lobuz007 Opublikowano 26 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2006 Witam ,zabieram sie juz pomalu za zakup aparatu, i sie zastanawiam jaki, chcialbym cos polprofesjonalnego i do tej pory myslalem miedzy g6 a S2 IS, no teraz sie zastanawiam G6 a S3IS, hmm a moze jakis inny, wiem ze jest tu pare osob ktore sie znaja wiec prosze o podpowiedz i uzasadnienie, w czym by byl lepszy, z gory dziekuje i pozdrawiaam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaciekCi Opublikowano 26 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2006 (edytowane) G6 : -większa matryca ( 1/1.8" vs. 1/2,5" ) -RAW -możliwość podłączenia lampy S3 IS -większy zoom ( 12x vs. 4x ) -Stabilizacja -Znacznie lepszy procesor (Digic II vs. Digic) -Znacznie lepsze makro ( "Closest 0cm" vs. 5cm ) Hmm strasznie trudny wybór, na Twoim miejscu poczekałbym na następcę G6 - powinien wyjść niedługo a wtedy napewno nie będzie się nad czym zastanawiać ;] (następca na 100% będzie mieć nowy procesor i równie dobre makro jak S3) . A jeśli już musisz coś wybrać ... to ja bym brał G6 Edytowane 26 Lutego 2006 przez MaciekCi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P1T3RR0 Opublikowano 26 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2006 Zastanowiło mnie to, iż piszecie o S3 IS jak o aparacie który leży w sklepie i czeka na klienta, tymczasem ja czytałem (DPReview), że ma wyjść dopiero w maju, jeśli mam jakieśprzestarzałe to proszę o oświecenie). A jeśli chodzi o sam temat to G6 da Ci lepsze jakościowo zdjęcia + RAWy dlatego da ci większe możliwości w obróbce zdjęć. S3 IS (jak wyjdzie) da Ci większe możliwości do eksperymentowania w czasie robienia zdjęć. Zastanów się do czego będzie Ci ten aparat służył i co jest dla Ciebie ważne w aparacie. Na przykład ja w przeciwieństwie do MaćkaCI wybrałbym S3 (nawet zastanawiam się nad kupnem jego lub jego starszego brata kiedy zbiore wystarczające środki :D ) co nie znaczy, że wybór G6 uważam za nietrafiony, po prostu ja wolę aparat z większym zoomem, lepszym makro i niepotrzebuje stopki pod lamę czy RAWu a jakość zdjęć w S2 jest dla mnie zadowalająca... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lobuz007 Opublikowano 26 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2006 ok, jesne S3 IS jeszcze nie wyszedl ale wyjdzie w maju, siedze teraz w stanach i skubie pieniazki i mam zamiar wyjechac na wakacje (tzn wrocic :) ) do polski i jakos tak wlasnie kolo lipca chce kupic sprzet i tak sie zastanawiam jaki, w g6 podoba mi sie ze ma jeszcze dodatkowo pilot - czasem sie przydajew robieniu zdjec, ale z drugiej strony jest duzo wolniejszy od is-ki przez starszy prosecor, hm ale znowu is podobno jkuz w 3 generacji robi naprawde pelne i bdb jakosciowo filmy i to w stereo, wkurza mnie tylko ze nie jest na CF, tak naaprwade to bez sensu bo pierwsza czesc tego aparatu byla na CF, a pote m zmienili na SD, ale oczywiscie nie wybieram tylko miedzy tymi dwoma, jezeli jest jakis ciekawszy aparacik to chetnie bym sie z nim zapoznal ; co do g6 to podobno seria g juz jest przestarzala, (gdzies czytalem ) i nie wiadiomo czy g7 wogle wyjdzie, dlatego nie wiem czy warto jest czekac na niego (g6 jest juz na rynku od 2 czy 3 lat) i nic sie nie zmienia, fajnie ze ten is ma stabilizator i to optyczny, no ale niby g6 robi lepsze zdjecia, naprawde chcialbym sie jak najwiecej dowiedziec o aparatach zanim cos kupie zeby potem nie zalowac ; ( nie wiem czy moge zapytac tu o laptopy -- tzn czy oplaca sie kupowac refubrished? - tzn co ona maja nie tak w sobie? - bo moge taki kupic i to jeszcze 6mies gwaranci dostac, a naprawde ja chce tylko Toshibe (zajebiste laptopy) i naprawde taka konfiguracje, ze malo kto stacjonarny ma tak dobry) , dzieki za odp, ok, jesne S3 IS jeszcze nie wyszedl ale wyjdzie w maju, siedze teraz w stanach i skubie pieniazki i mam zamiar wyjechac na wakacje (tzn wrocic :) ) do polski i jakos tak wlasnie kolo lipca chce kupic sprzet i tak sie zastanawiam jaki, w g6 podoba mi sie ze ma jeszcze dodatkowo pilot - czasem sie przydajew robieniu zdjec, ale z drugiej strony jest duzo wolniejszy od is-ki przez starszy prosecor, hm ale znowu is podobno jkuz w 3 generacji robi naprawde pelne i bdb jakosciowo filmy i to w stereo, wkurza mnie tylko ze nie jest na CF, tak naaprwade to bez sensu bo pierwsza czesc tego aparatu byla na CF, a pote m zmienili na SD, ale oczywiscie nie wybieram tylko miedzy tymi dwoma, jezeli jest jakis ciekawszy aparacik to chetnie bym sie z nim zapoznal ; co do g6 to podobno seria g juz jest przestarzala, (gdzies czytalem ) i nie wiadiomo czy g7 wogle wyjdzie, dlatego nie wiem czy warto jest czekac na niego (g6 jest juz na rynku od 2 czy 3 lat) i nic sie nie zmienia, fajnie ze ten is ma stabilizator i to optyczny, no ale niby g6 robi lepsze zdjecia, naprawde chcialbym sie jak najwiecej dowiedziec o aparatach zanim cos kupie zeby potem nie zalowac ; ( nie wiem czy moge zapytac tu o laptopy -- tzn czy oplaca sie kupowac refubrished? - tzn co ona maja nie tak w sobie? - bo moge taki kupic i to jeszcze 6mies gwaranci dostac, a naprawde ja chce tylko Toshibe (zajebiste laptopy) i naprawde taka konfiguracje, ze malo kto stacjonarny ma tak dobry) , dzieki za odp, Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...