Skocz do zawartości
Viperus

Dziwne Rozmazanie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam mały problem z 21" a mianowicie obraz jest dziwnie przeciągnięty w prawo np. na pulpicie windowsa gdy otworze jakieś okienko to widze jak po prawej stronie jest jakaś taka "mgiełka", widoczna najbardziej na czarnym tle. Czy może być to wina kabla (d-sub) ? Monitor posiada jeszcze BNC.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. pisz normalnie

2. to moze byc kwestia wycentrowania obrazu - ustawia sie to z menu serwisowego (najczesciej)

to nie ma nic wspolnego z ustawieniem na srodku wyswietlanego obrazu (co ustawia sie ze zwyklego OSD) tylko z ustawieniem ukladu odchylajacego -> okresleniem na luminoforze pola na ktore padaja elektrony

sprawdz czy za pomoca OSD mozesz obraz przesuwac w prawo - jezeli nie mozesz albo mozesz zdecydowanie mniej niz w lewo tzn ze uklad odchylajacy dziala nieprawidlowo - obszar na ktory padaja eletkrony przesuniety jest w lewo wzgledem srodka ekranu

przy krawedziach tego obszaru (na ktory padaja elektrony) obraz jest zawsze znieksztalcony

PS

moze to jest zagmatwane ale inaczej nie potrafie tego wyjasnic

w skrocie chodzi o to ze w kineskopie masz 2 pola:

- wieksze = obaszar w ktory uderzaja elektrony (po tym polu mozesz swobodnie przesuwac wyswietlany obraz)

- mniejsze = wyswietlany obraz

jezeli krawedz tego wiekszego pola nie jest schowana za ramka obudowy monitora to po przysunieciu wyswietlanego obrazu do tej krawedzi widac znieksztlacenia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obraz mogę przesunąć tyle samo w lewo co w prawo więc to chyba nie to.

Może to wina sprzętu ? Monitor połączyłem zwykłym, najtańszym kablem d-sub poprzez przejściówkę d-sub <-> DVI do dwóch GeForców 6600GT SLI.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obraz mogę przesunąć tyle samo w lewo co w prawo więc to chyba nie to.

Może to wina sprzętu ? Monitor połączyłem zwykłym, najtańszym kablem d-sub poprzez przejściówkę d-sub <-> DVI do dwóch GeForców 6600GT SLI.

miałem podobny problem, tyle że u mnie obraz był prawie w 90% rozmyty, pomogła wymiana kabala na ekranowany ze wzmacniaczem sygnal\łu i z filtrem [koszt od 35 do ok 150 -zaleznie od dlugosci i jakosci wykonania w moim przypadku wystarczyl kabel za 55zł] , jednym słwoem wymień kabel.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

miałem podobny problem, tyle że u mnie obraz był prawie w 90% rozmyty, pomogła wymiana kabala na ekranowany ze wzmacniaczem sygnal\łu i z filtrem [koszt od 35 do ok 150 -zaleznie od dlugosci i jakosci wykonania w moim przypadku wystarczyl kabel za 55zł] , jednym słwoem wymień kabel.

W takim rzaie jaki byłby najlepszy do 50 zł, an allegro są od 10-50 i chyba niczym się nie różnią (oprócz ceny)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znalazłem coś takiego:

http://www.allegro.pl/item88829308_kabel_m..._sub_5m_fv.html

i

http://www.allegro.pl/item90149652_kabel_m...x_bnc_1_8m.html

Który będzie lepszy BNC czy d-sub, cena jest podobna więc czy obraz będzie takiej samej jakości?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi