Skocz do zawartości
lobuz007

G6 Czy S3is ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ,zabieram sie juz pomalu za zakup aparatu, i sie zastanawiam jaki, chcialbym cos polprofesjonalnego i do tej pory myslalem miedzy g6 a S2 IS, no teraz sie zastanawiam G6 a S3IS, hmm a moze jakis inny, wiem ze jest tu pare osob ktore sie znaja wiec prosze o podpowiedz i uzasadnienie, w czym by byl lepszy, z gory dziekuje i pozdrawiaam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

G6 :

-większa matryca ( 1/1.8" vs. 1/2,5" )

-RAW

-możliwość podłączenia lampy

S3 IS

-większy zoom ( 12x vs. 4x )

-Stabilizacja

-Znacznie lepszy procesor (Digic II vs. Digic)

-Znacznie lepsze makro ( "Closest 0cm" vs. 5cm )

Hmm strasznie trudny wybór, na Twoim miejscu poczekałbym na następcę G6 - powinien wyjść niedługo a wtedy napewno nie będzie się nad czym zastanawiać ;] (następca na 100% będzie mieć nowy procesor i równie dobre makro jak S3) . A jeśli już musisz coś wybrać ... to ja bym brał G6

Edytowane przez MaciekCi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zastanowiło mnie to, iż piszecie o S3 IS jak o aparacie który leży w sklepie i czeka na klienta, tymczasem ja czytałem (DPReview), że ma wyjść dopiero w maju, jeśli mam jakieśprzestarzałe to proszę o oświecenie).

A jeśli chodzi o sam temat to G6 da Ci lepsze jakościowo zdjęcia + RAWy dlatego da ci większe możliwości w obróbce zdjęć. S3 IS (jak wyjdzie) da Ci większe możliwości do eksperymentowania w czasie robienia zdjęć.

Zastanów się do czego będzie Ci ten aparat służył i co jest dla Ciebie ważne w aparacie.

Na przykład ja w przeciwieństwie do MaćkaCI wybrałbym S3 (nawet zastanawiam się nad kupnem jego lub jego starszego brata kiedy zbiore wystarczające środki :D ) co nie znaczy, że wybór G6 uważam za nietrafiony, po prostu ja wolę aparat z większym zoomem, lepszym makro i niepotrzebuje stopki pod lamę czy RAWu a jakość zdjęć w S2 jest dla mnie zadowalająca...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok, jesne S3 IS jeszcze nie wyszedl ale wyjdzie w maju, siedze teraz w stanach i skubie pieniazki i mam zamiar wyjechac na wakacje (tzn wrocic :) ) do polski i jakos tak wlasnie kolo lipca chce kupic sprzet i tak sie zastanawiam jaki, w g6 podoba mi sie ze ma jeszcze dodatkowo pilot - czasem sie przydajew robieniu zdjec, ale z drugiej strony jest duzo wolniejszy od is-ki przez starszy prosecor, hm ale znowu is podobno jkuz w 3 generacji robi naprawde pelne i bdb jakosciowo filmy i to w stereo, wkurza mnie tylko ze nie jest na CF, tak naaprwade to bez sensu bo pierwsza czesc tego aparatu byla na CF, a pote m zmienili na SD, ale oczywiscie nie wybieram tylko miedzy tymi dwoma, jezeli jest jakis ciekawszy aparacik to chetnie bym sie z nim zapoznal ; co do g6 to podobno seria g juz jest przestarzala, (gdzies czytalem ) i nie wiadiomo czy g7 wogle wyjdzie, dlatego nie wiem czy warto jest czekac na niego (g6 jest juz na rynku od 2 czy 3 lat) i nic sie nie zmienia, fajnie ze ten is ma stabilizator i to optyczny, no ale niby g6 robi lepsze zdjecia, naprawde chcialbym sie jak najwiecej dowiedziec o aparatach zanim cos kupie zeby potem nie zalowac ; ( nie wiem czy moge zapytac tu o laptopy -- tzn czy oplaca sie kupowac refubrished? - tzn co ona maja nie tak w sobie? - bo moge taki kupic i to jeszcze 6mies gwaranci dostac, a naprawde ja chce tylko Toshibe (zajebiste laptopy) i naprawde taka konfiguracje, ze malo kto stacjonarny ma tak dobry) , dzieki za odp,

ok, jesne S3 IS jeszcze nie wyszedl ale wyjdzie w maju, siedze teraz w stanach i skubie pieniazki i mam zamiar wyjechac na wakacje (tzn wrocic :) ) do polski i jakos tak wlasnie kolo lipca chce kupic sprzet i tak sie zastanawiam jaki, w g6 podoba mi sie ze ma jeszcze dodatkowo pilot - czasem sie przydajew robieniu zdjec, ale z drugiej strony jest duzo wolniejszy od is-ki przez starszy prosecor, hm ale znowu is podobno jkuz w 3 generacji robi naprawde pelne i bdb jakosciowo filmy i to w stereo, wkurza mnie tylko ze nie jest na CF, tak naaprwade to bez sensu bo pierwsza czesc tego aparatu byla na CF, a pote m zmienili na SD, ale oczywiscie nie wybieram tylko miedzy tymi dwoma, jezeli jest jakis ciekawszy aparacik to chetnie bym sie z nim zapoznal ; co do g6 to podobno seria g juz jest przestarzala, (gdzies czytalem ) i nie wiadiomo czy g7 wogle wyjdzie, dlatego nie wiem czy warto jest czekac na niego (g6 jest juz na rynku od 2 czy 3 lat) i nic sie nie zmienia, fajnie ze ten is ma stabilizator i to optyczny, no ale niby g6 robi lepsze zdjecia, naprawde chcialbym sie jak najwiecej dowiedziec o aparatach zanim cos kupie zeby potem nie zalowac ; ( nie wiem czy moge zapytac tu o laptopy -- tzn czy oplaca sie kupowac refubrished? - tzn co ona maja nie tak w sobie? - bo moge taki kupic i to jeszcze 6mies gwaranci dostac, a naprawde ja chce tylko Toshibe (zajebiste laptopy) i naprawde taka konfiguracje, ze malo kto stacjonarny ma tak dobry) , dzieki za odp,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi