Skocz do zawartości
Gwynbleidd

Kompatybilność Zasilacza ?

Rekomendowane odpowiedzi

1 Składałem zestaw za pomoca konfiguratora zestawow na www.komputronik.pl. Wybrałem procesor i mobo na socket 754 i zasilacz Modecom ATX 350-GTF (obecnie nie ma go w ofercie), ale wyskoczyl mi blad kompatybilności. Zdaje mi się to dziwne. Czy to prawda ze nie moglbym wykorzystac tego zasilacza do platformy 754 ?

2. Modecom MC-350ATX vs Modecom ATX 350-GTF. Który lepszy, czym się rożnią (procz tego, ze ten pierwszy ma S-ATA)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 Składałem zestaw za pomoca konfiguratora zestawow na www.komputronik.pl. Wybrałem procesor i mobo na socket 754 i zasilacz Modecom ATX 350-GTF (obecnie nie ma go w ofercie), ale wyskoczyl mi blad kompatybilności. Zdaje mi się to dziwne. Czy to prawda ze nie moglbym wykorzystac tego zasilacza do platformy 754 ?

2. Modecom MC-350ATX vs Modecom ATX 350-GTF. Który lepszy, czym się rożnią (procz tego, ze ten pierwszy ma S-ATA)?

różnice między tymi dwoma modelami, mają zasadniczy charakter:

350-GTF:

jeden 8cm wiatrak wyciągowy tylnej ścianie

brak zgodności z ATX 2.0, czyli brak gniazda zasilania SATA, główna wtyczka zasilania ATX ma 20 pin, brak złącza zasalania PCI-E, pojedyncza linia +12V

MC-350ATX:

jeden 12cm wiatrak na spodniej ścianie

jest zgodny z ATX 2.0 czyli ma złącza zasilania SATA, główna wtyczka ATX na 24 pin, jest złącze zasilania PCI-E, podwójna linia +12V

jeżeli płyta główna z socket 754 nie wymaga zasalania z gniazda 24 pin, oraz większość mocy potrzebnej do zasalania procesora pobiera z linij +5, oraz nie masz karty wymagającej dodatkowego zasilania, to nie bedzie problemu z pracą na zasilaczu Modecom 350-GTF, w przeciwnym wypadku nie polecam takiego rozwiązania

Edytowane przez Zawadaki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niektóre płyty główne wyparzone w gniazdo zasilania 24pin wymaga zasilania z wszystkich 24pinów i przejściówką się nie zadowolą

niektóre płyty mimo posiadania gniazda 24pin nie korzystają z dodatkowych przewodów zasilania

dostępne przejsciówki:

24 -> 20

kiedyś widziałem 20 -> 24 gdzie brakujący prąd był brany z wtyczki AUX, ale jakoś wyginęły

rysunki poglądowe:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Edytowane przez Zawadaki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi