Skocz do zawartości
Kaeres

Wentyle - jeden czy dwa ?

Rekomendowane odpowiedzi

Zastanawia mnie wlasnie ile wentyli wsadzic z boku obudowy.

Problemu bym nie mial bo watkow podobnych bylo mnostwo ale ja chce albo 2 mniejsze wentyle 80x80 ewentualnie 120x120 albo 1x naprawde wielki wentyl na srodku. Co bedzie wydajniejsze i cichsze ?

Oba przypadki potraktuje napieciem 5V ew. 7V.

Jeszcze jedno. Nie widzialem nigdy w sklepach tak wielkich wentyli, np. 240x240 albo minimum 200x200. Sa gdzies takowe ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problemu bym nie mial bo watkow podobnych bylo mnostwo ale ja chce albo 2 mniejsze wentyle 80x80 ewentualnie 120x120 albo 1x naprawde wielki wentyl na srodku. Co bedzie wydajniejsze i cichsze ?

Jeszcze jedno. Nie widzialem nigdy w sklepach tak wielkich wentyli, np. 240x240 albo minimum 200x200. Sa gdzies takowe ?

Z tychwiększych to możan spotkać czasem 170x170 (większe chyba są rzadkościa). I tu ze względu na cenęwybrałbym chyba 2x120x120 bo wydajność zbliżona a cena niższa...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tychwiększych to możan spotkać czasem 170x170 (większe chyba są rzadkościa). I tu ze względu na cenęwybrałbym chyba 2x120x120 bo wydajność zbliżona a cena niższa...

Popieram.

Taki jeden duzy to nie wiem czy bylby wydajniejszy.

Musialbyc miec tez rownie mocne "wysysanie" z obudowy , i naczj IMHO bez sensy.

No moze efekt wizualny bylby fajny, ale to chyba nie wszystko ?

Na twoim miejcu dalbym max 120mm, a nawet 92mm.

Mialem tak w poprzedniej budzie , wystarczalo , puszczone na 5V byly lekko szumiace tylko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

200x200 i 240x240 spoko mozesz dostac, przynajmniej we wroclawiu, ale one sa na 24V

ale 200x200 w kompie to troche duzo i czym potem wyciagniesz to powietrze co nim wpompujesz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

200x200 i 240x240 spoko mozesz dostac, przynajmniej we wroclawiu, ale one sa na 24V

24 V to akurat nie problem - na 12V powinny startować, i mając wciąż sporą wydajność być ciche ... możesz zapodać ceny ? modele ?

ew. czy byłaby możliwość sprowadzenie niejako "przez" Ciebie, rad ?

ale 200x200 w kompie to troche duzo i czym potem wyciagniesz to powietrze co nim wpompujesz

hmmm ... wole wyciągnąć i zdać się np. na dziury w budzie ... albo drugi taki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

24 V to akurat nie problem - na 12V powinny startować, i mając wciąż sporą wydajność być ciche ... możesz zapodać ceny ? modele ?

ew. czy byłaby możliwość sprowadzenie niejako "przez" Ciebie, rad ?

Ceny nie znam, bo sie nie interesowalem takimi bydlakami, sklep mam podrodze z uczelni, to moge zobaczyc, ale dopiero w poniedzialek.

A co do sprowadzenia, to czemu nie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dwie 90 puszczone na 7v duzo zdzialaja + np dzira na dachu zeby powietrze dobrze wychodzilo i jest roznica umnie ok 10 stopni

mowie dogory dziura bo mam tam 120 tylko to "startujacy helikopter" wiec stoi nieruchomo chociaz latem bedzie sie przydawal :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...