wyborem uzytkownikow. Edytowane 24 Lutego 2006 przez bodhi1985 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
3rr0r Opublikowano 24 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2006 Wiec jak widzisz wina zasilacza-musisz zmienic na cos markowego-tak jak radzil ci greg505-do wyboru masz fortrona, albo cos w podobnej cenie-np Modecom ktorego mam w podpisie(jest produkowany przez Fortrona). Najlepiej powiedz jaka kwota bylbys w stanie dysponowac-ktos ci cos doradzi. ew. zobacz na strone zenfista i wybierz taki ktory ci odpowiada(przy wiekszej gotowce). Mozesz zrobic jeszcze jedna rzecz-przeskanuj pamiec memtestem-nigdy nie zaszkodzi(ale jestem raczej pewien ze to zasilacz). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bodhi1985 Opublikowano 24 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2006 (edytowane) No niestety moj budzet jest dosc skromny. mam do dyspozycji okolo 100zl. moze taki - http://zenfist.pl/pID/208.htm ?? dziekuje bardzo za wszystkie odpowiedzi i pomoc!! ps. a co sadzicie o klopocie ktory mialem wczesniej z geforce'em - to ze musialem ustawic nizsze agp i ramy w biosie? Edytowane 24 Lutego 2006 przez bodhi1985 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bodhi1985 Opublikowano 24 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2006 (edytowane) no wiec tak. wymienilem zasilacz. pozyczylem od znajomego (na tym zasilaczu gosc pedzil Pentiuma IV 3,0Ghz i radeona x700pro) wiec moj sprzet to juz tym bardziej uciagnie. zainstalowalem inna gre. okazalo sie ze w innych grach jak rozjasniam gamme to nie zawiesza sie komp. i jest jeszcze jeden FENOMEN : mianowicie gdy wchodzi sie w Call of Duty 2 w ustawienia>grafika, to brightness ustawia sie za pomoca suwaka. mozna to zrobic na dwa sposoby : wcisnac przycisk myszy i trzymajac przesuwac suwak albo kliknac w dowolne miejsce na suwaku. jezeli robie pierwszym sposobem komp sie zawiesza, jak robie drugim nie - z tym ,ze nie moge klikac zbyt szybko w rozne miejsca. ale w minimalnych odstepach czasu klikniecia nie powoduja 'zwisu'. teraz to juz calkowicie nie wiem o co biega i czy mam sie fatygowac do serwisu. zeby bylo jasne - Call of Duty 2 przeinstalowalem juz 2 razy i mialem 2 formaty a dalej dzieje sie tak samo. jakies pomysly? Edytowane 24 Lutego 2006 przez bodhi1985 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psz3mo Opublikowano 24 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2006 a na innych grach niz Cod dalej sie komp wiesza?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bodhi1985 Opublikowano 24 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2006 wiesza sie wtedy gdy chce rozjasnic obraz. ale tylko jezeli sluzy do tego suwak i rozjasniam w sposob o jakim pisalem w poscie wyzej. natomiast w grach gdzie ustawia sie jasnosc za pomoca strzalek czy innych przyciskow wszystko jest ok. w poniedzialek komp idzie do serwisu. odechcialo mi sie zabaw. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
3rr0r Opublikowano 24 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2006 No to jest twoja decyzja czy chcesz oddac do serwisu-ja bym sie nie poddal tak latwo :) W kazdym razie mogles podac marke zasilacza znajomego. A co do tych bajerow z suwakami, pamietam ze kiedys na kompie qmpla, przy przesuwaniu suwakow myszka dalo sie slyszec cos w rodzaju zmieniajacej sie predkosci wiatrakow, a napiecia skakaly jak glupie. Ale to juz wrzucam jako luzna uwage-i tak zdecydowales sie na serwis :P Jak juz tam bedziesz-wymien zasilacz dla swietego spokoju-ten modecom w zupelnosci starczy na ta karte-nie wiem co jeszcze masz w kompie, ale wydaje mi sie ze pociagnie 'dosc mocne' konfiguracje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grucha177 Opublikowano 25 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2006 czesc, ja mialem identyczny problem ale po zmianie biosu w karcie mam 9800 pro i bawilem sie troche po tym zdarzeniu juz sie nie bawie hahaha identycznie gry sie wylaczaly albo wieszaly a w czasie wgrywania windy monitor przechodzil w stan czuwania i sie wlaczal na nowo jak pomoze to dobrze zobacz bios moze ktos cos przy nim kombinowal???? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bodhi1985 Opublikowano 26 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2006 (edytowane) sluchaj dzieki za info ,ale nie bardzo rozumiem o co Ci chodzi. nie wiem za bardzo czy Ty miales klopot i po zmianie biosu bylo ok, czy chodzi Ci o to ze bawiles sie z biosem ,a potem byly klopoty?? jak mozesz to napisz ,jak ostatecznie rozwiazales ten klopot. dzieki! PS. jak sie update'uje bios w grafie? albo jak mozna sprawdzic ,czy ktos przy nim kombinowal? Edytowane 26 Lutego 2006 przez bodhi1985 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Luk3 Opublikowano 26 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2006 (edytowane) to jest standard na tych kartach to nie żaden zasilacz nie słuchaj ich niektórzy na tym forum na każdy problem mają odruch pawłowa: zmień zasilacz!!! a część z nich jeszce do tego kup fortrona!! powoli ludziki :wink: ja na swoim 9550 ( ten sam układ przypominam ) miałem podobnie miałem zasilacz feel 300W teraz fortrona i na podkręconym i na stocku po drodze stery catyst i omegi róóóżne naprawde( bo jeszce w ET sie komp wieszał po 20 sec zawsze bez ruszania jasności na któryhś bodajże 5,2 to troche ich potestowałem) i zawsze było to samo: chce ruszyć pasek jasności w ET ->zwiecha :D co ciekawe na gf 2 tego nie ma i na 9500 tego nie ma rozwiązaniem jest nie ruszanie tego paska lub umiejętne :blink: go ruszanie i tyle aaa czemu pisałem o ET ? bo wszystkie te gry chodzą na zmodyfikowanym silniku quake'a 3 są po prostu spokrewnione i ten sam babol błąd niestabilność na tym układzie się objawia fast writes off i on nic nie zmienia ... Edytowane 26 Lutego 2006 przez Luk3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bodhi1985 Opublikowano 26 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2006 heh. czyli nie ma na to sposobu? to na chol*** mi taka karta graf? niestety moj monitor mimo ustawienia jasnosci na max jeest i tak 'ciemny' i niestety musze to nadrabiac rozjasnianiem w opcjach w grach. wiec opcja "nie ruszanie paska" nie wchodzi w gre! w takim razie wysylam kompa do serwisu i niech oni sie dalej martwia! place kase to niech smiga! dzieki wszystkim za pomoc! zobaczymy co asy z serwisu wymysla :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Jany2 Opublikowano 26 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2006 Witam! Mam taki klopot. Kilka dni temu kupilem karte sapphire ati radeon 9600 pro. Zainstalowalem sterowniki omegi (takie mi polecono w sklepie). Na poczatku wszystko chodzilo ok, do wczoraj. Wczoraj gdy uruchomilem demko Call of Duty 2 i chcialem w ustawieniach grafiki rozjasnic obraz, komputer sie zawiesil. Zrobilem restart,przekonany ze to jakis blad systemu i odpalilem ponowni gre. Znowu to samo. Jednak gdy chce uruchomic gre bez wczesniejszej zmiany ustawien ,wszystko idzie elegancko. Wczoraj gralem w Splinter Cella i komputer sie co chwile zawieszal. Zrobilem format dysku ,zainstalowalem sterowniki Catalysty i znowu to samo. Co moze byc tego przyczyna? Sterowniki czy sprzet? Dodam tylko,ze gdy robilem test w 3dmark03, to odbyl sie on bez zadnych klopotow. Jest pewna rzecz, byc moze ona ma cos wspolnego z moim klopotem. Otoz wczesniej mialem karte GeForce FX 5500 i mialem taki klopot, ze jak w biosie mialem ustawione agp na 8x i ramy na karcie 128, to w grach migala mi grafika. Gdy zmienilem ustawienia na agp 4x i 64mb wszystko bylo ok. Jednak gdy teraz ustawie agp na 4 i 64mb to i tak gierki sie zawieszaja. PROSZE O POMOC! :unsure: Mialem podobny problem ,tylko ze z Radkiem 9700, myslalem ze to wina sterow,potem zasilki itd. a okazalo sie ze 512 ramu, bylo za malo,heh glupol ze mnie,dolozylem 256 i problem zniknal,wszystko chula ja nalezy az milo patrzec. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Luk3 Opublikowano 26 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2006 e nie sądze żeby to był ram wczytaj się w tekst właściciela tematu na pewno podobny problem miałeś ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Jany2 Opublikowano 27 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2006 e nie sądze żeby to był ram wczytaj się w tekst właściciela tematu na pewno podobny problem miałeś ? :-| a jednak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ramssey Opublikowano 27 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2006 No coz ja nie wiem czy to przez zasilacz.Ja nie moge zmieniac w biose ustawien jesli chodzi o to agp itd to o czym wy piszecie moze dlatego ze mam plyte glowna z 2002 roku gigabyte Ga - 8IE i nie wiem czy jakbym wgral jakies uaktualnienie biosu to czy bede mial te opcje choc biosu nie moge znalezc bo jest platny z tej trony producenta phoenix.A odnosnie tego zasilania to ja nie wiem.Ja mam zasilacz 230W i radeona 9550 z zegarami 440/500 mhz i smiga normalnie choc nie widze wiekszej roznicy jak jest na standardowych zegarach choc w 3De mark o wiele ma lepsze wyniki.Moze poprostu cos w tym biose masz porabane.Zaladuj moze optymalne ustawienia w biose. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bodhi1985 Opublikowano 23 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2006 No i po długim czasie oczekiwania wreszcie znana jest przyczyna kłopotów ,a komputer już wrócił z serwisu. Otóż okazało sie, że zawinił procesor i RAM. Po wymianie tych dwóch podzespołow wszystko smiga. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...