doluje Opublikowano 25 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2006 Witam, posiadam płyte asus A8N premium na pokładzie HDD sata Maxtor 250GB oraz w kieszeni maxtor 80GB ata133 zworka na slive i koledzy POMOCY - dysk 80GB podłaczony na tasmie bezpośrednio do pri_ide. W biosie dyski na ata ustawione na 'none' więc bios nie widzi 80-tki. Windowsik widzi 80GB jednak kopiowanie plików z 80-tki na sata idzie koszmarnie 3Mb/s i dysk sie cholernie grzeje. Przestawiałem zworke na mozliwe wsio sposoby, ustawiałem w biosie dyski ata na 'auto' wykrywało dysk 80-tke ale w trakcie dania polecenia przy zalogowaniu windowsa 'kopiuj' wywalało niebieski ekran ostrzegawczy windowsa i restart kompa. KOchani POMOCY!!!!! gg 1579489 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacusix Opublikowano 25 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2006 Na początek 80-tke przepnij na drugą taśme i ustaw na mastera. Jeżeli nie masz dobrze wentylowanej kieszeni do wyjmij dysk z niej a napewno przestanie się grzać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
doluje Opublikowano 25 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2006 Na początek 80-tke przepnij na drugą taśme i ustaw na mastera. Jeżeli nie masz dobrze wentylowanej kieszeni do wyjmij dysk z niej a napewno przestanie się grzać. Zmieniałe tasme na inna, ustawiałem na mastera (zworki ustawiałem na mastera, slave, cs enabled, cap limit) i nic to nie pomogło:(:( więc sprawdziłem dysk na innej płycie asusa z platformy AMD gdzie był dysk też ata 133 i w tym wypdaku przedmiotowa 80-tka chodziła wzorcowo kopjowanie ok. 6-7 razy szybciej i zero grzanki:( nie wiem juz sam co z tym. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacusix Opublikowano 25 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2006 Może DMA masz nie włączone albo potrzebujesz sterówników do kontrolera??Jaką masz płyte główną i system operacyjny?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
doluje Opublikowano 25 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2006 Może DMA masz nie włączone albo potrzebujesz sterówników do kontrolera??Jaką masz płyte główną i system operacyjny?? płyta ASUS A8N PREMIUM oraz xp pro. Nie ukrywam, nie wiem jak sie ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: włancza</span> DMA (jak poznac czy jest wyłączone) nadto skąd moge zassac sterownik do kontrolera? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrk_BaltazaR Opublikowano 27 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2006 (edytowane) Tak sprawdzisz w jakim trybie pracują urządzenia: panel sterowania\system\menedżer urządzeń A sterowniki do kontrolera powinny być na cd dołączonym do płyty głownej. Edytowane 27 Lutego 2006 przez mrk_BaltazaR Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...