Skocz do zawartości
Adler91

Oc Celka

Rekomendowane odpowiedzi

Przedewszystkim to chciał bym się przywitać bo jestem tu nowy.

Mam taki problem, celka na rdzeniu Northwood i chciał bym mu zmienić napięcie, ale na mobo w BIOS nie znalazłem takiej opcji, czy idzie to jakoś odblokować lub ustawić gdzieś indziej?? Najwięcej bez zmiany Vcore udało mi sie uzyskać 2.50GHz ale był niestabilny, temp. wychodziły w granicach 41C. Moim zdaniem po zmianie Vcore poszedł by więcej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To pomoże mi ktoś??

jeżeli najnowszy BIOS płyty głównej nie oferuje takiej możliwości to nic nie da się zrobić

ewentualnie możesz poszukać w sieci czy nie ma jakiegos opracowania na temat Vmod procesora :google:

ale szczerze wątpię, żebyś coś znalazł

Edytowane przez Zawadaki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wystarczy zdrutować proca i można wycisnąć do 1.85v z tego na procu. Tyle tylko że to wiele nieda. Miałem celka northwooda 2.4 kręconego na 3.2 a i tak wydajność w grach była gorsza niż w zwykłym p4 2ghz nie kręconym, którego miałem wcześniej. Celek D to jest to, fajnie się kręci a do tego wydajność dużo ciekawsza niż u poprzednika.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja na mojej maxymalnie zdupy plycie (gorszej nie widzialem, ale to nie ja kupowalem tylko ojciec moj) max robie 2.64 (fsb do 132) a biosa do niej jak ktos znajdzie nowszego to bede bardzo wdzieczny. ale przy tak niskim fsb (100 robilo sie z celeronow 300 i 350 :P) takze zalatwie lepszy wentylatorek i to wszystko, trzeba zmienic procka i plyte :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Adler91 więc jak widać wyższe napięcie to nie wszystko poprostu procek nie kręci sie zbyt dobrze, i tak jak ktoś wcześniej napisał zmiana napięcia nie wiele by tu dała no ewentualnie temperautura by wzrosła, a może pamiątki ci już nie wyrabiają jak masz jakieś no-name <_<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi sie udało docisnąć Celinke taką do 2.66 na ASRocku (max było 3 GHz niestabilne) - a i tak wydajność żałosna

Kolejne MHZ'e (od 2.6 GHz) dawały przyrost rzędu 1-2 FPS w 3DMarkach i grach

P4 Northwood 2.6 odkręcony na 2 GHz żżarł ją bez problemu ;)

Edytowane przez AragornPL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uhm, nie jest wcale az taki slaby, ja go mam wykreconego na 2.9 i w 3dMarku 2003 - 410-420 CPu scorre a bez oc okolo 270, w MCS CPU bechmark 5 - bez oc 1500 pkt po co 3800 pkt. Wiec w moim przypadku oplacalo sie go krecic

Napiecie ustawia sie automatycznie i wacha sie od 1.52 v (orginalne) do 1.65 v

Temperatura w stresie po godzinnej grze w Battlefielda 2 43*C narazie nienazekam na niego az tak, jednak niewielka ilosc L2 Cache zmusza mnie do kupna celeronka D

A tutaj Screen (zaden fake)- http://img216.imageshack.us/img216/3204/cpu6zv.jpg

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

Jezeli niepotrzebnie odswiezalem temat to z przepraszam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

heh, ja miałem prescota celerona D 2400@3600 i na 2400mhz na fx 5500 miałem 7100 pkt w 3dmatku 2001SE a na 3600 7136pkt, jaki sens podkrecania tego?? puste mhz, dobre tylko do screena z cpu-z. Kupiłem semprona 64 na s754 3000+ (1800mhz) i w 3dmarku na tej samej grafie było bez oc procka 7463pkt a po podkreceniu do 2700mhz było 8200pkt, polecam zmiane na semprona.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

heh, ja miałem prescota celerona D 2400@3600 i na 2400mhz na fx 5500 miałem 7100 pkt w 3dmatku 2001SE a na 3600 7136pkt, jaki sens podkrecania tego?? puste mhz, dobre tylko do screena z cpu-z. Kupiłem semprona 64 na s754 3000+ (1800mhz) i w 3dmarku na tej samej grafie było bez oc procka 7463pkt a po podkreceniu do 2700mhz było 8200pkt, polecam zmiane na semprona.

Na Sempie 3000+ masz max 8200 pkt ????????????

a i powiedz mi ktos jaka jets max bezpieczna temperatura dla Celeronka 2.0 Northwood'a ? ja na 2.5ghz na idle mam 40C, w stresiku dochodzi do 60...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niedlugo kupuje sobie Athlona 64, wiec chcialem sie zapytac czy Moj Celek Wystartowalby na 4.0Ghz :P na chlodzeniu wodnym lub azotem ;] bo skoro kupuje sobie nowego to milabym zamiar sie nim pobawic jezeli wyciagnolby 4.0 to moze bym go zatrzymal, a jak nie to na odstrzal :P

Zmieic na 4.0 sie da (20x200) pamieci niebede podkrecal bo niewytrzymaja zostawie na 400 mhz napiecie Agp sie niezmienia automatycznie wiec niema zagrozenia chyba dla innych podzespolow nie wiem sam O_o :PxD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

amieci niebede podkrecal bo niewytrzymaja zostawie na 400 mhz

Ej stary no ale jak kręcisz proca przez FSB to pamięci też podkręcasz więc wątpie żebyś na średnich pamięciach wyciągnął 4,0 ghz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na mojej płycie jedynie co to maks. 2300 Mhz. Żałosne jak nigdy dotąd. Nie wiem gdzie taką płytę główną wyrzasnełem ale jest do [gluteus maximus]. Ma może 5 ustawień w biosie ( na serio ).

Widze że masz takie same pamiątki jak ja, wiem że sie słabo kręcą ale ja je troszke lepiej podgoniłem :D

Edytowane przez fredus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi