Skocz do zawartości
lukmek

Testy Pamięci Ddr2

Rekomendowane odpowiedzi

Z tego co mi się o uszy obiło, to Twister PC-6400 jest na selekcjonowanych Powerchipach , a PC-6800 na Hynixach....

Stare Twistery 6400 były na powerchipach (max ~DDR2 1100 na słabych timingach i DDR2 1000 na czwóreczkach), zaś nowe na elpidach. Jeżeli chodzi o wersję PC-6800, to w jednej recce wszyscy były to chipy hyniksa, co jednak oznacza, że również i inne moduły będą na hyniksach, bo twinmos zmienia chipy na swoich modułach bez informowania o tym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadzam się :) Twistery były na Powerchipach (6400). Natomiast Value Elpida/Powerchip. Obecnie do serii Twister zaczęli ładować Elpidę, a do wersji 6800 Hynixy S5, które w recenzji na vrzone poszły lepiej niż większość D9 :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdzałem ostatnio jak się mają moje Cruciale 10AE i przy zasilaniu 2,25V przy taktowaniu 600MHz 5-5-5-5 były gorące :blink:

Sprawdziłem miernikiem - 2,26V czyli w normie. Wcześnie wydawało mi się, że zawsze były przy takich taktach ledwo letnie.

Przestawiłem napięcie na 2,15V (2,16V - miernik) 600MHz 5-5-5-5 i już od 2 dni tak fikają. Pi32M przeszły. Cały czas liczą seti :)

Edytowane przez Madness

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co lepsze?

5-5-4-7-11 2t : 1100mhz 2,25v

czy

4-3-3-3-3 2t : 952mhz 2,25v

i jakie max. NA CODZIEN napiecie?

na powyzszych ustawieniach przechodza 2*PI32M i 2h largetest oraz goldmemory 1h.

pozdRo

sprawdz sobie sam co wydajniejsze....

napiecie zalezy czy dobrze je chlodzisz, bo jak sie maja gotowac to 2,4 moze im sie nie spodobac.

Edytowane przez kszonek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w takim razie podpinam się pod pytanie:

co wydajniejsze?

4-4-4-12-1T@700 vs. 5-5-5-18-2T@933

platforma AMD :)

btw. na jakich kościach są GEILe 2x1GB 667 CL4 (srebrny radiator) i jakie maks napięcie na codzień?

Edytowane przez dymy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podpinam się pod odpowiedź Kszonka:

Sprawdź sobie sam

czy to naprawdę takie trudne??

co do kości to chyba musisz sprawdzić też rewizję, a następnie SAMEMU przejrzeć listę pamięci z zaznaczonymi rodzajami kości na których opierał je producent

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w takim razie podpinam się pod pytanie:

co wydajniejsze?

platforma AMD :)

btw. na jakich kościach są GEILe 2x1GB 667 CL4 (srebrny radiator) i jakie maks napięcie na codzień?

ZALEZY w jakiej Aplikacji ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3% ale przy tych samych taktach, a tutaj mamy:

więc można sobie te testy wsadzić

Poza tym kontroler pamięci na AM2 (przystosowany do wysokich taktowań DDR2) będzie prawdopodobnie inaczej reagował na różnice między 1T i 2T niż kontroler z przedpotopowego 754

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od taki "przeciętny wynik"... Dokładna recenzja będzie niedługo na techworks (parę par ramów na GCT/GMH/GKX).

G.skill HZ 8500 2x1 GB

Asus P5B Deluxe

E6600

reszta nieistotna...

Napięcie 2,45v (z biosu)

Dołączona grafika

Reasumując, to nie jest koniec. Ta wartość jest na 99% stabilna na codzień (testy zapuszczę na noc :wink: ). Nic więcej nie powiem przed recenzją i zachęcam do przeczytania jej w przyszłości bo będzie się działo :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostrzejsze alphy i podwójona ilość pamięci :wink:

czyli kolejny z przeciętnych wyników :-|

Czyli 4x1 GB G.skill HZ 8500 & Mushkin XP2 6400

Dołączona grafika

Czyżby jakiś rekord PL? :huh:

Edytowane przez Xtreme Addict

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Będę sprawdzał po weekendzie... jak dojdzie jakaś porządna mobo... niestety mój P5B del łapie zwis automatycznie na 618 - 630 MHz w windowsie... niezależnie od timingów... (po prostu nie mogę przetaktować wyżej pamięci, a próbowałem już wszystkiego

(BIOS - 1004). Mam nadzieję, że nForce 680i pozwoli rozwinąć skrzydła :wink:

Te pamięci potrafią więcej :blink: :huh:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na 50% będę się też bawił Crucialem :) Później przyjdzie pora na Twistery (jak dorwę w PL), Kingstony itd...

BTW jaka płyta ze wszystkich dostępnych pod C2D najlepiej podkręca memki?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

BTW jaka płyta ze wszystkich dostępnych pod C2D najlepiej podkręca memki?

Mialem kilka i najlepiej sie krecila...sobie poczytaj wiesz gdzie :P

Doszukasz sie tam takze skad ja szybko wypozyczyc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Będę sprawdzał po weekendzie... jak dojdzie jakaś porządna mobo... niestety mój P5B del łapie zwis automatycznie na 618 - 630 MHz w windowsie... niezależnie od timingów... (po prostu nie mogę przetaktować wyżej pamięci, a próbowałem już wszystkiego

(BIOS - 1004). Mam nadzieję, że nForce 680i pozwoli rozwinąć skrzydła :wink:

Te pamięci potrafią więcej :blink: :huh:

fajne pamiatki ,wszystkie z tej serii [2,2-2,4Vol. 8500] na D9GKX.Jestem ciekaw co pokazały by na 975x ??

Celshok-i zmusiłem na P5W64 przy 2,4Vmem z biosa do:

Dołączona grafika

Edytowane przez Racuch

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ups, o ile Gskille jeszcze nie robią takiego wrażenia , o tyle Mushkiny 6400 wbijają w glebę. Dawno nie widziałem PC6400 robiących 600 na "czwórkach". Szkoda, że nie masz jak sprawdzić ich na i975x, bo MHz memek na 965 są troszkę pustawe w stosunku do i975.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatni wyniczek na dzisiaj... :?

Lekka poprawka, 606 MHz 4-4-4-4 2,45v + bardzo ostre alphy jak na taktowania (z tego jestem akurat dumny :D ). Na mojej P5B i Mushkiny i G.skille kończą się w identycznym momencie - śmiem twierdzić, że na 680i pokażą jeszcze pazurki :D

Dołączona grafika

Ten wynik mi się podoba :wink:

@ Hanu

Postaram się skombinować jakąś dobrą płytkę pod X975, ale nic nie obiecuję. Z powodu, że Techworks.pl jest dość młodym i dopiero rozwijającym się serwisem, nie mamy takich dobrych układów z dystrybutorami... :cry: Ale będę się starał :wink:

BTW

Wracając do XP2 Mushkinów - po Cebicie wezmę na testy jeszcze ze 2 - 3 komplety, by zobaczyć jaka jest ich powtarzalność. Te Muchy które akurat mam na 100% nie są selektami. Byłem pierwszą osobą która przecinała plastikowe opakowanie :lol: Mam po prostu szczęście.. :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co tam, tez sie pochwale co wpadło w moje brudne łapska ;)

Dołączona grafika

Niestety, czasu mam "mniej niz zero" na testowanie wiec tylko taki sobie screen ;) . Niedługo moze wylądują jakieś podobne kompleciki na giełdzie, wiec badzcie czujni ;)

Wszystko na p5w64

edit

Po vdimm jestem pewien, ze bariera 1100 przy takich taktach zostanie przekroczona w mgnieniu oka. Przy 2.4v do 540 dobijam spokojnie na szybkiego.. na innym komplecie ;) ...a to tylko 975x ;)

Edytowane przez MaSell

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi