kusztyk Opublikowano 26 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2006 Mam taki aparacik kupiłem używany. I nie wiem czy on dobrze ostrzy, ponieważ jak robie fote np pokoju to biurko jest dobrze wyostrzone a np już rzeczy obok gorzej... czy trzyba cos w opcjach ustawic? Nie znam sie jeszcze na tym, instrukcji nie mam:( Prosze o porady. I jeszcze jedna rzeczy zauważyłem jak robie zdjecia w słabym oswietleniu to taka kropka niebieska jest na wyświetlaczu mało co widoczna, ale tylko jak robie zdjecie, pożniej jak oglądam zdjecia to nic nie widać, nie widać nawet jak ogladam zdjecia na aparacie i nie wiem co to moze byc? Soft? A jak tak to jak można zmienić soft? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaciekCi Opublikowano 26 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2006 1. Zwiększ przysłonę (F) i zobacz czy nadal rzeczy "obok" są nieostre. 2. Pokaż fotki w skali 1:1 :) 3. Masz włączony czy wyłączony AiAF ? 4. Z tą plamką to dziwna sprawa ... Nie mam pojęcia oco chodzi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kusztyk Opublikowano 26 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2006 Zdaje sie ze zwiekszenie przyslony pomoglo ale nie jestem pewien musze potestowac w dzien. A jak zmniejszyc szumy jak robie zdjecia w nocy? AiAF robilem z wlaczonym i wylaczon a jak powinno byc? A dp czego sluzy przycisk pod obiektywem? Wciskalem go juz i nic ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaciekCi Opublikowano 26 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2006 Zdaje sie ze zwiekszenie przyslony pomoglo ale nie jestem pewien musze potestowac w dzien. A jak zmniejszyc szumy jak robie zdjecia w nocy? AiAF robilem z wlaczonym i wylaczon a jak powinno byc? A dp czego sluzy przycisk pod obiektywem? Wciskalem go juz i nic ... 1. szumy zmniejszysz przez ręczne ustawienie ISO 50 - im niższe ISO tym mniejszy szum ALE ... dłuższy czas naświetlania (tzn. lepiej postaw gdzieś aparat a nie rób z ręki zdjęć nocnych) 2. Jak dla mnie to wyłączone ... 3. jak naciszniesz ten przycisk to ... to odblokowujesz tą "nakrętnę" na obiektywie ... na miejsce tej "nakrętki" wkręcisz tulejki i konwertery ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dayus Opublikowano 27 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2006 ostrzenie nie zalezy od przyslony!!! Od przyslony jest zalezna GO,a ostrzenie to sprawa AiAF/MF Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaciekCi Opublikowano 27 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2006 ostrzenie nie zalezy od przyslony!!! Od przyslony jest zalezna GO,a ostrzenie to sprawa AiAF/MF :rolleyes: teraz pomyśl czemu w pierwszym poście wpisałem słowo obok w cudzysłowa ? :rolleyes: Jeśli te elementy są dalej/bliżej niż biurko to przysłona ma znaczenie ... pozatym czemu za przeproszeniem pieprzysz, że ostrość nie zależy od przysłony ? :blink: Niektóre obiektywy na niskich przysłonach robią mydło a na wyższych jest już lepiej ... polecam przejrzeć testy Sigmy 24-70/2.8 bądź Tamrona 24-75/2.8 i zobaczysz, że na F2.8 robią leciutkie mydło a na np. F4 już jest lepiej ... Nie wiem czy to też tak sprawdza się w kompaktach ale w końcu każdy obiektyw jest inny więc ... ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dayus Opublikowano 27 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2006 A moze tylko kusztykowi właźi cos w kadr i nie chce wysotrzyc....? Widzialem na wlasne oczy te fotki i na dworze jest dosyc dobrze (na auto), przydalo by sie lekko poPSuć,ale to jzu szczegoł. A jak robilismy foty z flashem, z tej samej odleglosci to byl owidac,ze moja V1 ma cale foto ostre, a canonek juz troche gorzej(ta sama odleglosc od obiektu na 2 aparatach) Dodam,ze foty z lampa,wiec aparat musial se troche zmniejszyc otwór. @kusztyk - zamiesc foty, ktore wg Ciebie sa slabe pod wzgledem ostrosci. JA widzialem tylko te co roblismy u mnie. A reszta jest w miarę ok. Pozatym CANONy maja troche problemu z ustawieniem ostrosci w ciemnych pomieszczeniach,a wiec zostaje Ci MF. W tym canonie jest to ladnie rozwiązen,wiec nie powinno stanowic wikeszego problemu ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kusztyk Opublikowano 28 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2006 No zwiekszylem przyslone i jest lepiej. Tylko nie wiem czy mozna zwiekszac przyslone i czas migawki? Bo jak tam na tryb M to tylko migawke a jak na AV to tylko przyslone a chcial bym to i to. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaciekCi Opublikowano 28 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2006 No zwiekszylem przyslone i jest lepiej. Tylko nie wiem czy mozna zwiekszac przyslone i czas migawki? Bo jak tam na tryb M to tylko migawke a jak na AV to tylko przyslone a chcial bym to i to. Obie zmienisz w trybie M ... guzik "Set" służy do przeskakiwania między tymi wartościami ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...