Skocz do zawartości
th0rax

Amd 64 3200+ Venice Czy Pentium D 805 Dualcore?

Rekomendowane odpowiedzi

Niedawno intel wypuścił nowy proc. Bardzo tani i dwurdzeniowy... Jednak ja jakoś nie ufam zbytnio intelowi dlatego też takie pytanie...

Korzystając z okazji że za pare dni zmieniam sprzęt chciałbym się dowiedzieć na jakiego proca powinienem postawić...? Nie wiem jaki jest haczyk z tym intelem i czy wogóle jest jakiś jednak taka cena za 2 rdzeniowy proc coś mi się nie wydaje. Nigdzie nie mogłem znaleźć opisu czy proc ten obsługuje DDR2 i DualDDR, dlatego jak ktoś coś wie to prosiłbym też o konkretną odpowiedź.

Z góry dzięki za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja się zastanawiałem przed zakupem między D820 a A64 X2 3800+. Cenowo Intel wychodził nieco taniej (dodatkowo podjarało mnie to 2x1MB cache), ale po przejrzeniu paru testów porównawczych w sieci jednak zdecydowałem się na to, co w podpisie. 820 poległa w każdym teście (w kompresji video również - swoją drogą ciekawe, co ona robi z tym cachem, że jest taka cienka). 805 nie dość, że ma słabszy zegar, to jeszcze magistrala 533 - podejrzewam, że to będzie porażka, a jedyną korzyścią może być obniżenie cen dwujajowców przez AMD.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm a więc nadal nie jestem przekonany co do tego który wybrać... bo właśnie mnie ta magistrala 533 denerwuje... Zaś z drugiej strony do tego sprzetu zamontować można ddr2 w dualu więc ładnie by to mogło chodzić ale co do samego proca to sam nie wiem jak to może działać... jest już może ktoś kto takowy zakupił? i sprawdzał jak działą także po podkręceniu...?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przydałby się test tego procka:) Interesuje mnie jak by on wyglądał w zestawieniu z jego odpowiednikami cenowymi czyli A64 3000 Venice czy A64 3200 Venice. Procki kosztują tyle samo i wydaje mi się że w tym przedziale cenowym ludziska zaczną wybierać Tego właśnie intela. Chyba że to hała straszna jest, no nic poczekamy na pierwsze testy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sumie to do gier to ten sprzet bedzie mi potrzebny tylko przez pierwszy miesiac moze dwa :D bo potem przedewszystkim bede to mial do obrubki filmow, grafiki i wogole glownie do edycji filmow i grafiki 3d... a ta cena mi podpada i wydaje mi sie ze z tego intela moze byc badziew :>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sumie to do gier to ten sprzet bedzie mi potrzebny tylko przez pierwszy miesiac moze dwa :D bo potem przedewszystkim bede to mial do obrubki filmow, grafiki i wogole glownie do edycji filmow i grafiki 3d... a ta cena mi podpada i wydaje mi sie ze z tego intela moze byc badziew :>

no to sam sobie odpowiedziałes ;)

wez D805

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm są może już jakieś pierwsze testy tego proca? wiem że na jakiejś stronie włoskiej było coś już ale nie znam niestety tego języka: P

Więc jak ktoś już może coś ma to czekam na jakieś konkretne linki ;]

Acha i jaką płyte najlepiej do takiego sprzętu wziąć bo kompletnie sie nie znam na intelach i dlatego też nawet nie wiem co moge do tego wziąc aby ładnie śmigało...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi